Nyhed
Læsetid: 2 min.

Venstre har indset at regeringen er levedygtig

Venstres skift mellem aggressiv og konstruktiv oppositionspolitik giver god mening, mener iagttagere. Tidligere leder af Venstres Center for Kommunikation & Politik Søs Marie Serup mener dog, at Lars Løkke Rasmussen på et tidspunkt må træde mere i karakter
Indland
30. oktober 2012

Venstre begyndte tiden i opposition med en meget aggressiv oppositionsstil. Men efterhånden indså Venstres top, at regeringen ikke kunne presses til et hurtigt nyvalg. Derfor er Venstre blevet stadig mere konstruktiv, vurderer to forskere og Venstres tidligere pressechef Søs Marie Serup, der i dag arbejder selvstændigt med kommunikation og rådgivning.

»Venstre forsøgte at udnytte den første usikkerhed om regeringens levedygtighed til at teste den. Men da det særligt med skattereformen viste sig, at regeringen rent faktisk kunne regere, så det ud til, at Venstre ændrede strategi. Så kunne man ligeså godt tage de politiske sejre ved at lave aftaler med regeringen og så høste frugterne af at så splid imellem regeringen og dens parlamentariske grundlag,« siger Michael Baggesen Klitgaard, lektor ved statskundskab på Syddansk Universitet.

Han mener ikke, det holder, når regeringen forsøger at beskylde Venstre for at ligge i hængekøjen. Venstre har koncentreret kræfterne om at være synlige i medierne og stillet mange paragraf 20-spørgsmål, lyder vurderingen.

»De har valgt at bruge ressourcerne der, hvor de mener, at de kan få mest ud af det,« siger han.

Forsker i parti- og vælgeradfærd Sigge Winther Nielsen er enig:

»Der har været to ansigter på Venstre det seneste år. Det første var et Venstre, der forsøgte at presse regeringen til nyvalg. Det andet er et Venstre, som er meget samarbejdsvillige i sin tone og nærmest forsøger at omklamre regeringen,« siger han.

Ingen samling

En optælling, Ugebrevet A4 lavede i sidste uge, viste, at Venstre har stillet meget få beslutningsforslag med konkret politik – men til gengæld rigtig mange spørgsmål til ministrene.

»Venstre har drevet en form for kalkunjagt på regeringens ministre og presset dem så meget som muligt. Men samtidig har de valgt at lave de store aftaler og på den måde drevet en kile ned mellem regeringen og dens støtteparti. Det har helt sikkert været strategien,« siger tidligere leder af Venstres Center for Kommunikation & Politik og tidligere rådgiver for Lars Løkke Rasmussen Søs Marie Serup, der mener, at Venstres formand mangler at træde i karakter som oppositionens leder.

»Lars Løkke Rasmussen har slet ikke prioriteret at skabe samling i oppositionen. Det tror jeg, at vi vil se mere og mere, desto tættere vi kommer på et valg. Han skal træde mere i karakter i den rolle,« mener Seerup, der tilføjer, at strategien om at holde Lars Løkke Rasmussen ude af medierne er fornuftig.

»Det er fornuftigt ikke at slide ham. Men spørgsmålet er, hvor lang tid det kan blive ved. På et tidspunkt må han mere på banen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja regeringen er levedygtig, det beviser den dagligt, den har begået fejl, den har lært, men sådan går med de bedste, man bliver bedre dag for dag. Lige nu har regeringen to muligheder mht. finanslov, Blokpolitikken er væk, Realpolitikken lever og det bedste bud overlever. Min vurdering er også at den genvælges.

Jens Jørn Pedersen

Venstre har ikke blot opført sig aggressiv overfor den nuværende regering, men Venstre har med især Ellen Trane Nørby opført sig uanstændigt.

Dog har regeringen været i stand til at modstå alle disse angreb og samtidig indføre en ordentlig samtaleform i Folketinget.

Det vi også ser nu er, at regeringen er i stand til på trods af mange angreb at indføre, at man kan forhandle på tværs af alle grænser. Det er ikke sikkert, at man er enig, men Venstres aggressive holdning til forhandling, som bl.a. Lars Løkke og Peter Christensen lægger op til, får ingen gang på Jorden. Det får simpelthen ingen rum at være i!

Det man meget skal forhandle om i finansloven er overordnet set, hvem der skal betale gildet, som VKO holdt i de 10 år de var ved magten.

Forhåbentlig bliver Venstre holdt udenfor regeringskontorerne også efter et valg, hvis Lars Løkke og Claus Hjort med samt Ellen Trane Nørby er i topledelsen. Det får alle dumpekarakterer ikke så meget på grund af deres politik, men på grund af deres kvaliteter.

Bjarne Corydon har en helt anden indgang til forhandlinger på grund af bl.a. overblik, som den foregående regering manglede i den grad.

Vi kan udmærket være uenige om den politiske retning, men de personlige kvaliteter er på et helt andet niveau nu end hos den foregående regering.

Disse kvaliteter og den sobre tone skal vi holde fast i også efter et valg!