Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vilhelmsen til seminar hos statsministeren

Fra en af de bageste pladser i folketingssalen til formiddagskaffe hos statsministeren. Annette Vilhelmsen er i løbet af weekenden kommet hastigt til tops i dansk politik i sin egenskab af ny formand for SF. Nu håber regeringspartnerne, at der kommer mere ro på regeringssamarbejdet
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde i går besøg af SF’s nye formand, Annette Vilhelmsen, i Marienborg. Her fik de blandt andet selskab af tidligere SF-formand Holger K. Nielsen, som ventes at få en ministerpost ved den forestående ministerrokade.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) havde i går besøg af SF’s nye formand, Annette Vilhelmsen, i Marienborg. Her fik de blandt andet selskab af tidligere SF-formand Holger K. Nielsen, som ventes at få en ministerpost ved den forestående ministerrokade.

Keld Navntoft

Indland
15. oktober 2012

Knap et døgn efter hun var blevet kåret som Socialistisk Folkepartis nye formand med en jordskredssejr over Astrid Krag, mødte Annette Vilhelmsen i går op ved statsministerresidensen Marienborg. Her stod programmet for den nye partiformand på formiddagskaffe og heldagsseminar med statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Her sad de over for hinanden ved »forhandlingsbordet«, som Vilhelmsen i sin tiltrædelsestale kaldte det bord, hun skal sidde ved sammen med Helle Thorning-Schmidt og Margrethe Vestager, når de tre partiledere skal udstikke kursen for regeringen. Men skal man tro kilder tæt på regeringstoppen, er der ikke meget, der kan forhandles om ved bordet. Hvis overhovedet noget.

»Vi har nu en god søndag sammen. Jeg er startet med at ønske tillykke med det klare valg. Nu har vi så et par dage, hvor vi skal samtale med hinanden. Der er blevet sagt meget i valgkampen, men nu har vi mulighed for at tale direkte med hinanden. Når man sidder i regering, er man tre partier, som er forskellige, men alle tre partier skal bakke op om den politik, vi alle tre i fællesskab har besluttet. Det gælder i regeringssamarbejdet, de politiske grupper og de politiske partier som sådan. Det arbejde skal vi videre med,« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt, da hun efter den første indledende kop kaffe på førstesalen i Marienborg med Annette Vilhelmsen orienterede pressen om drøftelserne.

»Jeg glæder mig til, at vi har en lang dag – også gerne flere dage – hvor vi kan få talt ud om hele vores samarbejde og få talt vores samarbejde godt igennem. Jeg tænker, at vi kan gå rigtig styrket ud af det her,« sagde Annette Vilhelmsen.

Og talt det er der blevet. Men spørgsmålet er, hvor meget Annette Vilhelmsen har fået mulighed for at sige. Ifølge Informations kilder handlede gårsdagens Marienborg-møde hovedsageligt om, at Annette Vilhelmsen skulle forsikre statsministeren om, at hun mener det, når hun siger, at hun bakker op om det regeringsgrundlag, som den tidligere formand for SF, Villy Søvndal, underskrev på partiets vegne for lidt over et år siden. Samtidig var det vigtigt for Helle Thorning-Schmidt og resten af regeringen at sætte Annette Vilhelmsen ind i, hvad det rent praktisk vil sige at sidde i regering, så SF’s nye formand ikke kommer til at skabe nye problemer for regeringen.

For blandt de to andre regeringspartier – Socialdemokraterne og Radikale Venstre – har der været en vis irritation over, at SF samtidig med de indledende sonderinger omkring den kommende finanslov har været ude i et formandsopgør. Det endda et formandsopgør, hvor regeringsgrundlaget konstant har været til diskussion. Forhåbningen hos de to partier er, at der nu kan komme fokus på regeringens projekt med at skabe vækst og arbejdspladser – næste gang via finansloven.

Nye ministre på vej

Lige før middag i går dukkede SF’s tidligere formand, Holger K. Nielsen, op ved Marienborg. Han var allerede lørdag, efter det stod klart, at den kandidat, han støttede, vandt formandsvalget, blevet bedt om at assistere den nye formand ved søndagsmødet hos statsministeren. Uden at røbe for meget kunne Holger K. Nielsen, da han ankom, forsikre pressen om, at de skulle »tale om politik« på Marienborg.

Med Holger K. Nielsens tilstedeværelse på Marienborg bekræftede Annette Vilhelmsen næsten, hvad Information og andre medier allerede skrev lørdag– nemlig at den tidligere partiformand er udsat til at overtage posten som skatteminister efter Thor Möger Pedersen, som Annette Vilhelmsen vil sende ud i det politiske mørke. Da Holger K. Nielsen formentlig er kommende skatteminister og deltager i finanslovsforhandlingerne for SF, var det væsentligt for Annette Vilhelmsen at have ham ved sin side, når statsministeren orienterede det nye SF-hold om regeringens forhandlingspositioner.Mens det også forlød, at finansminister Bjarne Corydon ville dukke op på Marienborg i løbet af søndagen, så man ikke skyggen af en minister fra Radikale Venstre. At de radikale ikke var repræsenteret på Marienborg i weekenden, er ikke ensbetydende med, at partiet er ligeglad med, hvem medlemmerne af SF har valgt som deres nye formand. Dels var det ikke praktisk muligt for partiets to topministre, Margrethe Vestager og Morten Østergaard, at være i Kongens Lyngby på grund af henholdsvis ministerbesøg i Japan og barselsorlov, men seancen mellem Annette Vilhelmsen og Helle Thorning-Schmidt var også et rent statsministeranliggende.Det ventes, at den kommende ministerrokade kommer til at ske inden for de allernærmeste dage. I hvert fald forlyder det, at kongehuset er blevet bedt om at holde sig parat, så dronningen kan udnævne nye ministre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vi så kvindekamp på trappen: hvem jorder hvem? Annette øjnede 1-0.