Læsetid: 3 min.

Bagsiden: Får chimpanser og orangutanger også midtvejskriser?

Ny forskning tyder på, at menneskeaber – i lighed med mænd og kvinder i ’panikalderen’ – kan opleve et forbigående fald i subjektiv livskvalitet i de modne år
24. november 2012

I nogle mænds liv kommer der er et tidspunkt, hvor tilværelsen forekommer mere dyster og døden mere uafvendelig. Og hvor den eneste reaktion, der giver mening, er at brænde sin livsopsparing af på en ny dyr sportsvogn.

Overrumplende og ofte ukloge ændringer i livsstil regnes for typiske kendetegn på den såkaldte midtvejskrise. Men er krisen mere end en myte, er mennesker muligvis ikke de eneste pattedyr, der oplever den.

Et internationalt forskerhold hævder i al fald at kunne påvise en nedgang i trivslen hos midaldrende chimpanser og orangutanger, som – siger de – er de store abers modstykke til menneskers midtvejskrise.

Undersøgelsen, der kan læses i denne uges udgave af videnskabstidsskriftet Proceedings of National Academy of Sciences, har vakt skepsis blandt forskerkolleger. Men forskerne bag undersøgelsen fastholder, at der er gode grunde til at antage, at midtvejskriser har deres rødder i den biologi, vi mennesker deler med vore nærmeste evolutionære fætre.

»Det er velkendt, at midaldrende personer kan opleve perioder med reduceret livskvalitet. Det har man konstateret i mange datasæt på tværs af forskellige menneskelige kulturer,« siger Alex Weiss, en psykolog ved Edinburgh University, der har bidraget til undersøgelsen, til The Guardian.»Vi gik så et skridt tilbage og spurgte: Kan det tænkes, at midtvejskrisen hverken er specifik for mennesker eller udløst af sociale faktorer? Kan den være udtryk for en iboende tendens hos midaldrende personer til at føle lavere trivsel,« siger han.

Tvivl om konklusion

Forskerholdet, der talte forskere fra USA, Japan, Tyskland og Storbritannien, bad dyrepassere og andre, der arbejder med han- og hunaber i forskellige aldre, om at udfylde spørgeskemaer om dyrene.Skemaerne indeholdt spørgsmål om hver enkelt abes humør, om hvor megen glæde de fik ud af socialt samvær, og om deres succes i forhold til at opnå bestemte mål. Det sidste af spørgsmålene gik på, hvor glade dyrepasserne selv ville være på en skala fra 1 til 7, hvis de skulle være deres egen abe i en uge.

Undersøgelsen omfattede over 500 aber i tre separate grupper. De første to grupper var chimpanser. Den tredje bestod af orangutanger fra Sumatra eller Borneo. Dyrene kom fra zoologiske haver og forskningscentre i USA, Australien, Japan, Canada og Singapore.

Da forskerne analyserede spørgeskemaerne, fandt de, at velværet aftager hos aber, når de træder ind i en moden alder, men tiltager igen i alderdommen. I fangenskab kan store aber ofte leve, indtil de bliver 50 år eller mere. Lavpunktet i dyrenes trivsel indtraf, da de to chimpansegrupper var henholdsvis 28,3 og 27,2 år gamle, og da orangutangerne var 35,4 år.

»I alle tre grupper finder vi klare indikationer af, at trivslen er lavest hos chimpanser og orangutanger i en alder, der er nogenlunde lig den, hvor mennesker kan opleve midtvejskrise,« siger Weiss.

Forskerne tror, at det forbigående fald i abetrivselkan skyldes aldersrelaterede forandringer i hjernen, der tilsvarende optræder hos mennesker.

Weiss medgiver dog, at i modsætning til mænd er store aber ikke berygtede for at kaste sig ud i radikale og ofte katastrofale livsstilsændringer.

Robin Dunbar, professor i evolutionær psykologi ved Oxford University, tvivler på, at der er hold i forskernes konklusion: »Hvad skulle fremkalde den følelse af velvære eller tilfredshed, der varier på netop den måde i deres levetid? Det er svært at se noget mønster i en abes liv, der kan have den karakter. Aber er ikke særlig gode til at se fremad. Det er en af de store forskelle mellem dem og os.«

Alexandra Freund, professor i psykologi ved universitetet i Zürich, er også skeptisk. Hun pointerer, at ’midtvejskrise’er et omdiskuteret begreb, selv blandt mennesker.

Ikke desto mindre er Weiss overbevist om, at resultaterne kan føre til en dybere forståelse af den følelsesmæssige krise, nogle mænd kan opleve: »Hvis vi ønsker at finde svaret på, hvad der sker i en midtvejskrise, bør vi se nærmere på de træk, som midaldrende mennesker, chimpanser og orangutanger har til fælles,« siger han.

 

© The Guardian og InformationOversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu