Klumme
Læsetid: 2 min.

Bagsiden: Den konservative halveringstid

Da Lene Espersen afløste Bendt Bendtsen – også kendt som ’Mr. 10 pct.’, som formand for Konservative, startede hun en ny trend, som Lars Barfoed tilsyneladende har tænkt sig at fortsætte
Da Lene Espersen afløste Bendt Bendtsen – også kendt som ’Mr. 10 pct.’, som formand for Konservative, startede hun en ny trend, som Lars Barfoed tilsyneladende har tænkt sig at fortsætte
Indland
1. december 2012

Den 13. januar 2011 gik Lene Espersen af som formand for De Konservative. Dengang sagde hun, at usikkerhed og nervøsitet havde bragt partiet ind i en negativ spiral, og at »det bedste, jeg kan gøre, er at trække mig«.

Men var det nu også det?

I den seneste meningsmåling fra Megafon formåede det stolte gamle parti kun at svinge sig op på 2,7 procent af stemmerne. Det er næsten en halvering i forhold til dengang, Lars Barfoed overtog formandsposten. Dengang var partiet kort forinden blevet målt til 4,4 procent.

Men hov, begynder der ikke at tegne sig et mønster?

Fra Lene Espersen overtog formandsposten, til hun fratrådte igen, gik partiet fra 10,4 procent af stemmerne til 4,4 procent af stemmerne. Altså lidt mere end en halvering på lidt over to år, og nu er det samme så sket for Lars Barfoed. I hans formandsperiode har partiet næsten halveret sit stemmetal på knapt to år.

Der er altså nærmest videnskabeligt belæg for at konkludere, at Konservative har haft en halveringstid på cirka to år uafhængigt af formand, siden Bendt ’Mr. 10 pct.’ Bendtsen gav anførerbindet videre.

Cadeau til Lars Barfoed

Den lavere vælgertilslutning har naturligvis affødt opmærksomhed i medierne landet over, og advarselslamperne blinker hos de politiske kommentatorer.

»Det er en meget, meget alvorlig situation, og der er ingen lette veje ud af det,« sagde tidligere formand for partiet, nuværende politisk kommentator på Ekstra Bladet, Hans Engell, i går til BT.

Men hvor den pessimistiske analyse kommer fra, vides ikke. Herfra skal derimod lyde en cadeau til Lars Barfoed for at vise, at partiet skam lever op til den politik, de selv ville føre, hvis de havde magt, som de har agt.

Det er jo en kendt sag, at Konservative ofte har talt for nedskæringer i det offentlige, og det må derfor ses som et tegn på ansvarlig ledelse, at partiet fejer for egen dør og også tvinger nedskæringer igennem i egne rækker.

Over de kommende år vil der for interesserede blive rig lejlighed til at indsamle empiri til at underbygge tesen om, at Konservative skulle have en halveringstid på cirka to år.

I 2013 er der kommunalvalg, i 2014 er der valg til Europaparlamentet, og senest i efteråret 2015 vil der være valg til Folketinget. Til den tid kan Konservative ud fra deres halveringstid se frem til at høste cirka én procent af stemmerne, og dermed komme under spærregrænsen.

Da partiet blev stiftet i 1915, kan man altså i al objektivitet sige, at det har taget Folketinget præcist 100 år at udskille Konservative. Den samme tid, som det tager naturen at nedbryde en ølkapsel. Tænk over det, næste gang du drikker i naturen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ja, det er specielle tider. Den Megafon-undersøgelse, artiklen tager udgangspunkt i, viser også, at Enhedslisten står til 11,3 procent af stemmerne.

Hvis nogen før sidste valg, hvor Enhedslisten sad med 2,2 procent af stemmerne, om et års tid ville være være mere end femdoblet i tilslutning, ville det næppe have affødt meget andet end hovedrysten - og opfordringer til at huske sin medicin.

Men sådan ser de ud nu: Enhedslisten er fire gange større en De Konservative.

http://www.megafon.dk/362/seneste-megafon-meningsm%C3%A5ling

Øh, ja de konservative komme ned på cirka 1% eller 1,5% og dermed under spærregrænsen. Må jeg her minde om Jacon Haugaard som fik stemmer nok til et kredsmandat i 1994 (tror jeg det var?); han fik cirka 25.000-30.000 stemmer, og dermed stemmer nok til et kredsmandat. Mon ikke de konservative på Sjælland (og øerne alene) kan opnå stemmer nok til et, måske 2 kredsmandater?

"Vi elsker Bendt Bendtsen.
låø-lååø-låø-låø-låååø.."

Pressen må ikke være så hårde ved de konservative - de er trods alt en lille bitte minoritet.
Vær nu lidt søde ved dem, de har det svært;-)

Niels Engelsted

Man kan ikke forlange, at den ene procents parti skal få meget mere end en procent af stemmerne. Der er trods alt ikke endeløst med tosser blandt vælgerne, desuden er der en 3-4 andre partier, der også bejler til den velstående minoritet.

Dan Johannesson

@Engelsted, og de tosser som der trods alt stadig er en jævn håndfuld af, er jo allerede afsat til kredsen af DF's kernevælgere ;-) og ego-kynikerne hygger med V og Liberal alliance. Så jo, det ser faktisk sort ud for de konservative lige nu.

Dan Johannesson skriver: "Så jo, det ser faktisk sort ud for de konservative lige nu."

- Og det er i grunden ikke så galt. :D

Besind jer, alle I, der ønsker de konservative hen hvor peberet gror. For hvor er det de tidl. konservative går hen?
Til Lalleliberal Alliance (aka Team Saxo Bank) og til Venstre især, og så en smule til de radikale.
Uanset hvad, så vil jeg nu heller have Benedikte Kjær fremfor kuglestøderen og Sarah Palin-fan Ole Birk Olesen.

Bjarne Falk Rangård

Jeg er ikke lige frem Konservativ, men ved tanken om hvor stemmerne går hen er jeg enig med Arne Lund.
Saxo Bank filialens ultraliberalister og de mildt sagt aktuelle emner fra partiet Venstre er da meget værre.
Venstre er vist nok det eneste parti som har sat omgåelse af offentlighedens legitime ret til indsigt i hvem der støtter de politiske partier i system.
Schurs landsdækkende erhvervsklub hvor kontingentet meget praktisk er sat til kroner 20000, lovens bagatelgrænse, er det tætteste man kommer på moralsk organiseret kriminalitet.

Misinformation, lækager , magtmisbrug og en spørgelyst som mest anvendes til at forsøge at lamme administrationen af landet.

Og en formand hvis CV er en lang række af uduelighed (manglende tilsyn med Farum)
underskud (som amtsborgmester i Frederiksborg Amt)
og sidst manglende lederskab ved at anvende metoden
ikke se, ikke høre ikke tale ,
i forbindelse med Troels Lund Poulsens uhæderlige handlinger i skattesagen.

Så slemme er de konservative trods alt ikke.

Niels Engelsted

Bjarne, jeg er tilbøjelig til at give dig ret.

Måske kan den konservative nedsmeltning opfattes positivt som en udrensning af ubehagelige, grådige, neoliberale typer og efterlade en kerne af sund borgerlig ansvarlighed, hvorfra der måske kan vokse et ægte samfundsbevarende borgerligt parti frem i stedet for de nuværende samfundstømmere.

Jeg forestiller mig konservative ligesom som dem, der sammen med kommunisterne dannede kernen i modstandsbevægelsen og frihedsrådet. Dengang Venstre hyppede deres kartofler for tyskerne.

I betragtning af det igangværende økonomiske og sociale kollaps, for ikke at tale om den tilstundende klimakatastrofe, er der i høj grad brug for et sådant konservativt parti.

Bjarne Falk Rangård

Til Niels Engelsted

Jeg vil også helst have at det borgerlige Danmark markerer sig med de synspunkter som Det Konservative Folkeparti og Det Radikale Venstre står for.
De har stadig respekt for samfundets ansvar og det enkelte individs menneskerettigheder.
Individet som en del af kollektivet , ikke som en flok grådige "osnokker"

Nej, Karsten Aaen. Ingen af De Konservatives stemmetal i 2012 tyder på, at de ville kunne nærme sig blot et enkelt eneste kredsmandat. Med Barfoeds 8.000 stemmer i top, skal de lave en Jacob Haugaard for at tredoble sig op på en plads - og det har heller ikke han baglandet til i dag. En mulig Connie Hedegaard ser slet ikke ud til at ville redde dødsejleren.