Nyhed
Læsetid: 3 min.

Danmark tøver med støtten til Syriens opposition

Danmark giver 1,9 mio. kr. i støtte til den syriske opposition, som man har valgt at støtte i konflikten. Et rystende lille beløb, lyder kritikken forud for et møde her i weekenden, hvor den syriske opposition skal forsøge endelig at danne en front, der er samlet nok til at berolige vestlige regeringer og øge støtten markant
Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, at dansk støtte på to mio. kr. til Syriens oprørere er ok.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) mener, at dansk støtte på to mio. kr. til Syriens oprørere er ok.

Keld Navntoft

Indland
3. november 2012

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) lagde offensivt ud, da han sammen med en række lande med Frankrig og USA i spidsen i februar dannede Friends of Syria-gruppen, der krævede regimeskifte i Syrien. Siden da er retorikken imidlertid dæmpet noget i kraft i takt med, at krigen er trukket ud, de etniske skillelinjer er blevet trukket skarpere op og heltene i nogle tilfælde sværere at skelne fra skurke. I praksis er støtten i hvert fald noget mere forsigtig, for mens Søvndal under Folketingets åbning i oktober erklærede, at »Danmark har konsekvent bakket op om det internationale samfunds utallige forsøg på at stoppe volden og indlede en demokratisk proces. Desværre uden held. Derfor hjælper Danmark den syriske opposition«, er opbakningen i kroner og ører noget mere begrænset: 1,9 mio. kr. har Danmark bidraget med til den syriske opposition, kom det frem i et folketingssvar denne uge. Et beløb som tidligere direktør for Det Danske Institut i Damaskus Hans Christian Korsholm Nielsen undrer sig over.

Stigende kynisme

»Det er jo ingenting. Det er mindre end, hvad instituttet normalt ville bruge på kulturelle arrangementer, og jeg har svært ved at se det som andet end en stigende kynisme og ligegyldighed over for, hvad der foregår i Syrien i dag,« siger den tidligere direktør, der i dag er forsker ved Aarhus Universitet.

Pengene bruges på to projekter, først og fremmest det såkaldte The day after-projekt, der via forskellige organisationer søger at forberede Syrien på en overgangsperiode efter et regimefald, så det syriske samfund er bedst muligt forberedt, og et andet projekt, hvor lokale indsamler vidnesbyrd om overgreb på begge sider til brug for et fremtidigt retsopgør. Fornuftige projekter mener Korsholm Nielsen, der også udtrykker forståelse for udfordringerne med at vælge partnere i den opdelte oppositionsbevægelse, der hovedsaligt består af det eksilerede overgangsråd, opposition med en vis tilknytning til regeringen og foreningen af lokale komiteer, der er blevet stærkere og stærkere knyttet til Den Frie Syriske Armé. Passivitet er bare ikke svaret;

»Konflikten har i stigende grad udviklet sig i retning af etnisk strid og anarki, og problemet med den splittede opposition er reelt nok. Men man har samtidig også talt splittelsen op, lokalkomiteerne har f.eks. stået rimelig stærkt forenet, og problemet er jo, at støtten – også den væbnede – kommer ind alligevel, den kommer bare ind til de forkerte; salafister og gangstere. Det bliver ikke bedre af, at vi sidder på vores hænder – tværtimod,« siger eksdirektøren, der både er tilhænger af en flyforbudszone og våbenstøtte til oprørerne.

Søvndal forsvarer status quo

Villy Søvndal mener imidlertid ikke, at man er for tilbageholdende:

»Det handler ikke om beløbets størrelse. Vi mener, at vi støtter markant med det, der er brug for, både politisk og med lokaler til konferencer, støtte til projekter og ikke mindst humanitært. Vi har engageret os – også direkte ved at opfordre til et bredt samarbejde.«

Netop det brede samarbejde har været det springende punkt for vestlig støtte, hvor slagene på vandrørene i den seneste tid har gået på en væsentligt forøget støtte til oppositionen – men kravet er, at den er forenet. Oppositionen samles i de kommende dage til et møde i Qatar, hvor målet – og kravet – er en mere forenet opposition, som USA’s Hillary Clinton formulerede det denne uge, hvor hun brændte broerne til det dysfunktionelle overgangsråd.

»Dette kan ikke være en opposition repræsenteret af folk, som har mange gode egenskaber, men som i mange tilfælde ikke har været i Syrien i 20, 30, 40 år,« sagde udenrigsminister Clinton.

»Der er brug for en opposition, der repræsenterer ethvert segment og geografisk del af Syrien. Og for en opposition, der beviseligt bekæmper de ekstremistiske kræfter, der søger at kapre Syriens revolution,« sagde Clinton

Et synspunkt, der også deles af den danske udenrigsminister.

»Jeg har været bekymret over, at oppositionen ikke har været bedre i stand til at samle alle dele af det syriske samfund,« siger Villy Søvndal.

»Vi kan ikke diktere udviklingen i oppositionen, kun hjælpe og støtte, men jeg vil bestemt ikke udelukke øget støtte, hvis man kommer til at se en mere samlet og bredt funderet opposition,« siger han.

Hans Christian Korsholm Nielsen advarer imidlertid imod for meget optimisme i forhold til mødet i Qatar og visionen om en forenet opposition i det hele taget:

»Jeg tror desværre ikke, mødet kommer til at ændre så meget. Den der opposition med rene hænder og komplet enighed, vestlige ledere drømmer om, tror jeg ikke, man kommer til at se.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

De bør ikke få en krone.

Ned med Villy !!

Hvis man bare støtter de "rigtige og gode" er man jo ikke terrorist. Kan i huske vores gamle modstandsmand som for et par år siden røg i fængsel for at samle penge ind til "terrorister"?

Man skal åbenbart være iklædt i et jakkesæt og være udenrigsminister, så bliver man ikke frihedsberøvet når man støtter mænd med våben. Så længe man bare husker at støtte de "rigtige og gode" - altså dem VI har fortalt jer er de "gode".

Geert Heldager Nielsen

Det eneste rystende ved den historie er at den danske
regering giver økonomisk støtte til terrorister. Faktisk
er det så rystende at jeg må knibe mig selv i armen
for at forstå det er virkeligt. Det sker samtidig med at
private bliver fængslet for at give småbeløb til humanitære organisationer.
Way to go Villy !

Man kan spørge om der i det hele taget er nogen der er værd at støtte i Syrien ?.

Er oprøret et skridt på vejen til demokrati ?

En ting er sikkert ; Før diktatoren falder kommer demokratiet ikke. Med mindre at kravet om reformer er blevet så store (dette i forbindelse med oprøret), at processen mod demokrati er startet, på den lange bane.

Demokrati er vel en universal menneskeret !

Hvad skal pengene gå til, bil-bomber?
Og når der så bliver dannet en oprørs-regering, kan man så stemme på bilbombepartiet?

Hvis det indtil nu skulle være undgået nogens opmærksomhed, så har vi fået pådraget os en udenrigs-skolelærerexcellence uden et klap forstand på de ekstremt politisk spegede forhold i Mellemøsten, og som klatter vores penge væk til udsigtsløse projekter fulgt af en humanistisk retorik uden reelt indhold ...

@Jan Weis

Det har han så tilfælles med resten af Europa og Nordamerika. Det drejer sig ikke om Villy.

Nu må det være nok med alle de usaglige angreb på Villy Søvndal.

Han agerer inden for de rammer, Danmarks forhold til Washington tillader. En dansk udenrigsminister foretager sig intet, før der er nikket ja fra USA.

Hvis det regner i Washington, så ifører en dansk udenrigsminister sig regntøj og paraply, selv hvis solen skinner fra en skyfri himmel over København.

Ok, jeg prøver igen.
Nato og dens medier bliver ved med kynisk at lancere den syriske opposition som oprører, selvom de autentiske politisk reformkrævende oprører ikke vil have noget med Natos væbnede ,bombesprængende al Queda terrorister. at gøre. Sidstnævnte elementer har forovrigt også forlængst sat de reele syriske, oprører ud af spillet.
Så det er altså ikke syriske oprørere, men Natos al Queda terrorister der tager til det såkaldte oppositionsmøde i Qatar!

Ja; nu er det jo ikke Villys skyld at der er borgerkrig i Syrien.

Og det er heller ikke Villy skyld at Ghadaffi (med hjælp fra Enhedslisten), blev smidt på porten. Det var man lidt flere om.

Og Villy bærer heller ingen skyld for det "Arabiske forår" selvom det synes at visse debattørers had til Villy får dem til at holde med diktatorer rundt omkring. (Lyder det næsten som )

:-)

Husk nu at Villy Søvndal repræsenterer regeringen.

Ikke Enhedslisten !

Det er ikke så svørt at forstå. Alverdens godfather forlanger loyalitet af sine medløbere, så når USA har dikteret hvem "vi" skal støtte, så er det bare at punge ud med menneskeliv, tomme lovord og selvfølgelig kolde kontanter.
De smarteste af medløberne er dem som lykkedes med den mindste "due diligence", såsom Moldavien som slap væk med at sende et halvt dusin æsler til US-NATOs umenneskelige og ulovlige besættelser af Afghanistan og Irak. Dumme Danmark slap ikke så billigt; ej heller i staskuppet i Libyen.

Nu får vi se hvad Villy Waterboarder kan slippe afsted med denne gang.

Martin K.

Skal det forstås sådan at, du er imod Al Qaida i Syrien men pro Al Qaida i Afghanistan ?.
At du var pro Ghadaffi i Libyen og imod oprørerne som Enhedslisten ville forsyne med stingermissiler ?

Torben Nielsen

Agerer Villy værre end Enhedsliste-folk der ville sende stingermissiler til oprørene i Libyen ?

Selvfølgelig tøver Vesten (Og Villy) med at give støtte til oprørene

Vesten er ikke så synderligt interesserede i at diktatoren udskiftes med et islamisk helvede hvor folk så også vil blive myrdet, torteret og undertrykt af siddende despoter..

Du grejer den helt forkert, hvis du tror jeg deler verden op i "dem" og "os". Mit verdenssyn er jordet i mennesker og logisk, moralsk reciprocitet.

Der er en sammenhæng mellem tilgangen til våben og den vold som magthavere udøver. I det lys bliver det nemmere at vurdere. Og det blir ligeledes nemmere at vurdere hvilke lande som udøver mest vold overfor sine egne og andre.
Mht. Libyen, havde det internationale samfund ønsket mindre vold overfor det libyske folk havde de ikke solgt våben til dets magthavere i første omgang. Der er en lang række bedre, billigere og mere produktive ting som udenforstående lande kunne gøre for det libyske folk. Underforstået at det var det libyske folk som "vi" var bekymret for. Men man skal være født med et særligt naiv islæt, hvis maan tror på den præmis.
Og nu har en del usanske generaler og sågar deres seneste krigsforbryder i det hvide hus selv erklæret at hensigten i Libyen og andetsteds er beroende på USAs egen geostrategi.

Her forleden blev befolkningen i Bani Walid i Libyen udsat for hvid fosfor-angreb, krigsgas og udiskrimineret bombning af det siddende regime i Libyen. Regimet i Rusland tog sagen op i FNs Sikkerhedsråd men blev vetoet af USA.
hvem gav regimet disse våben og hvorfor nedlage USA veto over disse åbenlyse krigsforbrydelser. Selv kz-fangerne i Gaza-ghettoen får mere opmærksomhed i det vilde vestens gule presse når de angribes med hvid fosfor at det israelske apartheidregime, ikke sandt.

http://paradigmet.blogspot.dk/2012/08/syrien-en-50-ar-gammel-plan.html

Ikke bare Danmark, men hele verden burde tøve med det imperialistiske projekt kaldet Syrien. Et par hints: Israel, Saudiarabien, USA, Next-Stop-Iran, WW3, England ...

Kom nu, læsere! Gør et stykke hjemmearbejde. Politikerne og journalisterne gør det ikke for jer.

Martin K.

Jeg ser at du ikke vil svare på mine spørgsmål.

Og i min optik er folk der opererer ud fra devisen: At "alt hvad der er imod USA, er fint", en-dimensionelle.

Hvis du er socialist, så tage dog entydigt afstand fra diktatorer som Assad, Ghadaffi, Ben Ali, og fra teokratiske regimer som Iran og Saudi-Arabien.

Det er faktisk ikke så svært at tage afstand fra disse og USA på samme tid,

PS: Hvad er egentlig forskellen på enhedslisten, som ville sende stingermissiler til oprørerne i Libyen og på andre partier der vil sende våben til oprørerne i Syrien ?.

Meningen er vel. at disse våben skal bruges til at dræbe andre mennesker !

Og i begge tilfælde bruges imod en diktator.

Og mon ikke der var udlændinge blandt oprørerne i Libyen ?.

Jeg forstår ikke at man med den nuværende økonomiske situation i Danmark, kan finde penge til at støtte et land, som aldrig ville støtte os i noget som helst.

Carsten Hansen:
Jeg tror ikke at forskellen skal så meget skal findes inde i partiet, som den skal findes i 2 andre årsager:

1. Propagandaen er ikke nær så solid denne gang.
2. Alverdens mennesker er efterhånden ved at gennemskue "planen"

Lasse Kold.

Hvordan vil du beskrive "planen" ?

Planen hedder :"The project for the new American century". For nogle forstås den som "krigen mod terror". Den bliver blandt andet udfoert af mennesker i jakkesæt som udfoerer planen ved at udtale sig sådan her: Irak har masseoedelæggelsesvåben. Det er ikke noget vi tror det er noget vi ved!"

Lasse Kold.

Mener du hermed at oprøret i Syrien, som "Vesten" tøver med at støtte, er et led i "kampen mod terror ?.

Og var oprøret i Libyen en del af "kampen mod terror" ?

Og hvad har det med Enhedslisten parathed til at sende Stingermissilerne til oprørerne at gøre ?

PS: Vi er fuldstændigt enige om at krigen i Irak var basret på løgnehistorier og ikke burde have været ført. Langt bedre havde det været hvis irakerne selv havde smidt tyrannen på porten. (Hvilket nok var blevet overordentligt svært). Det lykkedes dog i Tunesien og Ægypten.

Dislog med Villy S:

GP: Ved du at...

VS (afbryder): "Israel har ret til at forsvare sig selv"

GP: Jeg ville bare sige, at...."

VS (afbryder): "Israel har ret til at forsvare sig selv"

GP: Du lader mig ikke tale ud, jeg ville bare...

VS: (afbryder): "Israel er verdens eneste demokrati".

GP (råbende): "Jeg ville bare sige at Israel ligger ved Middelhavets østkyst"

VS: Det kunne du bare have sagt.

Syrien er for komplekst et emne at diskutere.

Martin Kaarup: Det der med hvis fosfor i Bani Walid, har du en troværdig kilde på det? Når jeg googler det er det første resultat fra RT - Vladimir Putins egen endetarmsåbning - der jævnligt bruger folk som Alex Jones som "eksperter" i deres udsendelser. Det andet resultat i rækken er fra David Icke, der også er citeret for at mene at dronning Elizabeth er et reptil i menneskeham fra stjernen Alpha Draconis, som lever af blod og bor i en underjordisk base, hvorfra hun regerer verden sammen med andre reptiler, herunder skuespilleren Kris Kristofferson og den afdøde countrysanger Boxcar Willie. Jeg håber sandelig ikke at venstrefløjen i Danmark er så tilbagestående at det er mennesker som disse den ser op til.

Carsten Hansen siger:
"Vesten er ikke så synderligt interesserede i at diktatoren udskiftes med et islamisk helvede hvor folk så også vil blive myrdet, torteret og undertrykt af siddende despoter.."

Er du nu helt sikker på det ? Begivenhederne tyder nemlig på det modsatte, før som nu.

Henrik Darlie.

Mon det ikke er derfor man tøver med støtte?