Læsetid: 2 min.

Eksperter tror på Enhedslistens grønne fond

Enhedslisten vil nu gøre det frivilligt for pensionskasserne at investere i en ny grøn fond samtidig med, at staten stiller garanti for forretningen. Eksperter kalder forslaget realistisk, interessant og kønt
Enhedslistens grønne jobplan skal blandt andet give billige lån til folk, der vil skifte til vedvarende energi. Arkiv

Enhedslistens grønne jobplan skal blandt andet give billige lån til folk, der vil skifte til vedvarende energi. Arkiv

Jakob Dall

9. november 2012

Et nyt forslag fra Enhedslisten om finansieringen af en såkaldt grøn fond vækker begejstring i pensionsbranchen og den grønne tænketank Concito.

Enhedslisten har tidligere foreslået at pålægge pensionskasserne at investere én procent af deres formuer i en grøn fond – en såkaldte energiomstillingsfond. Nu foreslår partiet i forbindelse med de igangværende finanslovforhandlinger, at ordningen bliver frivilligt. Til gengæld lokkes pensionskasserne så med en statsgaranti for en forrentning på cirka tre procent om året.

»Når vi er nået frem til en frivillig model, så er det, fordi vi betragter det som politisk realiserbar,« siger Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen.

Et af Enhedslistens krav under finanslovsforhandlingerne er således en såkaldt grøn jobplan, hvor energi- og klimarigtige investeringer for ti milliarder kroner skal ska-be de nye job. Pengene skal komme fra pensionskassernes milliardformuer.

»På den måde slår vi to fluere med et smæk: Vi får både gang i noget beskæftigelse og i den grønne omstilling. Det er jo rigtig dumt, hvis man ikke prøver på at give pensionskasserne mulighed for at investere fornuftigt – i stedet for at købe statsobligationer af diktatorer i Afrika og andet mærkeligt. Og hvis vi skal have pensionskasserne til at investere i energirenovering og vedvarerende energiprojekter, så er det mest fornuftigt, at det sker til en rimelig lav rente. Pengene er jo sikre,« siger partiets gruppeformand Per Clausen.

Pensionskasserne har tidligere netop afvist enhver tale om tvang og krævet en konkurrencedygtig forrentning af deres penge.

Thomas Færgeman, direktør i den grønne tænketank Concito, mener derfor, at Enhedslistens forslag lyder »meget realistisk«.

»Når man gør det frivilligt – og der stilles en statsgaranti – så vil pensionsselskabernes normale risikopræmie være meget, meget lille. Så vil der nemlig ikke være nogen risiko – og så skal de ikke have så høj en rente. Men i sidste ende må man stille spørgsmålet: Hvad skal pensionskasserne have for det – og hvad kan vi gå ud og låne til,« siger Thomas Færgeman.

Foreløbig har PFA Pension taget imod Enhedslistens forslag med begejstring, og Per Bremer Rasmussen, administrerende direktør i brancheforeningen Forsikring & Pension, tror også på ideen.

»Den her model ser umiddelbart mere interessant ud, fordi man her prøver at skrabe pengene sammen ved at gøre det attraktivt for pensionskasserne. Det er klart, at jo lavere risiko, jo lavere afkast skal vi have. Så tanken er meget kønnere end den, som Enhedslisten tidligere har været fremme med. Og hvis det er tre procent med statsgaranti, så vil jeg umiddelbart vurdere, at det ville flere pensionskasser føle var interessant«, siger Per Bremer Rasmussen.

Det er forventningen, at SRSF-regeringen i weekenden indgår den samlede aftale med Enhedslisten om næste års finanslov. Indtil det sidste er det usikkert, om Enhedslisten kommer igennem med forslaget om den grønne fond.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lyder meget bedre end skattefordele ved solenergi, og hvad staten ellers støtter af grønne tiltag, start hellere i dag end imorgen.
Rart med grøn nytænkning.

Per Nielsen:

Kunne forestille mig en kombination af øget beskæftigelse samt salg af co2 kvoter der gerne skulle blive flere tilovers af.

Michael Kongstad Nielsen

Det er "gulddrengenes" model. Dem fra DONG, der
blev fyret og nu arbejder i Copenhagen Infrastructure Partners, her er et stillingsopslag:
http://infrastructurepartners.dk/finance-manager/

Så Enhedslisten har hugget Gulddrengenes model, interessant. Hvem skal administrere den "grønne fodn", som pensionskasserne frivilligt betaler op til 10 mia. ind til? DONG, vil jeg foreslå, dog uden drengene, dem skal man jo ud og konkurrere imod.

Men idéen er god nok. Investeringerne kan sagtens komme til at give mere end 3 % i afkast, så staten kommer ikke til at betale noget, Per Nielsen, snarere vil staten tjene på det, da pensionskasserne kun skal have de 3 %.

randi christiansen

"Men i sidste ende må man stille spørgsmålet: Hvad skal pensionskasserne have for det, ... « siger Thomas Færgeman."

Hvad med : et bedre miljø, flere i arbejde, grøn innovation og meget, meget mere, som kun kan være en god forretning for alle.

De der gammeldags kasseapparater, som erhvervsfolk ofte har i mellem ørerne, er bare så YT, at de for alles bedste burde sendes på pension med et grønt håndtryk.

Flemming Andersen

Det lyder faktisk som en rigtig god ide, som ingen kan undslå sig fra.

Så skal man bare sikre sig at pengene ikke hugges fra fonden af en smart regering i pengenød ligesom arbejdsmarkedsfonden, med de samme katastrofale følger, hvor enden blev en anden politik end hensigten oprindeligt.

Ang. financering, opkræv en ekstra procent i topskat,
hvis vi ikke gør noget, ja så er der jo intet at financere, ville måske også fjerne et par weekend flyvninger til oversøiske mål, ren win-win.
Og robust socialt forsvarlig!!!

Hvis man i sin alderdom biiver afhængig af ,at ens arbejdsmakedspension er reel og tilstede , så er det bekymrende når dagens politikere går igang med at se "kærligt" på hvad pensionsopsparingen skal placeres i.

Dernæst, så er der vel et problem i forhold til EU's statssøtteregler ?

Hvis en virksomhed direkte eller indirekte får penge fra en fond , hvis investorer har fået en statsgaranti for afkast , så er det jo konkurrenceforvridende i forhold til tilsvarende virksomheder i andre EU lande , som må finansiere på markedsvilkår uden garantier fra staten.

Hvis statsstøtte bliver en konkurrenceparameter, så vil den forholdsvis lille danske statskasse komme til kort i forhold til store landes statskasser - så statsstøtte er på sigt ikke en dansk interesse.

3 procent er en meget generøs rente efter min mening. Det er tvivlsomt om vi igen vil se generel vækst så høj i dette årti, så det er tæt på en foræring til pensionskasserne.

Man kunne spørge, hvorfor det er i orden at forære penge til pensionskasserne, når man lige har været vidne til hyleriet omkring de penge, som solcelleejerne fik.

Er nogle vigtigere at støtte end andre?

Forstå mig ret: Jeg går helt ind for den grønne omstilling, men jeg finder det lidt suspekt, at man har været sådan efter de private solcelle-ejere, når det åbenbart ikke er noget problem at smide penge væk.

Man får næsten den mistanke, at man ikke kan lide, at folk er energiuafhængige - at individer selv har magt over produktionsmidler.

Steen Erik Blumensaat

Enhedslisten er jo fattigrøvenes parti, de pengeløse, efter sovietunionenens opløsning er der jo ingen der kommer med en papkasse med penge de kan opbevare i skunken, så andre må betale for at de kan fremstå som de glade givere.
Hvis de vil noget, så betal selv, og hold fingerene fra mine pensionspenge.

Steen Erik Blumensaat

Undskyld, jeg glemte at de får 50kr for hver stemme der afgives ved et valg, bistands kr til politiske partier der ikke er istand til at brødføde sig selv, men er afhængig af andres bidrag, bistandsafhængige svage.

Steen, du ved godt, at Enhedslistens vælgerbase er den af partiernes med størst erhvervsfrekvens, ikke?

Så dit tågehornssnak kan du godt pakke væk.

@ Randi: Fordi at staten er ude af kontrol. Regeringen danser vals til technomusik med fingrene i ørene. Der er intet indvandringsproblem , intet korrupt EU - det hele bliver bedre og mere grønt imorgen hvis bare liiige vi skubber lidt valuta rundt i systemet.

Hvis nogen skulle løbe ind i de syge individer vi åbenbart selv har valgt til at styre det her land , så sig til dem at de skal æde den røde pille :-)

randi christiansen

Jeg kunne tænke mig, om nogen mon måtte ligge inde med argumentet mod offentlige virksomheder, som præsenteres offentligt?

Regeringen har mandat til at forvalte skattekronerne til fælles bedste. Det ville være fornuftigt at investere i grønne virksomheder, som samtidig kan tilbyde job til de mange ledige. En winwin - hvorfor fortsætter man så med drømmefabrikker og budgetter baseret på fiktive antagelser? Det er jo dybt dumt og uansvarligt.