Analyse
Læsetid: 6 min.

Kan JEG redde kloden?

Fødevarekrisen raser i den store verden, men når jeg går ned i Netto, er der masser af mad. Jeg vil gerne spise grønt, men hvad skal jeg vælge? Har mine valg mon overhovedet betydning i det store perspektiv? ’Ja,’ siger forskningen: Ændret kost kan reducere udslippet af drivhusgasser med op til en fjerdedel
Ny Nordisk Hverdagskost handler om at spise mere frugt, grønt og fuldkorn, mindre kød, flere lokalt dyrkede og producerede varer, der følger sæsonen.

Ny Nordisk Hverdagskost handler om at spise mere frugt, grønt og fuldkorn, mindre kød, flere lokalt dyrkede og producerede varer, der følger sæsonen.

Catarina Nedertoft Jessen

Indland
16. november 2012

Det er en ond cirkel. Når vi spiser fødevarer produceret med store udslip af drivhusgasser, forværres klimaet. Det undergraver landbrugsproduktionen, og fødevarerne bliver færre. Ifølge FN’s fremskrivninger har vi i 2030 brug for 50 procent flere fødevarer, hvis vi skal kunne brødføde hele verdens befolkning på samme niveau, som vi gør i dag.

I det videnskabelige tidsskrift Climate Change har lektor Henrik Saxe fra Fødevareøkonomisk Institut på Københavns Universitet skrevet en artikel under overskriften »Det globale opvarmningspotentiale for to sunde nordiske diæter sammenlignet med den gennemsnitlige danske kost«. Artiklen, som beskriver otte forskellige diæter med hver deres udledning af drivhusgasser.

Henrik Saxes forskning er nyttig viden, når man er blevet optaget af fødevarevalgets betydning for klimabelastningen.

Med ørene tudet fuld af skrækscenarier om min brødflovheds konsekvenser for verdenssamfundet, har jeg i et par dage forsøgt at ændre en smule på mine kostvaner. Prøvet at leve med en kost, som udleder færre drivhusgasser end den gennemsnitlige danske mad, og som sætter det mindst mulige CO2 -aftryk på kloden.

Ny nordisk hverdagsmad

Min sæk med grøntsager balancerer på bagagebæreren, mens jeg cykler hjem fra Københavns Fødevarefællesskab på Korsgade. Fødevarefællesskabet leverer for en hundredekroneseddel og tre timers frivilligt arbejde pr. måned en pose fyldt til randen af grøntsager og frugt, som er dyrket økologisk og så tæt på forbrugerne som muligt. Hvis jeg kan leve af dén i en uge og følge Henrik Saxes anbefalinger, kan jeg mindske mit forbrugs drivhusgasudledning og få en grøn samvittighed.

Der er ikke særlig meget nyt i Ny Nordisk Hverdagsmad. Kosten afviger ikke i en ekstrem grad fra det, der bliver betragtet som ’gennemsnitlig dansk mad’. Man skal sådan set bare spise mere frugt, grønt og fuldkorn, mindre kød, flere lokalt dyrkede og producerede varer, flere råvarer, der følger sæsonerne og 75 procent økologiske produkter. Hvis man følger disse basale principper i Ny Nordisk Hverdagsmad, kan man sænke sit personlige udslip af drivhusgasser med seks procent.

Henrik Saxe er i sin forskning nået frem til forskellige scenarier af fødevareforbrug på den nye nordiske måde. Scenario otte, som er det mest besparende scenarie i forhold til drivhusgasser, kan sænke en persons CO2-udledning med hele 27 procent. Til gengæld er alt det sjove skåret væk. Man må ikke spise kød, fisk og skaldyr, drikke øl, vin, alkohol eller spise slik.

Inden projektet starter, sætter jeg barren højt og satser på at overholde scenario otte. Jeg pudser min glorie en smule ekstra ved tanken om, at hele min sæk grøntsager er økologisk – noget, der ikke engang kræves for at overholde kostkravene. Grunden til, at kun 75 procent af forbruget anbefales at være økologisk, er, at ikke alle de økologiske produkter har vist sig at udlede mindre CO2 end de konventionelle råvarer.

»Der er rigtig mange ting omkring det at spise økologisk, som er gavnlige. Jeg ville aldrig være fortaler for, at man ikke skal spise økologisk, men jeg vil gerne påpege, at når man dyrker økologisk, så går der nogle gange mere energi til at lave produktet end ved de konventionelle fødevarer,« siger Henrik Saxe.

Han tilføjer, at hvis man ser længere frem, er det kun bæredygtighed, som holder.

»Hvis man ikke dyrker økologisk, så udpiner man jorden på sigt, og så kan man slet ikke dyrke noget – for at skære det helt firkantet,« siger Henrik Saxe.

En lille bitte guldkaramel

Som dagene går, hober udfordringerne sig op. Kød og fisk kan jeg godt undvære. Det er ingen sag, men når jeg må droppe de små hyggelige kaffepauser og bliver budt på en guldkaramel af min redaktør og må sige nej tak, ærgrer det mig. Resten af redaktionen spiser jo for pokker de karameller. Jeg kan ikke redde klimaet selv, det ved jeg nu – så hvorfor ikke bare spise karamellen, som ligger på mit bord?

Morten Ebbe Juul Nielsen, lektor og ph.d. i filosofi ved Københavns Universitet, bestyrker mine tanker, når han taler om forholdet mellem individuelt og kollektivt ansvar, som han gjorde sidste uge til et debatarrangement med Etisk Råd arrangeret af Politiken Plus. »Ved at appellere til den gode samvittighed kan vi ikke løse fødevareproblemet. Måske føles det bedre at handle biodynamisk, men globalt lobbyarbejde gavner mere,« siger Morten Ebbe Juul.

Han er overbevist om, at vi alle er ’selvinteresserede’ og mest tænker på os selv, og at der derfor er brug for global handling i forhold til de globale fødevareproblemer – det kunne f.eks. bestå i sanktioner og bindende internationale aftaler.

»Hvis vi ikke handler kollektivt, kan vi lige så godt lade være,« siger Morten Ebbe Juul Nielsen.

Jeg når næsten at overveje, hvor den nærmeste forhandler af guldkarameller, ligger, da Mickey Gjerris, cand.theol., ph.d. og lektor på Center for Bioetik og Risikovurdering får ordet ved debatarrangementet.

Mickey Gjerris er medlem af Etisk Råd og mener, at det er en skandale at kalde vores nuværende situation for en klimakrise – det er nærmere en katastrofe, siger han og betvivler, at videnskaben kan redde os.

»Vi har en planet, som drukner i mad, fedme og sult – vi kan ikke opfinde os ud af problemet, der handler om penge og vækst. Vi opfører os som teenagere på druk,« siger han. Mickey Gjerris mener, at det er op til individet at gå foran, hvis vi skal væk fra de katastrofale klimaforandringer, som han omtaler dem. Samtidigt forstår han godt, at det er en stor udfordring.

»Vi har ikke lyst til at få at vide, at vi ødelægger Jorden – for så skal vi jo gøre noget ved det,« bemærker han. Verdens befolkning står ved en skillevej. Spørgsmålet er, om vi vil lægge vores vaner om eller fortsætte med at presse citronen og nyde de dyrebare, bitre dråber, understreger Gjerris, der mener, at der skal fælles politiske løsninger til.

Ingen fanatisme

Efter fire dage med lokale grøntsager, nej til slik og skulen efter personer i supermarkedskøen, som køber lækker flyimporteret avocado og mango, giver jeg op. Gudskelov er deadline over mig, så min undskyldning for at droppe forsøget med scenario 8 ligger lige for. I virkeligheden synes jeg ikke, at det var specielt sjovt at leve på en måde, som – hvis jeg overholdt den i et år – ville sænke min årlige CO2-udledning med 27 procent. Det er ikke, fordi jeg ikke kan se fidusen; jeg ville rent faktisk gerne have reddet kloden – men udelukkende ved at udlede færre drivhusgasser gennem mine fødevarer bliver det ikke.

Ved kun at tænke på sit klimaaftryk gennem fødevarerne kan andre hensyn blive glemt. Reduktion af CO2-belastningen kan sikkert blive lettere, hvis den ikke kun hviler på fødevarerne.

Manden bag scenario otte, Henrik Saxe, bakker min beslutning op.

»Man skal ikke på nogen måde være fanatisk, det er meget vigtigt. For så får det ikke en effekt i den virkelige verden. Det skal være til at leve med. Der skal skabes en bred forståelse af, at hvis man spiser mindre kød og mere lokalt, så er det godt for klimaet og for miljøet,« siger Henrik Saxe. Vi løfter bedst i flok, påpeger han, og hvis flokken vælger Ny Nordisk Hverdagsmad uden at gå til yderlighederne i scenario 8, er det helt okay.

»Det er en god idé at følge anbefalingerne i Ny Nordisk Hverdagsmad. Den anbefaler ikke, at du helt dropper kødet – hvis vi skal ændre på kostens virkning på klimaet, er det bedre, at en million mennesker spiser 35 procent mindre kød, end at man overbeviser 1.000 hellige om at droppe kødet fuldstændigt,« siger Henrik Saxe.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Tiltrængt med et opgør med myten om, at vi som individer kan redde vores røv. Velskrevet og velargumenteret artikel.

Brian Pietersen

du kan starte med at la vær at få børn,. dermed skal dem der er født ikke dele med en mere.

Søren Kristensen

Du kan prøve at redde dig selv og hvem ved, måske redder du også kloden? Et er dog sikkert, nemlig at du lever for kort tid til at finde ud af om det virker. Derfor: stol på din nutrition.

Lise Lotte Rahbek

Den dårlige samvittighed stiller sig gerne i kø.

Fifty shades of grey...

Hvis man så at sige 'imod sin indre overbevisning', sin egen lyst og måske også kroppens behov forsøger at ændre fx sine madvaner radikalt, så kan det næsten ikke gå andet end galt.

Ja, naturligvis er det via forstanden, at vi nu har lært, at kød koster. Koster vand i milliontonsvis, afgrøder i lige så store mængder. Men denne viden vil sjældent være nok.

Overbevisningen om at ændre sine madvaner skal til sidst også komme 'indefra' - fra maven så at sige. Skal være en kombination af, at man på basis af al den viden man har samlet, alle de fakta om industrielt landbrug, massedyrproduktion, simpelthen tøver med at sætte tænder i dette billige stykke kød fra supermarkedet. Måske hellere går til den økologiske slagter og betaler kassen (også for et stykke topklasse kød) og så kun spiser det en gang i mellem...

Det er en proces for den enkelte og den er individuel. Men alle kneb gælder. Og ethvert stykke kød der ikke bliver spist hjælper - det kan hurtigt blive til to eller flere stykker. Ethvert kilo pesticid der ikke bliver sprøjtet hjælper.

Og nej, den enkelte kan ikke redde verden, men uden den enkelte kan verden heller ikke reddes.

Lise Lotte Rahbek

Nu tænker jeg ikke kun på kødspiseri eller befolkningstilvækst,
men vi har i Dk en ret stor andel enkeltpersons-husholdninger.
Det ser ikke ret godt ud på verdensregnskabet med ét køleskab, een fryser og tilberednig af enkelte portioner mad pr. person.

På den anden side set, så KAN en enkelt person ikke redde hele verden og ufred og kævl på hjemmefronten er værre end kød. Det må være en fortrøstning. :)

Lennart Kampmann

Hvis man virkelig vil gøre en forskel skal man starte med at uddanne verdens kvinder og sikre dem et eksistensminimum. Derefter kan man bekymre sig om co2. Prioriteringerne er ikke ligegyldige.

Selvplageriet med kødafholdenhed mm. er selvvalgt illusion af godhed. Måske opnår man renhed, men det betyder intet for den fattige.
Spar verden for små unødige projekter og hjælp dem der lever i reel fattigdom. De vil gerne have rindende vand og vaskemaskiner.

Med venlig hilsen
Lennart

Nej den enkelte kan ikke redde verdenen, men det skal ikke bruges som en undskyldning til at fortsætte i samme rille.

De fleste vil slet ikke ændre på ret mange af deres vaner, derfor bryder folk sig generelt heller ikke om, når vi "hellige" forklare dem at den kollektive måde vi lever på er uholdbar i længden. Hvilket på et eller plan er forståelig, for hvem bryder sig om at blive kaldt uansvarlig. Det er desværre bare sandheden, vi er uansvarlige og lysten til at for alvor gøre noget ved det, må ses som værende overfladisk og symbolsk.

En anden ting jeg ser som et problem, er folks totale konservative holdning omkring hvad der er sjovt, dette ses tydeligt både i artiklens hoved argumentet for at undlade at gøre en reel forskel. Man postulere nærmest at livet ikke er værd at leve, hvis man ikke må være uansvarlig. Det er en temmelig bekymrende holdning der kan og sikkert vil forhindre en reel fremgang på området. Folk er nød til at ændre den negative holdning.

Man kan sagtens have det sjovt uden, kød, fisk, alkohol, smøger, benzin slugende monstre, utallige rejser der inviolver fly etc. Det kræver blot en mentalitets forandring.

Jeg klare mig gansk fint uden mange af disse og jeg gider hverken ses som værende ekstrem eller hellig. Blot fordi jeg tager nogle kloge rationelle beslutninger. For sådan noget lugter fælt af at folk har dårlig samvittighed, og som modreaktion skal det gå ud over de hellige. Som ja slet ikke er hellige når det kommer til stykket.

Efter sigende skulle solen og dermed jorden under alle omstændigheder have begrænset levetid. så mon ikke fremtidige generationer, såfremt de ellers overlever den teknologiske amok, grådigheden og det konstante indbyrdes had, og de ikke bliver opdaget og elimineret af intelligent liv fra andre planeter, i bedste fald kommer til at leve at laboratoriefremstillet mad på et rumskib? Indtil da. At skifte fra at være ’kannibal’ til vegetar er ikke sværere end at holde op med at ryge. Efter en måned har man nye vaner og lider ingen savn i den retning.

Brian Pietersen

jeg har på ingen måder lyst til at la vær med at spise fisk og andet kød....

vi er for mange mennesker, men det er der jo ik nogen af jer der vil gør noget ved, så la vær og piv, jeg gider ik leve af sondemad fordi i ik kan styre jeres hormoner.

'At redde verden' blev dannet som venstrefløjs-idealistisk koncept i 60-70'erne.

Senere er det genopfundet og redefineret med en helt anden agenda.
Den hedder Agenda 21:
http://paradigmet.blogspot.dk/2012/10/agenda-21.html

Lise Lotte Rahbek

Skal vi ikke bare gøre som vi plejer.
- Vegetarerne skyder skyld på kødæderne.
- De barnløse skyder skyld på de børnerige.
- De børnerige skyder skylden på singlehusholdningerne
- og singlerne skyder skyld på de hellige

Så er alt ved det gamle og ingen behøver lave sig om.

aaahhh. :)

Brian Pietersen

Lise lotte...

jeg har hele mit liv gjort hva jeg kunne for ik at svine m.v.... men det batter nada når vi nu er 7 milliarder mennesker..

så hvis folk kun snakker..men reelt ik gør noget...ved det proble..så bliver det enten sygdom eller krig der reducerer os...jeg foretrækker dey ikke gik ud over nogen... men fpr de fleste hanlder det om egne agendaer....og så resten er blabla

Lise Lotte Rahbek

Brian P.

Jeg tror, de fleste gerne vil gøre noget, for at der bliver mad og plads til alle,
og gerne gøre det bedre, end de gør nu.
Jeg er sådan en af disse lejlighedsvis lalleglade hippie-naivister, som tror at inspiration virker bedre end skyld-påførsel.

Så hvis nu vegetarerne smider nogle gode opskrifter ind, vi barnløse viser at man ikke behøver have 8 børn for at leve glade liv og så videre og så videre.. så tror jeg godt, vi allesammen kan gøre det bare et lille nøk bedre uden at blive uvenner over det. :)

Når overbefolkning når et stadie, vil der dannes bakterieforaer- virus. Så nej - abortmodstandere er fjenden. :p

Kina er foregangsland med - var det 3 eller 4.000 henrettelser i 2011.

Lise

Det er ikke svært at opstøve vegetar opskrifter! Det er så nemt som at klø sig på armen.

Jeg siger heller ikke folk skal blive vegetare, jeg siger folk skal ændre deres vaner i en mere miljø venlig retning, samt at de bør stoppe med deres dårlige undskyldninger. Og så vil det hjælpe hvis de reagerede mindre negativt overfor de folk der åbenbart giver dem dårlige samvittighed.

Det betyder selvf. At disse skal skære ned på kød forbruget, alkoholforbruget, benzinforbruget etc.

Men vil de det? Det har jeg til dato ikke set beviser for!

Hvilket rammer os alle sammen, især de kommende generation. Selvf. Kunne jeg være ligeglad jeg skal alligevel ikke have børn, sagen er bare den at jeg rent faktisk interessere mig for den fremtid vi vil komme til at tilbyde ikke blot fremtidens generationer, men også de uforskyldte ofte i form af fauna og de "vilde" dyr.

3-4 tusinde batter ikke for alvor med den Bef. Tilvækst vi har i øjeblikket.

Dermed ikke sagt at vi skal intensivere henrettelser, det ville være temmeligt sygt.

På den lange bane så vil kurven knække, man regner med at det vil ske når vi når de. 10-11mia. Desværre vil jorden være i en miserabel tilstand til den tid.

Lise Lotte Rahbek

Mikkel Serup

Du inspirerer ikke ret meget med det, du skriver om andre. Du fordømmer og forventer vist, at alle andre end du selv er nogle svinske narrehatte, som er ude på at ødelægge DIN klode.
Det er selvfølgelig din ret.
Men du hjælper ikke. :)

Lars Kristensen

Det er utroligt, at folk tror at det at spise kød er den helt store synder.

Nej, det er ikke syndigt at spise kød, men at spise alt for meget kød.

Det der er den helt store synder i dette globale overforbrug, det er transporten af fødevarer og opbevaringen af fødevarer.

Prøv at gå ned i de butikker, hvor I køber fødevarer.

Hvor friske er de?
Hvor langt er de transporteret?
Hvordan opbevares de?

Tre simple spørgsmål, som faktisk giver svaret på de ting der vitterlig er de store syndere i CO2 udslip.

Vi behøver faktisk ikke at have en fryser eller køleskab til at opbevare vore fødevarer i.

Kødet kan faktisk holde sig mere frisk som levende dyr, indtil de bliver slagtet. Så hønen skal ikke ligge i supermarkedets fryser, men gå levende rundt i en hønsegård. Det koster ikke energi at have høns gående i en hønsegård, på sin altan eller baggård, men det gør det, når de opbevares i en fryser eller køledisk.

Det samme med grise, køer, får, geder, ænder gæs m.m.

Hvordan er det med mælken?

Hvorfor kan folk i storbyerne ikke have en ko stående i baggården, så behøves mælken ikke at blive transporteret 400 til 500 km. før den når ud til forbrugeren. Samtidig vil mælken ikke kunne blive mere frisk - lige fra yveret. Godt nok er mælken ikke 5 grader, men frisk - det er den.

Hvordan er det så med grøntsagerne?

I bjergegne ses der dyrkede jorde i terrasser, sådan kan der også skabes terrasser i storbyerne, omkring husene, således at der kan dyrkes føde selv i byerne.

Det kræver kun kreative ideer, som så bliver sat i produktion og nytænkning inden for arkitektur.

Vi har lige siden 2. Verdenskrig været forblændet af oliens lyksaligheder, med billig transport og den individuelle persontransport i biler.

Vi har brug for nye tiltag, inden for erhvervsbyggeri og ikke mindst inden for beskatning og fradragsform. Men det er en helt anden historie.

Ny nordisk kost? - Jeg ville være glad hvis jeg bare kunne købe nogle æbler af de gode gamle danske æblesorter.

Var på grøntorvet/torvehallerne forleden; alle æbler var udenlandske, undtagen rød belle boskop.

Jeg tror du overdriver, jeg siger netop ikke folk er svinske, jeg siger folk er uansvarlige. Ikke helt det samme vel!

Men nogle gange må man sige tingene som de er, alt denne blødsødenhed og please mentalitet som mange har ligget for dagen har hjulpet nul og nix.

Så nej jeg fordømmer ingen, hvis man føler det, har vi " hellige"vist ramt et meget ømt punkt på folks samvittighed. Så måske man skulle kigge indad i stedet for at give os skylden der påpeger nogle af problemerne ved vores moderne levevis.

Hvor siger jeg at dette er min klode, kloden tilhøre INGEN, hverken dig eller mig. Netop derfor skal vi behandle den ordentligt, de fleste er bare total ligeglade, ja så er det sagt som det er. Man kan komme med 10.000 forklaringer og bortforklaringer på dette, det går det bare ikke mindre sandt.

Dermed ikke sagt at jeg er eksemplarisk, men jeg gør i det mindste et forsøg, også langt mere end min økonomi berettiger.

Desuden er det ikke mit ansvar, hvad folk beslutter og gør, det falder tilbage til dem selv. Det er ikke mit ansvar selvom nogle åbenbart gerne vil gøre det til mit ansvar.

Niels-Holger Nielsen

Brian P, hvad er det vi skal gøre ved det problem, og hvordan forholde det sig til andre problemer. Alt andet lige, så er det jo rigtigt, at problemerne ville være mindre hvis vi kun var en milliard individer på kloden. Det rejser en masse spørgsmål. Fx.: Hvis vi skal halvere CO2-udslippet, skal vi så halvere indbyggertallet på kloden? Hvis det skal ske hurtigt, kan det så blive humant? Hvis det skal ske på længere sigt, ved en eller anden form for 'naturlig afgang', når vi så i mål? Til tiden? Hvis disse to spørgsmål ikke gibber i dig, så tale du bare tågesnak.

Svar!

Lise Lotte Rahbek

Bill Atkins

Serviceinfo: Både Føtex og Coop har danske Ingrid Marie og Elstar pt. og måske en ekstra sort, hvis du er heldig. :)

Lise Lotte Rahbek

Mikkel Serup

Jeg er ked af, at du tror andre er ligeglade. Og at du ikke tror, at andre end du selv gør en indsats. Det kender jeg en hel del mennesker, som gør.
Jeg tror på at tillid og inspiration gør en forskel, mens fordømmelse og anklager kun maner til trods.

Sådan er vi uenige.

Ja vi bør komme igang med at gro grønt og frugter i byerne. Alt den lange transport, kølerum, fryser etc. Gør intet godt for kloden.

Desværre er det svært at få indført, ligesom det er svært at betale sig fra lokale dyrkede grønt, så længe politikerne ikke gør noget ved det, eller andre tager initiativet til det.

En ting er sikkert skal man have dansk lokal dyrket på bordet så koster det kassen. Kød i køledisken er dog stadig mere forurene end mangoer fra Brasilien.

Lise

Problemet er den at folk kun interessere sig for det til en hvis grad. Dermed bliver det kun til symbolsk handling. Flertallet vil gerne købe økologiske æg, men når de står ved køledisken ender burhøns æggene i kurven fordi de er billigere, sådan er det over en rigtig bred kam.

Intentioner og erklæringer nytter intet hvis der ikke kommer handling bag de fine intentioner. Hvilket der alt for sjællent gør.

Endvidere vil jeg råde folk til at kigge ud i verdenen, hvad vi danskere gør, batter Intet globalt set. Så jo de fleste mennesker på jorden er ligeglade det er ikke noget jeg postulere det er sandheden. Men jeg er hverken vrissen eller sur for det de gør giver god mening når man ser levestandarden og leve vilkårene rundt omkring.

Desuden tag en ting som el forbrug, der kan man tydeligt se om der er handling bag folks ord. Hvor mange har rent faktisk et lavt el-forbrug!

Lise Lotte Rahbek

Mikkel Serup

Ah.. nu ved du jo ikke, hvilke æg jeg køber. ;-)

Men bortset fra det:
Hvad er mest miljøvenligt:
At skifte en 20 år gammel A-mærket fryser til en ny A+,
eller at bruge den gamle ikk-så-ringe-endda, til den ikke kan mere?
Der skal jo bruges materialer til en ny og den gamle skal skrottes.
Hvad er mest miljøvenligt?

Jeg ved det ikke.

Niels-Holger Nielsen

Individualisering er ansvarsforflygtigelse.

Det var statistisk set, hvad du og jeg gør er i den henseende irrelevant. Der sælges stadig flest burhønse æg,

Det scenario kan jeg ikke udtale mig om. Men du kan stadig skrue markant ned for strømforbruger, blot ved at ændre dine forbrugs vaner, du behøver altså ikke at skifte hårde hvidevarer ud. lejere kan f.eks. Ikke gøre meget ved netop dette. Det man kan gøre er at slukke for ting man ikke bruger, slukke for lys i Rum man ikke er i, samt lade være med at bruge tørrerumbleren samt have ting stående på stand-by etc.

Med disse simple tiltag har jeg skåret mit el forbrug markant ned. Jeg er lejer så noget som isolering, bedre vinduer, hårde hvidevarer er udenforfor mit indflydelses sfære. Og jeg bor i en gammel dårlig isoleret lejlighed fra 30'erne uden radiator i køkkenet!

Men jeg har også undladt at hoppe på den store elektronik bølge. Du finder ingen store strømslugende 60 tommers fjernsyn eller spillekonsoller her, vi har en gammel traver af et tv, en oldnordisk dvd afspiller, samt en bærbar til arbejdsbrug samt Nogle ældre Ipods og en IPod dock.. Noget med et relativt begrænset strøm forbrug især hvis det er slukket når det ikke er i brug.

Så man behøver ikke leve på en sten. Det eneste man skal gøre er at tænke over sit forbrug. Samt tænke over om det virkeligt er nødvendigt med mere end et Tv, mega Hifi-anlæg etc.

Det er nemlig det der gør en forskel, at tænke sig om. At have A-mærket vare hjælper ikke meget hvis det bare står og køre, eller bliver brugt på en ikke fornuftig måde. Det er mine øjne falsk tryghed.

Lise Lotte Rahbek

Mikkel Serup
Du undervurderer mig og mit forbrug kraftigt.
Hvis ikke jeg havde fokus på mit forbrug, ville jeg da ikke have råd til at leve som singledagpengemodtager med faldende studiegæld.

Prøv at tænke lidt positivt om dine medmennesker.
Vi ligner faktisk dig - mere end du kan lide at tænke på. :)

Lise

Vi udgør minoriteten, statistisk set.

En ting er hvad vi mere bevidst meningsdannere gør på information samt evt. Omgangskreds, noget andet er hvad den generelle befolkning gør. Hvis man ser på hvad en gennemsnits dansker bruger og ganger det op med 7mia så må man altså indse, at det mere er symbolsk end reelt. Altså Alt det gode vi danskere gør og vil gøre.

Danskernes levevis er uholdbar, det kan vi ikke benægte, uanset hvor meget vi end gerne vil.

Det er skam ikke fordi jeg ikke vil have høje tanker om mine medmennesker, men når virkeligheden ikke er så lyserød som nogle gerne vil gøre den til. Bliver det ikke ligefrem nemmere.

Endvidere en ting er hvad jeg siger på et menings side. Noget andet er hvordan jeg formulere mig overfor folk jeg gerne vil påvirke i en mere miljøvenlig og forbrugerbevidst retning. Jeg forventer ligesom at flertallet af informations læsere herinde høre til den mere bevidste del af Bef.

Brian Pietersen

Niels Holger...

jeg tror ikke vi når i mål, der er mange der har råbt højt om befolkningstilvæksten i mange år.

men det er vigtigere at vi får opfyldt vores eget behov for vores videreførelse, end det er at vi sammen kan have et godt liv på denne jord.

Der skal nok være nogle der overlever vores vanvittige udnyttelse....om ikke andet, så fortsætter naturen med eller uden mennesker.

Økologi er sygt, uetisk og amoralsk. Det er selvpineri, hvor man tror, man gør godt for andre. Men det eneste man sørger for, er højere priser på fødevarer, fordi man støtter ineffektiv produktion, mens man er dybt usolidarisk med dem, der sulter i den tredje verden. Tillykke.

Jeg er selv vegetar - for min egen skyld, ikke for andres - og jeg går aller helst uden om økologiske produkter.

En renere verden er ikke midlet, det er målet. Økonomisk vækst, der giver mulighed for at investere grønt, er midlet til at nå målet. Som Lennart Kampmann så rigtigt siger længere oppe: de fattige "vil gerne have rindende vand og vaskemaskiner". De fattige er ligeglade med Jørgen Steen Nielsen & Co.'s øko-helgen-hippie-trip.

Lone Christensen

Jeg forstår ikke den angst ved ikke at spise kød hver dag? Hvad er der sket med at have en grød dag eller en dag med grøntsagssuppe? Ved ikke at forvente kød hver aften, så gør man samtidig sin mad mere varieret og opskrifter er der masser af på internettet.

Lars Kristensen

Jeg hørte lige et nyt begreb om mennesket.

Mennesket er en invasiv dyreart.

Intet er mere rigtigt.

Alle naturmiljøer, som mennesket indtager bliver totalt ødelagt og de lokale dyre- og plantearter udryddes, for at mennesket kan brede sig.

Brian Pietersen

Lone

jeg er vant til varieret mad...og kød er en del af denne variation...du må spise hva du vil, men folk skal ik tvinge mig til at spise noget som helst.

jeg foretrækker økologiske varer..det har noget med gift at gøre, på samme måde vil jeg gerne have kød fra dyr der er blevet behandlet ordentligt... jeg vil faktisk helst have kød fra en jæger, feks hjorte...vildsvin til diverse ænder og gæs...eller fiske de fisk jeg vil have + krebs, krabber, rejer og hummer.
men så længe vi reelt ikke vil gøre noget ved overbefolkning...så synes jeg det er irrelevant at, da resten er som at pisse i havet.

Globalt set ville de fleste problemer være umiddelbart håndterbare ,hvis

- alle lande fik en god regeringsførelse( demokrati, ingen korruption , ingen bestikkelser o s v)

- man globalt overalt fik en sund famileplanlægning (p-piler, kondomer, fri abort o s v -uden reliiøse fanatikeres indblanding)

Det med at "påtvinge" andre at spise på en bestemt måde, duer ikke - nogen har allergier (somme tider i en mild ikke klart erkendbar form) , andre har højt stofskifte eller lavt stofskifte, nogen har pemanent højt blodtryk ,nogen har sukkesyge, nogen har problemer med mælkeprodukter o s v

Man skal spise det, som får en til at fungere bedst - nogen har bedst af en masse grøntsager andre har det bedst med en stor animalsk proteinindtagelse.

Vores fysiske aktiviteter spiller også ind -diæten for en fodboldspiller på topplan skal nok være en del anderledes end for f eks en bankrådgiver

INTET vil ændre sig før vores økonomi ikke længere kræver evig vækst for at fungere...intet.
Ligegyldigt hvilke sparetag man iværksætter bliver de lynhurtigt ædt op af vækst...med politikerne som dem der forsøger at træde hårdest på speederen.

Helt grundlæggende økonomiske reformer er absolut første nødvendige skridt hvis vi og vores børn skal ha' bare en lille chance for et civiliseret liv...og man kan sagtens sætte økonomien op så den ikke kræver evig vækst.

Så kan man nok så meget forsøge at rede verden med sit månedlige bidrag til Greenpeace eller boykotte jordbær fra Spanien.

Stop nu med det veggo-fis. Det lyder meget godt og moralsk, men passer ikke og er ikke sundt for vores krop eller planeten.

http://www.youtube.com/watch?v=rNON5iNf07o

(Ikke fordi Keith's bog er uden fejl, men er en god introduktion til hvor meget der er galt med veg-fantatismen.)

Kasper Andreasen

Kollektiv handling er bedst, helt klart.

Men jeg har aldrig helt forstået den her enten-eller mentalitet, som centrerer sig omkring samvittighedsfølelser. Der er lort på begge sider af vejen. I sidste ende handler det om at finde en balance, hvis man alligevel ved, at man ikke fuldstændig kan undslippe det system man er en del af. Og gøre det fordi man mener det er rigtigt for en selv, ikke for at tilfredsstille følelse af at have købt sig ud af dårlig samvittighed.

Jon

Kildekritik for hulan da!

At drage pareller mellem moderne vegetare til en tid, hvor hoved kosten var korn, brød, grød etc. Er helt ude i hampen.

Kan jo slet ikke sammenlignes!

Det var den værste form for lobbyisme jeg længe har set. Utroligt hvad folk tror på.

@Jon:

Tak for linket til den fine YT-video. Du skylder mig 27 minutter af mit liv, og omtrent de 10% af mine hjerneceller som jeg også mistede mens jeg så filmen.

Har du også set meget pro-veggie propaganda for at finde frem til din - sikkert ganske velovervejede - konklusion? De benytter af og til noget der hedder videnskab og fakta. Læs dog kommentarerne på YouTube og vurdér om du eventuelt har misforstået noget et sted :)

@Mikkel Serup og Simon Kofoed.

Jeg skal ikke gøre mig klog på næringsindholdet i en diæt med kød vs. en vegetarisk diæt....det ved jeg intet om, men resten er spot on.
Hun forsvarer jo ikke kødproduktion i den form vi har i dag...videoen er i det store hele mere et angreb på moderne landbrug end på vegetarer.

Niels-Holger Nielsen

Brian Petersen

Det var lige præcis ikke noget svar.

Mikkel Serup: Det forandrer vel ikke konklusionen at et lantbrug med køer på græs faktisk vil virke "helende" for jorden og atmosfæren og faktisk er det naturlige stadie der vil opstå hvis vi tog mennesket ud af ekvationen, mens at dyrke soya og korn, enten til at føde os, eller føde køer udpiner jorden og leder til uhyggeligt store CO2-udslip.

Simon: Ved ikke helt hvilke kommentarer du mener, som ikke liver prompt tilbagevisende. Det er ikke nemt at blive hadobjekt for alle verdens veganer. Selvfølgeligt modtager kvinden en masse hadfulde kommentarer efter at ha skrivet sin bog.

At vi alle bliver veganer er ikke bæredygtigt for planeten, og heller ikke for vores sundhedssystem.

John Vedsegaard

Til at starte med, kan man lade være med at spise mad som er transporteret mange tusinde kilometer, det vil reducere CO2 udslippet, da netop transport over lange afstande er den helt store synder i den retning.

Det er altså slut med bananer m.m.
Man kan også gå efter at købe Dansk, det vil i sig selv reducere transport drastisk, at så Danske æbler rent faktisk smager meget bedre end Franske, er så en anden sag.
Næsten alle fødevarer produceres i Danmark, selv om jeg må indrømme et rødvin er mange klasser bedre i Sydeuropa end i Danmark.

Jeg ved ikke om nogen har regnet på hvor meget CO2 der produceres, ved transport af et kilo fra Sydamerika til Danmark, men det er uden tvivl en hel del og sikkert også mere end der kommer af de prutter man jo også laver.

Lise Lotte Rahbek

Forleden var her et telegram om, at kineserne ville købe og importere dansk økologisk mælk.
Ikke fordi det var økologisk, nej, men fordi de i Kina har problemer med fødevarekvaliteten og derfor vil der nok være et marked for 'sikre' vestlige produkter til høje priser.

Eh... det er jo tudetosset, set i klimaperspektiv.

Nej, DU kan ikke redde kloden.

Ja, VI kan redde kloden.

Men højst sandsynligt ikke....

Sider