Nyhed
Læsetid: 2 min.

Købesexforbud har været rødt hjerteblod

Regeringen opgiver forbud mod købesex. Dermed går den imod omstridt socialdemokratisk kongresvedtagelse og mærkesag for SF
Indland
20. november 2012

Måske var det skriften på omend ikke væggen så i hvert fald postkortet, da formanden for Socialdemokraternes ligestillingsudvalg på kongressen i september havde opstillet et sådan af slagsen, der skulle minde om, at partiet tidligere havde vedtaget, at prostitution skal forbydes.

Én underskrift glimrede nemlig ved sit fravær blandt de flere hundrede delegeredes støtteunderskrifter på kortet: Beskæftigelsesminister Mette Frederiksens. Netop Mette Frederiksen stod ellers i 2009 bag kongressens beslutning om, at Socialdemokraterne ville »arbejde for et forbud mod køb af seksuelle ydelser«.

Forud var der det år gået en følelsesladet debat i Aalborg Kongrescenter, hvor blandt andre den senere justitsminister Morten Bødskov og senere socialminister Karen Hækkerup advarede mod vedtagelsen, som førstnævnte fra talerstolen beskrev som »den retshistoriske mest omfattende kriminalisering uden at kende konsekvenserne«.

Selv om modstanderne advarede mod, at et forbud blot risikerer at gøre livet hårdere for de prostituerede, så hjalp det ikke ved afstemningen det år.

Partiformand Helle Thorning-Schmidt havde kort forinden også bakket op om forbuddet. Og tilhængerne vandt med et klart flertal, efter at Mette Frederiksen var blevet klappet ned fra talerstolen efter at have fortalt om sin kamp for et forbud siden 2003:»Jeg stod ikke her i dag og anbefalede et ja, hvis jeg ikke havde talt med så mange kvinder, talt med dem og set deres forslåede kroppe. Så kan man ikke træffe et andet valg, end at vi vil beskytte dem. Vi skal forbyde kunden at købe sig til sex og give de handlede kvinder mulighed for humanitær opholdstilladelse.«

På det tidspunkt havde SF allerede fire år forinden anbefalet et forbud, mens Radikale Venstre samme år på partiets landsmøde nøjedes med at vedtage at »arbejde for, at det bliver kriminelt at købe sex hos prostituerede, der opholder sig ufrivilligt i erhvervet«.

Skuffet og ærgerlig

Hverken den ene eller anden slags forbud var dog aktuelt, da VK-regeringen og Dansk Folkeparti afviste af frygt for, at et sådan sender de prostituerede endnu længere ind i mørket, i kløerne på alfonser og andre bagmænd. I 2011 blev de tre regeringspartier i regeringsgrundlaget da kun enige om at »gennemføre en grundig undersøgelse af et forbud mod købesex«. Hvilket angiveligt nu har resulteret i, at Straffelovsrådet anbefaler at opgive ideen.

Allerede i september i Aalborg bemærkede formanden for Socialdemokraternes ligestillingsudvalg, Marianne Bruun, da også, at Mette Frederiksen pludselig ikke længere hverken ville skrive under på eller kommentere spørgsmålet om et forbud mod købesex. Det skete med henvisning til, at regeringens »ressortfordeling« overlod den opgave til – Morten Bødskov.

Alligevel er Marianne Bruun »skuffet og ærgerlig« over, at forbuddet ikke ser ud til at blive en realitet. »Dermed afskriver regerigen sig et vigtigt værktøj i kampen for at mindske prostitution. Så vil den sikkert i stedet foreslå nye undersøgelser, oplysningskampagner og hjælp til de prostituerede til at komme ud af miljøet. Men det har vi prøvet før, uden at det har minimeret problemet. Det eneste, som virker er den svenske model med et forbud. Og regeringen kunne sagtens have fået flertal for et sådan forbud. Men den havde altså hverken mod og mands/kvindehjerte til at bære dette værktøj igennem.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Første nederlag til Forbud, Straf og Kontrol Danmark!

Alan Strandbygaard

Det virker som om regeringen opgiver hele deres politik.

Gad vide om det hele bare var indpakning?

Robert Ørsted-Jensen

Fårhåbentlig bliver dette et permanent farvel til svensk forbuds idioti - det var og er en vanvittig og endog reaktionært ide

Der er for meget offergørelse af kvinder i venstrefløjens optik; men kvinder er stærke og kan kæmpe selv, de har mere brug for hjælp til at blive inddraget og taget i betragtning via kvoter på det regulære arbejdsmarked end at blive forhindret i at bestemme over deres egen krop.

Og en uklædelig sammenblanding af problematikker, alt det de hævder de vil til livs med forbuddet, er i forvejen forbudt.

De ku' prøve at arbejde for mere lighed, bedre rammer for prostitution (krav om organisation og registrering, ligesom alle andre forretninger), et bedre Europa og et mindre udpint Afrika. DET ville nemlig vitterligt batte mod rovprostitution.

Hvilken katastrofe, at droppe stop for købe-sex
Når der kun er gode argumenter mod købe-sex
- SE HER: www.galleri-a-plus-s.dk/Faktaark.pdf

TRIST!

Vi skal sende et signal om at det ikke er ok at man kan købe en kvindes krop for et par hundrede kroner når man har lyst til at få udløsning i nogen. (Betalt voldtægt)

Der skal sendes et signal om at kvidner ikke skal kunne sælges som en vare, som et stykke kød. Sex er ikke en menneskeret.

Hvor jeg afskyer denne dobbeltmoral ang. købesex!

Lav nogle ordentlige ovgivning og vilkår så de mennesker, både mænd og kvinder der ønsker at være sexarbejdere kan have ordentlige arbejdsforhold og at de der bliver tvunget og presset har mulighed for at komme ud af det.

Et forbud skaber bare et sort marked som er endnu værre end den nuværende gråzone.

..regeringen har jo ingen politik, ingen principper, ingen ansvarlighed overfor sine vælgere. Helle og co. beviser jo dagligt, at de har svindlet sig til magten og "pisset" på deres vælgere....det er langt værre end 10 år med VKO