Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kommuner svigter tilsyn med plejefamilier

39 procent af alle plejefamilier har ikke fået de lovpligtige tilsyn, der skal sikre det udsatte barn en god anbringelse, viser en ny undersøgelse. Socialministerens nye tilsynsreform skulle løse problemet med manglende tilsyn, men eksperter er skeptiske
Flere eksperter tvivler på, at socialminister Karen Hækkerups (S) tilsynsreform reelt vil løse problemet med manglende tilsyn med anbragte børn i plejefamilier.

Flere eksperter tvivler på, at socialminister Karen Hækkerups (S) tilsynsreform reelt vil løse problemet med manglende tilsyn med anbragte børn i plejefamilier.

Torkil Adsersen

Indland
5. november 2012

Det er lovbefalet, at landets kommuner to gange årligt gennemfører tilsynsbesøg hos anbragte børn placeret i plejefamilier. Men det er ikke ensbetydende med, at de gør det. En ny undersøgelse foretaget af Socialpædagogernes Landsforbund viser, at 39 procent af de adspurgte plejefamilier ikke har fået de to årlige besøg fra kommunen.

Kommunernes tilsyn med anbragte børn er dermed endnu mere lemfældigt, end det var sidste år, da omtrent 30 procent af de adspurgte plejefamilier ikke havde fået de to årlige lovpligtige tilsynsbesøg. Det sker, til trods for at der i de seneste år har været omfattende kritik af kommunernes indsats på området.

»Danske politikere tror, at man bare kan sætte meget belastede børn ud i en helt almindelig familie, og så går det helt af sig selv,« siger Inge Bryderup, professor i socialt arbejde på Aalborg Universitet.

Hun har fulgt området tæt i flere årtier og har skrevet bogen Børnelove og socialpædagogik igennem 100 år. I bogen konstaterer hun, at det i højere grad er økonomien end de gældende love, der har betydning for socialområdet.

I forbindelse med Barnets Reform, der trådte i kraft i januar 2010, lagde politikerne ellers op til i højere grad at benytte plejefamilieanbringelser. Derfor undrer det formand for Socialpædagogernes Landsforbund Benny Andersen, at de synes at have glemt at følge op:

»Det er forstemmende at se, at området bliver negligeret i sådan en grad. Politikerne må jo følge denne udvikling til dørs og sørge for at tage ansvar for kvaliteten i anbringelsen,« siger han.

Sager førte til reform

Det kan have vidtrækkende konsekvenser, hvis en kommune undlader at foretage de lovpligtige tilsyn, forklarer Inge Bryderup.

»Vi har set sager med seksuelt misbrug i plejefamilier, og det er den slags scenarier, der kan få lov at udspille sig, hvis ikke kommunerne overholder loven,« siger hun.

Igennem de seneste år er socialpolitikken oftest havnet i medierne, når en grufuld sag om vanrøgt i enten familier eller plejefamilier er blevet dukket op. Især sagen fra Mern, hvor en plejefamilie igennem 20 år har udøvet vold og grov vold mod deres ni plejebørn, har rettet danskernes opmærksomhed mod de manglende tilsyn. De mange sager har medvirket til en øget politisk bevidsthed på området, og i september fremlagde socialminister Karen Hækkerup (S) en reform, der skal forbedre tilsynet. Tilsynsmedarbejderne skal nu samles i klynger i fem større kommuner for at øge specialiseringen og kvaliteten af tilsynene.

Men tilsynsreformen kommer ikke til at få indflydelse på denne form for personrettede tilsyn, som Socialpædagogernes Landsforbund har undersøgt, påpeger Bente Adolphsen, der er lektor cand.jur. på socialrådgiveruddannelsen i Aarhus. Det er primært tilsynet med opholdssteder, der vil blive samlet i fem kommuner i stedet for at være spredt ud over alle 98 kommuner, forklarer hun. De personrettede tilsyn, som i tilfældet med anbragte børn i plejefamilier, forbliver den anbringende kommunes ansvar.

»Ifølge den information, der er offentliggjort om tilsynsreformen, kommer den ikke til at påvirke disse tilsyn. Når det så er sagt, så ved jeg heller ikke, hvor meget den reform kommer til at hjælpe. Der er ingen historiske eksempler på, at tilsyn skulle forbedres, fordi man samler dem i færre kommuner, derimod kan man frygte, at socialrådgiverne blot vil komme endnu længere væk fra de folk, de fører tilsyn med,« siger Bente Adolphsen.

Kortsigtede løsninger

Spørgsmålet er, tilføjer Inge Bryderup, hvorfor en ny lov skulle få kommunerne til at rette ind.

»Den nuværende lov, der er på området er ganske glimrende, hvis bare kommunerne overholdt den. Derfor ved jeg heller ikke, om en ny lov vil ændre på noget. Meget af den lovgivning, der udformes på dette område, bærer præg af, at politikerne ikke tænker langsigtet, men i stedet hasteløser problemer,« siger Inge Bryderup.

Bente Adolphsen er enig i, at der skal langt mere gennemgribende tiltag til end endnu en reform.

»De mest elementære love på området blev indført i 1993, og dem er der stadigvæk problemer med at få implementeret og overholdt. Det er deprimerende, « siger Bente Adolphsen og henviser til revideringen af bistandsloven i 1993.

Kommunernes Landsforening ønsker ikke at forholde sig til undersøgelsen. Jane Findahl (SF), der er formand for Børneudvalget, mener, det er for tidligt at drage konklusioner for 2012, fordi undersøgelsen er lavet, inden året er omme.

Hun anerkender, at tallene fra 2011 viser manglende tilsyn, men håber, at hun kan konstatere forbedringer, når året er omme.

»Vi må vente og se,« siger hun. At undersøgelsen viser, at der er ni procent af de adspurgte, der endnu ikke har fået et eneste tilsyn indtil august og september i år, mener Jane Findahl heller ikke, man skal lægge så meget i.

 

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Park van der Schaft

Kommunerne svigter tilsynet. Okey, så kan man forstille sig, at det er regionerne, der skal overtage tilsynet. Og hvis de svigter, så er det staten, der tager over.

Men hvad gør man, hvis både regionerne og staten svigter, hvem skal så tage sig af tilsynet af plejefamilierne og de anbragte børn?

Med venlig hilsen

Jesper van der Schaft

Total skandale. Det er det rene lykkespil, hvis der ikke igen snart komme op til flere skandale-historier. Social ministeren fejer problemet ind unde gulvtæppet - og hendes egne og SF ledere ud i kommunerne sidder passivt, og opfylder ikke de lovpligtige opgaver. systemet er råddent hele vejen igennem, og børnene er tabere endnu engang.

»Vi må vente og se,« siger hun. At undersøgelsen viser, at der er ni procent af de adspurgte, der endnu ikke har fået et eneste tilsyn indtil august og september i år, mener Jane Findahl heller ikke, man skal lægge så meget i.

Hvad i h.... regner hun med?? at julemanden leverer de 2 besøg mellem jul og nytår. Klovn og uduelig - rent ud sagt!

Jette Abildgaard

Endnu et tydeligt tegn paa, at de mennesker som er ansat indenfor den sektor, som foerer tilsyn, boer og skal udskiftes mindst hvert tredje aar og, ikke boer vaere ansat i en saadan stilling igen....for er det ikke netop saadan, at de netop beskytter de mennesker (plejefamilier o.lign.) de kender personligt?

Hvis det ikke var lovligt at vaere ansat hos den samme offentlige sektor i ret lang tid, ville man da ikke netop baade ungaa misbrug samt effektivisere (reelt) hele ''systemet'' som i dag naermest ligner indavl?

Der findes desvaerre plejefamilier, samt offentligt ansatte, som jo blot 'tager for givet' at hvis andre - ogsaa er offentligt ansatte - som de selv, jamen da er de i orden, hvilket ofte netop ikke er tilfaeldet!

Dette gaelder baade indenfor dette omraade samt for mange, mange (alle) andre omraader indenfor det offentlige, hvor man jo naermest ansaetter sin familie - for at 'sikre' sig selv og hinanden!!