Nyhed
Læsetid: 3 min.

Kontanthjælpsmodtagere får tilskud til tænderne

Det kan være dyrt at være fattig: Kontant-hjælpsmodtagere har ofte ikke råd til at få lavet deres tænder. Nu gør regeringen og Enhedslisten det billigere. Tandlæge-foreningen og Rådet for Socialt Udsatte roser beslutningen
Mange kontanthjælps-modtagere går i dag ikke til tandlæge fordi de ikke har råd. Men nu er der håb. Regeringen og Enhedslisten afsætter 180 mio. kr. årligt fra 2013 og frem til at styrke tandsundheden hos de fattigste.

Mange kontanthjælps-modtagere går i dag ikke til tandlæge fordi de ikke har råd. Men nu er der håb. Regeringen og Enhedslisten afsætter 180 mio. kr. årligt fra 2013 og frem til at styrke tandsundheden hos de fattigste.

Indland
10. november 2012

De fattigste danskere får nu mulighed for at komme næsten gratis til tandlægen. SRSF-regeringen og Enhedslisten har aftalt, at kontanthjælpsmodtagere under 25 år, på den lave såkaldte ungeydelse, får dækket 100 procent af tandlægeregningen udover de første 600 kroner. Mens kontanthjælpsmodtagere over de 25 år får dækket 65 procent af regningen, når de når over 800 kroner.

»Vi har prioriteret, at det skal være en god finanslov for nogle af de grupper i samfundet, som har allermindst,« siger Enhedslistens sundhedsordfører, Stine Brix, og fortsætter:»Og med den her aftale fokuserer vi netop på den gruppe: Det er kontanthjælpsmodtagere, de såkaldte brøkførtidspensionister – og i særlig grad de unge kontanthjælpsmodtagere, som i dag kun får det halve af kontanthjælpen. Rigtig mange af disse mennesker, som ikke har særlig mange penge, vælger tandplejen fra«.

Aftalen er en del af en større socialpakke som regeringen og Enhedslisten præsenterer lørdag i forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov.

I alt afsætter parterne 180 mio. kr. årligt fra 2013 og frem til at styrke tandsundheden hos de fattigste. Den samlede pris for socialpakken bliver til næste år 250 mio. (og i alt 1,1 milliarder kroner over de næste fire år).

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) og socialminister Karen Hækkerup (S) er begge tilfredse med aftalen. De to regeringspartier foreslog inden folketingsvalget et årligt, gratis tandlægebesøg for unge, kontant-hjælpsmodtagere, førtidspensionister og ældre med højeste pensionstillæg.

Socialministeren kalder det »god socialpolitik«, mens sundhedsministeren henviser til, at undersøgelser har vist, at det er dyrt at være fattig.

»Vi ved jo, at der er stor ulighed i sundheden i Danmark – og særligt når det kommer til tænderne, så slår denne ulighed stærkt igennem. Derfor er jeg selvfølgelig glad for, at vi nu kan løfte tandsundheden for disse grupper,« siger Astrid Krag.

Kommunerne skal dog forhåndsgodkende udgifter til et samlet behandlingsforløb på over 10.000 kroner.

Ifølge beregningerne er der 66.000 personer i målgruppen under 25 år, hvoraf dog kun 22.000 personer årligt skønnes at besøge tandlægen og derfor få glæde at det nye tilskud. De tilsvarende tal for gruppen over 25 år er henholdsvis 140.000 og 46.000 personer.

»Det er et fantastisk løft i forhold til de udsatte grupper, hvor det er et stort problem for mange, at de ikke har råd til at gå til tandlægen. Når vi snakker om ulighed i samfundet i forhold til sundhedsydelserne – og hvor kæden virkelig springer af – så er tænder et sådan eksempel på slagsen. Og specielt de unge er jo på smalkost, da de ikke kom med, da SRSF-regeringen afskaffede fattigdomsydelserne,« siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Selv om kontanthjælpsmodtagere i dag ikke kan få hjælp til løbende tandkontrol og forebyggelse, så skal mennesker, der ikke selv kan betale, dog hjælpes med den såkaldte billigst forsvarlige løsning. Det betyder ofte, at kommunen kun vil betale for at få trukket tænderne ud.

Formanden for Dansk Tandlægeforening, Freddie Sloth-Lisbjerg, som har kritiseret beslutningen om at tage det samme beløb (altså 180 millioner kroner) fra tilskuddet til tandrensninger for at bruge det til at bygge nye fængsler, kalder den nye aftale for en »god omfordeling«. Tandlægeforeningens formand fortæller, at tandlægerne netop må trække tænder ud hos dårligt stillede mennesker:»De har ikke råd til at betale for moderne tandpleje, som jo betyder, at man prøver at redde tanden – ved at lave en plastfyldning, en rodbehandling eller en bro. I stedet må de vælge den nemme og billige løsning: At få trukket tanden ud,« siger Freddie Sloth-Lisbjerg.

Et billede Kim Andreasen, souschef i den københavnske institution De 4 Årstider, genkender. De 4 Årstider er et værested og behandlingstilbud for nuværende eller tidligere anbragte børn og unge i alderen 10 mellem 23 år.

»Ikke alene har mange af disse unge ikke råd til at få ordnet deres tænder. Man skal huske på, at de i forvejen ofte har haft en barndom, hvor der ikke var nogen som huskede dem på at børste tænder om aften eller sørgede for, at de kom til tandlæge. Nu udskyder de så at gå til tandlægen, selv om de måske har brækket en tand, fordi det er for dyrt,« siger Kim Andreasen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Overgaard Bjerre

Tændernes udseende betyder utroligt meget for vores selvværd og muligheder for at være sammen med andre mennesker. Derfor skulle det være gratis, at gå til tandlægen ligesom at gå til lægen.

At de, som modtager almisser i form af kontanthjælp, nu har en mulighed for at slippe for at få trukket tænderne ud og få et gebis, som er det endelige stempel på fattigdom, er en forbedring.

Men at de selv skal betale for det gennem satspuljen er en led forretning.

Lise Lotte Rahbek

Fornuftig aftale.

Vibeke Svenningsen

Jens:

Det kan ikke være finansieret over satsen, da EL ikke er med der.

Derudover, så ros! Intet er mere sørgeligt end at se et ungt menneske med tænder som en gammel, tandløs kone i de gamle fortællinger. Gebis rykker bare ikke længere. Nej, selvfølgelig skal de gives mulighed for at beholde egne tænder.

Rasmus Kongshøj

Rigtigt god aftale. Der er dog kun tale om en begyndelse på noget mere dækkende. Der er også mange studerende, dagpengemodtagere, pensionister og lavtlønnede, der må vælge tandlægen fra på grund af økonomien. Disse grupper må også omfattes, for at ordningen bliver tilstrækkelig.

Det letteste, mindst bureaukratiske og bedste for folkesundheden ville selvfølgelig være at ligestille tandlægehjælp med al anden lægehjælp, og lade sygesikringen dække det for alle. Der er intet logisk argument for at man selv skal betale for en brækket tand, men ikke for en brækket finger. Den nødvendige skattestigning ville sagtens kunne bæres af almindelige familier, da de nu ikke længere vil have udgifter til tandlæge, tandforsikring, sygeforsikringen Danmark osv.

I det mindste minder tiltaget lidt om social politik. Der skal meget mere til, på mange flere fronter overalt i samfundet, for at rette op på de seneste 30 års asociale politik, men vi kan jo håbe, den nuværende regering så småt er ved at bryde med sin liberale politik...

Men ikke at jeg tror, de er...

Dorte Sørensen

PS: Nu må DF og Venstre klappe i deres hænder, når der nu gives tilskud til de mest trængendes tandlægeregninger. Da tilskud til tandrensningen blev taget til brug til forskning var Venstre og DF helt oppe i det r'øde felt.

Har netop modtaget en regning på 4000 for tandlæge besøg.

Det pisser mig i den grad at mennesker på PASSIV forsørgelse i den grad skal have endnu flere penge kastet i nakken.

Hvad med en Ferrari og en strandvejsvilla oveni hatten.

Samtidig sætter man skatten op, hvor meget mere fucked up kan RAF regeringen gøre DK

jens peter hansen

Ja dem der er på SU har sgu bare at punge ud. Det skulle lige mangle.

Per Nielsen, ja, det er hårdt at være et helt almindeligt menneske med orden i tingene, når de sociale nassere bare får og får.
Jeg forstår efterhånden ikke, Per Nielsen, hvorfor du dog ikke udvandrer til et land, der bedre forstår at belønne dine talenter - eller måske du skulle glæde dig over, at du, når din asociale chef flytter virksomheden til Polen og du efter to år på dagpenge kommer på kontanthjælp, ikke ender med en ubetalelig tandlægeregning?!
Det danske system går ud på - gik ud på, da det gik godt - at forhindre virksomhederne i at putte med deres overskud, men i stedet via indkomstskatten at hente det, vi kalder merværdien, ud til fællesskabets gavn. Den høje skat er udtryk for penge, du aldrig ville se skyggen af, hvis virksomhederne ikke blev presset af indkomstskattesystemet, så det er kun en fordel for lønmodtager og samfund.

Til Peter

Du kan tage din samfundsmodel og stoppe skråt op.

Virksomhederne er der hvor det kan betale sig, længere er den.

Jeg bliver belønnet i DK for mine talenter.
Men det betyder ikke at jeg stiltidende vil se til, at en totalt uansvarlig regering pisser endnu flere penge efter menesker, som ikke vil tage ansvar for eget liv mht. tandbehandling.

Det er jo for helvede ikke raket videnskab at minimerer sin tandlægeregning.

Gør man ikke selv nok, så man betale ved kasse 1 som os andre

Du skal vænne dig til, Per Nielsen, at spørge dig selv, om det virkelig er en tilværelse, du misunder - og så i øvrigt have langt mindre travlt med andre menneskers dårligere omstændigheder, når du arbejder på at indrette dit eget liv, så det passer dig selv bedst muligt. Men du lyder ærlig talt som et forkælet barn.

Per Nielsen
Så det du siger er at du syntes at de bare skal gå rundt med hovedpine fordi de ikke har råd til at få behandlet deres tænder er der ret langt.

Syntes det er lavt sat at sammenligne sundhed med luksus, der er STOR STOR forskel.

Manglende tandlæge-besøg giver dårlige tænder, giver manglende lyst til ordentlig mad (på grund af dårlige tænder), giver hovedpine pga. tændernes nervebaner går direkte op i hovedet.
Sikkert er det også at det giver flere sygedage.

Ingen af delene er særlig motiverende tilsammen eller hver for sig for at gå ud og få sig et job og komme væk fra PASSIV forsørgelse.

Jens Overgaard Bjerre - Jeg er enig med dig, det er jo reelt sundhed at passe på sine tænder. Kan ikke forstå hvorfor man opfatter det som en luksus-ydelse.

Hvis Kristelig Fagforening virkelig tog sit navn alvorligt, Per Nielsen, ville du stå til eksklusion nu, jvf. Lukas 15, 11-32.

jens peter hansen

Jeg synes det er helt fint at man giver tilskud till bisserne, men hvorfor ikke til unge på SU ??

Hvorfor er det at man absolut skal være på en form for fast overførsels indkomst for at få hjælp ? Hvad med alle de unge, som lige knapt klare den uden SU og uden kontanthjælp. Deres tænder skal ikke støttes ?

Unge på SU, Jens Peter Hansen, tager typisk på tandlægehøjskolen.

Jeg troede faktisk at kontanthjælpsmodtagere i forvejen havde mulighed for at ansøge om betalt tandlægebesøg. Er i helt sikre på at dette ikke er et mediestunt der skal få pillen til at glide ned når nu Enhedslisten laver forlig med regeringen uden egentlig at have fået noget igennem på dagpengeområdet.

Hvad med overskriften:
Nu kan kontanthjælpmodtagerne atter smile.

Der ud over synes jeg at tandlæger tjener alt for mange penge - Er det muligt at importere dem hertil i bundter østfra så priserne kunne få lidt konkurrence.

De tørrer røv i den sociale kontrakt.

jens peter hansen

At unge på SU går på tandlægehøjskolen er troligt nok, hvorfor gør kontanthjælpsmodtagere så ikke ??
Dem der bor i Ålborg tager så toget til Århus og for ordnet bisserne eller hvad ? Det koster i øvrigt i følge tandlægehøjskolen ca. halvdelen af hvad tandlægen tager at blive behandlet der og det er altså ikke gratis.
Det er som om kontanthjælpsmodtagerne er blevet EL's yndlingsgruppe, som de ældre er DF*s.
Jeg synes nu at SU-modtagerne burde have mindst lige så gode forhold som kontanthjælpsmodtagerne. Basta.

Ingen kan løbe fra den ubestridelige historiske kendsgerning, at i et land som vores med demokrati og fri markedsøkonomi, er det hele vejen igennem den til enhver tid eksisterende arbejdsstyrke i det private erhvervsliv med selvstændige arbejdsgivere og lønmodtagere, der hvert år tjener bruttonationalproduktet hjem til Danmark, så mere end halvdelen af befolkningen i dag kan livsforsørges gennem et politisk vedtaget system med overførselsindkomster = bistandshjælp = socialhjælp.

”Det danske system går ud på - gik ud på, da det gik godt - at forhindre virksomhederne i at putte med deres overskud, men i stedet via indkomstskatten at hente det, vi kalder merværdien, ud til fællesskabets gavn. Den høje skat er udtryk for penge, du aldrig ville se skyggen af, hvis virksomhederne ikke blev presset af indkomstskattesystemet, så det er kun en fordel for lønmodtager og samfund”, konkluderer Peter Hansen i sin kommentar til Per Nielsen.

”Putte med deres overskud”.
”Merværdien til fællesskabets gavn”.
Hvad er det for noget politisk-ideologisk sludder …?

Begreber som lighed og retfærdighed er for længst begravet i et land som Danmark, hvor socialistiske og planøkonomiske mennesker, der aldrig selv har produceret noget som helst til samfundskassen gennem eksport af varer, i de sidste 40 år har misbrugt det politiske flertal i Folketinget til at plyndre selvstændige virksomhedsejere og privatansatte lønmodtagere for langt over halvdelen af deres indtjening i skatter og afgifter, så de kan dele pengene ud gennem overførselsindkomsterne til alle dem, som hverken kan eller vil livsforsørge deres egen tilværelse.

Det er renlivet Robin Hood-politik, fordi enhver arbejdsløs person – faglært som ufaglært – i dag bare uden videre kan stifte familie og sætte et ubegrænset antal børn i verden, selvom de ikke er i stand til at bidrage med noget som helst til deres egen livsforsørgelse. Regningen betales af den til enhver tid fungerende arbejdsstyrke i det private erhvervsliv, som i dag forsørger over halvdelen af befolkningen gennem overførselsindkomsterne, mens de også finansierer 830.000 offentlige ansatte menneskers løn, ferie, pension og driftsbudgetter.

I lyset af disse ubestridelige kendsgerninger forstår man godt, at mennesker som Per Nielsen brokker sig i dette kommentatorspor over, at han skal aflevere langt over halvdelen af sin indtjente løn eller virksomhedsoverskud i skatter og afgifter, så blandt andet kontanthjælpsmodtagere kan få gratis tandlægebehandling oven i de øvrige ydelser, mens han selv må betale 4.000 kroner for et besøg hos tandlægen, for der er ikke ret mange på venstrefløjen, der har den mindste respekt for, hvor pengene kommer fra til samfundets drift, nemlig det arbejdende folk i det private erhvervsliv.

Socialisterne/kommunisterne har været gode til at gennemføre en økonomisk ”omfordelingspolitik”, en regulær skatteplyndring af de mennesker, der knokler over 160 timer om måneden på de private arbejdspladser for egen økonomisk risiko og regning, hvor de hver dag skal holde øje med bundlinjen i regnskabet for at kunne følge med i den hårde globale konkurrence, mens den offentlige sektor bare smider rundt med pengene uden konsekvenser.

Men når hele det økonomiske velfærdssystem om føje år kollapser fuldstændig på grund af den massive udflytning af produktive virksomheder til andre lande, fordi der ikke længere kommer penge nok i statskassen, ja, så vil der ligge hundredtusinder af danskere og flyde på gaden i hjemløshed og fattigdom, og det bliver i hvert fald ikke de offentlige ansatte ledere og lønmodtagere, der vil holde for med tilbageholdenhed eller nedgang i lønnen, selvom det er vejen frem til et mere lige og retfærdigt samfund anno 2012.

Lighed og retfærdighed eksisterer ikke længere i Danmark.

Vi bør værne om det danske smil.

Det er vores brand udadtil i verden.

Måske kan det betale sig i stedet at bundte kontanthjælpsmodtagere og oven i give dem en tur til Thailand - for samme pris som det ville have kostet at få tænderne behandlet herhjemme.

Det hedder vist at outsource.
http://www.danskesmil.dk/tandbehandling-thailand/

jens peter hansen

En udeboende kontanthjælpsmodtager får 6.600 kr om måneden, en SU-modtager får 5.600 så det er da klart at den studerende har meget mere at gøre godt med end kontanthjælpsmodtageren ikk ?

jens peter hansen

en udeboende under 25.

randi christiansen

Ole Brockdorf o.a. - det er klart, at tingene hænger virkelig dårligt sammen.

Ressourceadministration og fordelingsnøgle er den grundlæggende samtale. Man er nødt til at anlægge et helhedsperspektiv, og det forekommer mig, at alles kamp mod alle med de nuværende utilstrækkelige lappeløsninger er for primitiv - og uhensigtsmæssig.

Lennart Kampmann

På kort sigt er det godt for svage at få gode tænder, men på lang sigt er velfærdssamfundet kammet over. Ukloge handlinger belønnes, mens fornuften beskattes.

Det er trist at se folk have det hårdt, men det er endnu mere trist at se folk begå de samme fejl igen og igen, fordi de aldrig mærker konsekvensen af deres dårlige handlinger. I det lys forstår jeg Per Nielsens kommentar. De unge der ikke går til tandlægen må bare se at få prioriteret de ca. 500 kr. det koster årligt. Tre fester mindre og ingen sodavand i det daglige.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann, det er ikke sådan, man lærer, som du påstår.

Jørgen Rygaard

Enhedslisten er på sejlads, de skriver under på hvad som helst , og prøver at bilde sig selv og os ind at det er god politik. Men man laver da ikke mere lighed ved at øremærke tilskud til bestemte alders og "erhvervs" grupper. Der er masser af mennesker der hver dag prøver at klare sig selv for mindre end SU eller kontanthjælp. Vi får sgu ikke tilskud til en skid !
Nu sætter man så bundskatten op med hvad der svarer til en tur hos tandlægen. Huhej hvor det kører. Det er ligesom om at de eneste mennesker der betyder noget for enhedslisten er dem på kontanthjælp og dagpenge. Det man bør gøre er jo netop det modsatte. Sætte bundfradraget op. Den eneste måde at tilgodese de lavtlønnede og dermed også folk på overførsel. Jeg går ud fra at kontanthjælpsmodtagere oss betaler skat !

Lennart Kampmann

@ Peter Hansen

Så du fortæller mig at hvis jeg går ud i regnvejr uden regntøj lærer jeg ikke noget?

Basal økonomi læres når der ikke længere gives kredit. Jo længere kredit man har fået, jo mere ondt gør det at lære.

Med venlig hilsen
Lennart

Malik Bonnicksen

Man mærker ikke pengepungen på samme måde som man gør regnen.
Hvis man gjorde ville flere have styr på økonomien.

Louise Sørensen

Lov om aktiv socialpolitik siger: "§ 82. Kommunen kan yde hjælp til udgifter til sygebehandling, medicin, tandbehandling eller lignende, der ikke kan dækkes efter anden lovgivning, hvis ansøgeren ikke har økonomisk mulighed for at betale udgifterne. Der kan kun ydes hjælp, hvis behandlingen er nødvendig og helbredsmæssigt velbegrundet. ..."
Dette betyder at hvis kommunen vurderer, at borgeren er i økonomisk trang, så kan der ydes hjælp til bl.a tandbehandling. Det er ikke noget krav, at man er kontanthjælpsmodtager eller har været udsat for en social begivenhed. Personer på SU og lavtlønnede kan også tænkes at være omfattet af reglen.
Kriterierne er stramme. Eksempelvis medregner man SU-lån for studerende i indtægtsgrundlaget. Man skal som udgangspunkt også søge om at få en afdragsordning. Behandlingen er den skrabede model. Det er som regel den absolut billigst forsvarlige behandling, som kommunen dækker.
Man må håbe, at der sker en forbedring af de eksisterende regler på området.
Desværre er problemet, at kæden allerede er hoppet af for mange inden de overhovedet lander i tandlægestolen. Alene prisen for en undersøgelse for mange til at afholde sig fra at gå til tandlægen. Det havde været bedre at sikre gratis forebyggende undersøgelser for alle. Det vil formentlig også være langt billigere på sigt.

Kommer tit til at tænke over, hvad fremtidens arkæologer mon vil sige om vores tid når de undersøger vores tænder.

***

Og tillykke – Det er nederen at se fattig ud. Men, hvorfor hører tænderne ikke ind under sundhedsvæsenet, og mon ikke færre kasser (mere overskuelighed og mindre papirnusseri) ville skabe mindre ”misundelse”.

Mvh.
Kristian

Wow @Lennart - Gid vi alle havde så gode tænder....

Det er socialpolitik, som det skal være.

Giv goder til de mest socialt belastede, som de ikke kan misbruge.

Mere af den slags, tak.

/O

Torben Pedersen

Hvis eller jeg regner nogenlunde rigtigt med kontanthjælpsatser, mulige personfradrag, skatteprocent og alle andre forbehold, så ser det ud som om at min indtægt divideret med 2 (ægtefælle) ligger tæt på kontanthjælp.
At min kone ikke har indtægt skyldes en lang række faktorer - men der er ikke noget at komme efter fra Staten Danmark. Vi prøver på anden vis.
Dvs. teoretisk 2 gange kontanthjælp i vores hus. Alligevel skal tandlægeregningen betales. Og bliver betalt. Ikke med glæde, men...
Økonomisk nød er ikke sjovt, men det har også noget med økonomisk forvaltning af ens (få) ressourcer at gøre om der er penge til de ting, der SKAL være penge til.

Der var du igen, Ole Brockdorf, min yndlingsdebattør, altid lige paranoid og mavesur. Tak for underholdningen, det luner med et godt grin i efterårskulden...

Per Nielsen, du er også et trofast brokkehoved med konstant ondt i bagdelen. Man skulle næsten tro, du var på overførselsindkomst, sådan som du bruger din tid på at skrive indlæg til Information...

og hvad manglende skatter fører til

Flemming Andersen

Utroligt at nogen gider at hidse sig op over at vore fattigste bliver tildelt skattekroner til tandlægebesøg, som svarer til få procenter af promiller af statbugettet.

Småligheden er simpelthen blevet så stor at den æderløs af nogle menneskers hjerne her i landet.

Men at det skulle kunne fjerne fokus fra det triste faktum at EL intet opnåede af værd,i i store træk, for at støtte denne regering af associale rettighedspirater, som skader lønmodtagerne og hele Danmark mere end borgerlige regeringer i årtier har formået, det er da utroligt.

Der er vist mange der ikke ønsker at se sandheden i øjnene??

Nu bliver det endnu nemmere at hetze mod kontanthjælpsmodtagererne - det er dem med de flotte smil.
Utorligt at Enhedslisten vil lægge navn til en sådan udstilling af visse befolkningsgrupper.

Steen Jensen, utroligt at nogle har en så påtaget deltagelse i offentligheden, som du udtrykker! Hvorfor skulle det være udstillende at være på kontanthjælp? Det er en ret, man som uformuende har i det danske samfund, og det bør vi som nation være kollektivt stolte af at præstere.
Og jo, det er vigtigere, at bisserne kan blive ordnet hos alle, end at der holder en audi i garagen på villavejen. Man må have sine prioriteringer i orden.

Det er udstillende at være på kontanthjælp.

Situationen takles forskelligt - nogle dukker sig, andre finder fællesskaber og udtrykker foragt for samfundet.

Forskellige måder at tackle nedværdigelsen på.

Dermed ikke sagt at jeg ønsker folk skal være i den nedværdigende situation.

Sören Tolsgaard

Pas på: Kontanthjælpsmodtagerne er nu rustet til tænderne!

Vibeke Svenningsen

Når det handler om kontanthjælpsmodtagere, så er det jo ikke en stor homogen gruppe. Dette tiltag er jo ikke rettet mod mennesker, der kortvarigt ender på kontanthjælp, og relativt hurtigt kommer videre i enten arbejde eller uddannelse.

Nej, det er rettet med kontanthjælpsmodtager, der er på denne ydelse i årevis og som for hovedparten har andre problemer end ledighed. En stor gruppe kommer ikke fra en barndom, hvor det har været normen at passe godt på sine tænder, have et misbrug, en psykisk sygdom, hvor medicinen giver dem dårligere tænder - piger med bulimi, der har brækket sig så meget, deres tænder har store syreskader osv osv.

Det er så pokkers let at tilskrive alle deres personlige ansvar for alt i deres liv - og hvordan det er gået. Og det gøres ofte ud fra - jamen, når jeg kan og skal, så skal du også. Sådan er verden bare ikke - ikke alle har det samme med i bagagen her i livet. Man giver ikke mennesker en ny chance og et værdigt liv ved at blive ved at slå dem oveni hovedet med - det er din egen skyld og ansvar - ej, heller at sammenligne dem med mennesker, der er langt mere ressourcestærke.

Det er sgu lidt sørgeligt, når man bliver misundelige på en ung kontanthjælpsmodtager, og ikke i sit liv har mødt andre menneske, der har givet en forståelse for, hvorfor nogle ikke bare kan passe på deres tænder, ikke bare kan ditten og datten. Og det slet, slet ikke handler om at ophæve individets ansvar for eget liv - men det er bare også en forsvindende og biligkøbt holdning at slynge ud til alt det, der kan overgå mennesker i deres liv.

Dybest set meget trist. Unge på kontanthjælp er ofte nogle af de allermest sårbare, svage og skrøbelige mennesker, der ikke har taget et bevidst aktivt tilvalg om at arbejde hen mod dårlige tænder - ofte har de haft nok at gøre med at holde hovedet over vandet i deres liv.

John Vedsegaard

->Per Nielsen
Er du i totalt dårligt humør, sådan hver eneste dag, måske skulle du tale med din læge om at få lykkepiller, eller hvad sådan noget nu hedder.
Årsagen til at vi har arbejdsløse, skal jo først og fremmest findes hos dem der har et arbejde, de vil ikke gå ned i tid, så der er noget at lave for os alle sammen. Oven i købet tager mange i den gruppe overarbejde, der gør problemet endnu større.