Nyhed
Læsetid: 2 min.

Østeuropæiske sprog risikerer lukning

20 småfag mistede sidste år deres bevilling fra staten. Nu overvejer Aarhus Universitet lukke to af dem: ungarsk og tjekkisk. Københavns Universitet vil fortsat give småfagene en særbevilling
Indland
21. november 2012

Det kan snart være slut med at studere tjekkisk og ungarsk i Danmark. For få studerende og for dårlig økonomi er forklaringen bag Aarhus Universitets overvejelser om at lukke de to små fag. De ansatte kritiserer omvendt ledelsen for at haste beslutningen på godt 10 dage uden at overveje de langsigtede konsekvenser.

»Sådan behandler man simpelthen ikke ansatte og studerende. Når man går ind og lukker fag, så skal det tages op de relevante udvalg til en grundig drøftelse, men det kan vi ikke nå,« siger lektor i tjekkisk Peter Bugge, der mener, det er minimalt, hvad der er at spare på at lukke fagene.

Tjekkisk og ungarsk er to af de 20 fag, der sidste år mistede den særlige småfagsstøtte, som staten giver for at holde hånden under kulturelt og sprogligt vigtige fag, der lider under svigtende søgning.

I den nye ordning indført af VK-regeringen i 2011 ’koncentreres’ støtten, som det hed. Det betød, at 14 småfag fik fordoblet støtten, mens de øvrige nu kun overlever, så længe universiteterne har råd til selv at betale. Og det er ifølge institutleder Bjarke Paarup den direkte årsag til ønsket om at lukke fagene allerede fra næste år.

»Den oprindelige småfagsordning spandt et sikkerhedsnet ud under de fag, som har en meget begrænset studenterinteresse. Den nye ordning betyder godt nok, at vi har fået de samme midler som tidligere, men de skal bruges på færre fag, og signalet fra ministeriet er, at de har tænkt sig at følge op på, om universiteterne nu også bruger pengene på det, der er formålet,« siger Bjarke Paarup.

Provinsialisering

Peter Bugge undrer sig over, hvorfor AU uden de store overvejelser vil lukke to studier, hvor man beskæftiger sig med to centrale lande i Europa:

»Vi afskærer os fra en lang række kompetencer økonomisk og kulturelt fra de to lande, og det bidrager til en selvprovinsialisering, som gør, at vi kommer til at mangle vigtig faglig viden om de lande,« siger han.

Morten Warmind, der er studieleder på Københavns Universitet, forklarer, at de ni småfag, der mistede særbevillingen her, nu er finansieret direkte af en central pulje i rektoratet.

»Det er sært, at de ikke vil bevare de fag i Aarhus, for det er småpenge, det drejer sig om,« siger Warmind.

På KU er faget bulgarsk blevet lagt ind under Balkan-studier. Det samme kunne man gøre med tjekkisk og ungarsk i stedet for helt at lukke fagene, mener studielederen.

»At miste den viden ville være frygteligt ærgerligt, for man ved aldrig, hvadvi får brug for fremover,« siger Morten Warmind med henvisning til eksempelvis kinesisk og koreansk – begge tidligere småfag – som i dag har bred interesse på grund af den økonomiske udvikling i Sydøstasien. Et enigt Institutforum pegede igår eftermiddag på, at beslutningsproceduren er uacceptabel og opfordrede ledelsen til ikke at lukke for optaget i ungarsk og tjekkisk allerede nu, men at tage en grundig drøftelse af problematikken inden der tages en beslutning.

»Instituttet vil ikke tage en beslutning nu, men indstille til dekanen, at vi tager en grundig diskussion af småfagsproblematikken i løbet af det næste års tid,« siger institutleder Bjarke Paarup.

Dekan Mette Thunø er indforstået med udskydelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her