Nyhed
Læsetid: 2 min.

PET kan ikke identificere ’rædselskabinet’

Da Ole Stig Andersen i 1975 tiltrådte som chef for PET, fandt han i et pengeskab på sit kontor en række sager om tyske flygtninge, der før krigen blev sendt retur til skafottet i Tyskland. Desværre kan PET ikke i dag finde sagerne
Indland
26. november 2012

Et andet pengeskab indeholdt mange sager, som hver og en indeholdt en hjertegribende historie. Det var sager fra før krigen, hvor tyske flygtninge var sendt tilbage til den sikre død i Tyskland. Nogle ’heldige’ nåede at begå selvmord.«

Sådan skriver Ole Stig Andersen i sin nyligt udgivne erindringsbog En PET-chefs erindringer om en række sager, som han i 1975 fandt i et af flere pengeskabe på sit nye chefkontor.

Den tidligere PET-chef beretter i erindringerne, at hans chauffør Lauge »kunne fortælle mig, at disse sager officielt ikke eksisterede. Jeg nøjedes med at nævne for Niels Madsen (den daværende departementschef i Justitsministeriet), at der fandtes et sådant rædselskabinet, men jeg tog ikke initiativ til at destruere disse sager. De justitsministerielle underskrifter på udvisningerne var jo ikke uinteressante, men jeg vil ikke moralisere i den anledning.«

Da En PET-chefs erindringer udkom, søgte Information aktindsigt i rædselskabinettets sager. Vi ville gerne se de »justitsministerielle underskrifter på udvisningerne«.

Efter en sagsbehandlingstid på 77 dage er der nu kommet svar fra efterretningstjenesten:

»I den anledning kan PET oplyse, at det på baggrund af Deres oplysninger og det anførte i Ole Stig Andersens bog ikke har været muligt at identificere de pågældende dokumenter i efterretningstjenestens arkiver.«

Endte i Auschwitz

Spørgsmålet om udsendelse af tyske flygtninge fra Danmark til Gestapo har været behandlet i flere bøger. Senest af historikerne Hans Kirchhoff og Lone Rünitz, der som et led i den danske holocaustforskning i 2007 udgav bogen Udsendt til Tyskland. Efter at have gennemgået ca. 70.000 udlændingesager bl.a. fra Rigspolitiet og Justitsministeriets Tredje Kontor fra 1933 og frem til befrielsen i 1945 fandt de to forskere frem til 150 flygtninge, der blev udleveret fra Danmark til det tyske politi.

Flere af de udsendte blev udleveret på dansk initiativ, og flere blev henrettet eller endte i gaskamrene i Auschwitz.

Ifølge Hans Kirchhoff var det eneste, de to forskere modtog fra PET, en liste over tyske kommunister. I undersøgelsesmaterialet indgår heller ikke dokumenter fra Københavns Opdagelsespoliti, hvorunder den daværende efterretningstjeneste hørte.

Hans Kirchhoff finder det ikke usandsynligt, at der hos PET kan findes sådanne sager – enten i kopi eller original – men alene ud fra den kortfattede beskrivelse i Ole Stig Andersens bog kan det ikke udelukkes, at de pågældende sager er med blandt de allerede undersøgte sager.

»Så det kunne da være interessant at få mere at vide om de pågældende dokumenter,« som Hans Kirchhoff siger.

Ole Stig Andersen har ikke yderligere kommentarer, men nøjes med at henvise til, hvad han har skrevet i erindringerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Olav Bo Hessellund

Nu er det jo ikke første gang, at ministerielle dokumenter forsvinder, når de muligvis kan kaste et uheldigt lys over myndighedernes beslutninger.

Erindrer ikke nogensinde at have set, en politiker eller embedsmand er blevet til ansvar for sådanne forsvindingsnumre.

Tilliden til demokratiet i dette land lider knæk, hver gang det sker. Kunne se ud som om, den dag ikke er fjern, hvor vi er nærmere virkeligheden, når vi sætter anførelsestegn om ordet demokrati - og huske at omtale det som ”såkaldt demokrati”.

Det er da godt at vi ikke er lukket STASI-samfund, men et åbent demokrati ...

Olav Bo Hessellund

@Egon Madsen:
Rigtigt, at Danmark er ikke et Stasi-samfund - men det med åbenheden mener jeg godt man kan diskutere.

Den politiske beslutningsproces herhjemme er ikke specielt åben, når vi sammenligner os med lande som Sverige og Norge - ligesom kontrollen med forvaltningens beslutninger heller ikke er noget at råbe hurra for sammenlignet med Tyskland og andre europæiske lande, hvor man har egentlige forvaltningsdomstole, der kan sanktionere og omgøre administrative beslutninger truffet. Det kan man i princippet også i DK, men det er besværligt og dyrt altid at skulle gå rettens vej.

Jeg glemte lige at sarkasme ikke altid virker godt på skrift ..

Olav Bo Hessellund

Egon Madsen:
Nej, det må du nok sige - bedre held næste gang.

»I den anledning kan PET oplyse, at det på baggrund af Deres oplysninger og det anførte i Ole Stig Andersens bog ikke har været muligt at identificere de pågældende dokumenter i efterretningstjenestens arkiver.«

Men med PET's efterhånden legendariske lukkethed er det såmænd nødvendigt at tilføje, at det udsagn kan offentligheden slet ikke forlade sig på. Sådan er det såmænd...

Med venlig hilsen

Og træerne står stadig i Wienerwald hedder en svensk bog, oversat til dansk om eksakt det samme. I den anledning var der en stor opsat artikel i JP hvor man rigtig kunne føle JP journalistens harceleren over dette.

Men alle ved at sådan gjorde Danmark også...

Og selvfølgelig kan sagerne findes ---- hvis man gider gøre en indsats. De er jo sikkert blot lagt et forkert sted eller har fået et "forkert" j-nr, altså journalnummer.

Skændslen er foreviget i Carl Madsens bog "Flygtning 33"...

Carl Madsen skriver på titelbladet:

Med denne bog vil jeg ære mindet om Blenkle og om de andre tyske frihedskæmpere, som dansk nederdrægtighed forrådte og myrdede, og jeg vil rejse de øverste i dette land en skamstøtte, som de skal få svært ved at vælte.

Niels Engelsted

Glemmes skal heller ikke, at Danmarks justitsminister, tidligere rigspolitichef, Eigil Thune Jacobsen i sin velkomsttale til tyske politiofficerer under en sammenkomst på Christiansborg i 1941 udtalte:

“D’Herrer kommer her i Danmark til mindre Forhold end Deres egne. Men vi skal gøre, hvad vi kan for at vise Dem, hvad der dog maaske kan have Interesse for Dem: et lille Værksted kan nemlig ogsaa præstere europæisk Kvalitetsarbejde. Det er i hvert Fald under denne Synsvinkel, vi udfører vort Politiarbejde overalt her i Danmark.”

Det var ikke løgn, og kom til at koste mange dyrt.