Læsetid: 4 min.

Prostituerede takker nej til hjælp

Når de prostituerede føler sig talt ned til, har de ikke lyst til at henvende sig med de problemer, de har. Derfor er det et stort problem, at politikerne så klart fordømmer prostitution, hvis de rent faktisk vil hjælpe kvinderne, mener flere eksperter
Man risikerer med de sociale tilbud til prostituerede, regeringen lægger op til, at udelukke det store flertal af prostituerede, der ikke vil ud af prostitution, men som stadig kan have brug for hjælp.

Man risikerer med de sociale tilbud til prostituerede, regeringen lægger op til, at udelukke det store flertal af prostituerede, der ikke vil ud af prostitution, men som stadig kan have brug for hjælp.

30. november 2012

»Det vigtigste for os som politikere er, at færre får skader af et liv i prostitution,« skrev fire ministre i en kronik i Politiken i sidste uge. Men man risikerer med de sociale tilbud, regeringen lægger op til, at udelukke det store flertal af prostituerede, der ikke vil ud af prostitution, men som stadig kan have brug for hjælp.

Det store politiske fokus på at hjælpe folk ud af prostitution virker nemlig som en barriere for de øvrige sociale tiltag, viser et nyt speciale af cand.psych. Signe Trøst fra Københavns Universitet.

Hun har undersøgt det socialfaglige arbejde hos Kompetencecenter Prostitution, derer et nationalt videnscenter under Socialministeriet, men også laver opsøgende socialt arbejde over hele Danmark. Blandt andet fokuserer specialet på, hvordan medarbejderne håndterer spændingsfeltet mellem den politiske dagsorden og deres eget faglige ønske om at tage udgangspunkt i den prostitueredes ønsker og behov.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kig lidt mere på mændenes holdnigner. Det er dem der er kunderne og det er dem der er skyld i prostitution, handel med kvinder og andre sexslaver. Man bør fokusere lidt på mænderne og prøve at arbejde med deres holdninger og (manglende) værdier. At man ikke skal ojektivisere kvinder, at det ikke ok at købe en kvinde. At sex ikke er en menneskeret. At det er taberagtigt at betale sig til sex. At man aldrig kan vide om kvinden gør det frivilligt.

Ja for at være selvudnævnt feminist, kræver det en stor portion ignorance og pegen fingrer i alle andre retninger end en selv.

Kig lidt mere på kvindernes holdnigner. Det er dem der er kunderne og det er dem der er skyld i prostitution, handel med kvinder og andre sexslaver. Man bør fokusere lidt på kvinderne og prøve at arbejde med deres holdninger og (manglende) værdier. At man ikke skal ojektivisere mænd, at det ikke ok at købe en mand. At sex ikke er en menneskeret. At det er taberagtigt at betale sig til sex. At man aldrig kan vide om manden gør det frivilligt.

Sådan... Så er er der ligevægt igen...

@Jacob Knudsen: der ville ikke være ludere, handel med kvinder eller sexslaver hvis ikke det var fordi der var mænd der ville betale og købe en kvinde for sex.

Det er ret simpelt.

Søren Roepstorff

Der ville nok heller ikke være mandlige prostituerede, hvis der ikke var kvinder, der ville betale og købe en mand for sex.

Så helt simpelt er det nok ikke alligevel.

Steen Erik Blumensaat

46 millioner til ,,hjælperne,,det handler ikke om ludere og kunder, men om penge til socialarbejdere og trøste-ords- sælgere, snuden nede i fodertruget, sugen op af skattekassen. Socialnassere og deres politiske venner.Statsstøtte til vennerne.

Ann Bille: Naiv? Det er da dig der nærmest opløfter kvindekroppen til at have guddommelig status, hun ikke selv er herre over.

Eller for dens sags skyld fremhæver kvinden som det svage køn. Du er da direkte ynkelig, og den eneste grund til du ikke er blevet udelukket fra debatten er at du deler holdning med debat redaktøren.

Umyndiggørelse af kvinder og deres rettigheder er hvad du står for!

Robert Ørsted-Jensen

Det ville være klædeligt - nu vores regering (S og SF ikke mindst) endelig har besluttet at droppe det der vanvittige forslag om at føre puritianistisk felttog med starffelov og politi - så gik ud med nogle lovforslog og lidt pengeposer til en indsats overfor de virkeligt udsatte iblandt de prostituerede.

Hvis ikke de gør det - nu og her - så vil jeg personligt anskue hele de foregående års debat om dette emne og den megen omtale af de mange stakkes kvinder i dette 'fag' - som en stor lang kæmpemæssig demonstration på disse to parties helt enestående hykleri hvad angår dette område.

En stor lang og solid demonstration, at de altid var pisseligeglade med de stakkels prostituerede som de hele tiden påstod at de var talsmænd/kvinder for. At hele dette cirkus aldrig var andet end det nogen af os hele tiden sagde det var - nemlig intet andet end en stor eksesits i neopuritanisme!

Henrik L Nielsen

Ann Bille

Har du dokumentation for hvor mange prostituerede i Danmark der er tvungne? Hvor mange der ikke gør det frivilligt?

Christel Larsen

Men som alt andet udjævner sig , er kvinder lige så utro som mænd, så de myter om mænd har størrer behov for sex end kvinder falder vel til jorden.

Måske vil vi om nogle generationer , se en masse mænd som aldrig fik en uddannelse og som er inde i misbrug, blive købt af kvinder ,med høj uddannelse og trofæ mand, til hurtig sex.

Det ulykkelige er jo at dem med magt gerne udnytter de mere magtesløse , og det gælder begge køn.

Men du skal ikke bilde mig ind at de få mænd som faktisk bruger prostituerede, gider have af vide om det er nogle som gør dette frivilligt. Det er en viden de er ligeglade med.

præcis på samme måde som vi ikke ønsker at vide om ting vi køber er lavet af børnearbejdere, da det i så fald ville gøre vi var nød til at tage stilling moralskt.

Hvad fan sker der for Information? Har de købesex på hjernen, emnet er gennemdiskutteret herinde til døde og der kommer næppe mere ud af at tage turen i kanen en gang til.

Lav nogle artikler om Afrika, fattige what ever, bare vi slipper for den samme debat om købesex uge ind og uge ud!

@Ann Bille

Du gør jo kvinder mindre selvstændige og underlegen manden når det kommer til mentalt og personlig integritet

- du skaber et kvinde syn der er nedværdigende, og med svag personkarakter

Det er jo noget forvrøvlet sludder. Kvinder har lige så stor andel af hvorfor der er prostituation.
- Hun kan jo bare sige nej til den håndfuld hundredelapper manden står og vifter under næsen på hende .

Ann Bille:

Nå ok du vil gerne have din egen personlige holdning, som går ud på at trække en holdning ned over hovedet på folk der benytter sig af prostituerede, at de er ligeglad med dem og bare ser kvinderne som vare.

Mærkelig hyklerisk indstilling at have!

Min holdning er den rigtige og så må jeg marginaliserer og svine folk til der har en anden holdning.

Det ser du ikke som hyklerisk, eller hvad?

Rasmus Kongshøj

Hvad med om man droppede alle sagsbehandlerne, hattedamerne og de professionelle bekymrere, og i stedet støttede sexarbejderne i at hjælpe sig selv?

Sexarbejde er en af de brancher, der mest af alt skriger på faglig organisering. Alle mulige andre arbejdere fik bedre forhold fordi de organiserede sig, ikke fordi den bedrestillede over- og middelklasse syntes det var synd for dem - hvorfor skulle det være anderledes for sexarbejdere?

Lad os støtte sexarbejderne til at tage magt over deres egen tilværelse, i stedet for at placere dem i en nedværdigende og umyndiggørende offerrolle.

@Ann

nej jeg ved det ikke - men det gør du heller ikke.

Handel med mennesker er i dag ulovligt.

Og nej jeg er ikke naiv - for jeg kan godt se forskel på ufrivillighed og menneskehandel,
også et bevist valg af erhverv.

Du er naiv fordi du ikke kan se forskellen

Christel Larsen

Jeg vil kalde det en gruppe som er kommet ud på et spor som ikke er godt for dem.

Personligt ville jeg være forfærdet hvis min søn kom hjem og fortalte han var altså blevet prostitueret, jeg ved ikke om i drømmer om jeres sønner/døtre skulle vælge den levevej?

Hvorfor bruger i ordet luder som skældsord? Hvor mange af jer omgås ellers "ludere" eller "trækkerdrenge" privat?

Der er en årsag til man ikke omgås dem. det miljø de hører til er tit omgærdet af stoffer, piller eller alkoholmisbrug, stor risiko for kønssygdomme, og for vold,

Man kan næppe heller forestille sig man sagde til sønnike ; Min dreng, et godt bud på din fremtid er at gå vejen som prostitueret, det er meget udviklende for dig som menneske og giver en fin løn, og sikre arbejdsforhold.

Tror næppe heller at de har en lang levealder, men på den anden side ville det hjælpe på ældrebyrden.

Jeg er sikker på man kan finde enkelte som gør det af lyst , som har et stort sexappetit, men de er altså meget få, og ærlig talt findes der swingerklubber man kan gå i,

At betale sig til sex er en måde at vise magt på.

Martin Stanjiok

Samme emne, samme grundlag. Kan vi da ikke snart få de sidste med her, og komme et skridt videre i denne debat.

Igen bliver det gjort til mænd vs kvinder.

Ingen mand kan gøre krav på at kunne købe en seksuel ydelse af en kvinde!

Christel Larsen

@Ann Bille

De tal som nævnes er at hver 7. ,mand har brugt en prostitueret, og for mange er det en gangs forestilling .

Reelt bruger langt flertallet af mænd ikke prostituerede.

Det er vigtigt at huske

Men jeg er sikker på problemet bliver tydeligere for begge køn , når fremtiden laver ligestilling der, og vi kan slippe for det kedsommelige kønsskrig fra begge sider, og behandle det som det problem det er.

Søren Roepstorff

@Ann Bille
"De fleste mandlige prostituerede betales og bruges af mænd." De fleste ja, men det er vist ikke helt entydigt, hvem der i de tilfælde bruger hvem:

"For det andet kunne viden om mændenes sexsalg måske kvalificere den generelle prostitutionsdebat og dæmpe den overdrevne fokus på kvinder og undertrykkelse. Det håber Dorte Venø Jakobsen i hvert fald.

»Nogle mænd er glade for det, de laver, andre er ikke. Det er fuldstændig parallelt med kvinderne, men i debatten, som den har udformet sig i dag, er det meget svært at få frem, fordi begge fløje forhindrer en nuanceret debat og derfor også en ordentlig indsats. Konklusionen, når man ser på mændenes forskellighed, må være: Tilbyd dog hjælp til dem, der har behov for det, og lad dog de andre sælge sex. Hvorfor skulle det være så grundlæggende anderledes for kvinderne?«"

http://www.information.dk/282711

Da jeg i 80'erne kom i indre Kbh. var der flere unge mænd, der skaffede penge til weekendens fester, ved at tage lidt pænt tøj på og så købe en kop kaffe i stormagasinets cafeteria, og på den måde få kontakt til kvindelige kunder. Deres indstilling var helt klart, at de udnyttede kvinderne, og de lagde ikke skjul på det.

Hvorfor skulle det ikke være muligt den anden vej rundt? Eller er det i din optik slet ikke prostitutionen, der er problemet, men derimod manden?

"»Nogle gange siger vi til dem, der henvender sig: Lad, som om du gerne vil ud og tag imod den psykologhjælp. Det er man nødt til for at få hjælp, men jeg ved, at nogle ikke vil,« siger hun."

Det er vel et sundhedstegn at man ikke vil spille komedie eller lyve sig til bedre betingelser - og at erklærede professionelle hjælpere ikke er i stand til at arbejde mere selvkritisk end at man direkte opfordrer prostituerede til at lyve for myndighederne, må anses som betænkeligt. Prostituerede, som gør dette, skal altså forsøge at komme igennem et terapeutisk behandlingsforløb på et løgnagtigt grundlag, hvilket næppe er befordrende for at komme sig over eventuelle psykosociale problemer.

Hvad med os mænd der er økonomisk tvunget ud i det og som kvinder ikke har noget imod at bruge, både vores kroppe og derhjemme vores penge... Kvinder og mænd er deres egne! Vi bestemmer sgu selv så længe vi er enige om de tilhørsforhold vi forsøger at holde os! Pis af med alt jeres overkriminalisering af alt der ikke er strømlinet eller designet for udseendet!!! Gem bumserne i beton og straf alm. mennesker uforholdsmæssigt hårdt uanset hvilken streg de krydser uanset årsagen!!! FUCK KONSERVATISMEN I JER ALLE :D

@Ann Bille

Hvorfor tror du ikke der ville være handel med kvinder, hvis ikke der var mænd der brugte købesex ? Har du nogle kilder ?

Når jeg spørger, er det fordi de fleste handlede kvinder mig bekendt handles af - og til - kvinder.

og hvad med mænd der handles, hvorfor skal de overses ?

Er der i øvrigt nogen der har en juridisk definition på prostitution som rammer dem man er ude efter uden at ramme ved siden af.

Iflg svenskernes definition må f.eks. min bror ikke give min hustru en sweater i fødselsdagsgave, da jeg har sex med min kone. Deres definition kriminaliserer både mig og min bror (med mindre de har lavet deres definition om).

Vibeke Svenningsen

Jeg hørte Chrisian Jensen beklage billedvalget til den artikel i Presselogen, da det bestemt ikke afspejlede den sociale virkelighed for prostituerede i Dk - fint nok.

Men hvorfor skriver Information så ikke artikler om den sociale virkelighed, når han selv erkender at være med til at skabe det romantiserede billede. Det er da en sølle beklagelse set i lyset af den kampagnejournalistik Information har kørt på det område.

Sören Tolsgaard

Det er interessant, at Randi Pedersens kommentar er ugens topscorer på anbefalinger, heraf 27 fra mænd og kun én fra en kvinde.

Prostitution et stærkt polariseret område, som de fleste kvinder har en dybt instinktiv afsky for, mens mange mænd, trods det at de ikke selv går til prostituerede, betragter som en mulig side af den frihed, som alle har ret til.

At det i virkeligheden stort set hander om manglende frihed, og at flertallet af de kvinder, som prostituerer sig, kommer fra fattige lande og ikke har noget socialt sikkerhedsnet, forbigås i kampens hede, eller man forestiller sig endog, at disse unge kvinder nok er godt tilfredse, det giver de i hvert fald udtryk for. Hvorfor er det baltiske og ukrainske kvinder, som trækker på halmtorvet, og ikke danske kvinder? Er de friere? De danske sexkunder er jublende glade, fordi globaliseringen og nu også regeringens ændrede signaler giver dem håb om, at de fremover kan tage frit for sig retterne, unge, smukke og billige tøser fra østen, oven i købet med statskontrol og godkendelse. Hvidvaskning af prostitution. Kæmpebordeller og reklamer i det offentlige rum. Måske vil også flere unge danske kvinder blive fristet til at tjene lidt ekstra penge, især hvis krisen bider sig fast. Så har de frigjorte nået deres mål, idet kvinden fra livets begyndelse er blevet vænnet til, at det mest lukrative, hun kan gøre, er at "vælge" en karriere, hvor hun kan tilfredsstille velhavende mænds behov.

Et tilbageskridt for civilisationen, vil jeg kalde det.