Læsetid: 2 min.

Regeringens hjælp til prostituerede rammer forbi

Regeringen fokuserer i ny plan på at hjælpe kvinder ud af prostitution. Med den ensidige fokus svigtes den store gruppe af prostituerede, der ikke vil forlade branchen, men som stadig har behov for hjælp. Det viser et nyt speciale, og flere eksperter er enige
Regeringen fokuserer i ny plan på at hjælpe kvinder ud af prostitution. Med den ensidige fokus svigtes den store gruppe af prostituerede, der ikke vil forlade branchen, men som stadig har behov for hjælp. Det viser et nyt speciale, og flere eksperter er enige
30. november 2012

Regeringens nye plan for at hjælpe prostituerede til et bedre liv udelukkermange af de prostituerede, der ikke vil forlade branchen, men som stadig kan have brug for hjælp.Langt de fleste prostituerede kvinder i Danmark arbejder på massageklinikker og i escortbranchen, og kun 33-35 pct. af dem har overvejet at stoppe. Men typisk har de stadig brug for hjælp til at få styr på økonomien, psykologhjælp eller hjælp til at komme ud af en kriminel position

I stedet for at forbyde sexkøb har regeringen brugt 46 mio. kr. på projekt Exit Prostitution, men planens store fokus på at hjælpe folk ud af prostitution virker som en barriere for andre sociale tiltag, viser et nyt speciale af cand.psych Signe Trøst fra Københavns Universitet: »Hvis det sociale tilbud er funderet i den politiske holdning, at man vil hjælpe folk ud af prostitution, og at prostitution er dårligt, så begrænser det, hvem man når med hjælpen,« siger Signe Trøst.

Det synspunkt deles af Jens Erik Kofod, der har kortlagt prostitution i Danmark for Socialforskningsinstituttet, SFI: »Der er en stigmatisering i det, og vi hører tit, at de prostituerede føler sig talt ned til. De er ikke alle sammen nogle sølle stakler, men hvis det er sådan, de bliver mødt, så har de ikke lyst til at modtage hjælp,« siger Jens Erik Kofod.

Det samme oplever adjunkt Marlene Spanger, Aalborg Universitet, der har skrevet en ph.d.-afhandling om socialarbejdet for thaiprostituerede i Danmark. Nogle af kvinderne ville ikke tale med socialarbejderen, men de ville gerne interviewes af Marlene Spanger: »Og i løbet af det interview kommer det så frem, at de rent faktisk har nogle problemer i deres liv. Men det var ikke noget, de havde lyst til at involvere det sociale arbejde i,« siger hun.

Socialordfører for SF, Anne Baastrup, afviser kritikken med, at socialarbejderne jo ikke som det første spørger de prostituerede, om de vil ud af prostitution. Derfor er det ikke en barriere for at skabe kontakt, mener hun.

»Exit Prostitution er bare en ramme. Jeg tror ikke, at den udsatte på gaden er klar over, at der er ved at blive diskuteret en exitstrategi,« siger Anne Baastrup. Socialminister Karen Hækkerup (S), mener ikke, at regeringens planudelukkende henvender sig til kvinder, der er parate til at forlade prostitution.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vibeke Svenningsen

Ja, selvfølgelig skal vi som samfund bruge flere midler på at redde mennesker ud af andre nu lovlige udbytning af andre. Det giver flot mening.

Vibeke Svenningsen

Helt ærligt, hvis det vil være en anerkendt branche må de jo oprette en medlemsorganisation - en fagforening, der tiger hånd om dere medlemmers problemer. Tja, sådan virker systemet rent faktisk.l hvis man vil være et anerkendt fagområde.

Michael Kongstad Nielsen

Man får en fornemmelse af, at Informations
redaktion er udsat, og at den tror læserne er udsatte - for at gå til en prostitueret. Det kunne være interessant at høre i den næste undersøgelse, hvor mange af Informations læsere, der opsøger prostituerede. Men det vil Information nok ikke medvirke til.

I hvert fald er Information udsat for at dyrke emnet ud over alle grænser.

Den konstante sum af det ubestemmelige.
Er vi analfabeter? Er vi fysikere, eller er vi ingen af delene, kan vi kun tænke i konstante værdier, altså gør vi et tiltag, må det nødvendigvis trækkes fra noget andet.
Altså hvis vi hjælper nogen, så tager vi noget fra nogle andre, altså der er kun èn fastsat mængde hjælp i verden, giver vi hjælp til nogen, må andre nødvendigvis skulle leve med mindre hjælp da der kun er èn konstant mængde hjælp til rådighed.

Er det en joke venner, denne diskussion har jo været oppe og vende før, f.eks. giver vi noget til dem på dagpenge, tager vi nødvendigvis samme mængde fra dem på kontanthjælp, hvor tit skal vi høre dette nonsens, at nu har vi hjulpet nogen, ergo sum må andre undvære. Er der mon en øvre grænse for hvad vi kan proppe i hoved af idioti på folk, uden at de reagerer?

Steen Erik Blumensaat

Statsansatte trøsteords-sælgere, præster, psykologer, politiker, denne flok ser de andre som konkurenter, for dem selv er det i orden hver dag at adskille krop og følelser og modtage penge fra andre for at udøve denne kunst.
Politikere der står på gaden som markskrigere, præster, sælgende sig selv og deres budskab, ser ikke sig selv som en salgsvare, og finder det ikke nedværdigende, tvært imod. Rufferske er de hele banden, og deres indre mission er at kun de har retten til at trøste, monopol.
Penge er deres drivkraft, så der er ingen forskel på dem og dem de driver heksejagt på.
Jagten på syndebuken er ikke noget nyt.
Godt nok er jeg slem, men så slem som de andre er jeg dog ikke.

Mange prostitueredes problemer er komplekse f.eks. alle dem som er narko misbrugere, eller har HIV og derfor skal der være mulighed for at imødekomme disse komplekse sociale og sundhedsmæssige problemer. Stigmatiseringen er også en del af problemerne, ingen tvivl om det, og særlig i denne tid hvor der er blevet ført en åndelig klap jagt på de prostitueredes arbejdsområde, fra Christiansborg. Er det ikke indlysende at debatten om køb og salg af sex, blev igangsat at en flok moralister, som aldrig på noget tidspunkt bekymrede sig om de prostituerede som mennesker. Det kan bl.a. ses af at Christiansborg politikerne talte hen over hoved og ned til de prostituerede. Da disse moralister ikke kunne få deres vilje, uden at tabe ansigt og derfor måske også vælgere, mistede de interessen for emnet. Resultatet er det ovenfor beskrevet!
I stedet for at sprede had og fordømmelse imod: de prostituerede, imod kunderne, imod andre indenfor faget – de såkaldte bagmænd (som ofte er kvinder) burte man søge helheds løsninger. Løsninger som så miljøet under et, som en totalitet, og derfor var villig til at igangsætte en afdækning af de komplekse sammenhænge som måtte findes. Husk på at i det miljø er der mange tabere og både de prostituerede og bagmændene, alfonserne kommer fra samme triste sociale baggrund. At og til er de i familie. En handlingsplan som battede ville omfatte denne totalitet!