Læsetid: 2 min.

S og V konkurrerer om den bedste konkurrenceevne

SAS-aftale sætter atter konkurrencevnen på den politiske dagsorden
SAS-aftale sætter atter konkurrencevnen på den politiske dagsorden
21. november 2012

Det var en lettet statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) som tirsdag, på sit pressemøde, nok takkede de ansatte i SAS for at være gået op til 15 pct. ned i løn for at redde selskabet, men samtidig kom med en forsikring til alle andre lønmodtagere: »Det er ikke vores vej, at vi skal gå ned i løn. Det er vores vej, at produktiviteten skal stige, så vi kan styrke konkurrenceevnen uden at gå ned i løn,« lød det fra hende med henvisning til, at man ikke skal »generalisere« ud fra SAS-aftalen. Og så alligevel.

Både Socialdemokraterne og Venstre ser nemlig politiske ’spill over’-effekter af aftalen, som atter sætter spørgsmålet om konkurrrenceevnen på den politiske dagsorden.

Det spørgsmål er Venstre ellers blev set som havende det bedste svar på. Og Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kritiserede da også i weekenden på partiets årsmøde Socialdemokraterne for dobbeltmoral, når finansminister Bjarne Corydon (S) på den ene side kalder lønnedgangen »100 procent socialdemokratisk politik«, samtidig med at statsministeren affærdiger Claus Hjort Frederiksens (V) opfordring til at sænke lønningerne i forhold til Tyskland med netop 15 procent.

Venstre forventer, at krisen i SAS vil gøre det lettere at trænge igennem med budskabet om, at virksomhedernes omkostninger må sænkes. På den ene eller anden måde. Hvor konkurrenceevnen mest har været et abstrakt begreb i forhold til Kina eller Indien, er det nu lige pludselig Tyskland og Sverige – eller norske Norwegian – vi taler om.

En lakmusprøve

Socialdemokraternes svar er til gengæld, at politikerne hverken kan eller skal blande sig i den berømmede danske model, hvor arbejdsgivere og -tagere selv forhandler deres løn. Men Socialdemokraterne har indset, at der nok skal komme flere eksempler, hvor medarbejderne må gå ned i løn, når det drejer sig om undgå fyringer eller en konkurs. De kommende år bliver en lakmusprøve på, om den danske model faktisk også fungerer i modgang. Hvor opgaven mestendels har handlet om, hvor mange penge lønmodtagerne kunne forhandle hjem, så er kassen nu slunken eller tom.

Helle Thorning fremhævede derfor på pressemødet, at regeringen på sin side har belønnet den allerede udviste almindelige løntilbageholdenhed med sommerens skattelettelser. På den måde håber Socialdemokraterne at kunne overbevise vælgerne om, at partiet både vil gøre noget for lønmodtagerne og virksomhederne – mens Venstre kun vil noget for sidstnævnte. Samtidig har regeringen nedsat en såkaldt produktivitetskommission som bl.a. også skal se på produktiviteten i den offentlige sektor og altså finde flere penge til offentlig service, uddannelse eller skattelettelser. Penge som Lars Løkke allerede har taget forskud skal bruges til sidstnævnte formål – og på den måde styrke konkurrencevnen. Hos Socialdemokraterne står kampen dog for øjeblikket mellem dem, som vil trække til venstre i forhold til Venstre, og dem, som tværtimod vil knuselske det tidligere regeringsparti ihjel. Hvis Socialdemokraterne kan overtage Venstres plan om at effektivisere den offentlige sektor, vil det trække det tidligere regeringsparti til højre og i endnu mere liberalistisk retning, lyder sidstnævntes analyse.

Og på lang sigt – og altså ved næste folketingsvalg – vil være lettere for Socialdemokraterne at slå Søren Pind & Co’s Venstre end Anders Fogh Rasmussens Venstre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels Engelsted

"Hvis Socialdemokraterne kan overtage Venstres plan om at effektivisere den offentlige sektor, vil det trække det tidligere regeringsparti til højre og i endnu mere liberalistisk retning, lyder sidstnævntes analyse."

Måske godt, for dem, der håber på genvalg.

MEN HVAD SÅ MED OS?

Hvad er det med den konkurrenceevne? Vi eksporterer ikke mindre end tidligere, men fordi vi skærer ned på kravene til erhvervslivet, kommer det ikke samfundet til gode.

Det var vanskeligt at slå Anders Fogh Rasmussen, der uanset at han efter min mening var på det forkerte hold var en førsteklasses statsminister og politiker.

Men prøv i stedet med "Jeg kan slå Lars Løkke Rasmussen" - dét burde da være meget lettere for statsminister Helle Thorning-Schmidt ;o)

Løkke og krisen tilsammen burde kunne gøre det muligt for Socialdemokraterne og regeringen at komme tilbage og vinde næste folketingsvalg (holdes senest mandag den 14. september 2015 - om 1.027 dage = 2,81 år (dd. er 21. november 2012) ;o)

På det seneste har Løkke selv hjulpet lidt til med deres påfund om "nulvækst" i den offentlige sektor i årevis med konceptet "Fra socialstat til minimalstat" / langt ringere kernevelfærd og påfundet om at alle danskere - ikke kun truede virksomheder og brancher - i årevis skulle gå ned i løn.

Rene foræringer til Socialdemokraterne og regeringen ;o)

http://www.information.dk/317693

Hvis folk gjorde deres samfundspligt og så den glimrende dokumentar i tre afsnit om 00erne, ville vi aldrig igen udsætte os for en borgerlig regering - og den nuværende regering ville ikke få et ben til jorden med en politik til højre for klassisk SF.

" Det er vores vej, at produktiviteten skal stige, så vi kan styrke konkurrenceevnen uden at gå ned i løn,« lød det fra hende med henvisning til, at man ikke skal »generalisere« ud fra SAS-aftalen."

Jamen det går da fint for flere andre store danske foretagender, det der med effektiviteten ... de ansætter kinesere, polakker og andre lavlønsarbejdere i andre dele af verden ... og det har de gjort i mange år.

Hvad er det der er så specielt ved SAS ?

Kunne Information ikke fristes til at lave en oversigt over, hvor mange ... og i procent, gode, lokale danskere de 25 største danske virksomheder har ansat ?

SAS kunne måske lære noget af en sådan oversigt ?

Og de ansatte i SAS ?Det er vores vej, at produktiviteten skal stige, så vi kan styrke konkurrenceevnen uden at gå ned i løn,« lød det fra hende med henvisning til, at man ikke skal »generalisere« ud fra SAS-aftalen?

Jamen, hvis markedet er der, kan de sikkert sagtens finde arbejde i andre flyvende virksomheder. Ikke også ?

Fan... til hykleri !

Søren Kristensen

Hvis SAS vil sælge sig selv, ikke mindst i udlandet, som ambassadører for Scandinavien, er man nødt til på alle planer at ligne et udpræget skandinavisk luftfartsselskab og det kræver bl.a. et repræsentativt personale i frontlinjen. Racisme? Nej, det handler bare om at et hvilket som helst produkt kræver en relevant indpakning og for mange etniske udtryk kan nemt undergrave forestillingen om SAS som noget særligt skandinavisk. Man bliver jo også skuffet når man besøger en kinesisk restaurant og bliver betjent af en tyrker, uden at det har noget som helst med racisme at gøre.

Den danske sang (for nu at tage vores andel af løjerne) er som bekendt en ung blond pige og ikke en gammel sigøjner og hvis man ikke kan lide præmissen er man nok nødt til at sige farvel til produktet. Med mindre man kommer op med andre og mindst lige så effektive markedsføringstricks med så meget overbevisning at etnicitet kun spiller en underordnet rolle. Et eller andet skal jo være den årsag der får folk til at vælge SAS.

Her hvor jeg bor ligger to bagere på torvet. Den ene er lidt dyrere end den anden, mod til gengæld at have de flotteste bagerjomfruer - og jo også de flotteste lokaler og et større udvalg i brød. Gæt selv hvor køen er størst og spørg dig selv hvor meget af succesen der beror på personalets kvaliteter. På samme måde som en spandauer ikke kun er en spandauer er en flybillet altså heller ikke kun en flybillet.

Hvis ministrene gik et par tusinde ned i løn, så ville det være et fint signal at sende. Der er nok, der er både velkvalificerede og villige til at blive ministre.

I det offentlige kan man vel samtidig fremadrettet f eks nedsætte cheflønningerne en lønramme eller to , når chefstillinger opslås ledige eller genbesættes - så er der ingen , der snydes eller mister “erhvervede rettigheder”. (DJØF’erne skal såmænd nok stille op og søge selv om cheflønningerne falder nogle tusind kroner på chefniveau).

Man skal tilbage til det eneste retfærdige og fungerende princip: anciennitet. Det giver folk noget at arbejde for og henimod, det giver erfaren og indsigtsfuld ledelse og det giver stabilitet i organisationen.

Ole Chemnitz Larsen

Intet nyt under solen

S og V kæmper fortsat om de blå socialdemokrater på højre side af midtbanen, der afgør valg til Folketinget

Niels Engelsted

Ole, du har sikkert ret, men det betyder, at vi har pantsat nationen til de blå socialdemokrater på højre side af midtbanen.

.. når det eneste VK regeringen kunne var at stable skandale oven på skandale, og udføre noget på de Dankse samfund der mest lignede en selskabstømning, ja det skal man ikke op på særligt højt niveau for at konkurrere med.

Det er selvfølgelig trist at det lykkedes VK nærmest med tommelskruer(husker i "løftebrud" sangen) at tvinge R til at stå ved en aftale de have indgået på det præmis, at VK vandt valget, sådan blev det ikke heldigvis og man kan håbe at S-SF-R regeringen vil nå at stabilisere samfundet igen.

Lise Lotte Rahbek

Det er ligesom med klimaet.

Hovedparten af menneskene tror stadig at det er en konkurrence om hvem der kan løbe fra de andre, og at vinderen får en præmie.

*suk*

Grethe Preisler

Det er lige før man ville foretrække oplyst enevælde for denne parodi på det samarbejdende folkestyre.

Hvad skal vi kalde det - uoplyst demokratur?

Niels Engelsted

Lise Lotte fik mig til at tænke på følgende:

To rejsekammerater så en løve nærme sig. Straks satte den ene sig ned og tog løbesko på.

Hvad tænker du på, sagde den anden, du kan jo ikke løbe fra en løve?

Nej, men nu kan jeg løbe fra dig!

(Konkurrenceevne-kapløbet i en nøddeskal).