Læsetid: 3 min.

Studerende må kæmpe for at læse i udlandet

Første gang medicinstuderende Anas Al-Kahwa ville læse i udlandet, brugte han næsten halvandet år på at få lov. Nu forhindrer et todages kursus ham i at tage af sted for anden gang. Politikerne vil gerne have de studerende til udlandet, men universitetet spænder ben, siger Al-Kahwa
Medicinstuderende Anas Al-Kahwa oplever, at Københavns Universitet gør det svært for ham at læse i udlandet.

Medicinstuderende Anas Al-Kahwa oplever, at Københavns Universitet gør det svært for ham at læse i udlandet.

Tine Sletting

Indland
26. november 2012

Det tog den 23-årige medicinstuderende Anas Al-Kahwa halvandet år at få lov til at tage et semesters praktik på et hospital i Sydney. Efter det lykkedes, er interessen for udlandsophold boomet, og til foråret skal flere end 25 medicinstuderende fra Københavns Universitet af sted til samme hospital. Lige så mange står til at skulle af sted de følgende år.

»Nu har jeg åbnet et lille hul, og kun til ét hospital i Sydney, og så er der 25 studerende, der tager af sted. Det afspejler bare, at folk gerne vil til udlandet, men vi kan ikke,« siger Anas Al-Kahwa.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har gjort det til sin målsætning, at så mange studerende som muligt kan komme til udlandet i løbet af deres uddannelse. De internationale erfaringer er både til gavn for samfundet og for den enkelte, lyder begrundelsen.

For egen lomme

På grund af det store politiske fokus troede Anas Al-Kahwa, at det ville være nemt at komme til udlandet. Allerede midt i sin bachelor begyndte han at undersøge mulighederne for at tage fire måneders praktik i udlandet på kandidat-delen. Men Københavns Universitet har kun fire udvekslingspladser for medicinstuderende på engelsksprogede hospitaler. Anas ville netop gerne blive bedre til engelsk, og han syntes, det ville for svært at have en ordentligt patientkontakt på andre sprog end engelsk. Efter omfattende research fandt han frem til University of Sydney og arrangerede selv et ophold på hospitalet der.

Studienævnet på medicin forhåndsgodkendte opholdet, men gav Anas afslag på at tage den efterfølgende eksamen i Sydney. Studienævnet mente også, at halvdelen ECTS-pointene var tilknyttet eksamen, hvilket i praksis ville betyde, at Anas ikke kunne få statens udlandsstipendium med sig og derfor skulle betale 24.000 kr. af egen lomme i studieafgift til universitetet i Sydney. Først efter diskussioner med studielederen, en skriftlig klage og et mundtligt forsvar for studienævnet fik Anas overbevidst Københavns Universitet om, at han ikke ville blive en dårligere læge af at tage eksamen i Sydney.

»Det er et internationalt anerkendt universitet, og det er meget bedre ranket end København. Så man kan ikke sige, at kvaliteten ikke lever op til kravene,« siger Anas Al-Kahwa.

Anas var i Sydney i foråret. Han bestod eksamen og endte med at blive der sommeren over og forske, hvilket ikke normalt er en mulighed herhjemme. Siden har han sammen med den internationale vejleder lavet en fast procedure for, hvordan man kommer til Sydney, og selv om der stadig er mange ting, de studerende skal gøre selv, er det blevet meget lettere.

»Det er jo bare heldigt for de andre, at jeg har gidet at kæmpe sådan. Medicinstudiet er virkelig hårdt, og man har ikke tid til at sidde og skændes med studienævnet,« siger Anas Al-Kahwa.

Rigid rækkefølge

Der er ikke tegn på, at universitetet sidenhen har gjort det lettere at komme ud i verden at læse. Nu har Anas nemlig planer om et udlandsophold til Stellenbosch University i Sydafrika til næste forår, hvor han vil tage 14 ugers praktik. Men udlandsopholdene betyder også, at han går glip af to obligatoriske endagskurser, og uden de to kurser kan han ikke komme videre med sine studier. Derfor står Anas reelt med valget mellem at blive hjemme eller at forlænge sine studier med et halvt år.

»Jeg har fået afslag på dispensation fra studienævnet, fordi jeg ikke opfylder de faglige kompetencer. Men hvad er det for kompetencer, de taler om? Jeg ved, at mange er blevet sendt hjem fra endagskurset, fordi der ikke var noget blod den dag. Det er absurd,« siger Anas Al-Kahwa.

»Men jeg tager af sted alligevel. Så må jeg tage et lægevikariat eller noget andet, mens jeg tager semesterfri. Nu er mit mål nærmest blevet at tage af sted kun fordi, Københavns Universitet ikke vil det.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

... obligatoriske éndagskurser... - men kan han ikke få den til at optage det på video ? Man skulle ikke tro vi levede i informationssamfundet ?

Et universitet hvor ledelsen snigløber de studerende - se så at få udskrevet de fyresedler.

Amila Jašarević

Anas Al-Kahwa kommer til at nå langt. Det skulle ikke overraske mig, hvis det bliver uden for Danmark.

jens peter hansen

halvdelen ECTS-pointsne var tilknyttet eksamen.

Hvilken sne ?

Der er brug for lægerne i Dk. Ikke for at de opretter dyre klinikker i Beverly Hills eller Sydney.

Hvorfor kan overskriften ikke være mere præcis? "Medicinstuderende" i stedet for "studerende".

Ude på CBS er der heldigvis ikke problemer med at få de studerende "abroad". Men igen, det er så heller ikke et universitet, selvom visse hævder det ;-)

Det er da OK at få snuset til udlandet, men i disse pengeknappe tider bør man vel fokusere på de uddannelser, hvor der virkelig er noget at hente i udlandet.???

Leif,
jeg vil ikke forsvare Kbh.´s Universitets politik i denne sag, men der eksisterer altså kurser, det ikke giver mening at optage på video.

For at blive i den omtalte verden: Hvis man ikke havde mulighed for at lære livreddende førstehjælp, kan man så i din optik bare se det på video i stedet? Forhåbentlig ikke. ;-)

Mads Kjærgård

"Det er da OK at få snuset til udlandet, men i disse pengeknappe tider bør man vel fokusere på de uddannelser, hvor der virkelig er noget at hente i udlandet.???"

Med globaliseringen, internet og den dertil hørende warpspeed vidensdeling, er der så noget at hente. Er det ikke bare en fiks ide hos politikerne, som så meget andet?

Jeg har nogle kommentarer til studieleder professor Jørgen Olsen udtalelser i artiklen: ’’Det skal blive nemmere at komme til at studere ude’’

’’Det er imidlertid kun i helt særlige tilfælde, studienævnet er villig til at fravige studieordningen, hvad angår reglerne om, hvilken rækkefølge man skal tage de forskellige kurser i. Nogle regler handler rent faglig om en bestemt indsigt, man skal have, inden man kan tage det næste kursus. Men der er også regler af mere administrativ karakter, der skal sikre et jævnt flow af studerende, siger Jørgen Olsen.’’

Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at der skal være nogle regler om rækkefølgen af de forskellige kurser, så længe denne rækkefølge giver mening mht. den faglige indsigt - men det gør den bestemt IKKE altid. Et lille eksempel: Da jeg var i Sydney og ikke kunne deltage i endageskursus, som omhandler bold, fik jeg ikke love til deltage i eksamen for faget medicinsk sociologi efter min hjemkomst. Argumentet for denne beslutning var, at jeg ikke opfylder de faglige kompetencer. Hvordan hænger blod og medicinsk sociologi sammen? Hvorfor skal studerende som prøver at få maksimalt ud af deres studie straffes? Dette problem er gennemgående og ikke er begrænset til et enkelt semester.
Derudover bruger Jørgen Olsen det jævne flow af studerende som et argument. Dette argument kan overhovedet ikke brugbar! Det er helt op til de enkelte studerende at holde semesterfri af en eller anden grund i løbet af studiet. Hverken studienævnet eller Jørgen Olsen er herre over dette, og derfor har det altid været udsving i antallet af studerende fra semester til semester. Problemet med udsving ligger i hvert fald ikke i, at nogle studerende vil tage til udlandet

’’»Vi uddanner jo læger, som skal virke ved et dansk hospital. Vores kandidater får en autorisation ved Sundhedsstyrelsen. Den kvalitet må vi ikke svigte, fordi vi også skal internationalisere,« siger Jørgen Olsen.’’

Min opfattelse er, at internationalisering og kvaliteten hænger meget godt sammen? Eller har jeg misforstået noget? Men det er selvfølgeligt meget nemmer at give afslag på ansøgninger og umuliggør forløbet for de studerende til at tage sted i kvalitetens navn, da det andet kræver alt for meget arbejde set fra universitets synsvinkel. Man undrer sig over, om det er fordi KU mister taxameterpengene ved at lade de studerende tage til udlandet. Studienævnet kæmper faktisk imod!

At man er villig til at forsinke de studerende et halvt år pga. endagskurser, giver lige præcis det indtryk at ledelsen på universitet ikke vil have, at de studerende tage til udlandet.

Jeg har nogle kommentarer til studieleder professor Jørgen Olsen udtalelser i artiklen: ’’Det skal blive nemmere at komme til at studere ude’’

’’Det er imidlertid kun i helt særlige tilfælde, studienævnet er villig til at fravige studieordningen, hvad angår reglerne om, hvilken rækkefølge man skal tage de forskellige kurser i. Nogle regler handler rent faglig om en bestemt indsigt, man skal have, inden man kan tage det næste kursus. Men der er også regler af mere administrativ karakter, der skal sikre et jævnt flow af studerende, siger Jørgen Olsen.’’

Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at der skal være nogle regler om rækkefølgen af de forskellige kurser, så længe denne rækkefølge giver mening mht. den faglige indsigt - men det gør den bestemt IKKE altid. Et lille eksempel: Da jeg var i Sydney og ikke kunne deltage i endageskursus, som omhandler bold, fik jeg ikke love til deltage i eksamen for faget medicinsk sociologi efter min hjemkomst. Argumentet for denne beslutning var, at jeg ikke opfylder de faglige kompetencer. Hvordan hænger blod og medicinsk sociologi sammen? Hvorfor skal studerende som prøver at få maksimalt ud af deres studie straffes? Dette problem er gennemgående og ikke er begrænset til et enkelt semester.
Derudover bruger Jørgen Olsen det jævne flow af studerende som et argument. Dette argument kan overhovedet ikke brugbar! Det er helt op til de enkelte studerende at holde semesterfri af en eller anden grund i løbet af studiet. Hverken studienævnet eller Jørgen Olsen er herre over dette, og derfor har det altid været udsving i antallet af studerende fra semester til semester. Problemet med udsving ligger i hvert fald ikke i, at nogle studerende vil tage til udlandet

’’»Vi uddanner jo læger, som skal virke ved et dansk hospital. Vores kandidater får en autorisation ved Sundhedsstyrelsen. Den kvalitet må vi ikke svigte, fordi vi også skal internationalisere,« siger Jørgen Olsen.’’

Min opfattelse er, at internationalisering og kvaliteten hænger meget godt sammen? Eller har jeg misforstået noget? Men det er selvfølgeligt meget nemmer at give afslag på ansøgninger og umuliggør forløbet for de studerende til at tage sted i kvalitetens navn, da det andet kræver alt for meget arbejde set fra universitets synsvinkel. Man undrer sig over, om det er fordi KU mister taxameterpengene ved at lade de studerende tage til udlandet. Studienævnet kæmper faktisk imod!

At man er villig til at forsinke de studerende et halvt år pga. endagskurser, giver lige præcis det indtryk at ledelsen på universitet ikke vil have, at de studerende tage til udlandet.

Tænk at et endagskursus som blod kan være en forudsætning for deltagelse i eksamen for faget medicinsk sociolog. Det er da helt hen i vejret når man ser hen til at mange læger selv helst ønsker blodfri behandling på grund af kortere rekonvalesens og formindsket risiko for blodbåren smitte. Det er da typisk et emne hvor noget skal laves om for at kunne give mening.

Det er ikke så underligt, at de medicinstuderendes blad har titlen 'Bugpressen'

Danmark er et MEGA lorteland!

Væk, væk, væk!

Ane Karoline Bak Foged

Jeg kan kun nikke genkendende til Anas's problemer, og efter min mening burde det give ECTS-point eller i hvert fald en udmærkelse at tage til udlandet.

Jeg er selv ved at tage et udvekslingsår, men i foråret var jeg igennem noget af en proces for at komme afsted. Mit problem var, at jeg havde ansøgt to muligheder for at komme til udlandet, hvoraf ingen var sikre. Begge ansøgninger krævede forhåndsgodkendelser, men jeg kunne ifølge studienævnet ikke have to forhåndsgodkendelser på samme tid, fordi det blev anset som en blankocheck til at få SU med til udlandet. Der var åbenbart den ide, at to forhåndsgodkendelser ville gøre det muligt at modtage to gange SU.
Men forhåndsgodkendelser er intet værd i det perspektiv uden mine endelige godkendelse af fag, som jeg selvsagt ikke ville kunne få fra to universiteter på samme tid. Så i tilfælde at jeg skulle snyde, så ville jeg skulle betale min SU tilbage.

Jeg fik besked om, at jeg måtte beslutte mig for, hvor jeg ville hen - og altså ikke kunne holde flere alternativer åbne pga. nogle meningsløse regler.