Læsetid: 2 min.

Bondo kæmper for lærerne – og for DLF’s fremtid

I de igangværende overenskomstforhandlinger kæmper Danmarks Lærerforening ikke blot for lærerne, men også for egen overlevelse som en stærk og samlet organisation
8. december 2012

Hvis kommunernes organisation, KL, får sin vilje, bliver lærernes nuværende arbejdstidsaftale skrottet og erstattet af et stykke papir, hvorpå der blot står, at lærerne skal arbejde 37 timer om ugen og 1.924 timer om året. I nogens ører lyder det måske umiddelbart tilforladeligt, at lederen på den enkelte skole får ansvaret for at prioritere ressourcerne, sådan som en leder har det på de fleste andre arbejdspladser.

Men Danmarks Lærerforening (DLF) kæmper imod med næb og kløer. Årsagen er ikke, som nogle tror, at lærerne ikke vil undervise mere. Det vil de gerne, hvis det vel at mærke sker på de rigtige vilkår. Udover at kæmpe for lærernes vilkår, kæmper Anders Bondo Christensen også for Danmarks Lærerforenings fremtid. For mens diskussionen på overfladen handler om timer bag katederet, er der samtidig en grundlæggende diskussion om, hvem der skal have retten til at prioritere ressourcerne i folkeskolen, på spil. Skal det ansvar ligge hos arbejdsgiveren i kommunerne eller i lokale aftaler mellem den enkelte kommune og lærerforeningens lokale kreds? I besvarelsen af det spørgsmål finder man svaret på fremtiden for Danmarks Lærerforening, der i dag organiserer 94.000 medlemmer ved hjælp af bl.a. 74 kredse.

’Optisk bedrag’

Hvis KL får held med sit forehavende om at droppe arbejdstidsaftalen, vil en masse af det arbejde, som i dag foregår i de lokale DLF-kredse,blive overflødiggjort. Der vil ikke længere være brug for så mange frikøbte lærere til at flikke diverse lokale aftaler sammen mellem kommunen og lærerne. DLF vil miste en del af sin funktion og legitimitet over for sine medlemmer. Og derfor kæmper Bondo Christensen både for lærernes arbejdstidsbestemmelser, men også for sin egen organisations overlevelse som en stærk fagforening. Bondo Christensen fik efter en uge i modvind i går held til et tiltrængt offensivt budskab som modsvar på KL’s krav: Lærerne vil gerne undervise mere – helt op til 25 klokketimer om ugen – lød det fra Bondo, der dermed i al fald for en stund fik DLF ud af en ellers noget fastlåst position som nejsiger til både regeringens folkeskolereform og kommunernes overenskomstkrav. Nogle medier konkluderede, at lærerforeningen med forslaget nu overgik børne- og undervisningsminister Christine Antorinis (S) udspil til øget undervisningstid. Men ifølge KL var der tale om »et optisk bedrag« og »oppumpede« tal, fordi DLF blot udvidede det klassiske undervisningsbegreb til også at omfatte elevpauser, skolebibliotek og timer, hvor lærere udøver læse- og matematikvejledning af hinanden.

»Der ligger ikke én ekstra undervisningstime i lærernes udspil,« lød det fra formanden for KL’s løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, der til daglig er konservativ borgmester i Høje-Taastrup – i en sag, hvor KL presser de offentligt ansatte, synes det i øvrigt ganske klogt at have en konservativ frontfigur, idet samme rolle næppe havde været karrierefremmende for en S- eller SF-borgmester, der om et år skal stå ansigt til ansigt med vælgerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

DLF bekymrer sig om sine medlemmers interesser, vel at mærke dem der har et arbejde.

Det seneste udspil fra DLF så ud til at være godt, men når undervisningstid dækkede alt andet end undervisningstid, så var det svært at tage seriøst. Et typisk stunt. Der skal ses i lyset af alle de reklamekroner DLF fyrer af i medierne i dag. Hvor man inviteres ind til debatter, som i virkeligheden ikke er debatter.

Der kommer ikke en effektiv kørt folkeskole før DLF er kørt ud på sidelinjen og i stedet begynder at deltage med krav som er mere i synch med elever, forældre og arbejdsløse lærere.

Der er ingen tvivl om at det her handler om DLF magt. Uanset hvad der sker nu i denne her runde, vil der i de næste 10 år, ikke være en DLF med den betydning de har i dag.