Analyse
Læsetid: 3 min.

Danmark ind i EU’s bankunion ad bagdøren

I al stilhed er Danmark ved at tage et nyt stort skridt mod euro-samarbejdet ved at blive en del af EU’s bankunion. Der er tale om en vidtgående afgivelse af suverænitet, men regeringen håber at kunne undgå en folkeafstemning
Margrethe Vestager  var i går i Bruxelles.

Margrethe Vestager var i går i Bruxelles.

Thierry Roge

Indland
5. december 2012

Selv om Danmark ikke er med i euro-samarbejdet, står den Europæiske Centralbank i Frankfurt næste år til at overtage en stor del af tilsynet og kontrollen med de danske banker.

Reelt får Centralbanken, ECB, mulighed for direkte at afgøre hvilke danske pengeinstitutter, der skal lukkes eller reddes i tilfælde af en ny finanskrise. Og det danske banktilsyn, regeringen og Folketinget vil kun kunne komme med rådgivning, fordi de afgørende beslutninger træffes i Frankfurt, hvor Danmark ikke sidder med til bords.

Danske betingelser

Det er prisen for, at Danmark kan blive koblet på EU’s kommende bankunion, som man på EU-topmødet i næste uge vil tage hul på ved at fastlægge de juridiske rammer for et fælles europæisk banktilsyn styret af ECB.

Banktilsynet skal næste år begynde arbejdet med at kontrollere de 6.000 banker og pengeinstitutter i euro-zonen. Det vil være første skridt mod en bankunion med fælles lovgivning og mulig oprettelse en fælles europæisk redningsfond for banker.

Økonomiminister Margrethe Vestager (RV) var i går i Bruxelles for at forhandle om betingelserne for, hvordan Danmark kan kobles på banktilsynet. På mødet mellem EU’s finansministre nåede man ikke til endelig enighed, men man mødes igen op til EU’s topmøde i næste uge for at ramme et endeligt kompromis ud.

»Det kan lade sig gøre. Men det er ikke givet, at vi når til måls,« sagde Vestager. Den mulige løsning er, at Danmark på linje med de fleste EU-lande uden for euroen får en plads i det tilsynsråd under ECB, der direkte skal kontrollere bankerne. Men euro-landene forlanger, at den endelige politiske kontrol med banktilsynet hører under ECB’s styrelsesråd bestående af nationalbankdirektørerne fra de 17 euro-lande samt ECBs direktion med Mario Draghi i spidsen. Det bliver dermed ECB og euro-landene, der får det afgørende ord, når der skal gribes ind på det europæiske bankmarked.

Vanskeligt at være udenfor

Forventningen er da også, at Danmark og den danske bank - og finanssektor uden større problemer kan og vil leve op til reglerne for en fælles bankunion, lige som Danmark siden 1999 slavisk har fulgt ECB’s rente- og pengepolitik og opfyldt de økonomiske krav til et fuldt euro-medlemskab.

Danmark har ikke meget andet valg end at koble sig på det fælles banktilsyn. Finanskrisen er langt fra overstået, og lande, der står uden for bankunionen, kan komme i klemme, hvis situationen igen spidser til.

»Hvis tilsynet oprettes, vil det kunne føre til en styrkelse af tilliden til banksektoren i euro-landene, og det vil blive vanskeligt for Danmark at forblive uden for,« sagde nationalbankdirektør Niels Bernstein allerede i september.Den danske bank-og finanssektor vil miste konkurrencefordele i forhold til f.eks tyske banker indenfor bankunionen, hvis den ikke opererer under de nye fælles EU-regler, frygtes det. I Storbritannien, der indtil videre siger nej til deltagelse i bankunionen, er der bekymring for, at det store finansmarked i London risikerer at miste den nuværende frie adgang til det europæiske marked, hvis der etableres en ny stærk bankunion kun omfattede euro-landene.

»Det står ikke skrevet på himlen, at London i al evighed vil forblive det finansielle center i Europa,« som Thomas Huertas, tidligere chef i det britiske banktilsyn udtrykker det. Der er et bredt flertal i Folketinget for at forhandle en aftale på plads om dansk bankunionsmedlemskab. Så bliver det spørgsmålet, om den juridisk set kan skrues sådan sammen, at det ikke bliver suverænitetsafgivelse ifølge Grudlovens paragraf 20. En folkeafstemning har ikke højeste prioritet hos regeringen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Salami-metoden har altid været benyttet af politikere for at omgå befolkningernes mening.

-"En folkeafstemning har ikke højeste prioritet hos regeringen.

Hold kæft man - sig det er løgn.
Skal vi nu igen køres ud på et sidespor?

Hvis det her ender med ikke at blive afgjort ved en folkeafstemning - så har demokratiet tabt.
- Det bliver et reaktionært EU - uden deltagelse af borgerne.

Hvis man spurgte den danske befolkning om det multinationale bankvæsen skulle lægges ind under et internationalt banktilsyn så tror jeg flertallet sagde: Ja, tak.

...det er bare skuffende at EU's internationale banktilsyn ikke mener at bankledelsernes lønninger skal være offentligt tilgængelige - men det kunne Danmark jo arbejde for at få ændret ...hvis vi altså var med i bankunionen.

Jens Overgaard Bjerre

Hvem er forfatteren til denne pro-euro-bank artikel?

Hvad med bankchefernes lønninger? Skal der fortsat være åbenhed om dem?

Den der, med konkurrencefordel, hører man altid, uanset hvordan det går og har gået for økonomien. Det er en sætning man hiver op fra sludrechartollet. Det gamle floskler, som er udokumenteret.

Det går da meget godt i Norge, Hr. Artikelforfatter og Information.dk. Det er hverken medlem af EU eller af euroren! Eller Schweitz eller for den sags skyld?

Men ideen er vel i forfatterens tankegang (og lønningschek), er vel, at man fortsat skal blive ved med at losse alle skattepengene over i bankauktionærernes og bankchefernes lommer. Og ellers give dem frit spil.

"Det går da meget godt i Norge, "

Gør det? HVis du skal til Norge i de kommende dage, skal du have PAS med. Fordi vores store rorgængere, Barroso og Rompuy beærer Oslo med et besøg.

Det er på alle måder en grov overtrædelse af § 20 i Danmarks Riges Grundlov om afgivelse af national suverænitet, hvis et repræsentativt flertal i Folketinget bare tilslutter os en bankunion i EU, uden folkelig debat og folkeafstemning, og nøjagtig som det var tilfældet med ratificeringen af Lissabon-traktaten i foråret 2008, hvor vælgerbefolkningen blev nægtet adgang til at stemme for eller imod denne skjulte EU-forfatning, der ellers var blevet afvist grundigt af de franske og hollandske vælgere i 2005.

Vi har ingen som helst forfatningsdomstol, der resolut kan gribe ind over for politikernes grove overtrædelse af Grundloven, og vi skal ikke regne med, at Ombudsmanden selv går ind i sagen for at fortælle politikerne, at de under ingen omstændigheder kan tilslutte os EU’s bankunion, uden at vi først har gennemført en folkelig debat med efterfølgende folkeafstemning, for der findes ingen som helst legitime juridiske ”smuthuller” til at trække os ind i bankunionen.

Europæerne må snart på gaderne i omfattende protester mod den fascistiske udvikling, som EU tydeligvis har taget siden Maastricht-aftalen i 1993 og Lissabon-traktaten i 2009, for det er sgu på alle måder fascisme af dimensioner, hvis de folkevalgte politikere bare uden videre gennemtrumfer en tilslutning til bankunionen uden folkeafstemninger, uanset hvor mange rygende pistoler vi får stukket i panden af de gale EU-tilhængere, der gennem de sidste 20 år har ført Danmark ud i en sump af totalitær og elitær tankegang under EU.

Hvor er venstrefløjen henne til at protestere mod Europas Forenede Stater på gaderne? Hvor er alle drengene og pigerne fra SF og Enhedslisten henne, der satte Nørrebro i brand med 113 skud fra politiet den 18. maj 1993, da afstemning nummer to om Maastricht-aftalen var gennemført med sine værdiløse fire EU-forbehold? En udvikling der siden har bragt os frem til et totalitært EU, hvor ikke-folkevalgte embedsmænd sidder i Bruxelles og styrer næsten al national lovgivning, og nu også vil administrere den europæiske banksektor på vegne af klodens hårdkogte superkapitalister?

Men hvad i alverden skal vi gøre som frihedselskende borgere i en selvstændig nation med en demokratisk opbygget forfatning som vores gennem de sidste 163 år, når samtlige partier i Folketinget – med undtagelse af Enhedslisten og Dansk Folkeparti – er totalt korrumperet af det europæiske system, og bare groft ”urinerer” på vores forfatning, som netop er til for at begrænse de folkevalgte politikere i, at kunne foretage blandt andet ulovlig afgivelse af suverænitet til en overstatslig myndighed imellem to folketingsvalg?

Politikerne i EU-partierne voldtager Danmarks Riges Grundlov.

Grethe Preisler

Når "eliten" blandt de radikale slingrefise og de socialdemokratiske luskefise slår pjalterne sammen med henblik på at føre deres godtroende vælgere bag lyset, er der ingen grænser for, hvad de kan slippe af sted med i retning af suverænitetsafgivelse.

Money makes the world go around. Og "elitens" frihed fra "folkets" utidige indblanding i dens skalten og valten med den nationale suverænitet er en forudsætning for at kunne føre "den nødvendige politik".

"En klog fyrste må ikke stå ved sit ord, hvis det ville skade ham selv, eller hvis de grunde, der bevægede ham til at afgive det, er bortfaldet". Niccolo Machiavelli - spindoktor for Medici-dynastiet)

Danamrk kan ikke være en del af bankunionen, med mindre vi siger ja til ØVRO'en - det bliver jo tydeliger med de tiltag der ligger

Sig det dog som det er.
-Vi skal stemme om ØVRO forbeholdet og tiltræde EU's bankunion.
Ja eller Nej
Svære er det ikke....

- med mindre man som EU-positivist syntes det er noget besværligt noget med den demoktrtiske proces det er at indvolvere borgerne i deres egen fremtid.
- for ikke at tale om risikoen ved et folkeligt nej.

Som vi kan se til hverdag er den økonomiske suverænitet for længst overgivet til markedskræfterne.

Derved er al videre snak om suverænitet varm luft.

Når de folkevalgte politikere ikke længere kan bestemme over økonomien er de de facto magtesløse og henvist til at administrere markedskræfternes diktatur.

Alle vidste jo at det ville blive kørt igennem uanset hvordan teatret i medierne fremstiller "forhandlingerne". Spørgsmålet er bare hvor lang tid endnu der går , før der kommer en brutal overreaktion fra samfundets side over at blive ignoreret. De fleste normale mennesker har vel en slags beskyttertrang overfor familie og venner - og lader ikke blot stå til hvis det er muligt at forhindre at nogen vil dem ondt ?

Jeg siger ikke at ALLE vores "forhandlere" - handler i ond tro , men muligheden er enten det eller en total mangel på indsigt i konsekvenserne af deres beslutninger.

Hvis ikke man vil have EU's banktilsyn så må danske banker istedet opdeles eller nationaliseres og det er der jo ingen der for alvor tror på...

De samlede aktiver i danske finansielle institutioner er mere end 4,5 gange større end Danmarks BNP.Dermed har vi en af Europas største banksektorer i forhold til størrelsen på vores økonomi. Til sammenligning udgør banksektoren i USA ' kun' 80 procent af landets BNP.

Så stor en banksektor kan Danmark ikke styre alene.

Danmark er reelt et diktatur. Vore diktatorer gør hvad de vil. Men pisk og tvang. Et helt igennem sygt samfund. Nu må danskerne da for HELVEDE begynde at indse, hvad for et samfund, det bor i. Lad Danmark være et regulært diktatur. Bevares. Der er så mange diktaturer i verden. Men lad os da være ÆRLIGE om det! Jeg er fand'me så træt af den underliggende konsensus i samfundet, om, at Danmark er da så'n et dejligt, nydeligt, retfærdigt, demokratisk, pænt land, der står med brede bøge, etc. Pis og papir! Danmark er et fattigt 3.verdenslands-diktatur, borgerne er undertrykt, kontrolleret, disciplineret, ydmyget og BRUGT til at fodre de rige og magtfulde med penge! Korrupt, sygt, råddent.

Lad os alle rejse ud. Der er bedre levevilkår i langt de fleste lande uden for Vesten.

Hvis magthaverne i samfundet fortsætter ret meget mere ad denne rådne sti, kommer det til blodig revolution. Der går ikke mange år.

Hold kæft, hvor er det sygt, dette her, hvis ikke vi får en folkeafstemning!!

Citat fra artiklen : " Forventningen er da også, at Danmark og den danske bank - og finanssektor uden større problemer kan og vil leve op til reglerne for en fælles bankunion"
Jamen, så er det jo overflødigt at tilslutte os.

Marianne Christensen

Jaja-

Uffe Elbæk har visse problemer med dansk lovgivning-.

Det gælder åbenbart også Vestager som åbenbart ikke synes om Grundloven.

Dette giver en helt ny fortolkning af Venstre og det radikale Venstre.

Hvor visse venstre ministre havde problemer med dele af dansk lovgivning har de radikale ministre radikale problemer med at respektere ånden i Grundloven.

For de radikale er befolkningen og Grundloven besværlige og noget der skal omgås. Med hjælp fra vennerne i finanssektoren.

Skal vi snart have en folkeafstemning om ja eller NEJ til EU

Morten Rasmussen

12. kapitel: Forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed

§ 98. Den, som foretager en handling, der sigter til ved udenlandsk bistand, ved magtanvendelse eller ved trussel derom at bringe den danske stat eller nogen del af denne under fremmed herredømme eller at løsrive nogen del af staten, straffes med fængsel indtil på livstid.

Hvordan ligger det med den, kære Vestager?

Morten Rasmussen
Morten Rasmussen

Hvor blev Mille Jensen's Bilderberg kommentarer af???

Ha Ha, grænsen mellem at censurere og at moderere en debat er hårfin.

At gøre grin med vore politikere er ikke tilladt FY, det hører ikke til god tone i debatten.

Morten Rasmussen

Prøv at scrolle ned gennem dette billede og se de kommentarer som jeg har cashet, men som er slettet:
http://xserv.dk/m/Informer/Informer.html

Moderation? Nej, når man modererer, efterlader man en tekst som fortæller at en kommentar er blevet slettet, samt hvorfor.

Det er i mine øjne censur, fordi kommentarer som andre har læst og nogle har anbefalet, pludseligt forsvinder uden spor, som en borger i det forhistoriske sovjet-rusland.

Lise Lotte Rahbek

Hold nu op.

Margrethe Vestager og resten af regeringen er da skideligeglad med grundloven, med danske borgeres protester og med om lovgiverne går af bagdøren eller fordøren, når bare de får det, som hun og EUeliten vil have det.

Vil er 5,5 million mennesker i Danmark.
Der er 503 millioner mennesker i hele EU.
Prøv at høre en loppe gø.

Er der tale om suverænitetsafgivelse - og det er det! - skal der være 5/6 flertal i Folketinget. Og det er der altså ikke. DF, Enhedslisten har tilsammen mandater nok til at få sendt forslaget til folkeafstemning.

Og hvorfor Danmark dog vil vil med i en bank-union, når vi har vort euroforbehold og derfor står udenfor euroen er mig en gåde?

Der kæmpes for indædt at friholde den danske banksektor for et internationalt tilsyn...gg

Morten Rasmussen

Ja Bill,

der kæmpes indædt for at holde banksektorerene væk fra et centralt og lobbyiststyret tilsyn, som vi ikke kan kontrollere mod korruption.

Et tilsyn som ikke er nogen vælger ansvarligt. Et tilsyn som kommer til at blive overbetalt og egenrådigt.

Har Danmark et tilsyn der er bedre ? qua "Sikken en fest" DR1

...og har du nogle kilder der peger på korruption i EU's embedsværk?

Morten Rasmussen

'…og har du nogle kilder der peger på korruption i EU’s embedsværk?'

Jeps, det har jeg. Nævn et eneste år hvor EU har fået sit budget godkendt af deres egne revisore. Det findes ikke pga. forsvundne milliarder, til hvad som kun kan forståes som bestikkelse.

Uden der er rejst en sneste sag?

Morten Rasmussen

Prøv at checke det Bill... Eller giv mig et årstal.

Er det ikke nærmere EU der bliver underlagt bankerne, end bankerne der bliver underlagt EU?

Morten Rasmussen

Igen Bill, har EU nogensinde fået en revision igennem? Ikke hvad jeg ved af... Prøv at finde det til mig. Alt jeg har hørt er at det aldrig er sket (under EU).

Jeg giver ikke en skid for deres 'Anti-freaud' - lige såvel som jeg ikke giver en skid for et indirekte demokrati - eller et tecknokrati.

Morten, To ting: Du blander tingene sammen, og så modsiger du dig selv. Det sidste først. 'Revisionsretten i EU' fungerer jo efter dit eget udsagn som den skal: Ved at komme med en række bemærkninger til EU-regnskaberne, som politikerne så skal forholde sig til. Og for det andet så er det det enkelte land, der skal forhindre korruption med de fordelte midler. Anti-fraud tager sig kun af sager om korruption internt i administrationen i EU - og det er sådan et eventuelt banktilsyn skal indplaceres. Et Banktilsyn vil komme til at fungere som en institution i EU på samme måde som 'Revisionsretten i EU' som du anerkender og Anti-fraud som du ikke giver en skid for.

Flemming Andersen

Mon ikke skidtet kunne tænkes at gå fallit under alle omstændigheder??
Det er vel eneste håb om et selvstændigt, samarbejdende Danmark, når vore politikere ikke mere forblindes at de høje diæter og honorarer i EU.

Så længe denne åbenbare overbetaling lokker disse vort samfunds svageste i sindet, vil forædderiet imod landets befolkning fortsætte om man vil prøve at fratage demokratiet så meget indflydelse som muligt, af den simple grund at der er store interessekonflikter i spil.

Det er svært at tro på noget mere. Den politisk-økonomiske eliten er kun solidarisk med sig selv, så mon ikke dette bliver resultatet.

http://anticap.files.wordpress.com/2012/09/ecb-banks.jpg

Pia, jeg tror det er den faktiske tilstand...

John Vedsegaard

Beklageligvis er det sådan at dem på blå side også ønsker denne union og folkeafstemning ønsker ingen af dem de ved det vil blive et klart nej fra befolkningens side, dette er jo ikke ønskværdigt, da politikerne og deres venner gerne skulle have nogle af de ekstremt høje lønninger i EU.

Henrik Jensen siger:

“Det går da meget godt i Norge, ”

Gør det? HVis du skal til Norge i de kommende dage, skal du have PAS med. Fordi vores store rorgængere, Barroso og Rompuy beærer Oslo med et besøg."

Jeg kan nu godt forstå, at nordmændene er ekstra vagtsomme i disse dage.
Der findes mennesker, som kan stjæle mælken op af ens kaffe, efter der er rørt rundt!

Morten Rasmussen

@ Bill Atkins

Hvis du vil vide mere om magtmisbrug, korruption og budgetter som ikke stemmeri EU, kan du læse denne bog af Marta Andreassen:

http://archive.org/details/European_Union_corrupted_power_system

Vestager og Thorning er i fuld gang med at sælge ud af dansk suverænitet. Og det går stærkt lige nu. Om ganske få måneder er det hele fuldbyrdet, og der er ingen vej tilbage.

Dvs. der er ALTID en vej tilbage: den består i, at flertallet af befolkningen siger 'nu er det nok, definitivt!' og hiver hele stikket ud. Det bliver slutspillet for den politiker-klasse, der har bøjet over, vendt bagdelen til og ladet sig ....... af EU-korpokratiet, -korruptotratiet, -kleptokratiet.

Og husk, at M. Vestager åbent og ublufærdigt har bekendt, at hendes to største idoler er George Soros, en at nulevende top-5 finansforbrydere i Verden og Madeleine Albright, en af top-10 krigsforbrydere i Verden.

Morten Rasmussen , den korruption der er problemet i EU - og som du dokumenterer - forgår blandt de folkevalgte, og ikke i embedsværket. Et troværdigt embedsværk er afgørende for om et finanstilsyn vil kunne komme til at fungere. Danmark har ikke selv formået at etablere et tilsyn der kan styre de danske banker, og da slet ikke der hvor danske banker agerer internationalt og har belånt værdier svarende til 4,5 gange det danske BNP.(Enestående i verden.)

morten hansen, får en anbefaling for at henlede opmærksomheden på "nødbremsen"...

Morten Rasmussen

Bill Atkins: Øh ... folkevalgte? I kommisionen? De eneste folkevalgte som sidder i EU er MEP'er, og de laver ikke korruptionen...

Hvis du læser 'Brussels laid bare', som jeg nu linker til igen, vil du se at det i aller højeste grad er på embedsværk-niveau at du har problemet:

http://archive.org/details/European_Union_corrupted_power_system

Morten, Marta Andreasen er indædt modstander af EU og hun beretter mest om fråds i EU og afdækker ingen interne korrupssager som har ført til anklage - skriftet er mestendels en afvisning af at hun udnyttede sin post i budgetkontoret til at skabe sige en politisk karriere...

Jeg har stadig størst tillid til at EU kan knægte bankerne frem for lille indspiste OverDanmark med Bernstein i spidsen.

Morten Rasmussen

Helt OK Bill, men bogen handler om hvordan hun gik fra at være pro EU til at blive modstander. Den beskriver et system, som selv Kafka ikke havde fundet troværdigt nok til at skrive fiktion om.

Jeg har samme beskrivelse fra mange andre kilder i EU, primært fra Sveriges Pirat Parti.

Hun afdækker masser af sager om manglende milliarder som ingen ved hvad er gået til. Men nej, hun afdækker ikke korruption - kun magtmisbrug, og indædt modstand mod at bogføre de transaktioner som leder til de manglende penge.

Mht. bankerne, så er mit problem at EU bliver ét kontor som de skal besøge, for at få lov til at plyndre mere. Jeg har ingen tillid til at de ønsker at komme parasitten til livs. Jeg tvivler absolut på de Danske politikkeres evne til at håndtere problemet.

Dog er det enklere at få en ide igennem i Danmark, end at få teknokratiet i EU til at træffe en sund beslutning. Det er her jeg ikke bryder mig om det indirekte demokrati, med ministerrådet osv. Det er en tyk loppepelds for lobbyister - hvilket vi har set i utallige sager.

Jeg tror at vi er ret enige i de grundlæggende problemer - vi er bare uenige om kuren.

Ja, jeg stoler mere på gadens parlament i Sydeuropa hvis der ikke kommer styr på bankerne end på forkælede danske protester .

ups, der skulle have stået: forkølede danske protester.

Philip B. Johnsen

“I Storbritannien, der indtil videre siger nej til deltagelse i bankunionen, er der bekymring for, at det store finansmarked i London risikerer at miste den nuværende frie adgang til det europæiske marked, hvis der etableres en ny stærk bankunion kun omfattede euro-landene”.
»Det står ikke skrevet på himlen, at London i al evighed vil forblive det finansielle center i Europa,« som Thomas Huertas, tidligere chef i det britiske banktilsyn udtrykker det.

Økonomiminister Margrethe Vestager kan tage fejl.
Det kunne tænkes, at banker der bliver underlagt tilsyn i EU, finder det langt mere fordelagtigt at flytte til city of London der vil fortsætte business as usual.