Nyhed
Læsetid: 3 min.

DF: Regeringen sylter udlændinge-stramning

Beskæftigelses-ministeriet har undladt at indføre skærpelse af krav over for udenlandske studerende, som VKO og LA stemte for før regeringsskiftet. Disrespekt for Folketinget, mener Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti
Indland
21. december 2012
Martin Henriksen (DF) mener, at regeringen sylter skærpelse af krav over for udenlandske studerende.

Martin Henriksen (DF) mener, at regeringen sylter skærpelse af krav over for udenlandske studerende.

Andreas Beck

Integrationsordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen anklager regeringen for at tilsidesætte fundamentale demokratiske principper på udlændingeområdet. Konkret er der tale om, at Beskæftigelsesministeriet har undladt at indføre en række skærpede krav til udenlandske studerende, som VKO og Liberal Alliance i sommeren 2011 vedtog at indsætte i udlændingeloven.

»Når et flertal i Folketinget stemmer for et bestemt regelsæt, så må man også kunne regne med, at det bliver implementeret, uanset hvilken regering der sidder ved magten,« siger Martin Henriksen.

Kravene til de udenlandske studerende var ifølge lovforslaget, at de blandt andet skulle dokumentere at have bestået en egenfinansieret sprogtest i engelsk, og at de skulle oprette en spærret konto i en dansk bank med et beløb svarende til et års SU. Krav, som VKO ønskede at indføre, efter medierne havde bragt historier om udlændinge, der tog til Danmark under dække af at være studerende, men i realiteten kom for at arbejde illegalt.

Ifølge lovforslaget skulle regelændringen gennemføres via en såkaldt ministerbemyndigelse. Der står således i lovteksten, at integrationsministeren »kan fastsætte nærmere regler« om »dokumentation for bestået anerkendt sprogtest og oprettelse af en spærret konto«. Men Martin Henriksen understreger, at Folketingets flertal gjorde klart, at ministeren så også forventedes at indføre skærpelserne, og at det ifølge lovbemærkningerne skulle »ske ved en ændring af studiebekendtgørelsen«.

Kort efter vedtagelsen af loven skiftede regeringsmagten imidlertid, og Integrationsministeriet blev nedlagt. Sager om udenlandske studerende blev lagt ind under Beskæftigelsesministeriet, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) har altså ikke sørget for at indføre de stramninger, som Folketinget vedtog i 2011.

’Under overvejelse’

I et folketingssvar fra november henviser Mette Frederiksen over for Martin Henriksen til en skrivelse fra Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering, hvor styrelsen bekræfter, at en ændring af studiebekendtgørelsen »ikke er sket endnu«, men at »denne aktuelt er under overvejelse som følge af regeringsskiftet«. Mette Frederiksen tilføjer, at hun har iværksat en gennemgang af reglerne om udenlandske studerende, og at det vil »indgå i overvejelserne, hvorvidt og i givet fald hvordan« skærpelserne skal indføres.

Men den forklaring accepterer Martin Henriksen ikke: »Det kommer meget bag på mig, at man skriver, at man på grund af politiske overvejelser ikke implementerer regler, som et flertal i Folketinget har ønsket. Det er disrespekt for Folketinget. Hvis regeringen ikke synes, der skal stilles de krav, må de jo lægge et nyt lovforslag frem i Folketinget og søge opbakning til den politik, de har.«

Integrationsordføreren har efter at have modtaget svarer fra beskæftigelsesministeren bedt Folketingets Præsidium undersøge sagen. Men Folketingets formand, Mogens Lykketoft, har nu svaret, at »det falder uden for Præsidiets opgaver« at udtale sig om »regeringens manglende udnyttelse af en hjemmel til bekendtgørelse i en allerede vedtaget lov«. Lykketoft tilføjer, at »en sådan sag mest hensigtsmæssigt forfølges politisk i det relevante stående folketingsudvalg«.

Dansk Folkeparti har derfor besluttet at tage sagen op i Folketingets Integrationsudvalg og bede udvalget komme med en udtalelse om, at regeringen »skal leve op til de regler, der er vedtaget af Folketinget«, som Martin Henriksen siger.

Den socialdemokratiske formand for Integrationsudvalget, Trine Bramsen, siger til Information, at hun ikke tidligere har hørt om sagen. »Jeg synes, der lyder, som om ministeriet har en meget relevant begrundelse for, hvorfor reglerne ikke er ændret. Men det er da en sag, som vi godt vil se nærmere på i udvalget,« siger Trine Bramsen.

Beskæftigelsesministeriet oplyser, at Mette Frederiksen ikke har yderligere at oplyse, end det fremgår af folketingssvaret til Martin Henriksen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er da forhåbentlig ingen der gider høre efter hvad Martin Henriksen og hans parti måtte mene.

Christian Mondrup

Jeg ville ønske du havde ret. Men prøv engang at se på Venstres retorik lige nu. V og O ser ud til at føre sig præcis lige så fremmedfjendske frem som de gjorde under den forrige regering.

Flemming Andersen

Noget tyder faktisk på at Martin Henriksen og DF har ret.
Beskæftigelsesministerens embedsførelse synes ikke imponerende i det hele taget.

Jeg gider kraftpetervæltemig ikke at høre på den mand!!

Flemming Nielsen

Sikker dog en demokratisk analfabet.

At tro love VKO havde flertal for før valget, bliver implementeret, af et flertal der er imod efter valget. Hvordan kan en så tom en kværulant person blive valgt som folketingsmedlem.
Var det tilfældet, så skulle VKO have vedtaget de havde vundet valget

Jette Abildgaard

Lad os faa en DF stramning...betydende UD!!!! IKKE mere fremmedhad og frygt....find en isflade paa Arktis I kan flyde rundt paa og, BLIV der!!

"I´m the only gay in this village"

Martin for d*l*n d*, eller rettere sagt, .. virkelig flot af journalisten at han/hun fik 300-400 ord ud af de 3-4 forståelige ord Mr. Henriksen fik hikket ud i mellem en bøvs og et synk.

.. jeg vil samtidigt undskylde for jeg skal ikke stille mig bedrevidende end nogen andre og kan godt følge DF'ernes følelse af frygt for det fremmede, men den følelse er bare desværre bare blevet blæst op fra en myg til en elefant, og derefter taget som gode varer af forskellige folk som ikke gider at sætte sig ordenligt ind i tingene, vader oppe med spinkel populisme og løse påstande, verden er slem nok,.. vi har ikke brug for alle .. de skøre konspirations-teorier.

MVH og glædelig jul,.. også til dig Martin.

Det vigtige her er vel ikke hvem, Martin Henriksen er, eller om man er enig eller uenig med Dansk Folkeparti. Det vigtige er de demokratiske principper. Altså om beskæftigelsesministeriet er forpligtet til at udnytte den bemyndigelse, de har fået, og i givet fald hvor hurtigt.

At det kan tage et år eller mere at udmønte en lov, er bestemt ikke usædvanligt. Men hvis man slet ikke har tænkt sig at udmønte den i det hele taget, var det nok mere reelt at ophæve den. Det må jeg give Martin Henriksen ret i.

"Beskæftigelses-ministeriet har undladt at indføre skærpelse af krav over for udenlandske studerende, som VKO og LA stemte for før regeringsskiftet. Disrespekt for Folketinget, mener Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti"

Har lille Martin slet ikke lagt mærke til at det netop er udlændingepolitikken der adskiller den nye regering fra den gamle?

PS. Og at regeringen lider af berøringsangst og helst vil have "ro om udlændingeområdet" er ikke en gyldig undskyldning for ikke at ophæve en lov på området, som regeringen er uenig i og ikke ønsker at udmønte.

Og specielt kravet om oprettelse af spærrede konti i de danske banker er så tåbeligt og bureaukratisk, at det eneste rigtige naturligvis er, at regeringen ophæver i hvert fald den del af loven.

Da den blev vedtaget lige før sommerferien i 2011 som noget af det sidste og en del af DF´s "betaling" for efterlønsforringelserne var der således massiv og berettiget kritik af den fra alle involverede høingsparter lige fra erhvervslivet over universiterne til bankerne.

Sætningen:

"Krav, som VKO ønskede at indføre, efter medierne havde bragt historier ......"

Siger egentlig det hele.

Medierne havde bragt nogle sensationshistorier, og straks skulle VKO vise "handlekraft" uden på nogen måde at overveje, om de tiltag, man vedtog, overhovedet var den mest effektive måde at løse det formodede problem på, eller om deres bivirkninger stod i et rimeligt omfang til problemets størrelse.

Retorikken i forhold til DFerens udmelding er en fundamentalistisk islamist værdig. Eller med ord: uværdig for et oplyst menneske. Hvilket vækker spørgsmålet "Er venstreorienterede oplyste?"
Ihvertfald ville det klæde debatten om mandens indlæg udløste saglige argumenter.

Kristian Laursen

"Disrespekt"

Er han blevet rapper?

@Lars Hansen
Så vidt jeg kan læse ud af artiklen (specielt Lykketofts udtalelse), er der ikke tale om implementering af en lov, men om at ændre eller tilføje nogle krav i en bekendtgørelse. Det er altså en administrativ bemyndigelse, og en sådan bemyndigelse skal ikke nødvendigvis implementeres.

Det er både juridisk og politisk og nøgternt set den nuværende minister, der bestemmer om hendes embedsmænd skal stramme op inden for lovens bemyndigelses-rammer eller ej (- eller gøre noget helt andet) ..

Og ministerens holdning er selvfølgelig bestemt af, hvad flertallet i det nuværende folketing kan gå ind for eller ønsker .- det er demokrati..

Det er jo ikke hans budskab, der generer, men jeg er efterhånden blevet hudløs over for de politikere, som overdriver og er eendimensionale i deres jagt efter vælgere.

Gid regeringen ville sylte Martin Henriksen.

Torben Pedersen

Fascinerende. Jeg går ud fra at udfra de samme præmisser, så må man antage at Martin Henriksen også efter et nyvalg ville implementere det af flertallet bestemte regelsæt, hvis en tidligere regering valgte at give alle udlændinge ubegrænset og permanent opholdstilladelse.
Det tror jeg ikke...

Klaus Brusgaard

Har lidt vanskeligt ved at forstå, hvad der mangler at blive implementeret. Enhver ikke Europæisk studerende der ønsker optagelse på vore universiteter skal stille med et IELTS (International English LanguageTesting System) certifikat for at kunne indskrives på vore universiteter. Ligeledes skal der ligge dokumentation på beståede eksamener samt financiering.
Det eneste MH/DF ønsker at holde i gang er den evige brændende olie under alle, der ikke tilhøre vor etnisk rene Danske kulturkreds.