Nyhed
Læsetid: 2 min.

Eksperter: En sag i den lette ende

Når mediemøllen først ruller, ruller den stærkt, og det betyder, at presset på politikerne i dag er større, end det var før i tiden, mener eksperter
Indland
6. december 2012

Selv om mistanken om nepotisme og kammerateri i går fik Uffe Elbæk (R) til at gå af som minister, vurderer flere eksperter, at sagen mod kulturministeren hører til i den lette ende skalaen for skandaler.

»Man kan sige, at sagen mod Uffe Elbæk er større end den sag, der kostede Arne Melchior sin ministerpost tilbage i 1986, og mindre end sager, der ikke har kostet folk deres ministerposter, da der indtil videre ikke er nogen, der har konkluderet, at der er foregået noget ulovligt. Spørgsmålet er, om ikke sagen er mere politisk end juridisk, og det har den for så vidt nok været,« siger Peter Kurrild-Klitgaard, professor i samfundsvidenskab på Københavns Universitet.

Også Sigge Winther Nielsen, der forsker i vælgeradfærd ved Københavns Universitet og er forfatter til flere bøger om politisk marketing og politisk psykologi, sammenligner sagen med sagen mod daværende trafikminister Arne Melchior, som i 1986 gik af som minister, efter det kom frem, at han havde rod i bilagene i forbindelse med afholdelsen af sin 60-års fødselsdag, som han havde ladet sit ministerium betale.

»Det var nok heller ikke den største sag i verden, men han valgte måske at trække sig, fordi han ikke orkede mediestormen,« siger han.

Ifølge Sigge Winther Nielsen, handler det i højere grad om Uffe Elbæks »psykiske tærskel«.

»Han er jo ikke en af de politikere, der er skolet inde på Christiansborg, men af praksis på fagområdet, og det gør måske, at han ikke er helt lige så god til at modstå det hårde pres, der har været,« siger han.

Medierne øger presset

Peter Kurrild-Klitgaard mener ikke, at man kan pege på, at der er en tendens til, at de politiske sager, der koster ministre deres poster, er blevet mindre, men presset på ministrene er blevet større i kraft af, at presset fra medierne er blevet større.

»Når mediemøllen først kører, så kører den meget hurtigt, og den kører meget hårdt. Det skete også i sagen med Arne Melchior, men det sker i højere grad i dag. Tirsdag kunne man for eksempel se et fire timers samråd om sagen live, det kunne man ikke i 1986. Det betyder, at presset på politikerne bliver meget større på den måde, at det bliver sværere at lægge en sag død, og at sagen får en meget heftigere levetid,« siger han.

Sigge Winther Nielsen peger også på, at der er sket en ændring i mediernes håndtering af politiske sager, som gør livet sværere for politikerne.

»Politik har altid været råt, og politikerne har altid været hårde ved hinanden, men der er sket noget i mediebilledet, hvor presset er blevet større. Det gør nok, at det er endnu hårdere psykisk for den enkelte,« siger han og fortsætter:

»Hvis man deler sagen op i en substansdel og en mediedel, så er der ingen tvivl om, at det handler mere om håndteringen i medierne, end om hvad der kommer fra Rigsrevisionen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu er der ikke mere kraft på den suppepind...