Læsetid: 2 min.

EL vil undersøge, om praksis-ændring over for PTSD-ramte er reel

Efter gårsdagens samråd i Indfødsretsudvalget vil Enhedslisten selv gennemgå 200 sager om statsborgerskab for at se, hvor mange posttraumatisk stress-syndrom-ramte, der har haft gavn af VK-regeringens praksisændring
Johanne Schmidt-Nielsen, EL, undrer sig over, at Integrationsministeriet i årevis ikke har ændret praksis med PTSD-ramte, kun på papiret.

Johanne Schmidt-Nielsen, EL, undrer sig over, at Integrationsministeriet i årevis ikke har ændret praksis med PTSD-ramte, kun på papiret.

Katrine Emilie Andersen

6. december 2012

Enhedslisten vil nu selv gennemgå ca. 200 ansøgninger om statsborgerskab fra perioden april 2011 til oktober 2012, hvor ansøgerne har været forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg med mulighed for at få dispensation fra kravet om danskprøve.

Det sker, efter justitsminister Morten Bødskov (S) på et samråd i Folketingets Indfødsretsudvalg i går fastholdt en afvisning af ikke at gennemgå de knap 200 relevante sager.

Formålet er ifølge Enhedslisten at undersøge, om den praksisændring, som den tidligere integrationsminister Søren Pind (V) bebudede i april 2011 over for posttraumatisk stress-syndrom-ramte (PTSD) ansøgere, reelt er slået igennem, eller om praksisændringen kun er sket på papiret.

Under VK-regeringen blev det indført i indfødsretscirkulæret, at PTSD-ramte ikke kunne få dispensation fra danskkundskabskravet på samme måde som andre ansøgere med svære handikap som f.eks. døvhed, blindhed eller svær hjerneskade. Ansøgere med disse handikap behøver ikke at gå til danskprøven, men kan umiddelbart få deres sag behandlet af Folketingets Indfødsretsudvalg. I brevet fra april 2011 lagde Søren Pind op til, at PTSD-ramte skule have mulighed for at få deres sag behandlet på ny, hvis de kunne dokumentere, at de havde forsøgt at gennemføre sprogundervisning og bestå danskprøven.

Johanne Schmidts mistanke

»Søren Pinds brev i april 2011 kom som reaktion på en langvarig debat om, hvorvidt det var i overensstemmelse med handikapkonventionen, at PTSD-ramte blev diskrimineret i forhold til andre med handikap,« forklarer Johanne Schmidt-Nielsen (EL).

– Hvorfor har du mistanke om, at Pinds praksisændring kun er sket på papiret?

»For det første kan jeg ikke selv umiddelbart huske en PTSD-sag, som Indfødsretsudvalget har fået forelagt, hvor der er dokumenteret forgæves forsøg på at klare danskprøven. For det andet undrer det mig, at justitsministeren ikke bare siger ja til at gennemgå de forholdsvis få sager, så vi kan få klarhed over, hvad der egentlig er sket. Og for det tredje synes jeg, det er en underlig praksis at bede personer, der har lægeerklæring på deres handikap, at gå til en prøve, som de ikke kan bestå, bare fordi de skal vise, at de ikke kan bestå den,« svarer Johanne Schmidt-Nielsen.

– På samrådet sagde Bødskov, at der havde været PTSD-sager forelagt for Indfødsretsudvalget?

»Ja, det gjorde han, og det gør det bare endnu mere mærkeligt, at han ikke kan henvise til en konkret sag eller vil gennemgå de 200 sager.«

En mulig forklaring på Morten Bødskovs afvisning af at gennemgå de 200 sager kan ifølge Johanne Schmidt-Nielsen være, at regeringen har videreført VK-regeringens praksis over for de PTSD-ramte, og at den praksis måske ikke er helt i orden.

Der står ellers i regeringsgrundlaget, at regeringen vil arbejde for, at PTSD-ramte ikke først behøver at skulle forsøge at bestå danskprøven for at få statsborgerskab:

»Desuden skal posttraumatisk stress syndrom igen være en selvstændig dispensationsmulighed fra de generelle krav«, er de tre regeringspartier enige om.

På samrådet opfordrede Morten Bødskov da også gentagn e gange Enhedslisten til at melde sig ved »forhandlingsbordet«, når et nyt indfødsretscirkulære snart skal forhandles.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu