Nyhed
Læsetid: 4 min.

EU-veteran: Danmark bør tage folkeafstemning om bankunion

Hverken den danske regering eller Venstre ønsker at lytte til fløjpartiernes krav om en folkeafstemning om dansk deltagelse i den europæiske bankunion. Den tidligere EU-toppolitiker og venstremand Henning Christophersen mener, de danske politikere bør vise mod og tage en folkeafstemning
Helle Thorning-Schmidt bør være meget mere offensiv og parat til at stille sig i spidsen for Danmarks europæiske engagement, mener Henning Christophersen.

Helle Thorning-Schmidt bør være meget mere offensiv og parat til at stille sig i spidsen for Danmarks europæiske engagement, mener Henning Christophersen.

Ye Pingfan

Indland
17. december 2012

Knap var aftalen om et europæisk banktilsyn landet på bordet, før både Dansk Folkeparti og Enhedslisten rejste krav om en folkeafstemning om dansk deltagelse i den europæiske bankunion.

Om Danmark i sidste ende vil tiltræde den endegyldige aftale om en bankunion, er ifølge statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) stadig et åbent spørgsmål, men meget tyder på, at den danske regering vil gøre alt for at undgå at spørge befolkningen til råds. Heller ikke oppositionens største parti, Venstre, mener, at beslutningen om et banktilsyn aktuelt kræver en folkeafstemning. »Hverken regeringen eller Venstre har endeliggyldigt taget stilling til, om Danmark skal tilslutte sige eller ej. Så hele diskussionen om, om vi skal have en folkeafstemning er en postgang for tidligt ude«, siger Lykke Friis, EU-ordfører for Venstre.

De officielle meldinger fra både regeringen og Venstre støder imidlertid ikke på forståelse hos en af Danmarks mest rutinerede EU-politikere.

»Hvis der er behov for en folkeafstemning, så må man tage den. Jeg synes ikke, man skal være bange for det. Alle kan se, at der er behov for stærkere europæisk samarbejde for at sikre vores bankvæsens soliditet. Vi lever ikke på en planet eller en øde ø. At DF, der ikke kan lide EU, og Enhedslisten, der historisk set består af folk, der altid har bekæmpet vores EU-medlemskab, er imod, undrer mig ikke. De EU-positive partier bør sige: ’Så holder vi en folkeafstemning om det’. Så må man ud og forklare, hvordan det kan styrke Danmarks finansielle sektor«, siger tidligere vice-præsident for kommissionen og tidligere finansminister Henning Christophersen

For henholdende

De EU-positive danske partier har nølet og mangler fortsat mod til at lede befolkningen, mener Henning Christophersen.

»Helle Thorning-Schmidt bør være meget mere offensiv og parat til at stille sig i spidsen. Så må hun tage en folkeafstemning på spørgsmålet. Efter min mening kan en folkeafstemning vindes, fordi folk godt vil kunne se, hvor farligt det vil være, hvis vores banksystem bliver parkeret på sidelinjen og der opstår tvivl om systemets soliditet.«

Ifølge den erfarne EU-politiker har den danske regering forsømt at kommunikere rækkevidden af de danske planer med bankunionen på tilstrækkelig klar vis. »De har været for henholdende. Man har sagt: Nu må vi vente og se. Der har ikke været et selvstændigt dansk synspunkt i debatten. Vores behov for at identificere vores europæiske interesser bruger man for lidt tid på. Man ser det som noget, de andre lande beskæftiger sig med. Og når så de andre lande er blevet enige, må vi tage stilling til, om vi også vil være med. Det synes jeg, er for svagt.«

Det var med lettelse, at EU’s ledere natten til torsdag fik udarbejdet et kompromis om et fælleseuropæisk banktilsyn under ledelse af Den Europæiske Centralbank (ECB) i Frankfurt. Dermed har EU taget et væsentligt skridt på vejen mod en egentlig politisk union med en centralt koordineret finanspolitik. Ifølge den nyindgåede aftale om et banktilsyn vil ECB fremover have ansvaret for at overvåge nationale banker med aktiver for mere end 30 mia. euro.

Polemik

Henning Christophersen betegner medlemskab af bankunionen for et »vigtigt skridt« for Danmark.

»Det er klart, at en bankunion er vigtig for en lang række danske banker, fordi deltagelse vil forbedre danske bankers kreditværdighed og mulighed for at deltage i det europæiske interbankmarked. Det vil formentlig også have en positiv indvirkning på vores rating. Hvis vi holder os uden for, sætter vi spørgsmålstegn ved bankers soliditet. Selvfølgelig bør vi efter min personlige opfattelse være interesserede i at være med.«

Forud for aftalen om et banktilsyn har der været polemik om rettigheder for ikke-eurolande som Danmark, hvis store banker som Nordea og Danske Bank vil blive omfattet af den nye aftale,uanset om Danmark vælger at tiltræde bankunionen eller ej.

Med aftalen har Tyskland fået opfyldt et af sine væsentligste krav, nemlig at mindre sparekasser forbliver under nationalt opsyn. Den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, har samtidig understreget, at direkte midler fra den europæiske krisefond ESM tidligst kan komme på tale i 2014. På trods af forsøget på at lempe de juridiske restriktioner, der afholder ikke-eurozone lande fra at opnå fuld stemmeret i ECB, har Sverige valgt at holde sig ude af aftalen om et banktilsyn. Den svenske kurs er imidlertid ikke en troværdig løsning for Danmark, mener Henning Christophersen, der retter kritik mod den danske regerings manglende vilje til at lægge en offensiv linje i spørgsmålet om en politisk union.

»Man kunne have brugt mere tid på to ting: Dels at fortælle folk, hvad det drejer sig om. Dels at forklare dem, at vi ønsker at få mere indflydelse på de beslutninger, der bliver truffet. Vi risikerer at blive det, tyskerne kalder ’Objekten der Weltpolitik’ (verdenspolitiske objekter, red.), hvor vi er nødsaget til at vente på, at nogen ringer til os og forklarer, hvad der foregår i Berlin,« siger Henning Christophersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Danmark kan nøjes med kun at tilslutte sig EU's banktilsyn - men Henning Christophersen forsøger selvfølgelig at sælge hele bankunionspakken: En fælles bankgarantiordning, som skal genskabe investorernes tillid til valutamarkedet og euroen. Bankerne og deres politikere vil også have noget ud af en evt. EU-afstemning...

...men vi bør ikke støtte en forsættelse af de uansvarlige investeringer, som vi så dem under finanskrisen - og som vi i endnu højere grad ser i dag.

Derfor, ja til banktilsyn - nej til bankunion, og gerne uden afstemning for min skyld.

Henning Christoffersen ved godt, at bankpakken er så kompliceret, at politikerne let vil kunne tromle den igennem ved en folafstemning.
Det var mere relevant, hvis han foreslog, at politikerne begyndte at diskutere EU i forbindelse med folketingsvalg.

Michael Kongstad Nielsen

Det bedste ville være, at folketinget bare siger nej til
bankunionen, inklusive det fælles banktilsyn under Centralbanken, der er uden for demokratisk kontrol, og ikke kan forventes at kende alle bankers vilkår fra Sofia til Belfast, fra Malaga til Warszawa, og som derfor kan lave flere fejl end de nationale banktilsyn til kan.

En folkeafstemning er ikke ønskelig, tror jeg, da emnet måske er for lille til et nej.

Dan Johannesson

"Efter min mening kan en folkeafstemning vindes, fordi folk godt vil kunne se, hvor farligt det vil være, hvis vores banksystem bliver parkeret på sidelinjen og der opstår tvivl om systemets soliditet.«

Klassisk politisk frygtpolitik. Ingen egentlige fordele, ingen vision, ingen benævnelse af demokrati, udelukkende fokus på de frygtfyldte konsekvenser, der "helt sikkert" indtræder hvis ikke vi tiltræder den ønskede politik.

Det er meget grimt, men desværre også meget effektivt, indtil den dag en kritisk masse af borgere gennemskuer og ignorerer frygtstyring, som universelt politisk redskab.

Bemærk også at analyser, og journalistisk kritiske spørgsmål, omhandlende nationer, med stor succes som har valgt andre løsninger, feks. Norge eller Island, fuldstændig udebliver.

Læs mere om frygtstyring, centralisering og propaganda på http://www.danjohannesson.dk/1244

- Interessant at han fremhæver regeringens nøl og afvendetnde holdning.

Når Venstre både da de sad i regering og nu - er ligeså nølende og afvendetende.
Hvilken EU politik står Venstre i grunden for ?

Rhode fik klø fordi han ytrede offentligt en stillingtagen til EU der var både klar og offensiv.
Lykke Friis siger så det samme - bare en smulle mere nølen
- " Det er en postgang for tidligt at kræve folkeafstemning"-

Det Kunne Henning Christophersen da godt have påpeget og understreget da Vestre jo både som regering og nu er et EU-positivt parti.

- Det ville have været mere troværigt hvis han havde valgt at revse sit eget parti, om ikke at have været offensiv nok da de var i regeirng - vi husker alle den pinagtige afvisning af at danskerne skulle stemme om Lissabontraktaten - hvor ikke mindst Fogh var både afvisende og meget defensiv over for et krav fra befolkningen om en afstemning.

Venstre har nok ikke modet til at udfordre hverken regeringen eller befolkningen når det kommer til
deres EU politik - hvilket nok skyldes det faktum at de ingen har

Lars Kristensen

Lad dog det nuværende banksystem gå rabundus og lad os få bygget et andet op i stedet.

Det nuværende system har kun profit i systemet.

Banker skal ikke arbejde for profit, men for at folk kan bruge penge som betalingsmiddel, i stedet for at de skal bruge høns, geder, kartofler og æbler.

Det kan også være, at vi skal indføre en valuta, der har en reel værdi, som eksempelvis har en grundværdi, hvor enhedsværdien er 1 kg. hvedekorn.

Med andre ord, valutaen har en faktisk værdi som er ens for alle mennesker, hvor på Jorden de end lever.

Jørgen Mathiasen

I kernen af unionen forbereder vi os nu på en diskussion med de italienske vælgere om, hvad det kan have af konsekvenser, hvis de ikke håndterer deres store gæld med omtanke. Skulle Berlusconi blive genvalgt, kan der godt komme et drama, som kan måle sig med dem i støvlelandets operaer, og det samtidigt med at EU skal lande et nyt budget.

Europæisk politik må nødvendigvis afvente et svar fra italienerne, før man kender den mulige fortsættelse. Det gælder i endnu højere grad for udelande som Danmark (måske var det på tide, at de danske medier endelig indser, at der er tale om et udeland).

Mod og format er ikke nogen fremherskende egenskab hos danske politikere, og slet ikke i europæisk dimension, og foreløbig overflødiggør italienerne en demonstration af mod- og mandshjerte, men måske var det efter ti års stilstand 2001-11 på tide, at folketingsflertallet overbeviser sine egne vælgere om sin tolkning af danske interesser - hvis de altså kan finde den retoriske kraft til det.

Hasse Gårde-Askmose

Folkeafstemning om et emnet, som selv politikerne ikke forstår en pind af.
Og ikke selv kan overskue konsekvenserne af!!!!

Folkeafstemning med baggrund i mavefornemmelser.

Ja hvorfor ikke??

Så må "vi" blot håbe, at danskerne på afstemningsdagen ikke lider af diarè.

Hvad, der vil komme ud af politikernes mund, ved vi næsten på forhånd: Det rene l...

De fleste danske politikere er så småtskårne, at de ikke engang evner at se, at befolkningens EU-skepsis og EU-modstand er en direkte kontrast til politikernes åbenlyse EU-underdanighed. Og sådan har det været meget længe.
En så vigtig bestanddel af den politiske virkelighed kan ikke bare ligge brak. Den må løses!
Fatter en politiker ikke dette, bør man slet ikke beskæftige sig med politik.
Befolkningen kan ikke være tjent med, at deres delegerede ikke er i stand til at opfatte en given folkestemning, - uanset den måtte behage dem eller det modsatte. - De er naturligvis nødt til at rette ind; - da de jo er valgt til at repræsentere..., ja netop: befolkningen.

Bjarne Falk Rangård

Hele EU projektet er et politisk projekt, som Danmark og danskerne har en klar afhængighed af.

Derfor er en politisk diskussion med lejlighedsvise folkeafstemninger den eneste farbare vej.

Det luskeri med at få nogle forudbestilte juridiske vurderinger om suverænitetsafgivelse for at undgå at diskutere EU er for ringe, ikke kun fra regeringens side , men så sandelig også fra partiet Venstre.

Når man baserer hele sin økonomiske politik på henstillinger fra EU for at undlade at justere en fejlagtig kurs, må befolkningen have en fair chance for at sige til og fra.

Alt andet er udemokratisk.

SF er vel ikke blevet så bovlamme at de bare nikker til alt hvad der kommer fra SVR ?

De EU-positive partier må vel stå på ryggen af hinanden for at formulere og præsentere deres visioner om i hvilken retning EU skal bevæge sig eller ?

Jens Overgaard Bjerre

Kom da endelig med den afstemning. Jeg er sikker på, at folk vil sige nej. Vi er trods alt ikke idioter. Og Venstre må jo snart klemme sig ud af de 350 mia. kr., som deres elskede landrug skylder, blandt andet på grund af deres spekulation med pengene.

@Lars Kristensen
Enhedsværdien som du kalder det skal svarer til en times arbejde. For et kvarters arbejde kan man købe et styk brød. 1000 timers arbejde giver en bil. Et hus koster ca. 10000 timers arbejde.

Så ender vi alle sammen med at blive ligestillet!

John Vedsegaard

Jeg kan godt gå ind for den folkeafstemning, men samtidig anbefaler jeg alle at lade være med at stemme ja til noget de ikke forstår.

Vi burde samtidig have en afstemning og vores fortsatte medlemskab af EU i det hele taget, men den tør politikerne jo nok ikke alligevel, det er dem og deres venners fede ben der står på spil.

Lars Kristensen

Torben Arendal,

en times arbejde kan ikke have en fast værdi, for en times arbejde for en jord og beton arbejder har ikke samme værdi som en bankdirektørs.

Bankdirektørens timearbejde er mindre værd, fordi denne ikke behøver at spise lige så meget som en jord og beton arbejder.

Derfor er lønninger i dagens verden også fuldstændig ude af proportioner.