Læsetid: 2 min.

Presset Uffe Elbæk afviser uvildig undersøgelse

Kulturminister Uffe Elbæk (R) vil ikke lade uvildige kigge sig i kortene angående sin rolle i ansættelse af sin mand i en uopslået stilling samt statsstøtten til Akademiet for Utæmmet Kreativitet
3. december 2012

En presset kulturminister Uffe Elbæk (R) forsøgte i går at overbevise oppositionen om, at der ikke var tale om nepotisme, da hans ministerium afholdt fem arrangementer for i alt 180.000 kroner på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK), og desuden gav artist- og produktionsskolen seks millioner kroner i statsstøtte.

Men selv om ministeren nok engang beklagede forløbet, vil han ikke lade se sig efter i sømmene gennem en uvildig undersøgelse. Det fortæller Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, der sammen med med Dansk Folkepartis medlem af Folketingets kulturudvalg, Pia Kjærsgaard, var i Kulturministeriet for at høre Uffe Elbæks forklaring.

»Ministeren sagde, at han var uenig i, at der skal en uvildig undersøgelse til. Det er jeg ked af. Der er stadig en mistanke, om der er foregået kammerateri eller nepotisme. Den mistanke skal undersøges til bunds,« siger Michael Aastrup Jensen.

Han kræver en uvildig undersøgelse af regeringens advokat, Kammeradvokaten eller Rigsadvokaten.

Ministeren selv vil ikke kommentere kravet.

»Nu har jeg ikke hørt, hvad de har stået og sagt. De havde nogle legitime grunde til at stille de spørgsmål, og det skal de så gøre. Så må jeg agere derefter,« siger Uffe Elbæk til TV 2 News.

Kulturministeriet og AFUK blev i går også kritiseret for at have ansat kulturministerens samlevende mand i en stilling, der ikke forudgående var blevet slået op.

»I forhold til at gå ind i en arbejdsrelation, som intet har med Kulturministeriet at gøre: Det skal jeg hverken gøre af faglige eller personlige grunde,« siger Uffe Elbæk om ansættelsen af sin mand som sekretær på AFUK

Vil til bunds

Ministeren er tirsdag indkaldt til åbent samråd af Enhedslistens kulturordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, som blev orienteret af Uffe Elbæk lørdag. Arbo-Bæhr afgør, om Elbæks embedsførelse skal underkastes en uvildig undersøgelse.

»Hvis han ikke forklarer sig helt i bund, synes jeg, at Rigsrevisionen måske skal indover. Om det er rigtigt, det, han har gjort, hans forbrug af penge, eller om det er forkert. Vi skal i hvert fald have det belyst helt til bunds,« siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Michael Aastrup Jensen fortæller, at Uffe Elbæk efter eget udsagn havde tænkt nøje over en uvildig undersøgelse, men afviste forslaget, da det ville skabe præcedens.

Michael Astrup Jensen savner stadig svar på, hvorfor AFUK fik fem middagsarrangementer, hvorfor Elbæks mand blev ansat i en uopslået stilling, og hvorfor skolen får seks millioner kroner til en ny cirkusuddannelse på finansloven.

Ministeren har været medlem af bestyrelsen for AFUK.

Produktionsskolens bestyrelsesformand, Knud Foldschack, fastslog i går, at Elbæks mand, Jens Pedersen, var den bedst kvalificerede til jobbet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu