Læsetid: 7 min.

I Sønderborg er den store omstilling ikke noget, man taler om – det er noget, man gør

Den sønderjyske kommune med 76.000 indbyggere har fundet et fælles projekt, der skaber stolthed og fremdrift. Kina, USA og EU følger med for at hente inspiration til rejsen mod en klimavenlig økonomi
Med ProjectZero har Sønderborg kommune sat det som mål at området i 2029 skal være CO2-neutralt. Sønderborg mærkede i januar 2012 selv følgerne af klimaforandringerne, da en kraftig regn skabte oversvømmelse i byen.

Med ProjectZero har Sønderborg kommune sat det som mål at området i 2029 skal være CO2-neutralt. Sønderborg mærkede i januar 2012 selv følgerne af klimaforandringerne, da en kraftig regn skabte oversvømmelse i byen.

Claus Fisker

4. december 2012

Det handler om, hvorvidt vi skal betale første gang. Vi kommer jo til at betale alligevel – det er bare et spørgsmål om på hvilket tidspunkt og hvem, der skal betale,« siger Susanne Schou.

Hun er ved at fortælle om de nye bæredygtige bæreposer, som hendes virksomhed, helsekostgrossisten Helsam, omsider har fundet frem til via en tysk producent.

»Det har ikke været nemt at finde en kvalitet, der er tilstrækkelig miljøvenlig og samtidig kan holde. Det kan denne bærepose, som er lavet af kartoffelskræller,« fortæller hun og fremviser posen, der ligner enhver anden.

»Det har taget tid og kostet penge – dem, der går forrest, må betale nogle lærepenge undervejs. Posen er klart dyrere end almindelige plastposer, men til gengæld er den altså CO2-neutral og kan komposteres efter brug.«

Så Helsam har valgt at betale første gang, frem for at andre siden skal bære omkostningerne i form af et affalds- og klimaproblem, når de traditionelle plastposer bortskaffes.

Helsam – ca. 60 medarbejdere i grossistvirksomheden i Sønderborgs udkant, foruden de ansatte i Helsams kæde af helsekostbutikker – er et såkaldt ZEROcompany, og souschef Susanne Schous udsagn om at betale første gang kunne godt have været motto for hele Sønderborg Kommunes ProjectZero. For Sønderborg har besluttet, at der ikke skal sendes nogen klimaregning videre til efterkommerne. Senest i 2029 skal Sønderborgområdet være CO2-neutralt og selvforsynende med vedvarende energi.

Kommunen vedtog i 2007 at indlede den store omstilling, og i maj i år kunne konsulentvirksomheden NIRAS dokumentere en reduktion af CO2-udledningen i Sønderborg-området på 18 pct., opnået på blot de tre første år, om end med hjælp fra den økonomiske krise, der har dæmpet de lokale virksomheders aktivitet.

Trods krisen har de lokale omstillingsaktiviteter dog skabt 800 grønne job. Nogle af dem i de ca. 40 frontløber-virksomheder, der får lov at kalde sig ZEROcompanies, fordi de har udarbejdet en klimaplan, der viser vej til 10 pct. CO2-reduktion det første år efter tilmeldingen.

Helsam i front

»På to år har vi sparet langt over 20 pct. på virksomhedens elforbrug. Vi har bygget to store lagerhaller og fået flere medarbejdere – alligevel har vi sparet,« fortæller Susanne Schou.

Det handler bl.a. om varmeveksling mellem de kolde lagerhaller, der har brug for varme, og det varme serverrum, der har brug for afkøling og tidligere fik det via et elslugende aircondition-anlæg.

Og det handler om installation af bevægelsesfølere, der styrer belysningen, om skift til energisparepærer og LED, om ny energieffektiv kopimaskine og printer, om solceller på taget m.m.

»Vi har kulegravet virksomheden for mulige grønne initiativer, og det har forplantet sig til diskussioner blandt medarbejderne om, hvad de kan gøre for klimaet derhjemme. Det hjælper meget, at vi har ProjectZero, for så har vi nogle at sammenligne os med. Der er et vist konkurrenceelement, men også en følelse af forpligtelse, fordi det handler om det her fantastiske fælles projekt for Sønderborg-området,« siger Susanne Schou.

Inde i Jernbanegade ligger Helsams lokale butik. Den fik i september status som ZERObutik, fordi den lever op til kravet om at have udnævnt en energiansvarlig og gennemført mindst 10 pct. energibesparelser.

Midt i november modtog 15 nye forretninger det eftertragtede diplom som ZERObutikker og bragte dermed det samlede antal godkendte grønne butikker og næringsdrivende op på 80. Det skete ved en lille højtidelighed med champagne, kage og lykønskninger fra borgmesteren, Aase Nyegaard.

»Rigtig hjertelig tillykke. Fortsæt det gode arbejde – det giver mening, og det er godt for bundlinjen,« sagde borgmesteren til de stolte repræsentanter for det lokale skrædderi, en af sportsbutikkerne, en cykelhandler, en restaurant, op til flere guldsmede m.fl.

Der går sport i det

I centrum for Sønderborgs store omstillingsmanøvre står projektorganisationen ProjectZero, og direktøren og ildsjælen der hedder Peter Rathje. Engang bankansat edb-programmør, efterfølgende marketing- og regnskabsuddannet og siden administrerende direktør for flere mellemstore virksomheder med internationale forgreninger. I 2007 blev han hentet til at stå i spidsen for det nye ProjectZero, der er skabt af kommunen med støtte fra Danfoss, Syd Energi, DONG Energy og Nordea-Fonden for at realisere målsætningen om at gøre området grønt og klimavenligt. Og siden har Rathje og hans lille hold af dedikerede medarbejdere ligget vandret og været her, der og alle vegne for at stille Sønderborg om.

»Når folk først opdager, hvor spændende dette er, går der sport i det. Så er det næsten lige meget for dem, hvad det koster,« fortæller han under en rundtur i en klimavenlig hybridbil.

Rathje udpeger virksomheden LINAK, der med 1.700 medarbejdere i Sønderborgs udkant og 25 andre steder på kloden fremstiller energieffektive ’lineære aktuatorer’, dvs. elektriske styringsenheder til elevationssenge, hæve-sænke-borde, landbrugsmaskiner m.m. LINAK har senest fundet anvendelse for de avancerede styresystemer i den 500 kvadratmeter store solcellepark, man har etableret på egen grund, og som, man venter, kan bidrage med 90.000 kilowatt-timer pr. år til virksomhedens elforsyning. Aktuatorerne sørger for at dreje solpanelerne efter solen og øger dermed angiveligt udbyttet med 30-40 pct.

»Jeg vil gøre LINAK grøn for enhver pris og kunne sige, at jeg har gjort mit i dette liv; samtidig håber jeg, at andre gør deres indsats,« har LINAK’s ejer, Bent Jensen, sagt.

Foreløbig har virksomheden reduceret både el- og varmeforbrug med 17 pct. og CO2-udledningen med 25 pct.

Yderligere 25 pct. skal nås ved nye tiltag, herunder grøn fjernvarme og en planlagt vindmølle.

Energi i overskud

Peter Rathje ruller fra LINAK videre til Prins Henriks Avenue.

»Jeg hørte for nogle år siden om det såkaldte Bolig+ projekt i Aalborg, hvor der skulle opføres et moderne lejlighedsbyggeri med boliger, der var selvforsynende med energi. Det projekt løb desværre ind i problemer, men det fik os til at sige: Hvorfor bygger vi ikke selv sådan et plusenergi-hus. Det står der,« siger Rathje og peger på et moderne parcelhus i gråbrune mursten. ZERO+ huset på 200 kvadratmeter er topisoleret og har store sydvendte vinduer, jordvarme og 60 kvadratmeter solceller på taget. Allerede på det første år efter indvielsen i februar 2009 producerede huset et lille overskud af energi.

»Når man bor i et hus med solceller, der producerer et overskud af el, så bliver man pludselig interesseret i elbiler, der kan lagre strømmen. Sådan skal det ene føre det andet med sig i omstillingen,« siger Peter Rathje.

Og således har ZERO+ huset f.eks. inspireret byggeriet af Sønderborgs ny produktionsskole, der også er et plusbyggeri.

Ligesom det har inspireret hele det omfattende ZERObolig-program, der blandt andet siden 2010 har givet boligejere grundig vejledning i energibesparelser.

»ZEROboligs energivejledning har en større effekt pr. besøg end andre steder i landet. Hele 65 pct. af alle besøgte husstande foretager efterfølgende en energirenovering,« hedder det i NIRAS’ rapport.

Siden 2010 er der sat energirenoveringsopgaver for 72 mio. kr. i gang blandt Sønderborgs boligejere. Parallelt med det har kommunen selv investeret 86 mio. kr. i at energioptimere 115 kommunalt ejede bygninger. En CO2-reduktion på syv pct. og en driftsbesparelse på 5,2 mio. kr. årligt er en del af resultatet. Frem til 2016 er der i det kommunale budget afsat yderligere ca. 100 mio. kr. til energirenovering, bygningsvedligeholdelse og solceller. Men energieffektivisering og et vist mål af solpaneler gør det ikke. Det tilbageværende energibehov skal dækkes, og den sorte energi skal skiftes ud med grøn. Udgangspunktet i 2007 var et energisystem, hvor 82 pct. af energien kom fra fossile energikilder, og Sønderborg har derfor vedtaget en energistrategi, der opdateres hvert andet år, og som baner vej for omstilling af energiforsyningen. En tredjedel af alle oliefyr er allerede udskiftet.

»Sønderborg-området er det sted i Danmark, hvor flest husejere i forhold til indbyggertallet og størrelsen af landområderne modtog tilskud til at skifte oliefyret ud,« skriver NIRAS.

Antallet af bygninger med varmepumper er således fordoblet, mens bygninger, der udnytter biomasse, er øget med 40 pct. og tilslutningen til fjernvarme med otte pct.

I dag får 63 pct. fjernvarme – det ventes at vokse til 88 pct. i 2015 med et fjernvarmesystem, der gradvist bliver grønnere ved skift fra naturgas til biomasse, solvarme, affald, varmepumper og geotermisk energi.

Kineserne lytter

Den store omstilling er en udfordring. Barrierer vil sikkert vise sig.

Men foreløbig er fremdriften opsigtsvækkende. Så opsigtsvækkende, at ProjectZero i 2010 fik EU-Kommissionens pris for bæredygtig energiløsning og primo 2012 blev del af Bill Clintons Climate Positive Development Program sammen med metropoler som London, Sydney, Stockholm og São Paulo.»I har et ambitiøst mål om, at kommunen skal være CO2-neutral i 2029, og folkene i mit klima-projekt fortæller mig, at I godt kan nå det, for I har allerede vist store resultater. Hvis det lykkes, kan I blive et eksempel for resten af verden,« sagde den amerikanske ekspræsident, da han i november talte ved Sønderborgs store CSR Awards-konference.

Sønderborg med 76.000 indbyggere har også siden 2010 haft en partnerskabsaftale med den kinesiske by Baoding med 11 mio. indbyggere. Baoding ønsker at lære af sønderjyderne, hvordan man konkret bevæger sig mod klimavenlighed og bæredygtighed.

»Det er ikke så kompliceret. Vi synes, det har været sjovt,« siger Susanne Schou, frontløberen fra Helsam.

Borgmester Aase Nyegaard er på linje.

»Man kan bare kopiere det, vi har gjort. Det er det samme, man skal gøre, hvad enten man hedder Sønderborg eller Kina,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man indregner udgiften i kina? Ny teknologi kræver også ressourcer. Det synes sjældent medtaget i det samlede billede. Som: at eksportere problemet.

"... da en kraftig regn fik floden til at løbe over sine breder."

Hvilken flod? - det er bare Sønderborg Havn, som hvert år - ved en længerevarende østenstorm - sætter Sønder Havnegade under vand - og det er i hvert fald sket siden Christian II sad fanget på Slottet - men det ved alle disse tilflyttere naturligvis intet om - ingen grund til akutklimapanik ...

Michael Kongstad Nielsen

Det var da en god historie.
Og sådan foregår der mange positive ting rundt omkrig i kommunerne.
Ps.: Har Sønderborg virkelig sådan nogle bygninger med sådan nogle altaner?

"Det betyder formentlig, at ProjectZero er henvist til at importere grøn elektricitet fra andre dele af regionen eller landet for at nå målet for 2029"

Og hvad så? Det må nu en gang samfundsmæssigt set, være klogere at hente vindelektricitet fra steder hvor vindmøller virkelig er effektive, modsat nu hvor utidssvarende tilskudsordninger gør det luktrativt at opstille vindmøller på steder med dårlige vindforhold, såsom eksempelvis i Sønderborg Kommune.

Og det er det, der er så fortvivlende,nemlig at man fra Folketingets side har bedt alle landets 98 kommuner om at finde plads til megamøller, skønt langt mere end halvdelen af disse kommuner har ringe vindforhold for netop vindmøller.

Kort og godt spild af penge der ikke hverken gavner klima, miljø eller for den sags skyld, energiforsyningen. Og det mest pardokse i den sammenhæng er jo, at vi som land har havarealer, eksempelvis Vesterhavet, Kattegat og Østersøen, hvor vindforholdene er gunstige for møller og som derfor vil kunne producere omkring 50% mere pr. installeret MW, i forhold til møller på land.

Derfor kan det kun gå for langsomt med at få stoppet udbygningen af landvindkraft og i stedet satse på deciderede havvindparker langt ude på havet, hvor denne ikke genere nogle ... med undtagelse af en enkelt måge eller to.

Åh, ja, det lyder jo umiddelbart alt sammen så forjættende smukt. Fint er det naturligvis, at det lykkes Sønderborg at skære ned i CO2-udslippet, bevares. Men bemærk venligst, hvorledes det gøres: Gennem teknologiske innovationer, ikke gennem det at begynde at afstå. Derfor er min forudsigelse for projektet også følgende: Når (ikke hvis, for det kommer til at ske på et eller andet tidspunkt, for ellers skal nogle grundlæggende fysiske love formodentligt brydes, hvilket de selvsagt ikke kan) den teknologisk innovation når sine fysiske grænser, så vil projektet grundstøde på det moderne menneskets vrangvillighed mod at afstå.

Sønderborgerne er sikkert glade for de mange støttekroner, der ligger i alle projekterne.
Og hvem tænker så over, hvad hele projektmageriet i virkeligheden koster?

Sønderborg er vores nye hovedstad. De omfavner ny tænkning og udvikler ny teknologi, nye metoder og nye markeder.

Her i København vogter vi mere på, at andre ikke skal komme for godt igang. Det er så vidt jeg kan se historien om en vækstegn og en solnedgangsøkonomi.

I den nationale diskussion om, hvilke byer, der skal omkranses af diger og hvilke, der ikke skal, har Sønderborg udpeget sig selv som det sted, hvor investeringer betaler sig.

Lene Timmermann

Forbavsende negative kommentarer til Jørgen Steen Nielsens artikel om Sønderborg kommunes klimaprojekt.
Hvorfor ikke sige: 'Ok. Det kan vi gøre lige så godt eller endnu bedre i vores kommune"? Og så HANDLE derefter!

Lene Timmermann

@Michael Kongstad Nielsen:
Ja, der er mange spændende bygninger med masser af forsiringer og gesvejsninger i Sønderborg by;-) Meget i Jugendstil. Husene her langs havnen er dog ikke så særprægede.

Netop. Sært sure kommentarer. Godt nok med indvendinger. Men hvor er det godt at ildsjæle er igang i Sønderborg. Hvad er alternativet?

Alternativet er at bruge pengene til teknologiudvikling,
og så tage teknologierne i brug, når de er modne til det.
Selv tosserne i det radikale parti har indset, at strøm fra solpaneler kan købes for dyrt.
Jvfr. de nye regler for private solenergianlæg.

Jens Carstensen

Jeg er fra Sønderjylland og har levet i Sønderborg.Det er bestemt ikke nogen flod,som er flydt over,det er Alssund - Havneområdet,som står og har stået under vand utallige gange når vandet kommer retur efter længere tids kraftig storm.
Ellers en fin artikel.

Initiativerne er fine, bare man husker på at omstillingen ikke nytter lokalt. Det vil kræve vi er selvforsynende med knowhow, og ressourcer, så det kræver i høj grad en sund skepsis, når der købes ind. Det bliver ikke bedre af at børn bliver brugt til arbejdet... Det er ikke sjovt at læse, men sådan er det jo.

Som tidligere bosat i Sønderborg kan jeg kun medgive at oversvømmelse af Havnegade er et fænomen der ses år efter år.
I det lokale dagblad kan man læse: "Når vinden er nordøstlig presses vand fra Den Botniske Bugt gennem Alssund, og der er simpelthen ikke plads nok, og derfor stiger vandstanden, siger havnemester Finn Hansen til jv.dk. .... Da det så værst ud var vandstanden på 1,09 meter over nul. Da havnekajen i den sydlige ende kun er 90 centimeter, gik det galt. Han vurderer, at der 4-5 gange om vinteren sker en tilsvarende oversvømmelse på havnen. Værst så det ud for fire år siden, hvor vandet stod 1,80 meter højt. "

Lene Timmermann

@ Troels Lund:
Nettet kan bruges som Biblen - der kan findes belæg for stort set enhver påstand. Men vi, der har boet i Sønderborg, ved at vandstanden i havnen ofte har været over gadeniveau, så at Sdr. Havnegade har stået under vand. Det skete vist ikke i år, og grunden kan du sikkert få opklaret ved kontakt til havnekontoret eller Jyske-Vestkysten eller Sønderborg Ugeavis. Men så får du og din "Liberale" ven selvfølgelig ikke flere høns ud af den fjer.

Det skal jo helst passe med det religiøse budskab....!

( så må sandheden lige vrides lidt ).

'Når pengene i kisten klinger, sjælen ud af skærsilden springer!'

Og så sker der heldigvis andet end etableringer og certificeringer af fancy ZERObaggårds- og kælderbutikker her i sognet - var lige ved at skrive Udkantsdanmark Region Banan-Syd - nemlig energieffektivisering for rigtige ingeniører - måske kan det interessere nogle kjøvenhavnske intelligensblade - så de ikke kun behøver bokse med misvisende billedtekster -

http://dinby.dk/soenderborg-ugeavis/tysk-forskning-ser-mod-soenderborg

@Lene Timmermann

"Men så får du og din “Liberale” ven selvfølgelig ikke flere høns ud af den fjer." - Er der nogen der forstår hvad damen mener? Er det liberalt at mene at det der står i avisen skal være sandt? Mener Lene Timmermann at det er venstreorienteret / socialistisk at billedtekster er fantasi - eller måske nærmere beviste usandheder - som det er i dette tilfælde? Interessant tanke!

Mit ærinde er at påpege at denne artikel (som bortset fra billedteksten er meget informerende og sober) såvel som Informationen som helhed mister troværdighed når man sætte en politisk korrekt men faktuelt forkert billedtekst på.

Og så udtrykket "din "Liberale" ven. - Er det i orden at vi fremover kalder Lene Timmermann for "usandhedens ven" når hun nu bliver så forarget over at Informations usandhed afsløres - eller var det bedre om hun, jeg og alle andre nøjedes med at gå efter bolden og ikke efter budbringeren?

PS. Så skriver hun om oversvømmelsen "Det skete vist ikke i år ...", men det er faktisk det eneste af billedteksten der er sandt. Er Lene allergisk overfor sandhed?
Se billeder fra 2012 og læg mærke til at det var tørvejr:

http://www.flickr.com/photos/48460882@N08/6961204269/

http://www.jv.dk/artikel/1257992:Soenderborg--Havnegade-i-Soenderborg-er...

http://galleri.tv2.dk/Vejret/47265607/19/:Sj%C3%A6llent-billede-af-S%C3%...

Flod, havneplads og klart vandspejl.

Det er alt sammen meget gode eksempler på, hvordan de danske kystbyer klarer en stigning i verdenshavene. Det virkeligt spændende ved historien er imidlertid noget helt andet.

Nemlig, at Sønderborg har foretaget et paradigmeskift og at det har fået sit eget momentum. Man skulle flytte til Sønderborg.

@Jeppe Brogård: I mine øjne, har Sønderborg ikke foretaget noget paradigmeskift, for det er vel ikke sådan, at deres CO2-reduktion er opnået gennem nedgang i levestandard. Nej, det er netop opnået indenfor det eksisterende paradigme bestående af økonomisk vækst via teknologisk innovation. Det er illusionen om, at dette paradigme kan fortsætte, der går under navnet "grøn vækst". I tråd med min forrige kommentar er min forudsigelse for dette projekt derfor, at det vil grundstøde, så snart teknologien viser sig ude af stand til på samme tid at sikre reduktion af CO2 og sikre opretholdelse af levestandarden for Sønderborgenserne.

Det er det, der er det fine ved Sønderborgs paradigmeskift. De producerer og forbruger mere end før. Derved er de økonomisk bæredygtige. Men de har indset, at de ikke kan gøre det uden grøn omstilling.

Ser til min store overraskelse, at min kommentar til billedteksten version 2 - som stadig er direkte forkert - åbenbart er blevet slettet ...

Det kan da kun undre, at avisen kan leve med denne forkerte oplysning, at det er regnen, som var skyld i oversvømmelsen - det var det, som meddelt af lokalkendte, aldeles ikke - hvor svært kan det være ...

Jan, stil dig nu tilfreds med, at avisen (indirekte) har erkendt, at det ikke er Sønderborgs flod, der er løbet over sine bredder. ;-)

Steen - der var vist nok også en rettelse i den trykte avis - men alle debattører er jo ikke abonnenter - fatter ikke, at Jørgen Steen Nielsen kan leve med en sådan totalt forkert billedtekst i netavisen - det må så i givet fald være udtryk et "paradigmeskift", som vil noget ...;-)

Så kort kan det siges - Bo Carlsen

Den her artikel er jo egentlig et godt eksempel på den klimareligiøse skræmmekampagnes metoder!

Steffen Gliese

Ole Fredsted, det forholder sig heldigvis bedre: en fuldkommen omstilling - ikke i Sønderborg kun, men i den industrialiserede verden - vil gøre vækst ligegyldig. Genbrug, energireduktion, overgang til andre kilder, bedre udnyttelse i energifremstillingen. Vigtigst er det dog, at væksten vil blive mere forbundet med en større indsats og derfor blive fravalgt, medmindre den vitterlig er en berigelse.