Læsetid: 7 min.

I Sønderborg er den store omstilling ikke noget, man taler om – det er noget, man gør

Den sønderjyske kommune med 76.000 indbyggere har fundet et fælles projekt, der skaber stolthed og fremdrift. Kina, USA og EU følger med for at hente inspiration til rejsen mod en klimavenlig økonomi
Med ProjectZero har Sønderborg kommune sat det som mål at området i 2029 skal være CO2-neutralt. Sønderborg mærkede i januar 2012 selv følgerne af klimaforandringerne, da en kraftig regn skabte oversvømmelse i byen.

Med ProjectZero har Sønderborg kommune sat det som mål at området i 2029 skal være CO2-neutralt. Sønderborg mærkede i januar 2012 selv følgerne af klimaforandringerne, da en kraftig regn skabte oversvømmelse i byen.

Claus Fisker

4. december 2012

Det handler om, hvorvidt vi skal betale første gang. Vi kommer jo til at betale alligevel – det er bare et spørgsmål om på hvilket tidspunkt og hvem, der skal betale,« siger Susanne Schou.

Hun er ved at fortælle om de nye bæredygtige bæreposer, som hendes virksomhed, helsekostgrossisten Helsam, omsider har fundet frem til via en tysk producent.

»Det har ikke været nemt at finde en kvalitet, der er tilstrækkelig miljøvenlig og samtidig kan holde. Det kan denne bærepose, som er lavet af kartoffelskræller,« fortæller hun og fremviser posen, der ligner enhver anden.

»Det har taget tid og kostet penge – dem, der går forrest, må betale nogle lærepenge undervejs. Posen er klart dyrere end almindelige plastposer, men til gengæld er den altså CO2-neutral og kan komposteres efter brug.«

Så Helsam har valgt at betale første gang, frem for at andre siden skal bære omkostningerne i form af et affalds- og klimaproblem, når de traditionelle plastposer bortskaffes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvis man indregner udgiften i kina? Ny teknologi kræver også ressourcer. Det synes sjældent medtaget i det samlede billede. Som: at eksportere problemet.

"... da en kraftig regn fik floden til at løbe over sine breder."

Hvilken flod? - det er bare Sønderborg Havn, som hvert år - ved en længerevarende østenstorm - sætter Sønder Havnegade under vand - og det er i hvert fald sket siden Christian II sad fanget på Slottet - men det ved alle disse tilflyttere naturligvis intet om - ingen grund til akutklimapanik ...

Michael Kongstad Nielsen

Det var da en god historie.
Og sådan foregår der mange positive ting rundt omkrig i kommunerne.
Ps.: Har Sønderborg virkelig sådan nogle bygninger med sådan nogle altaner?

"Det betyder formentlig, at ProjectZero er henvist til at importere grøn elektricitet fra andre dele af regionen eller landet for at nå målet for 2029"

Og hvad så? Det må nu en gang samfundsmæssigt set, være klogere at hente vindelektricitet fra steder hvor vindmøller virkelig er effektive, modsat nu hvor utidssvarende tilskudsordninger gør det luktrativt at opstille vindmøller på steder med dårlige vindforhold, såsom eksempelvis i Sønderborg Kommune.

Og det er det, der er så fortvivlende,nemlig at man fra Folketingets side har bedt alle landets 98 kommuner om at finde plads til megamøller, skønt langt mere end halvdelen af disse kommuner har ringe vindforhold for netop vindmøller.

Kort og godt spild af penge der ikke hverken gavner klima, miljø eller for den sags skyld, energiforsyningen. Og det mest pardokse i den sammenhæng er jo, at vi som land har havarealer, eksempelvis Vesterhavet, Kattegat og Østersøen, hvor vindforholdene er gunstige for møller og som derfor vil kunne producere omkring 50% mere pr. installeret MW, i forhold til møller på land.

Derfor kan det kun gå for langsomt med at få stoppet udbygningen af landvindkraft og i stedet satse på deciderede havvindparker langt ude på havet, hvor denne ikke genere nogle ... med undtagelse af en enkelt måge eller to.

Åh, ja, det lyder jo umiddelbart alt sammen så forjættende smukt. Fint er det naturligvis, at det lykkes Sønderborg at skære ned i CO2-udslippet, bevares. Men bemærk venligst, hvorledes det gøres: Gennem teknologiske innovationer, ikke gennem det at begynde at afstå. Derfor er min forudsigelse for projektet også følgende: Når (ikke hvis, for det kommer til at ske på et eller andet tidspunkt, for ellers skal nogle grundlæggende fysiske love formodentligt brydes, hvilket de selvsagt ikke kan) den teknologisk innovation når sine fysiske grænser, så vil projektet grundstøde på det moderne menneskets vrangvillighed mod at afstå.

Sønderborgerne er sikkert glade for de mange støttekroner, der ligger i alle projekterne.
Og hvem tænker så over, hvad hele projektmageriet i virkeligheden koster?

Sønderborg er vores nye hovedstad. De omfavner ny tænkning og udvikler ny teknologi, nye metoder og nye markeder.

Her i København vogter vi mere på, at andre ikke skal komme for godt igang. Det er så vidt jeg kan se historien om en vækstegn og en solnedgangsøkonomi.

I den nationale diskussion om, hvilke byer, der skal omkranses af diger og hvilke, der ikke skal, har Sønderborg udpeget sig selv som det sted, hvor investeringer betaler sig.

Lene Timmermann

Forbavsende negative kommentarer til Jørgen Steen Nielsens artikel om Sønderborg kommunes klimaprojekt.
Hvorfor ikke sige: 'Ok. Det kan vi gøre lige så godt eller endnu bedre i vores kommune"? Og så HANDLE derefter!

Lene Timmermann

@Michael Kongstad Nielsen:
Ja, der er mange spændende bygninger med masser af forsiringer og gesvejsninger i Sønderborg by;-) Meget i Jugendstil. Husene her langs havnen er dog ikke så særprægede.

Netop. Sært sure kommentarer. Godt nok med indvendinger. Men hvor er det godt at ildsjæle er igang i Sønderborg. Hvad er alternativet?

Alternativet er at bruge pengene til teknologiudvikling,
og så tage teknologierne i brug, når de er modne til det.
Selv tosserne i det radikale parti har indset, at strøm fra solpaneler kan købes for dyrt.
Jvfr. de nye regler for private solenergianlæg.

Jens Carstensen

Jeg er fra Sønderjylland og har levet i Sønderborg.Det er bestemt ikke nogen flod,som er flydt over,det er Alssund - Havneområdet,som står og har stået under vand utallige gange når vandet kommer retur efter længere tids kraftig storm.
Ellers en fin artikel.

Initiativerne er fine, bare man husker på at omstillingen ikke nytter lokalt. Det vil kræve vi er selvforsynende med knowhow, og ressourcer, så det kræver i høj grad en sund skepsis, når der købes ind. Det bliver ikke bedre af at børn bliver brugt til arbejdet... Det er ikke sjovt at læse, men sådan er det jo.

Som tidligere bosat i Sønderborg kan jeg kun medgive at oversvømmelse af Havnegade er et fænomen der ses år efter år.
I det lokale dagblad kan man læse: "Når vinden er nordøstlig presses vand fra Den Botniske Bugt gennem Alssund, og der er simpelthen ikke plads nok, og derfor stiger vandstanden, siger havnemester Finn Hansen til jv.dk. .... Da det så værst ud var vandstanden på 1,09 meter over nul. Da havnekajen i den sydlige ende kun er 90 centimeter, gik det galt. Han vurderer, at der 4-5 gange om vinteren sker en tilsvarende oversvømmelse på havnen. Værst så det ud for fire år siden, hvor vandet stod 1,80 meter højt. "

Lene Timmermann

@ Troels Lund:
Nettet kan bruges som Biblen - der kan findes belæg for stort set enhver påstand. Men vi, der har boet i Sønderborg, ved at vandstanden i havnen ofte har været over gadeniveau, så at Sdr. Havnegade har stået under vand. Det skete vist ikke i år, og grunden kan du sikkert få opklaret ved kontakt til havnekontoret eller Jyske-Vestkysten eller Sønderborg Ugeavis. Men så får du og din "Liberale" ven selvfølgelig ikke flere høns ud af den fjer.

Det skal jo helst passe med det religiøse budskab....!

( så må sandheden lige vrides lidt ).

'Når pengene i kisten klinger, sjælen ud af skærsilden springer!'

Og så sker der heldigvis andet end etableringer og certificeringer af fancy ZERObaggårds- og kælderbutikker her i sognet - var lige ved at skrive Udkantsdanmark Region Banan-Syd - nemlig energieffektivisering for rigtige ingeniører - måske kan det interessere nogle kjøvenhavnske intelligensblade - så de ikke kun behøver bokse med misvisende billedtekster -

http://dinby.dk/soenderborg-ugeavis/tysk-forskning-ser-mod-soenderborg

@Lene Timmermann

"Men så får du og din “Liberale” ven selvfølgelig ikke flere høns ud af den fjer." - Er der nogen der forstår hvad damen mener? Er det liberalt at mene at det der står i avisen skal være sandt? Mener Lene Timmermann at det er venstreorienteret / socialistisk at billedtekster er fantasi - eller måske nærmere beviste usandheder - som det er i dette tilfælde? Interessant tanke!

Mit ærinde er at påpege at denne artikel (som bortset fra billedteksten er meget informerende og sober) såvel som Informationen som helhed mister troværdighed når man sætte en politisk korrekt men faktuelt forkert billedtekst på.

Og så udtrykket "din "Liberale" ven. - Er det i orden at vi fremover kalder Lene Timmermann for "usandhedens ven" når hun nu bliver så forarget over at Informations usandhed afsløres - eller var det bedre om hun, jeg og alle andre nøjedes med at gå efter bolden og ikke efter budbringeren?

PS. Så skriver hun om oversvømmelsen "Det skete vist ikke i år ...", men det er faktisk det eneste af billedteksten der er sandt. Er Lene allergisk overfor sandhed?
Se billeder fra 2012 og læg mærke til at det var tørvejr:

http://www.flickr.com/photos/48460882@N08/6961204269/

http://www.jv.dk/artikel/1257992:Soenderborg--Havnegade-i-Soenderborg-er...

http://galleri.tv2.dk/Vejret/47265607/19/:Sj%C3%A6llent-billede-af-S%C3%...

Flod, havneplads og klart vandspejl.

Det er alt sammen meget gode eksempler på, hvordan de danske kystbyer klarer en stigning i verdenshavene. Det virkeligt spændende ved historien er imidlertid noget helt andet.

Nemlig, at Sønderborg har foretaget et paradigmeskift og at det har fået sit eget momentum. Man skulle flytte til Sønderborg.

@Jeppe Brogård: I mine øjne, har Sønderborg ikke foretaget noget paradigmeskift, for det er vel ikke sådan, at deres CO2-reduktion er opnået gennem nedgang i levestandard. Nej, det er netop opnået indenfor det eksisterende paradigme bestående af økonomisk vækst via teknologisk innovation. Det er illusionen om, at dette paradigme kan fortsætte, der går under navnet "grøn vækst". I tråd med min forrige kommentar er min forudsigelse for dette projekt derfor, at det vil grundstøde, så snart teknologien viser sig ude af stand til på samme tid at sikre reduktion af CO2 og sikre opretholdelse af levestandarden for Sønderborgenserne.

Det er det, der er det fine ved Sønderborgs paradigmeskift. De producerer og forbruger mere end før. Derved er de økonomisk bæredygtige. Men de har indset, at de ikke kan gøre det uden grøn omstilling.

Ser til min store overraskelse, at min kommentar til billedteksten version 2 - som stadig er direkte forkert - åbenbart er blevet slettet ...

Det kan da kun undre, at avisen kan leve med denne forkerte oplysning, at det er regnen, som var skyld i oversvømmelsen - det var det, som meddelt af lokalkendte, aldeles ikke - hvor svært kan det være ...

Jan, stil dig nu tilfreds med, at avisen (indirekte) har erkendt, at det ikke er Sønderborgs flod, der er løbet over sine bredder. ;-)

Steen - der var vist nok også en rettelse i den trykte avis - men alle debattører er jo ikke abonnenter - fatter ikke, at Jørgen Steen Nielsen kan leve med en sådan totalt forkert billedtekst i netavisen - det må så i givet fald være udtryk et "paradigmeskift", som vil noget ...;-)

Så kort kan det siges - Bo Carlsen

Den her artikel er jo egentlig et godt eksempel på den klimareligiøse skræmmekampagnes metoder!

Steffen Gliese

Ole Fredsted, det forholder sig heldigvis bedre: en fuldkommen omstilling - ikke i Sønderborg kun, men i den industrialiserede verden - vil gøre vækst ligegyldig. Genbrug, energireduktion, overgang til andre kilder, bedre udnyttelse i energifremstillingen. Vigtigst er det dog, at væksten vil blive mere forbundet med en større indsats og derfor blive fravalgt, medmindre den vitterlig er en berigelse.