Læsetid: 1 min.

Uffe Elbæk går af som kulturminister

Uffe Elbæk går af som kulturminister, oplyser han på Facebook.
Indland
5. december 2012

Kulturminister Uffe Elbæk går af, skriver han på Facebook. Det sker efter sagen om fem møder på Akademiet for Utæmmet Kreativitet (AFUK).

- Jeg har her til eftermiddag truffet en meget svær, men rigtig beslutning, og har meddelt statsministeren, at jeg ønsker at trække mig som kulturminister.

- Når beslutningen var svær, er det fordi, at jeg elsker mit job, mine kolleger i ministeriet og mit ministerområde.

- Når det er rigtigt, er det fordi, at jeg ikke kan have, at den aktuelle sag om min prioriteringer i forhold til AFUK skal skygge for det vigtige regeringsprojekt partierne er i gang med at realisere sammen, skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Uffe Elbæk er blevet beskyldt for nepotisme, efter det i sidste uge kom frem, at han har placeret fem arrangementer på Akademiet For Utæmmet Kreativitet, AFUK, hvor hans mand er ansat.

Presset på kulturministeren steg for alvor, da han på et samråd tirsdag overraskende oplyste, at han stoppede et sjette møde på AFUK efter advarsel fra en embedsmand.

Før og under samrådet fastslog Uffe Elbæk ellers flere gange, at han ikke blev advaret af embedsmænd mod at placere møderne på AFUK.

Siden har Kulturministeriet ikke holdt flere arrangementer på stedet. Derfor mener Uffe Elbæk ikke, at oplysningen om advarslen har relevans for sagen.

- Jeg har lagt alle informationer frem og har på intet tidspunkt truffet beslutninger, der har karakter af vennetjenester og nepotisme. Jeg håber med min beslutning også at stoppe den medieopmærksomhed, der har været på min mand, skriver Uffe Elbæk på Facebook.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er onsdag i Paris, men udtaler i en pressemeddelelse om Uffe Elbæks afgang:

- Det er Uffe Elbæks egen beslutning. Jeg har været glad for at have ham på holdet og for vores samarbejde.

/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

trist

randi christiansen

Er det ikke temmelig ubegavet, som minister at stå for hele FEM bekostelige arrangementer - og flere hvis det ikke var blevet standset - i et projekt, han selv er nært knyttet til ?

Hyænetid

Det lyder som om en del politikere har brugt det, svært at sige. Det virker søgt, men der kommer vel en undersøgelse...

Man mindes de glade tider, da en minister på skatteborgernes regning kunne forsyne sig selv og vennerne med fadøl, frokoster, hotel med dobbetværelse og naturfilm mmm

kan godt forstå, han ikke gider det cirkus :=)

Jeg syntes det fint at han går af. Det letter presset på regeringen, som når alt kommer til alt, er mere menneskelig end den vi havde før.

@Randi C:
Jo det er da en kende usmart, men man kan jo også lave det omvendte argument.
Jeg har ikke lige set hvordan partiet Venstre har reageret, men hvis jeg ikke husker meget galt, følte Ellen Trane Nørby(ETN) at stedet hvor hendes mor arbejder(et eller andet jydsk museum) var blevet forfordelt(i den originale betydning dvs. havde ikke fået...) med hensyn til økonomiske midler, i kraft af hendes position som folketings medlem.
Det er da en fin balance, men lad os da lige tage ETN's holdning med i perspektivet...

Det er i det mindste et sympatisk træk at han trækker sig efter at være blevet afsløret i sine dumheder.

Man mindes tiden under VKOs enevælde, hvor det krævede sager af rigsretsagskaliber for at få en minister lirket fra taburetten. En sådan her sag ville af det slæng hånligt blive affejet som småtterier og ligegyldigheder.

Uffe Elbæk begrunder sin fratræden med hensynet til hhv. eget privatliv og regeringens trivsel. Dette er givetvis korrekt.

Sagen er endnu en pervers historie om sjusk, slendrian, politisk vendetta (Ellen Trane Nørby, som nævnt af Jakob Jørgensen), personhetz og det blå pressemonopols sensationsliderlighed. Samtidig friholdes det pæne Danmark for at at fordybe sig i verserende sager med alvorlig politisk vægt, så ligevægten kan bevares.

Michael Kongstad Nielsen

Hvad har han udrettet som minister? På hvilken måde har kulturen mærket ham?

- Det er fornuftigt nok - han har kvajet sig, siger Konservatives formand Lars Barfoed til DR Nyheder.

Det er sjovt.. har han "kvajet sig" eller rent faktisk misbrugt sin position til kammerateri?? De Konservative mener naturligvis, at han bare har "kvajet sig"... underlig verden at leve i.

Jette Abildgaard

Michael Kongstad Nielsen,

Skal vi ikke blot sige,at dit spoegsmaal er et rigtigt godt et...

Men ok....den gode herre fik vel en relativ god indkomst under opholdet paa Borgen og, nogle gode - og gratis - fester....tjah, det kan vel ogsaa kaldes at udrette noget, eller....

Manden var fejlcastet i rollen som kulturminister og eksemplet på, at det ikke er ideerne eller en central selvdefineret placering i den såkaldte kreative klasse som afgør ens kulturpolitisk levetid.

Derimod kan man kaste et blik på forgængere i jobbet med en relativ lang levetid. En sammenfatning af deres frembringelser kunne opsummeres som "don't rock the boat", snorklipning ad libitum samt udgiftsneutralt og i princippet ligegyldigt værdipolitik a la kanoner. Det er åbenbart kulturministerens metier.

Konformiteten er absolut i moderne dansk politik.

P.s. jeg har ikke noget grundlag for at tage stilling i den aktuelle "sag".

Michael Kongstad Nielsen

Rasmus Knus,
Her vil jeg nedlægge en protestant, for en hvis hr. Brian Mikkelsen sad fra 2001 til 2008, og han fik desværre udrettet en farlig masse i den helt forkerte retning. Man kunne have håbet, at en ny kulturminister i en "rød" regering kunne have lagt kursen om, så den gik i en mindre kommerciel og forretningsorienteret retning, så kultur ikke længere bare er det, der betaler sig bedst. Universitetsreformen kunne også have fået et spark, og de dødsyge kanoner skal bare være sløjfet. Men nej, ikke et ord af betydning hørte vi fra Elbæk.

Når man tænker på, hvad andre ministre er kommet afsted med, er det grænsende til det tragikomiske, at Elbæk må gå af pga dette. Det er ikke klogt at favorisere et sted, som minister - slet ikke, når man har en tæt relation til en af de ansatte. Men der er næppe tale om AFUK-gate!

Jens Toft Ravn Pedersen

Det virkeligt groteske havde været, hvis man nu skulle til at bruge millioner på at undersøge udgifter på et par hundrede tusinde kr. Derfor godt at han går af - et over for skatteyderne meget sympatisk træk.

Ellers måtte han for min skyld meget gerne forblive kulturminister.

Til gengæld kan Enhedslisten og VKO for min skyld gå hjem og pudse glorien på ubestemt tid. De vækker ekstremt meget mere politikerlede hos mig en Elbæk gør.

Det var det helt rigtige tidspunkt at smutte på. Før han slider regeringen mere og mens han og partiet kan få medfølelse hos vælgerne. Samtidig udstiller det også den tidligere regering, hvor ministrene klamrede sig posten trods langt alvorligere forseelser.

Ved ikke om det koster millioner at undersøge omfanget af nepotisme, men det kan virke besynderligt, hvis forhold ikke skal undersøges når en minister går selv.

Med hensyn til enhedslisten, som mange lader til at være sure på, så burde de nok have væltet hele regeringen for længst.

Det er muligt, Elbæk var et forkert valg af Vestager, han var iværksætter ikke kynisk politiker. Han kendte ikke til miljøet på Borgen, der er blevet meget ubehageligt i medieverdenen hver gang der er en lille fjer, så vokser den til 5 høns. Henriette Kjær blev jo hetzet på samme måde, hun gik helt. Det massive angreb, Elbæk blev udsat for med den ene mere fordrejede bemærkning efter den anden, der skal man være skolet, skarp og cool, det er han ikke. Trist at et varmt menneske, ikke kan få lov at være minister i dagens DK.
I gen samrådet i går var en modbydelig optræden
fra flere af V og DF . Og Ø politikeren på området, var ikke så kvik at det gjorde noget.
Godt han vælge ministerbilen fra, det gør ham mere respektfuld i mine øjne, der er grænser for hvad man skal finde sig i på grund af en fodfejl.

Ruben Michelsen

Helle Walther.
Hvorfor holder du hånden under EL?

Michael Kongstad Nielsen

Det er ikke nok, at en minister er et varmt
menneske, som det er synd for, at nogen går efter, på grund af en fodfejl. Jeg spørger igen, hvad fik han udrettet?

Efter Brian Mikkelsen kom Per Stig Møller, der fik posten som retræte. Han fik alligevel sat et kraftigt fingeraftryk i form af Radio24syv, om man kan lide det eller ej.

Blæser i jeres basuner i små radikale engle!

Nu er der blevet plads til endnu et medlem af den lille familie.

Hør her alle hyæner:
Uffe har være kammerat i over et år og får derfor ministerpension, som hans mand kan overtager som enkemand. Ha ha ha

Ruben@ Det gør jeg faktisk heller ikke, det var en båtnakke af kulturordfører at høre på, jeg er dybt skuffet over Ø håndteringen af den sag, de dannede fælles front med DF og V, det er meget trist.

Elbæk var anderledes, end andre politikere, han lavede en dum fodfejl, men slet ikke nok til det mediestunt og oppositionsmassakre han blev udsat for, slet ikke.
Politik og det er mest ulækkert., det var samrådet i går i en nøddeskal. At se Pia K fryd i dag, og V kulturordførerens fjogede kommentater. :(

Nej , Ivan, det gør han ikke, han går selv, så det er ikke noget særligt, han er ikke FT valgt. Han kommer altid op igen, vi vil se ham i lederpost i det musisk kreative miljø, som man vil se Thor Møger om tre-5 år på toppost enten i politik igen eller erhvervslivet.

Kongstad@ radio 24/7 er en pestilens. Så ingen tak herfra.

Hvis du overværede de 4 timer af samrådet som jeg, håber jeg faktisk, du selv vil have samme grimme smag i munden over de politkere, ikke alle men de fleste, som sad der, som hyæner og tampede løs. De fik svar, det drejede de til noget modsat, De vinklede, Jeg er ikke sart, men det var direkte modbydeligt at overvære, jeg kunne have slukket, men syntes jeg ville se med egne øjne og øren og ikke lade mig manipulere af aviser og TV og journalist kommentatorer.

Manden har abdiceret - indstil undersøgelsen!
Der er ingen grund til at spilde penge på den sag.

At Ellen Trane Nørby kan have haft en finger med i spillet, er jo slet ikke usandsynligt - "Tak for sidst"

/O

Uffe Elbæk er jo ikke faldet, fordi han har favoriseret en institution, han selv har stået fadder til i tidernes morgen under navn af Gøglerskolen.
Uffe Elbæk er faldet, fordi hans hidtil førte politik har gjort ham venneløs i de kredse, han er minister for.

Ruben Michelsen

Helle W.
OK, så er vi enige.

Jeg har fået slettet et indlæg der lød
"Stort tillykke til tæskeholdet fra DF, EL og V" o.s.v.
Mon det var blevet slettet, hvis jeg havde undladt EL ?

For mig at se er hele sagen en teaterforestilling.
EL havde ikke til hensigt at slagte Elbæk, men at prygle Vestager p.g.a.hendes økonomiske politik.
DF er ligeglad med Elbæk. Deres hensigt var at straffe RV p.g.a. deres udlændingepolitik.
V er heller ikke specielt ude efter Elbæk, men benytter en hver lejlighed til at miskreditere regeringen.

Spørgsmålet er, om de ikke alle har skudt sig selv i foden.
Bemærk også, at alle toppolitikerne har holdt sig langt væk fra sagen, men overladt den til folk fra 4. kartoffelrække.
Mon ikke Johanne og Skipper lige nu glæder sig over, at de holdt sig væk.

Kommentar til Uffe Elbæks afgang:

Kære Uffe. Jeg har i mange år fulgt dig med interesse og begejstring - i særdeleshed i Kaospilotdagene, hvor du virkelig gik nye veje...på den fede måde. Vil til gengæld være helt ærlig og understrege, at din (manglende) dømmekraft og dine dispositioner i Kulturministeriet på ingen måde har imponeret. Jeg mener ganske enkelt ikke, at du har været i stand til at f
ylde (klovne) skoene ud. Derfor synes jeg din udmelding idag er både nødvendigt og logisk: Du magter at være igangsætter og ægtemand, men du har simpelthen ikke formatet til at beklæde en ministerstilling. At statsministeren, uddannelsesministeren og din egen partileder idag udtaler at de har fuld tillid til dig som person - og at du efter deres mening godt kunne fortsætte som minister, afslører for alle tres vedkommende en pinagtig mangel på viden og indsigt vedrørende politisk ledelse og legitimitet....
Bedste hilsner
Bo Mollerup

Sådan, Bo Mollerup! Og mon det ikke også er det, der ligger bag?

Køb en playstation.

Den er ovenikøbet multikulturel.

Uffe Elbæk er om noget eksonent for - og har stået fadder til - den radikale, altså Radikale Venstres, kulturpolitik. Denne gik i allerede i 1990erne ud på at lave kæmpestore arrangementer, som kunne bruges til at promovere f.eks. Aarhus/Århus. Og dermed få erhvervslivet til at støtte kulturen, så de kunne tjene (endnu) flere penge. Og så gik den også ud på, i hvert fald i 1990ernes Aarhus/Århus, at nedlægge al selvforvaltning blandt borgerne. Derfor blev et brugerstyret aktivitets og kulturhus kaldet *Huset* nedlagt. Og solgt....for at få penge i kommunekassen.
Og inddraget i kommunen og til kommunen - eller sagt på en anden livsverdenen blev ædt af systemverdenen.

Læs Ræson der har en artikel om mediernes rolle i ovenstående sag. og jeg var faktisk enig med dig Ruben@ også i den, der blev slettet, det var da med stor ironi du formulerede dig. men den kunne også mistolkes, derfor er den nok slettet med eller uden Ø.

Det blev et spørgsmål om tillid, og man kan bestemt have tillid til UE, hvad Vestager og Thorning udtrykker, men han besad ikke den barske evne spillet på Borgen er, Thorning gjorde heller ikke i starten, men hun har lært det. Ordentlige mennesker som tror, at opfører de sig selv ordnetlig i deres job osv. og behandler folk okay, de slagtes ved første lejlighed af pressen, som skal sælge deres aviser og have seertallene op. Samme kommentatorer og VOKLØ politikere står nu i kø foran håndvasken, de opførte sig som hyæner, det var massakre for åben skærm. Ulækkert.