Hvis man i dag spørger den tidligere konservative kultur-, justits og økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen, hvad der var hans største bedrift i de næsten 10 år, han var minister, er svaret den omdiskuterede Kulturkanon fra 2006. En liste med 108 værker, som skulle være et officielt katalog over det bedste af det bedste i den danske kulturarv.
»Jeg har den faktisk stående herinde et sted, for jeg skulle bruge den til en gave,« siger han, mens han rejser sig fra skrivebordet på sit kontor på Christiansborg og begynder at lede efter den i bogreolen.
»Der var den.«
Han sætter sig og bladrer ivrigt.
– Brian, da Kulturkanonen blev udgivet, var der en kritik af…
»Så kan man læse noget Steen Steensen Blicher, H.C. Andersen, Søren Kierkegaard…«
– Men kan du forstå den kritik, der var af…
»… Herman Bang, Henrik Pontoppidan, Johannes V. Jensen.«
– …at kulturkanonen var noget smagsdommeri?
»Årh. Jeg får sgu helt lyst til at gå i gymnasiet igen,« griner han og klapper bogen sammen, inden han svarer på spørgsmålet.
»Ja, det forstår jeg godt. Men det var en misforståelse, og det er det stadig. For kanonen var jo en erkendelse af, at der var noget, der var bedre end andet. Så kan man have forskellige meninger om, hvad der er det bedste, men det var nødvendigt, at vi fik den diskussion.«
En dyne over debatten
Ifølge Brian Mikkelsen er ytrings- og trykkefriheden blandt de vigtigste af de grundlovssikrede rettigheder, for det er i kraft af muligheden for at have forskellige meninger og debattere de meninger, at et samfund og et demokrati kan udvikle sig.
Ved regeringsskiftet i november 2001 blev han den første borgerlige kulturminister i næsten ni år og en helt central spiller i Anders Fogh Rasmussens (V) værdikamp.
Ifølge ham selv var hans værdikamp baseret på ytringsfriheden, og her mener han netop, at Kulturkanonen på trods af en hård fødsel var med til at skabe større rum for forskellige meninger i kulturlivet, end der i hans øjne havde været tidligere, ved at skabe en debat om, hvad der er god kultur, og hvad der er mindre god kultur og på den måde skabe en udvikling.
»Det er jo også en del af ytringsfriheden, at folk kan komme til mig og sige: ’De valg er jeg fuldstændigt uenig i. Det er da de værste valg, jeg nogensinde kunne forestille mig,’« Men det var ikke kun i kulturens verden, at Brian Mikkelsen havde et ønske om, at debatkulturen skulle være anderledes. Han var af den opfattelse, at der siden 1970’erne havde hersket et meningshegemoni i samfundsdebatten, hvor de venstreorienterede monopoliserede på de rigtige meninger. Derfor blæste han i et interview med Politiken i 2003 til kamp mod »det venstreorienterede meningstyranni«, som han kaldte det.
»Da vi kom til magten, lå der en dyne hen over debatten. Man skulle have den rigtige tone i flygtningedebatten. Man skulle mene, at alle offentlige udgifter var af det gode. Det var mit opgør at bryde med det, så der ikke var nogen, der havde monopol på at mene det rigtige. Der skulle være plads til meninger, så man kunne strides om dem og på den måde finde frem til, hvad der var det rigtige,« siger han i dag.
– Du mener altså ikke, at der var fuldstændig ytringsfrihed i tiden op til jeres regeringsperiode?
»Det har der jo været i kraft af grundloven. Men det var ikke alle holdninger, der var acceptable. Det er jo nuancen, for man blev selvfølgelig ikke straffet for at have de forkerte holdninger, ligesom man gør i andre lande. Man blev bare holdt ude af det gode selskab.«
I dag, efter de borgerlige havde magten i næsten 10 år, mener Brian Mikkelsen, at de har vundet opgøret med »det venstreorienterede meningstyranni«, og i hans øjne er der ikke længere den samme berøringsangst over for visse emner, som han mente, der tidligere var.
»Og det er sundt, for så kan meninger brydes, og når meninger brydes, så opstår der noget diskurs i forhold til, hvor vi som samfund er på vej hen,« siger han.
– Men er det ikke bare et borgerligt meningstyranni at udgive en bog og sige nu fortæller vi jer, hvad der er god kultur?
»Nej, for der er noget, der er bedre end andet. Der er nogle værker, der er mere interessante og vigtigere at læse end andre. Med kanonen kan man blive præsenteret for de værker, og så kan man læse dem eller lade være. Man kan være enig eller uenig, men det essentielle er, at man får en diskussion af, hvad der er kulturel kvalitet,« siger han.
Med små syv år på taburetten er Brian Mikkelsen den kulturminister, der til dato har siddet længst tid i streg. Når han tænker tilbage på dengang, han startede i Kulturministeriet, var det en periode, hvor han som ’borgerlig værdikæmper’, som han selv kalder det, måtte tage mange kampe med det typisk venstreorienterede miljø.
»Jeg havde en idé om, at når jeg blev minister, så skulle jeg ændre ting. Jeg skulle ikke bare administrere. Det var en forpligtelse, for det var det, jeg var blevet valgt på. Men de kulturfolk, der sad derude, var trænet til, at sådan en borgerlig konservativ som mig automatisk var en modstander. Så der var mange kampe og slagsmål i starten, og når jeg ser tilbage på det i dag, var jeg nok også selv for utålmodig og for bombastisk i nogle ting,« siger han og fortsætter:»Men efter et par år begyndte vi at finde hinanden. De kunne se, hvad det var, jeg ville. Nemlig at gøre noget ved kvaliteten og glæden i kulturen. Jeg ville have, at børn og unge skulle opleve kvalitetslitteratur og ikke bare poppet litteratur og tegneserier. Jeg ville have en erkendelse af, at der er nogle danske værdier, der er bedre end andre. Den måde, vi taler på og opfører os på, er jo formet af den kultur, vi lever i. Dansk film, dansk musik og dansk design er med til at definere os som danskere, og der er H.C. Andersens eventyr altså bare bedre end en eller anden tilfældig forfatter, for han fortæller vores historier.«
Brian Mikkelsen mener selv, at han brugte sin plads i Kulturministeriet til at kæmpe en kamp for at fremme ytringsfriheden i den offentlige debat, og at samfundsdebatten i dag er blevet »lidt tam«.
»Hvor er de venstreorienterede henne? I nullerne havde vi mange gode diskussioner om, hvor vi er på vej hen som samfund. Men hvor er de holdningsmæssige modstandere henne i dag?« spørger han med henvisning til, at regeringen i hans øjne har overtaget den tidligere regerings politik på en række områder.
»Da vi fik den nye regering sidste år, var der kolossale forventninger til, at tingene ville skifte. Her taler jeg ikke bare om løftebryder diskussionen, men om at den politiske stemning ville skifte. Så der må sidde nogle desillusionerede mennesker derude og sige: ’Hvor blev det af, det alle de gode mennesker ville levere?’ Jeg savner i hvert fald en skarpere, mere nuanceret debat i dag, for hvis vores samfund skal udvikle sig, kræver det, at folk kan stille sig op og sige, hvad de mener.«
Mere end et juletræ
Seneste artikler
’Mange har mistet evnen til at se, hvad man kan bruge fællesskabet til’
31. december 2012Mens det under 10 års borgerligt VKO-styre var det enkelte individ, der var i fokus, er det ifølge Socialdemokraternes Pernille Rosenkrantz-Theil fællesskabet og evnen til at stå sammen, der skal sikre den enkelte rettigheder. Men først når man har ydet en indsats for fællesskabet, mener hun’Jeg er jo ikke to mennesker’
27. december 2012Er det som religiøst folketingsmedlem muligt at adskille politik og tro? Esben Lunde Larsen mener ’ja’ eller rettere: ’Jo, på en måde.’ For man er jo ikke to mennesker, og i etiske spørgsmål taler han med sin kristendom i bagagen. Derfor, forklarer han, er også han modstander af homoseksuelles ret til at blive gift i folkekirken
»Hvor er de venstreorienterede henne? I nullerne havde vi mange gode diskussioner om, hvor vi er på vej hen som samfund. Men hvor er de holdningsmæssige modstandere henne i dag?«
Kære Brian. Dem jordede VKO så meget under de gode diskussioner i nullerne, at de ikke længere har lyst til at deltage i den såkaldt nyvundne og frie debatkultur, hvor en tilsvining er en garanti.
»Det kan godt være, at man kan grine lidt af, at han gang på gang har den her lemfældige omgang med sandheden - men det bliver meget alvorligt, når han, som den øverste ansvarlige for borgernes tryghed, går ud og taler konflikter op.
Og det gør han, når han lyver eller overdriver om bomber og om børns kriminalitet,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt Nielsen fra Enhedslisten
http://www.information.dk/219049
Var det forresten ikke osse denne Mikkelsen, der hævdede, at en mand fra Danmarks Radio havde ønsket Per Stig Møller hængt i en lygtepæl?
De venstreorienterede har vel erkendt, at den enkleste og hurtigste måde at få kapitalismen til at gå under på er at overlade den til sig selv.
Bare et eksempel.
Vi melder os ind i kristelige organisationer og opgiver den faglige kamp, og når vi bliver spurgt, så siger vi ja, tak til lønnedgang i årevis og dermed voksende forarmelse og faldende købekraft, hvilket igen stopper al handel og vækst i landet, så kapitalisterne til deres overraskelse (kuk, kuk) ikke kan sælge deres varer, og det hele går i stå. (Selvom de riges behov for tudekiks er stort, giver det med moderne maskiner trods alt kun beskæftigelse til en enkelt bager eller to).
Og sådan kan den nye venstreorienterede strategi bringe kapitalismen hurtigere til fald end anarkistiske bombemænd og skumle kommunistiske nogensinde har kunnet drømme om.
Brian Mikkelsen efterlyser en skarpere og mere nuanceret debat.
Er en skarp debat da et mål i sig selv ?
Så kan han da finde den på Ekstrabladet eller på Saxobanks egen side (jeg kan ikke lige huske, hvad den hedder) eller han kan se Clemens-debatter i TV, hvor man sjældent bliver klogere, men afjort mere opgivende.
Så kan Brian Mikkelsen more sig med at kanonisere debatter.
Som offentlig ansat i 0-erne har jeg svært ved at huske det frihedsideal, som Mikkelsen prædiker. Vi oplevede kun indskrænkninger og kontrol og mistillid fra regeringens side.
Kanoniseringen oplevedes som et slet skjult forsøg på at indføre en opstramning af den frihed, som lærere havde haft til selv at udvælge interessante emner fra de enkelte perioder, som i forvejen er beskrevet i undervisningsvejledninger.
Brian Mikkelsen har offentligt fremført løgnagtige beskyldninger mod en medborger for at forhindre denne i at komme til orde i Danmarks Radio. Nu kommer han bagefter og erklærer sig frejdigt for at være tilhænger af fri debat. .
Jeg kan i hvert fald konkludere, at LA er et barn af VKO og sejren over debatkulturen. Tilsvininger, løgne og manipulationer blev blåstemplet, som værende saglige indspark i enhver debat med kulturradikale og smagsdommere i nullerne. Så han fik sin skarpe debatprofil...
Brian Mikkelsens ytringer i artiklen kan jeg, i min vildeste febervildelse, ikke se, at en klassisk konservativ vælger skulle kunne bakke op. Han bærer i hvert fald ved til det bål, der langsomt opsluger de konservative ind i et sort hul.
manden har jo galloperende storhedsvanvid...
Kan vi så få noget ro, der males, skrives, og komponeres - der musiceres, der øves, der tænkes, der reflekteres - der leges (av, det kan Brian ikke lide)
Når snobberne hopper, som i kampklædte tropper, får jeg lopper.
Hvornår ved man?
Det ved man når man ved, og så siger man det ikke, men gør det i stedet - men når man ikke kan gøre, fordi de der spørge, ik' kan høre:
Så gids man ik' at svar' - og skids D hel' et styk.
Åndsamøbe
Hvor er slipset ?
Eller er manden ved at klæde sig helt af ?
Jeg hørte forleden i radioen,
Claus Hjort Frederiksen, en af landets meget talende hoveder føre sig frem i en debat med, at danske arbejdsløse jo ikke gad at arbejde i gartnerier og som rengøringsassistenter.
Det er SÅ urimelig en debatkultur at blive ved med at ævle i de samme påstande, som er tilbagevist gang på gang. Det sætter enhver form for rimelighed ud af styr, for hvis de andre debattører begynder at tilbagevise CHF's påstande, så har han vundet kontrollen over debatten. Hvis de lader ham fremføre løgnagtighederne uimodsagt, så har han også vundet.
Hvis det er den form for 'debat' Brian Mikkelsen savner, så kan han finde den. Han skal bare smutte ind og samtale med CHF.
Vorherrebevars!
Brian M.,
så skal der sagligt og fagligt argumenteres for dette.
At påstå noget er bedre end alt andet bare fordi dette 'noget' er Dansk og det 'andet' ikke er, den duer ikke.
@Peter Taitto - kl 14.05
Du har desværre fuldkommen ret. Et af de mest uhyggelige eksempler jeg kan mindes, er Jyllandspostens karaktermord på Michael Rothstein. En af humanismens skarpeste og mest veltalende forkæmpere - slagtet i kølvandet på debatten om ungdomshuset. Er det BMs debatkultur?
tegneserier ???
Sig mig, tror Brian Mikkelsen, at han lever i 1970erne? Og er skolelærer Skelager.....(i Niels Hausgaards skikkelse).
Ved Brian Mikkelsen da ikke at der findes fremragende tegneserier, f.eks. Tintin eller andre tegneserier fra Belgien. Og hvad med de grafiske noveller eller romaner som er udkommet de seneste år? Har han også noget imod dem...
Og hvorfor spørger journalist(eleven?) ikke om hvorfor Brian Mikkelsen dog sagde dette:
»En middelalderlig muslimsk kultur bliver aldrig lige så gyldig herhjemme som den danske kultur, der nu engang er groet frem på det stykke gamle jord, der ligger mellem Skagen og Gedser og mellem Dueodde og Blåvandshuk.« (Tale ved De Konservatives årsmøde, 24.9.2005).
»Der er stadig mange slag, der skal slåes. Et af de vigtigste handler om den konfrontation, vi oplever, når indvandrere fra muslimske lande nægter at anerkende dansk kultur og europæiske normer. Midt i vores eget land er der ved at udvikle sig parallelsamfund, hvor minoriteter praktiserer deres middelalderlige normer og udemokratiske tankegange.« (Tale ved De Konservatives årsmøde, 24.9.2005).
kilde:
http://www.humanisme.dk/hate-speech/brian_mikkelsen.php
Og så vidt jeg husker kædede Brian Mikkelsen selv denne kulturkanon sammen med et opdragelses-projekt, ikke mindst overfor de muslimer, der kom til Danmark. De skulle lære 'danske værdier' skulle de, herunder demokrati, og at store danske mænd havde ændret Danmark, for interessant nok var der jo næsten kun mænd med i kulturkanonen, ikke sandt...
Og det der med at der lå et venstrefløjsdyne af alt ned over tonen og indholdet i debatten før 2001-2002 er jo ganske enkelt ikke korrekt. Indtil 2001-2002 var Danmark vidt berømt ude i det ganske, vide verden som et åbent, humanistisk samfund, hvor alle mennesker var velkomne, og som tog imod flygtninge fra nær og fjern. Indtil mørket skred frem og Pia K. mv. opstod og begyndte at udsprede usandheder, fortielser, fordrejelser og løgne omkring indvandrere og flygtninge. Og Ekstra-Bladet stod som altid denne højre-populisme nær. Uden EB's kampagne 'de fremmede fra 1996-1998' havde Dansk Folkeparti aldrig vokset sig så stor.....er min påstand....
Og H.C. Andersen fortæller vores historie? Øh nej, - H.C. Andersen rejste bl.a. til Tyrkiet, Italien og Grækenland og samlede inspiration til sine romaner og sine eventyr; historien "Kejserens nye klæder" findes også i en tyrkisk eller græsk version. Og H.C. Andersen var dybt foragtet af alle danskere, ja også af borgerskabet i Danmark, i næsten hele hans levetid. (1805-1875)
De borgerlige ønskede ikke fri debat..
De slog ned på alle, der havde en anden mening end den borgerlige...og så havde de medhjælpere, der kunne grave skidt op om modstanderen, som så blev udstillet næste dag i alle aviser.
Marlene Wind var en af dem, men der var mange flere, som blev gjort til grin og hånet og svinet til .
Hvad er det han vil ham Brian....vil han have os til at bruge samme metoder?
Den yderst talentfulde og ydmyge debattør Brian Mikkelsen må ud og opfinde nogle lidt skarpere knive til sin skuffe.
Vi tilbyder til gengæld gerne Brian undervisning, selve debatten er meningsløs uden at Brian forbereder sig.
Citater er du for gammel til, så nu skal Brian reflektere, og ind i stoffet.
Hilden før, og Elbæk efter ... det er en billig baggrund at brillere på måske, men man er formentlig bedst tjent med en konservativ kulturminister. Altid.
Hvordan rindalismens 'kunst skal betale sig selv'-ideal blev venstrefløjens officielle kultursyn ?
Det er fór meget og verdensbilleder knuses ... Jeg skal forskåne jer denne gang :-)
Kulturkanon fra 2006. En liste med 108 værker, som skulle være et officielt katalog over det bedste af det bedste i den danske kulturarv.
Når jeg ser besøgende på museer, der betragter kunstværker, sker det ofte at jeg høre dem rost i høje toner, hvor jeg synes det er noget makværk. Det modsatte sker også.
Man kan ensrette en opfattesle af god kunst, men da kun blandt mennesker, der er præget ens og taler kunsten ud i en fællesliste over god kunst.
Al kunstbedømmelse er subjektiv og tak for det og den enkeltes oplevelse.
Man kan dog ved at få forklaret motivet og motiverne bagved få rokket sin opfattelse, men det umiddelbare indtryk må være det der bær for den enkelte.
At gå i takt omkring kunst må være en misforståelse.
I mine øjne er Brian Mikkelsen navleuld.
// Jesper
Brian Mikkelsen er inkarnationen af en borgerlig dansk levebrødspolitiker
Brian Mikkelsen mener, at han som kulturminister og ’borgerlig værdikæmper’ har været med til at skabe et debatklima, hvor der er bedre plads til forskellige holdninger.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
At statsbestemme kunst ligge på linie med , hvad der skete i de kommunistiske stater, hvor arbejderstatuer og soldaterditto skuer ud over et goldt landskab såvel mentalt som fysiskt og hvor personer, der havde en anden opfattelse blev isoleret i dette landskab.
Statsliberalisme er som olie og vand.
De har været hurtige på Politiken ved at smække et debatoplæg på af Anita Bay Bundegaard, (som ikke er cand.ling.merc). Hun går dermed i brechen for sin kulturven Brian Mikkelsen. Det er en eventyrlig omgang sludder for en sladder, om at man skal have 'elitekunst' ligesom man har eliteidræt. Hun kan ikke forklare hvordan man skal udvælge elitekunsten, men nu har hun vist sin støtte, hvis Brian-drengen skulle komme til fadet endnu en gang til.
Der er særligt et klip fra Brian Arthur Mikkelsens tid som Justitsminister der vil stå som en kanon for efter tiden:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=y2n4SkWQiNc
Gu' ved, hvad denne Mikkelsen er på? (Mosbaks link)
Skal man bruge hans eget billeddsprog, så 'har han ikke opfundet ret mange skarpe knive i skuffen.'
Det er simpelthen forfriskende at høre fra denne kulturpolitiske kæmpe. En tænker uden lige, og ophavsmanden til den revolutionerende tanke at staten skal udgive lister (kanoner) der på pædagogisk og lettere belærende vis inspirerer borgerne til at skelne mellem skidt og kanel. Kanonlisterne udpeger det absolut væsentligste folk bør vide før de tager til nytårskur hos dronningen. Top notch.
HAHA Praktikanten har censureret min kommentar væk.
Hurra for ytringsfriheden her i Information.
@Taitto - tør øjnene og tag en kiks !
Hvad er det for noget snik-snak, at alle de rettroende er blevet tromlet ned af den forrige regering, så man ikke tør sige noget ?
Den infantile attitude skal der nok komme noget godt ud af ikk !?
Uagtet, at man er rygende politisk uenig med Brian M., så er det da rigtigt, at den politiske debat er blevet tam, fordi S og SF i store træskolængder blot føre VK regeringens politik videre, men det er sandt for dyden ikke Brian Ms skyld vel ??
Vi skal have en vild og levende debat, hvor også de unehagelige meninger fra de yderste fløje kommer til orde - det er sand pluralisme !
"De har været hurtige på Politiken ved at smække et debatoplæg på af Anita Bay Bundegaard, (som ikke er cand.ling.merc). Jens Overgaard Bjerre
må man her påpege det typiske billede af Informations læsersegment, akademiske bedrevidende
esoteriske kulturradikale holdninger: vi herinde er bedre end dig
Nikolaj Petersen: sådan noget sludder.
Informations læsersegment er vidende, begavede, tænksomme mennesker, som ikke lader sig manipulere med. Det kan borgerskabet ikke lide, for de kan ikke tåle kritik.
@steen Sohn
Kruger rand ?
Er det ikke det narkotikum han bekender sig til ?
// Jesper
Frimann kender du den sydafrikanske mønt?
Højrefløjen gjorde det, de anklagede venstrefløjen for at gøre:
Dominerede debatten
Holdt venstreorienterede nede vha. bla. politiet.
Fik kritiske røster stoppet ved at gå efter personen.
Udraderede al modstand med god hjælp fra
højreorienterede kommentatorer, journalister etc. , som er filteret sammen som kartet uld og som sørgede for hinandens indkomst vha fede jobs næsten værre end pamperne i S.
Brian Mkkelsen var med i det spin sammen med resten af VK.
Tilbage er nu en venstrefløj, som ikke gider ytre sig, for hvad nytter det....højrefløjen lytter jo alligevel kun til deres egne ...og deres fornemmeste opgave er at promovere eget ego
. Brian Mikkelsen er et godt eksempel på det: Egenprofilering på bekostning af at være Tjener for Folket og sørge for alle føler sig hjemme i deres fædreland.
Gert Villadsen
Jeg giver dig ret i, at den politiske debat er blevet tam. Men det har den også været siden VKO-regeringen begyndte den offentlige lynchning af bla. "smagsdommere". Og med tanke på den behandling, som specielt Marlene Wind, fik af visse fremtrædende politikere fra VKO-regeringen i sin tid, blev det formålsløst, at stikke snuden frem medmindre man havde masochistiske tendenser.
Peter & Mette
Jeg er helt stålsat: Alle uanset, hvor gale der, skal have ytringsfrihed !
Hvis man ikke kan tåle at bli' modsagt af selv de mest usaglige tåber, så er man en kylling --- det gælder uanset, om man hedder Frank, Aaen, Malene Wind eller Jesper Langbale - end of story !
Brian Mikkelsen er jo ikke nogen slem fyr, men blot en person, der har været indover en periode og følt at han skulle riste sig en rune og lidt popularitet.
Danske Bank køber landsholdet og bader sig i holdet, samtidig med at de stripper ind- og udlånskunder-indlånskunder med 0 rente og udlånskunder med renter fra 10- og udlånskunder med fra 10-19% i renten plus gebyrer etc.
Hvis man nu købte to landshold eller for den sags skyld lavede to kulturkanoner, hvad kunne man så komme afsted med, hvor populær kunne man blive?.
Det er jo sådan med selvmål, at det går op for de fleste, når det sker og det er vel det væsentligste.
Jeg så en beskrivelse af en himmelseng med nylonlagen og med den lille havfrue placeret i sengen og kom til at tænke på Brian Mikkelsen-forklaring følger ikke, det er kunsten.
Gert Villadsen
Min version af ytringsfriheden indeholder også retten til at holde kæft.
Godt nytår. :)
’Det skal være muligt at sige, at noget er bedre end andet’
Bestemt! Som f.eks. at *.* er en bedre kulturminister end brian.mikkelsen.
/O