Læsetid: 2 min.

EL beskylder Bødskov for at tie om iranske kurdere

I efteråret blev justitsminister Morten Bødskov (S) i Folketinget spurgt om udsendelser af iranske kurdere til Nordirak. Men selv om der på det tidspunkt forelå ’en afklaring’ fra Rigspolitiet om netop den sag, oplyste ministeren ikke om problemerne
Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen beskylder justitsminister Morten Bødskov (S) for at tilbageholde oplysninger om udsendelser af iranske kurdere til Irak.

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen beskylder justitsminister Morten Bødskov (S) for at tilbageholde oplysninger om udsendelser af iranske kurdere til Irak.

Keld Navntoft Scanpix

16. januar 2013

Justitsminister Morten Bødskov (S) har tilbageholdt oplysninger for Folketinget om udsendelser af iranske kurdere til Irak.

Det mener Enhedslistens integrationsordfører Johanne Schmidt-Nielsen, efter at Information har afdækket, hvordan Rigspolitiet i flere måneder undlod at reagere på en oplysning om, at Irak ikke vil tage imod de iranske kurdere. Netop problemstillingen omkring mulighederne for at udsende iranske kurdere til den nordlige kurdiske region i Irak (KRI) spurgte Johanne Schmidt-Nielsen ind til den 9. august 2012 i fire spørgsmål til justitsminister Morten Bødskov.

Som Information har skrevet, bad Flygtningenævnet sideløbende den 21. august Rigspolitiet om en udtalelse om samme problemstilling: Kan iranske kurdere udsendes til KRI?

Men i svarene fra justitsministeren til Johanne Schmidt-Nielsen, som er fra den 8. oktober 2012, altså efter Flygtningenævnets henvendelse til Rigspolitiet, nævnes det ingen steder, at Rigspolitiet på daværende tidspunkt undersøgte sagen på foranledning af Flygtningenævnet.

Det nævnes heller ikke, at den irakiske ambassade allerede den 10. april 2012 over for Rigspolitiet havde givet udtryk for ikke at ville tage imod iranske kurdere.

»Jeg synes, det lugter af, at man tilbageholder oplysninger for Folketinget og dermed offentligheden. Jeg spørger jo til situationen omkring udsendelse af iranske kurdere til Irak, og i den situation ville det være helt oplagt at nævne, at der faktisk er problemer med at få Irak til at tage imod de her personer,« siger Johanne Schmidt-Nielsen.

I kontakt med ministeriet

I en mail til Information har Rigspolitiet skrevet, at »en afklaring af situationen forelå i forbindelse med Justitsministeriets besvarelse den 8. oktober 2012 af fire spørgsmål fra Folketinget«.

Justitsministeriet har derfor efter al sandsynlighed vidst, at der var problemer med udsendelserne, men nævner det alligevel ikke i svarene, påpeger Johanne Schmidt-Nielsen.

»Når nu Rigspolitiet oplyser, at det er i forbindelse med de spørgsmål, jeg har stillet, at kontakten mellem Rigspolitiet og Justitsministeriet opstår, hvorfor får jeg så ikke de informationer som svar på mit spørgsmål?«

Det er imidlertid først i november – efter justitsministerens svar til Folketinget – at Rigspolitiet får en officiel udmelding fra den irakiske ambassade og dermed opgiver at sende de iranske kurdere til KRI.

Men det er ikke en undskyldning for ikke at nævne problemerne med udsendelserne i svarene til Folketinget, mener integrationsordføreren.

»Rigspolitiet er opmærksom på, at der er problemer, og selv om man ikke er helt færdig med at undersøge, hvor omfattende problemerne er, synes jeg, det er en relevant information,« siger Johanne Schmidt-Nielsen. Information ville gerne have spurgt justitsminister Morten Bødskov, hvorfor problemerne med udsendelse af iranske kurdere ikke nævnes i svarene til Folketinget. Information ville også gerne have spurgt, hvad det var for en »afklaring«, der fandt sted i forbindelse med besvarelsen af de fire spørgsmål.

Men hverken ministeren eller ministeriet vil interviewes om sagen. I stedet skriver ministeriet i en mail:

»Af hensyn til de igangværende forhandlinger med de irakiske myndigheder ønsker vi ikke at oplyse yderligere, end hvad der fremgår af nedenstående og diverse folketingsbesvarelser.«

Johanne Schmidt-Nielsen siger, hun nu vil spørge justitsminister Morten Bødskov, hvorfor det ikke blev nævnt i svarene på hendes spørgsmål, at der var problemer med udsendelse af iranske kurdere på daværende tidspunkt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Erik Jensen
Erik Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu