Nyhed
Læsetid: 3 min.

Erhvervsliv: Udlændingesystemet skal ryddes op

Udenlandske forskere har fået sværere ved at komme til Danmark og arbejde under den nye regering, oplever Københavns Universitet. Erhvervslivet vil have regeringen til at rydde op i udlændingereglerne, så ansvaret bliver forankret i ét ministerium
Mustafa Fazli – en 30-årig tyrkisk forsker fra Københavns Universitet – fik afslag på permanent ophold efter 19 måneders ventetid med begrundelse i et kriterium, der blev afskaffet sidste år. Nu skal sagen gå om.

Mustafa Fazli – en 30-årig tyrkisk forsker fra Københavns Universitet – fik afslag på permanent ophold efter 19 måneders ventetid med begrundelse i et kriterium, der blev afskaffet sidste år. Nu skal sagen gå om.

Indland
21. januar 2013

Regeringen har opløst Integrationsministeriet, men den er ikke sluppet af med de mange problematiske sager, der klæbede til det gamle ministerium. De seneste uger er det især historier om højtuddannede udlændinge, der har problemer med at få lov at blive i Danmark, der har fyldt i pressen. Det er på trods af, at regeringen har en erklæret ambition om at rekruttere flere internationale talenter.

Men selv om regeringen måske siger det rigtige, er der ikke sket den store forandring fra den forrige regering, lyder det fra erhvervslivet. En af de største udfordringer for at tiltrække og fastholde højtud-dannede udlændinge er, at regulering af området behandles i mange forskellige ministerier, siger Tine Howitz, der er CEO for Consortium for Global Talent, et fælles initiativ mellem 18 af Danmarks største virksomheder.

»Vi ser alt for tit enkeltsager dukke op, hvor man tænker, ’hvad sker der lige her’. Så bliver der slukket brande, men det er en ad hoc-indsats, og det er beklageligt,« siger Tine Howitz

Samme oplevelse har man i Dansk Erhverv, hvor forsknings- og uddannelsespolitisk chef Jannik Schack Linnemann kalder de eksempler, der har været fremme i Information for helt ude i hampen.

»Jeg oplever ikke, at sagsbehandlingstiderne eller den manglende kommunikation mellem styrelserne er blevet markant bedre under SRSF-regeringen. Til gengæld vil jeg sige, at beskæftigelsesministeren siger alle de rigtige ting og forsøger at sætte en dagsorden,« siger Jannik Schack Linnemann, der nu ser frem til, at regeringen også gør de pæne ord til konkret handling.

Det forkerte gebyr

Københavns Universitet har været indirekte indblandet i flere af de nylige sager, der har været fremme. Både den tyrkiske forsker, Mustafa Fazli, som Information skrev om onsdag, og manden til Marie Sorivelle, som Politiken skrev om fredag, er forskere på universitetet. Generelt bruger det særlige kontor for International Staff Mobility rigtig meget tid på at få visum, opholds- og arbejdstilladelser til at falde i hak, siger chef Vivian Tos Lindgaard.

»Det er ikke blevet bedre under den nye regering. Tværtimod er de administrative procedurer blevet mere besværlige,« siger Vivian Tos Lindgaard og nævner som eksempel, at man nu skal afgive fingeraftryk, inden man kan søge visum til Danmark. Det kræver ofte, at folk rejser langt fra deres hjemby for at komme til den nærmeste ambassade, der kan håndtere det.

I alt har Københavns Universitet 1.400 ansatte internationale forskere fra hele verden, og dertil kommer gæsteforskerne. Selv om mange forskere bringer deres egne penge med ind og skaber store værdier for universitetet, oplever Vivian Tos Lindgaard det, som om udlændingesystemet er indrettet til at holde folk ude, ikke til at hjælpe dem. Hun har lige fået afslag på en forsker fra Iran, som var kommet til at betale det visumgebyr, der gjaldt indtil 1. januar i stedet for det nye gebyr. Nu skal universitetet søge forfra, og det tager gerne op til tre måneder.

»Det hele er jo spild af tid for os alle sammen. De bruger tid på at give afslag, ansøgeren sidder i Iran og kommer ikke nogen steder, og her er der nogle forskere og nogle faciliteter, der står og venter på den mand. Det er jo ikke for sjov, at vi finder en mand til at komme helt fra Iran. Det er, fordi han kan noget, vi ikke kan,« siger Vivian Tos Lindgaard, der gerne så et system som i Sverige, hvor universitetet kan blive godkendt til at give særlig nem adgang for højt kvalificerede eksperter.

Ét ministerium

Der er dog sket visse forbedringer, siger Tine Horwitz. Blandt andet er Udenrigsministeriet ved at se på pas- og visumregler. Men man burde nedsætte en arbejdsgruppe af embedsmænd, der screenede hele udlændingeområdet, for at se, hvor det halter.

»Jeg efterlyser en samlet tilgang til det her. Og jeg så gerne, der var ét ministerium, der var hovedansvarlig for området. Det ville gøre det så meget lettere,« siger Tine Horwitz.

Det samme opfordrer Jannik Schack Linnemann til. Han hæfter sig ved, at regeringen tidligere har lovet, at der skulle komme en strategi for rekruttering og fastholdelse af højt kvalificeret arbejdskraft her efter nytår.

»I Dansk Erhverv har vi store forventninger, og en af dem er, at der bliver ryddet op i ressortfnidderet, så ansvaret bliver forankret ét sted,« siger han.

Beskæftigelsesministeriet kan dog ikke oplyse, hvornår reformen kommer. Den er ikke tidsbestemt i regeringens lovprogram. I Justitsministeriet har man ingen planer om en generel gennemgang eller reform af udlændingereglerne.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her