Læsetid: 2 min.

Jødisk skole bakker op om pragmatisk tilgang

Er det i orden at anbefale jødiske forældre at vælge en anden skole, fordi de risikerer mobning fra palæstinensere? Det er i hvert fald den pragmatiske tilgang, skoleleder Lise Egholm har valgt. Jødisk privatskole bakker op om skolelederens anbefaling
Indland
29. januar 2013

Skoleleder Lise Egholm har med en udtalelse om mobning mod jødiske børn på Rådmandsgade Skole i København rejst debatten, om hvorvidt og hvornår man må lægge idealerne til side til fordel for en mere pragmatisk tilgang til integrationen?

»Vi har haft nogle kedelige episoder, som gør, at jeg har været nødt til at sige til nogle forældre, at det kan blive svært at have jødiske børn i det her område, fordi der er rigtig mange palæstinensere«, udtaler Lise Egholm i dag til DR.

På den jødiske skole Carolineskolen kender man dog ikke til eksempler, hvor jødiske børn er flyttet fra skoler på Nørrebro på grund af religiøst motiveret mobning. Skoleleder Jan G. Hansen viser dog forståelse for Lise Egholms tilgang til problemet på hendes skole.

»I en perfekt verden, så ville alle jo kunne leve i fred og ro sammen uden, at der er problemer med religion og kultur, men sådan forholder det sig desværre bare ikke. Det er fint, man gerne vil løse alle problemer, men jeg tror også, at jeg som forældre ville give op, hvis mit barn oplevede at blive mobbet på den måde« fortæller skoleleder Jan G. Hansen.

Derfor forstår han også godt Lise Egholms kontroversielle råd til de jødiske forældre, der overvejer at sætte deres børn på skolen.

»Jeg læser det ikke som om, at jøder ikke er velkomne på Rådmandsgade Skole, og jeg forstår godt hendes udtalelse. Man må være ærlig over for den skole, man nu har, og hun har sikkert forsøgt at være lige så ærlig over for forældrene,« siger Jan G. Hansen

Konflikten mellem jøder og muslimer stikker desværre så dybt for nogen, at det kan være svært at håndtere, mener Jan G. Hansen, der selv har været lærer i en folkeskole.

»Der er en grundlæggende konflikt mellem muslimer og jøder, som er svær at slippe af med. Når problemerne i mellemøsten blusser op, bliver det måske mere udstillet,« siger Jan G. Hansen.

Helt pragmatisk mener Jan G. Hansen, at problemstillingen er mere generel end som så. Det handler også om, hvorvidt skolen kan opfylde de forventninger, forældrene har til skolen. Der er det skolelederens ansvar at vurdere og fortælle forældrene, om skolen kan leve op til de ønsker, mener Jan G. Hansen.

»Det behøver jo ikke kun at handle om religion og mobning. Det kan jo også være, at skolen ikke kan tilbyde den faglighed, forældrene ønsker. Så må man som skoleleder jo være ærlig at sige, at det kan vi ikke tilbyde, hvis det forholder sig sådan,« siger Jan G. Hansen. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Karin Bennedsen

Jeg synes, det skal med til historien, at Lise Egholm har trukket noget i land med en ny udtalelse i DR P4:

"Lise Egholm, der er skoleleder på Rådmandsgade Skole, bragte konflikter mellem muslimer og jøder på banen i går. Men i dag siger hun til DR Nyheder:

- Det er et meget, meget lille problem, det er slet ikke et problem i forhold til mange mulige andre ting, men der er nogle få jødiske forældre som er lidt bekymrede, og det har jeg sagt og det står jeg ved, siger Lise Egholm."

http://www.dr.dk/P4/Kbh/Nyheder/Koebenhavn/2013/01/29/132106.htm

Karin Bennedsen

Interview med Lise Egholm:

"En fis i en hornlygte"

Men nu siger hun til Jyllands-Posten, at hun i virkeligheden talte om nogle problemer, som man havde for fire år siden.

»Jeg orker ikke at snakke mere om det, for det er en fis i en hornlygte,« siger hun over mobiltelefonen.

Lise Egholm siger, at det hele begyndte med en artikel af Weekendavisens journalist Martin Krasnik i december 2012:

»Det, jeg snakkede med Martin Krasnik om, var de gamle historier, og det er slet ikke sådan mere, men det er blevet kørt fuldstændigt op.«

http://jyllands-posten.dk/indland/kbh/article5122569.ece

Karin Bennedsen

På trods af, at Lise Egholm på alle mulige måder har været på tilbagetog i forhold til de udtalelser, hun kom med forleden om jødiske børns mobning på Rådmandsgades Skole, fortsætter TV2 News og borgerlige kommentatorer i samme spor, som om intet er dementeret fra Egholms side.

Det er deprimerende, hvordan en fjer kan blive til fem høns, når bare de rigtige elementer, i dette tilfælde jøder og palæstinenser, er tilstede. Intet kan stoppe den lavine, der så får lov til at rulle i den værdipolitiske debat på højrefløjen, og det uanset, at debattørerne og kommentatorerne taler mod bedre vidende.

Alt sluges ukritisk og viderebringes ucensureret, fordi man ved, at ethvert bidrag, uanset, hvor løgnagtigt det end er, tages imod med kyshånd af tilhængerne, der åbenbart har et umætteligt behov for at få sine fordomme og følelser bekræftet i det uendelige.

Janus Agerbo, Steffen Nielsen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar

Ufatteligt, at en and kan få lov til at flyve så langt i medie landskabet, uden at blive skudt ned.

Daniel Mikkelsen

den samlede danske presse går igen i selvsving over nogle bagateller det er ikke kønt at kigge på....