Læsetid: 1 min.

Jødiske børn rådes til at søge væk fra Nørrebro-skoler

Jødiske børn på skolerne på Nørrebro bliver udsat for mobning af palæstinensere
Jødiske børn oplever så stor chikane på folkeskolerne på Nørrebro, at jødiske forældre ved flere lejligheder er blevet frarådet at optage deres børn på skolerne. På billedet ses skoleinspektør Lise Egholm. Foto: Scanpix

Jødiske børn oplever så stor chikane på folkeskolerne på Nørrebro, at jødiske forældre ved flere lejligheder er blevet frarådet at optage deres børn på skolerne. På billedet ses skoleinspektør Lise Egholm. Foto: Scanpix

Indland
29. januar 2013

Jødiske børn bosat på Nørrebro rådes til at søge ind på folkeskoler i andre bydele i København.

Det sker i kølvandet på adskillige episoder med chikane målrettet mod børn med jødisk baggrund på folkeskolerne på Nørrebro.

»Vi har haft nogle kedelige episoder, som gør, at jeg har været nødt til at sige til nogle forældre, at det kan blive svært at have jødiske børn i det her område, fordi der er rigtig mange palæstinensere,« siger Lise Egholm, skoleleder på Rådmandsgades skole, til DR.

Lise Egholm, der netop har meddelt, at hun stopper som skoleleder, har i mange år deltaget i debatten i integrations- og skolepolitikken. Hun ser kun en løsning på problemet med chikanering.

»Oplysning, oplysning og oplysning er vejen frem. Altså vi skal debattere det her og blive ved med at debattere det, så kan vi lave det om. For det kan ikke være rigtigt, at man i 2013 ikke kan gå på en skole på Nørrebro, fordi man har en jødisk baggrund.«

»Det er jo helt hen i hegnet,« slår hun fast.

Hos Det Mosaiske Troessamfund i Danmark er man bekendt med problemet.

»Det er selvfølgelig ikke acceptabelt, men det er en virkelighed, som vi kender, og som vi, i citationstegn, lever med, siger formanden for det mosaiske Troessamfund,« Finn Schwartz, til DR.

»Den her problemstilling er så alvorlig, at den skal italesættes fra for eksempel det jødiske samfunds side, fra min side.«

Der bor omkring 75.000 mennesker på Nørrebro. Godt 30 procent af indbyggerne på Nørrebro er af anden etnisk oprindelse.

Der er syv folkeskoler i bydelen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fuldstændig uacceptabelt.
Men igennem mange år har alt for mange politikere (og deres vælgere) syntes, at det var i orden at mobbe indvandrere med en lidt fremmedartet kultur eller lidt flere pigmenter i huden end gennemsnittet.
På den baggrund kan det blive vanskeligt at lære palæstinensiske børn, at mobning er forkastelig.

Per Torbensen, Jens Falkesgaard og christel gruner-olesen anbefalede denne kommentar
Bjarne Kim Pedersen

HATE CRIMES

når vi forstår så
lidt af hinanden tørrer
vi ud til ørken

christel gruner-olesen

...historien bliver ikke glemt - mine børn blev i alle deres 13 skoleår mobbet fordi deres mor er tysker, - også med mordtrusler . Og hvem mobbede ? børnebørn af danskere, der var berørt af den tyske besættelse. Historien kan ikke laves om, der skal meget dialog til, for at skabe tillid igen. Vi har ikke oplevet dialog - det er er 5 år siden, de forlod skolen. Som Olaf siger - fuldstændig uacceptabelt - Der skal arbejdes fredspædagogik med børnene - så gør man i det mindste et forsøg !

Steffen Gliese, Jette T. og Per Torbensen anbefalede denne kommentar

Men artiklen giver ingen konkrete eksempler....!?
Derved bliver der ikke noget at tage stilling til - for ingen kan være uenig i, at mobning og chikane er forkasteligt.
Nettoresultatet bliver, at 'palæstinensiske børn' er slemme!

Det er også en slags mobning.

Steffen Gliese, christel gruner-olesen og Dennis G. M. Jensen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Forbløffende, at Olaf og Christel vil relativere og bortforklare trusler mod små jødiske børn,.

For nu lige at omskrive Nordahl Grieg:

"evig skam skal de ha!"

Levi Jahnsen, Morten Pedersen og Tue Fredholm anbefalede denne kommentar
Dennis G. M. Jensen

MEGET tendentiøs artikel.

Det er en dyberliggende grund (really?) til lige netop denne problemstilling, og hvis vi ikke behandler årsagen, men igen kun taler om "de stakkels forfulgte jøder" (Som denne artikel fint gør) - gør vi kun problemerne værre og forlænger pinen for alle! Israelerne/Jøderne, er verdens, måske, mest magfulde folkefærd, et apartheidregime i mellemøsten med atomvåben der behandler palæstinenserne som lavere end dyr - og generelt gør hvad det passer dem - på besat territorie. IKKE folket over en kam, men regeringen og de sindssygt radikale besættere!
Hvad har folk forventet?
At de palæstinensiske flygtninge i Danmark ville sætte sig ned med med Mosaisk Trossamfund. drikke te og sige "de er skøre dernede i palæstina"?
Come on, get real.
Mobning eller hvad end vi bør kalde det, er forkert og alt andet end formålstjensteligt - men en reaktion er dog absolut forventeligt fra et folk, der med vores hjælp er presset heeeeelt i bund, nationalt som internationalt, og hvorfor skulle børn reagere anderledes end voksne, på den uretfærdighed de ser, møder og indoktrineres - UANSET nationalitet eller religiøse tilhørsforhold.

Hvis vi vil have fred og samhørrighed, må vi skaffe retfærdighed og tryghed for ALLE, ellers kan det sgu være ligemeget!

Henrik Jensen

"et apartheidregime i mellemøsten med atomvåben der behandler palæstinenserne som lavere end dyr "

Det er det, jeg mener med anti-semitisme.

Vi taler om skolebørn. Det KUNNE f.eks. være Thomas Blachmanns unger. Det handler ikke om Bibi Netanyahu, om Israels atomvåben eller om at klezmermusik suger.

Det handler altså om, at mennesker som Dennis eller Christel altid kan finde en grund til at forsvare overgreb på selv små børn.

Resten er bare sus på linjen.

Simon Christensen, Carsten Hansen og Tue Fredholm anbefalede denne kommentar
Gorm Petersen

Hvis det havde været palæsinensiske børn der blev mobbet i et jødisk kvarter, havde ingen været i tvivl.

Det havde lydt: "Jøderne har ret til at forsvare sig selv".

Sådan plejer vi jo at sige, når vi hører om mobning af palæstinensere i de israelsk besatte områder (og det er som bekendt mobning, der ofte har dødelig udgang).

Problemet er bare, at Danmark gerne skulle være et fristed, hvor man ikke tager de ydre konflikter med ind i landet - det er bare ikke altid det lykkes.

Øvig-Knudsens bøger om "Blekingegadebanden" postulerer, at de danske spiontjenester accepterede - måske ligefrem hjalp - Israels MOSSAD med at chikanere herboende palæstinensere - i hvert fald i slut 70-erne og start 80-erne.

Vreden over dette kan være gået i arv til børn og børnebørn, men Danmark må alligevel tilstræbe at være som en landsbykirke i gamle dage.

Våbenhuset var det sted man afleverede sine våben - før man gik ind i kirken.

Dennis G. M. Jensen

@Henrik Jensen: Hvis du læser at "Forkert" og "IKKE-formålstjensteligt" er forsvar for mobning - så har debatten det svært, og at du har frækheden til at kalde kritik for antisemitisme, suk for helvede et dybt suk, så strander AL debat.
Hvis du ikke kan diskutere sammenhænge uden at kaste med mudder, Henrik, så er det ikke en skid værd . Vi er grundigt indoktrineret i den tro, at enhver kritik af besættelsesmagten Israel og deres handlinger, er antisemitisme - og afviser vi komplekse sammenhænge af frygt for det latterlige antisemit-kort, så er vi fandeme feje! DU er fej.

Dennis G. M. Jensen

@ Henrik Jensen: Israel behandler, inde i Israel, palæstinensere som 2.rangsborgere uden fuld indflydelse, ganske som i Sydafrika, der er mure til at holde folk ude, ganske som i sydafrika - og tidligere officerer i IDF påpeger selv sammenligningens validitet. Så.......sus på linjen....suk

Henrik Jensen

Hvad har "besættelsesmagten Israel" med en folkeskole på Nørrebro at gøre.?

Simon Christensen, Stig Rasmussen, Carsten Hansen, Levi Jahnsen, Mads Kjærgård, Morten Pedersen og Frans Røjkjær Christensen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Der skal ikke hetzes imod nogen befolkningsgruppe i Danmark, så enkelt er det.

Når det er sagt må vi så erkende at det vise i at tillade 4-500 000 mennesker fra fremmed kulturer i landet uden overvejelser om konsekvenserne, nu begynder at vise bagsiden for alvor.

De mennesker der kommer hertil, med en hel anden baggrund en vor, kan vi simpelthen ikke forvente eller forlange integration af med den hastighed vi har forventet, så enkelt er det problem. Og når antallet er højt nok, så vil de forandringer disse anderledes kulturer medfører ikke blot være af en positiv natur.
Alt sammen nogen vi kunne have forudset med en smule omtanke, der gik længere end til at skaffe snævertsynede ledere af erhvervslivet noget billigt arbejdskraft.

Når vi danskere selv rejser ud i verden for at bosætte os og arbejde, så bliver vi også lige pludseligt meget mere "danske" og koncentrerer os imellem danskere, hvis det er gørbart, eller skandinaver eller nordeuropæere i den rækkefølge.
Og vi gør det selvfølgeligt for at søge fællesskabets tryghed i en hel masse fremmed.
Hvorfor har vi så en forventning om at andre mennesker skulle handle anderledes når de kommer til vort land?

Der er både anden , tredie, og mange flere invandrer-danskere i andre lande der fastholde danske traditioner og skikke, firmaer i udlandet startet af danskere, som har danske traditioner o.s.v..
Hvorfor har vi så en forventning om at andre mennesker skulle handle anderledes når de kommer til vort land?

Når man medbringer sin kultur til et fremmed land, så medbringer man selvfølgeligt også sine fjendebilleder og det tage ofte mere en generationer, før man "overtager" det nye lands fjendebilleder, med mindre en hurtigere overtagelse er til gavn personligt. Frygten for dette forhold kender vi også til fra WW2, hvor mange lande internerede tidligere indvandrere, gode borgere, blot på mistanke om "forkerte" sympatier.

Det er alt sammen ganske naturlige handlemønstre og vidner kun om at vor kulturtilhold er stærkt og mere betydende end vi til dagligt har erkendelsen af og har en betydning for hvem vi så også er.
Denne forskel er en styrke, hvis samfundets og den enkelte tolerance er stor nok til at rumme den, ellers er den en belastning, som vil være en katalysator for at spændinger kan udvikle sig til konflikter af alvorlig karakter.

Ligeså klart er det at alle disse ret logiske forhold forstærkes i takt med antallet af indvandrerne og problemernes løsning mere og mere omfattende og komplicerede.

Alt dette burde fra start af have været lysende klart for div. skiftende regeringer fra ønsket om et multietnisk samfunds start og de rette forholdsregler for en så hurtig indslusning og tilpasning af indvandrerne som muligt, samtidig med at man skulle have fastholdt en kurs om hvilke krav vi som samfund ønskede at forfølge og fastholde for alle borgere i landet.......også indvandrere.

Som et minimum burde vi som samfund sørge for at kunne tilbyde, arbejde og bolig til alle herboende borgere og i skarp rækkefølge undervisning, sundhedsvæsen , ældreforsorg og alle de andre goder vi nu ønsker vort samfund skulle bestå af og ikke mindst at vi kunne sikre at nye borgere meget hurtigt kunne tilsikres de samme goder som resten af samfundet.
Gør man ikke det risikerer man blot at importere en ny underklasse, til løntrykkeri overfor allerede tilstedeværende og ikke mindst flere spændinger oven i de kulturelle.

Jeg ser det derfor, som et ganske naturligt udtryk for en forfejlet indvandrerpolitik fra egen side, når sådanne problemer opstår og ikke noget vi kan bliver overrasket over.
Vi bør heller ikke her forsømme at oplyse og forklare alle borgere, hvad og hvilken opførsel vi forventer af dem, og forhindre med alle midler at folk bliver forfulgt uanset om det er fordi de er jøder, muslimer eller bøsser.
Når vi slækker på indsatsen omkring at beskytte borgernes rettigheder ved besparelser på ordensmagten, udskriver vi blot en endnu større regning til senere, når grænsen for det tilladte er flyttet.

Man kan jo faktisk godt sige med god grund, at vi ligger som vi har redt, efter en lang række undladelsessynder??

Morten Pedersen

Så kunne Thomas Koppel, Niels Bohr, Victor Borge, Martin Krasnik, Arne Jacobsen med flere lære at holde sig væk fra Danmark. Medmindre vi lærer at skelne mellem etnicitet og politik. Der er en sørgelig tendens på venstrefløjen til at sige jøder når man taler om Israel og til at "undskylde" hetz mod jøder med Israels politik.

Jeg ved ikke hvorfor Israel bringes ind i billedet. Det er kun godt 1/3 af verdens jøder der bor i Israel. Der bor lige så mange jøder i USA som i Israel. At forfølge jødiske børn for at straffe Israel giver ikke mening.

Ophavskvinden til denne ophidsede stemning svømmer rygsvømning for fuld fart i sagen:

http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2013/01/29/132106.htm

Preben Haagensen

Jesper Jakobsen har helt ret, tragisk man lavede palæstinenser særloven, efter deres 5 måneder lange besættelse af en kirke. Efter de havde fået asyl tog over halvdelen tilbage til Libanon for at fejre det, Libanon hvor de skulle så forfulgte, at det var nødvendig, at give dem asyl, og siden har Danmark måtte trække med en masse kriminelle palæstinensere uden arbejde. Ja, ja palæstinenser særloven lavet uden om den daværende regering af RV, SD og SF, var det ikke Berthold Brecht der sagde til SED i østberlin, at de burde vælge sig et andet folk, mange gange har man det indtryk, at det er det RV, SD og SF er ude på, da danskerne ikke altid opfører sig som de gerne vil have.

Nå, men det er rart at vide at vi danskere så ikke er skyld i at nogle andre generer jøder her i Danmark.

Men så er vi skyld i alle andre problemer her i verden.

Mads Kjærgård

Tja man kan altid finde på undskyldninger for racisme, jeg tænker egentligt at de fleste af de hvide racister i Sydstaterne også kunne undskyldes med at de var dårligt uddannede, underbetalte, og absolut i bunden af samfundet. Men sjovt nok bliver det kort aldrig trukket når talen er om den "hvide" racisme, men altid når der er tale om etniske gruppers racisme. Kan huske, da det kom frem at muslimer i Århus forfulgte grønlænderne, da hev man også strakt kortet: "De er undertrykte og de kan ikke gøre for det og grønlænderne er nok selv skyld i det" . Det gør imidlertid at det er svært at tage racismebegrebet alvorligt når nogle er fritaget. Jødiske skolebørn i Danmark anno 2012 kan lige så lidt gøre for alverdens fortrædeligheder, som jøderne i Nazityskland kunne det, ufatteligt at nogle kan forsvare det! Eller hiver alle mulige undskyldninger op, hermed gør man sig skyldig i vaskeægte racisme, nemlig at nogen kan forfølges uden anden anledning end deres herkomst!

Steffen Gliese, Jesper Jakobsen, Morten Pedersen, odd bjertnes, Flemming Andersen, Carsten Hansen og Tue Fredholm anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Tilhører "jøderne" ikke en religion, hvordan kan det være racisme, er det ikke diskrimination eller intolerance?

Lars Højholt

I et interessant indspark i debatten bakker skolelederen for den jødiske skole Carolineskolen i et interview til Information op om Lise Egholms pragmatiske tilgang til integrationsproblemerne på hendes skole:

»I en perfekt verden, så ville alle jo kunne leve i fred og ro sammen uden, at der er problemer med religion og kultur, men sådan forholder det sig desværre bare ikke. Det er fint, man gerne vil løse alle problemer, men jeg tror også, at jeg som forældre ville give op, hvis mit barn oplevede at blive mobbet på den måde«.

Henrik Jensen

Lars --- og hvor vil jødiske forældre monstro sende deres unger hen, hvis mobningen bliver for slem i folkeskolen?

I den private...wait for it - Carolineskolen.

Hansens subtext er vel klar nok. Mobningen giver ham brød på bordet.

Men hvad nu hvis man, som sekulær dansk jøde, er ret ligeglad med hebræisk og faktisk ikke opfatter sig selv som specielt troende?

Jeg ville meget betakke mig for et "alternativ", som betød, at jeg skulle sende mine børn i en religiøs skole.

Simon Olmo Larsen

En halahippie som mig, kunne godt tænke mig at vide hvorfor Informations grundige kommentatorer, ikke undersøger sagen, før de råber ulv?

Simon Olmo Larsen

En halahippie som mig, kunne godt tænke mig at vide hvorfor Informations grundige kommentatorer, ikke undersøger sagen, før de råber ulv?

Steffen Gliese, Palle Pendul og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Jørgen Rygaard

Senere sagde hun til politiken.dk, at mobningen ikke længere var et problem og kaldte hele historien »en fis i en hornlygte«.
»Der har været nogle problemer, og det er der ikke mere. Vi har fået en anden elevsammensætning. Der er kommet flere danske børn, og vi har fået en anden balance. Og vi har fået en rigtig, rigtig god dialog med alle vores forældre – også vores palæstinensiske familier – så vi har ikke denne konfronterende kurs længere,« siger Lise Egholm.

Steffen Gliese

Det er trist, at det at tale om problemerne og finde løsninger - hvad Lise Egholm åbenbart har gjort - gøres lig med at give mobberne ret. Det er vist det modsatte - hvornår er danskerne blevet så autoritære, at alting skal klares med regler dikteret fra en eller anden øvre autoritet?
Mekanismer, der kan fremkalde misundelse - og det er som regel misundelse, der ligger bag mobning - mellem nyindvandrede og efterhånden efter mange generationer accepterede indvandrere, er mangfoldige. Det er sjældent den supergode elev, der mobber den ordblinde - mobning er som regel noget så primitivt som forsøg på at hævde sig med andre midler end skolens værdisæt.

Hallooo - det er 4 (fire) år siden at der var disse problemer - skolelederen føler sig nu misforstået i sagen, der er blæst helt ud af proportioner - også her i kommentator sporet...

http://politiken.dk/indland/ECE1882514/skoleleder-traekker-i-land-joedem...