Nyhed
Læsetid: 2 min.

Kommuner med høj ledighed: Reform vil vælte vores økonomi

Regeringen vil med en ny reform flytte rundt på de over 100 mia. kr., der hvert år fordeles til overførselsindkomster. Kommuner med mange langtidsledige frygter at blive ramt
Indland
28. januar 2013

Regeringens bebudede reform af den refusion, kommunerne modtager for udgifter til overførselsindkomster, skaber uro i en række kommuner med høj ledighed.

Formålet med reformen er at få flere væk fra langvarig offentlig forsørgelse. Det skal ske ved at ændre fordelingsnøglen for de 114 mia. kr., som årligt udbetales til de over 600.000 danskere på dagpenge, kontanthjælp, førtidspension og andre overførselsindkomster, så det bliver dyrere for kommunerne at have borgere på langvarige overførselsindkomster. Regeringen har aftalt med Venstre, Konservative og Liberal Alliance, at reformen skal læne sig op ad et forslag fra Arbejdsmarkedskommissionen om at trappe den statslige refusion til kommunerne ned, jo længere tid den enkelte ledige har været på overførselsindkomst.

»Følger regeringen Arbejdsmarkedskommissionens forslag, vil det slå benene væk under Lolland. Det er så vanvittig store beløb, vi snakker om, at det vil være en katastrofe,« siger Torben Hansen (SF), viceborgmester i Lolland Kommune.

Socialborgmester i København Mikkel Warming (EL) er også bekymret: »Regeringen har fået økonomisk styrbarhed på hjernen, og det er de rigtig fattige kommuner med mange ledige, der kommer i klemme,« siger han.

I Aalborg advarer direktør i Beskæftigelsesforvaltningen Preben Buchholt også mod den model, som Arbejdsmarkedskommissionen har foreslået.

»Der er en voldsom risiko forbundet med en nedtrapningsmodel. Hvis du får stigende ledighed som følge af konjunkturerne, vil kommuner, som har en overvejende stor strukturel ledighed, blive udsat for et pres, de ikke kan gøre noget ved. Derfor kan man ikke lave sådan en model uden at vælte mange kommuners økonomi,« siger han.

Kommunernes organisation KL afventer det endelige udspil, før man ønsker at kommentere det, mens fagforbundet FOA advarer direkte imod, at reformen vil ramme skævt.

»Vi mener, modellen kan ramme uhensigtsmæssigt, og det er meget svært at lave en retfærdig struktur,« siger fagpolitisk konsulent i FOA Ole Jensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), men regeringen understreger, at udspillet langt fra er færdigt.

»Man skal selvfølgelig altid være opmærksom på de byrdemæssige konsekvenser for kommunerne af større reformer. Det vil vi selvfølgelig også være ved den varslede reform af refusionerne. På den anden side skal byrdemæssige overvejelser jo heller ikke stå i vejen for, at man laver fornuftige ændringer af, hvordan vi styrer de offentlige udgifter, og hvordan vi giver borgerne en bedre og hurtigere hjælp,« siger finansminister Bjarne Corydon i en skriftlig kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er da klart, at man indfører sådan en ordning. Kommunerne skal jo tvinges til at slå hårdere ned på alle de langtidsledige, der er for dovne til at tage de jobs, der ikke eksisterer!

Peter Nielsen, Lene Christensen, Henrik Rude Hvid, Dorte Sørensen, Janus Agerbo, Alan Strandbygaard, Christian Pedersen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Leif Mikkelsen, Erik Jensen , Karsten Aaen, Steffen Gliese, Grethe Preisler og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Hjælp min bare... det bliver ikke bedre og hurtigere hjælp borgerne får, men er ren og skær spareøvelse og kommer i sidste ende til at gå ud over de ramte borgere.

Står der dum i nakken på os Bjarne Corydon og co. tror vi hopper på den?

Peter Nielsen, Lene Christensen, Alan Strandbygaard, Christian Pedersen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Lykke Johansen anbefalede denne kommentar

Der skal så stå (mangler så meget en rediger-knap)

Står der dum i nakken på os siden Bjarne Corydon og co. tror vi hopper på den?

Lise Lotte Rahbek

Øddebødde.. Va??

Man vil presse kommunerne til at presse de langtidsledige til at flytte til andre kommuner, så de langtidsledige RIGTIG kan føle sig om pariaer?

Eller forstiller regeringen sig, at kommunerne kan opfinde jobs til de langtidsledige, som regeringen ved hjælp af diverse udskudsafhjælpningsakutterier ikke er lykkedes med?

Man skal læse meget før øjnene falder ud.

Peter Nielsen, Lene Christensen, Henrik Rude Hvid, Alan Strandbygaard, Christian Pedersen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Tue Romanow, Karsten Aaen, Heidi Larsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Lise Lotte - denne regering - og den foregående - var fuldkommen ligeglad med alle de dele af Danmark, hvor postnummeret ikke starter med et et-tal.

Det, Helle har gang i, er Danmarkshistoriens længste jobsøgning.

Peter Nielsen, Lene Christensen, Henrik Rude Hvid, Rune Petersen, Janus Agerbo, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Erik Jensen , Tue Romanow, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Mikkel Nielsen

Jeg som troede at vores regering snart ikke kun blive mere usympatisk.

Men hold da op, de fortsætter den lange fald ned i mørket.

Hold op hvor er deres politik modbydelig

Peter Nielsen, Lene Christensen, Henrik Rude Hvid, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Leif Mikkelsen, Steffen Gliese og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Man kunne ikke forestille sig at nogen kunne planlægge nedlæggelsen af velfærdsstaten mere effektivt en denne regering.

Paradoksalt set har man også beskåret ordensmagten til et niveau der gør samfundet forsvarsløs over for det anarki, der er følgen hvis dette vandvid fortsætter, hvilket blot bekræfter at de aner ikke hvad de har gang i.

Peter Nielsen, Lene Christensen, Mette Hansen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, Erik Jensen , Henrik Jensen, Karsten Aaen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Statens opgave er at sørge for, at folk har noget at leve af. Hvis der ikke er opgaver at løse i samfundet, skal folk kompenseres på anden vis - hvis der omvendt er opgaver, der skal løses, skal samfundet oprette jobs på almindelige vilkår og ansætte folk i dem. Inge kan have noget imod, at det offentliges penge såvidt muligt går til at løse opgaver i samfundet - det er kun, hvis det private forbrug sættes i vejret, at økonomien udsættes for problemer og fare for overophedning.

Rasmus Kongshøj, Erik Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Jo, de ved helt nöjagtig hvad de har gang i. Det er nöje planlagt og endemaalet er egentlig ganske simpelt., Der var en fra en af de 40 rigeste familerr som engang gav interview og udlagde hvad det hele gik ud paa.

Regeringen (röd som blaa, da det kun er for at narre folk) faar deres ordrer fra höjere sted. De er intet andet end nyttige taaber i det helt store spil.

Det er, tro det eller ej, en helt naturlig del af mageliten, den saakaldte lovlige mafia som sidder trygt og godt bag deres pigtraads befästning med lönnet personal til at passe paa dem. Det er dem der virkelig bestemmer hvordan tingene skal köres.
Politikere er intet andet end mafians haandlangere og bliver brugt som skydeskiver for den efterhaanden arrige befolkning.

Danmark og i det hele taget Europa skal väre et ferieparadis og kornkammer for magt eliten.
Kort sagt, jordens befolkning skal ned paa omkring 700 millioner mennesker, og det skal helst ske ved at fok bekriger hinanden, saa magt eliten kan sidde i ro og mag og betragte hvordan folk kommer til at slagte hinanden.
Alle de tiltag som er blevet gjort i terrorens navn, har kun väret rent propaganda, saa magt eliten i ro og mag kan overvaage og med det samme slaa haardt ned paa enhver som vil lave rav i det.

Alt bliver overvaaget i dag, ogsaa hvad vi hver i sär skriver af kommentarer herinde. Alle der er kritiske bliver ekstra overvaaget og vil sikkert som de förste blive taget ind til afhöring osv naar helvedet bryder lös.
Jeg siger ikke hvis, for det kommer til at gaa den vej uanset om hr. og fru. danmark vil det eller ej. Der er nemlig mening med galskaben.

Alle diktaturets venner vil umiddelbart faa gavn af at stötte om tingene uanset hvor klamt og uläkkert det er. Men det er og bliver en kort stakket frist for dem ogsaa. Maaske enkelte vil avancere höjere op i systemet, men deres tid vil komme ogsaa.

Til sidst vil der väre nogle ganske faa familier og saa deres arbejdene slaver, og resten af os vil befinde os paa de evige jagtmarker.

Det der undrer mig mest er at mange herinde, uanset politisk holdning, bliver ved med at klandre politikere for dit og dat.
Aaben nu de käre blaa öjne og begynd at kigge lidt bagved. Der skal ikke saa meget til för du ser hvor de virkelige skurke befinder sig.
Klart at alle medlöberne ogsaa er skurke, men egentlig lidt undskyldt da de bare er nogle sölle stakler der pröver at redde deres eget skind. Totalt rendyrket egoisme som vi bliver opdraget til fra alle omkring os og ikke mindst magt elitens medier, TV, film, Radio, Aviser osv.
Propagandaen har specielt väret massiv de sidste 20 aar, men har sikkert foregaaet lige saa länge som mennesket har väret til.

Men der er meget mere. Desvärre hjälper det ikke at sige noget. Sikkert bare det jeg har sagt her vil medföre kommentarer som konspirationsteori osv. trods de eneste der virkelig har konspirationsteorier er magt-eliten og deres medlöbere.

Ret hurtigt i mit liv kunne jeg se hvilken vej det ville gaa, og specielt derfor fravalgte at faa kone og börn. Jeg ville väre super ked af at have sat börn i verden og vide hvilken verden de skulle opvokse i.
De to som valgte at flytte ud i skoven i Sverige som ogsaa bliver kommenteret heftigt herinde paa information har ogsaa set hvilken vej det gaar.
Dem som skriger om at modtager uden at yde igen og ikke vil fälleskabet, tja, til jer kan jeg kun sige: I har ikke fattet en döjt overhovedet.!!! Man kan vel sige I ogsaa er undskyldt grundet den massive indoktrinering i er blevet udsat for.

Vidste I iövrigt at der faktisk er ansat folk i det skjulte til bl.a. skrive saadanne steder som her og pröve paa enhver maade at sabotere enhver fornuftig debat saa den bare flyder ud i sandet?
Hvad med ord som meningsdanner, noget i har hört för?

Ha ha ha ha ha ha. Ja ja. Verden er af lave. But you havent seen nothing yet.
Gammel sygdom og död er det eneste der venter mig. Jeg har saa og sige oplevet hvad der er värd at opleve i dette liv. Dog er jeg ofte ked af at se hvordan menneskene omkring har udviklet sig. For at sige det lige ud: Jeg ligger ofte om aftenen inden jeg skal i seng, og gräder over hvordan tingene har udviklet sig, og specielt naar jeg tänker paa hvilken verden vi byder dem der er börn i dag og deres börn.
Faktisk har min generation og dem lige omkring haft en ganske god tilvärelse. Det var til tider ekstremt haardt for de generationer der var der för, men det er intet at sammenligne med hvad der kommer til at ske med de generationer der kommer efter. Middelalderen kommer til at ligne en barneleg i forhold til.!!!

Husk at rent drikke vand bliver en mangelvare för olien.!!! ;)

Henrik Rude Hvid, Mette Hansen, Leif Mikkelsen og Inger Nilsson anbefalede denne kommentar
Leif Mikkelsen

Jeg har sagt det før. Kim Hansen kan have meget ret i sin diagnose, men det er ikke sikkert at det går så galt.

Der sker meget bagved kulisserne, som modarbejder de kræfter han taler om

Måske kommer der nogle overraskelser, som de magtfulde mørkefyrster ikke havde regnet med.

Måske....for det er klart at enten så er mørket over os eller også lyset.....der er ikke mere nogen mellemvej....

Lad os ikke tabet modet, jeg tror på lysets og kærlighedens kræfter.,

Men det er klart at denne forbandede og afskyelige "regering" vi har nu ikke er andet end udtryk for de typer vi kender fra verdenshistorien, som gør det beskidte og grusomme arbejde for de egentlige magthavere..

..

Mette Hansen, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Leif Mikkelsen

Det er rå magt der står bagved dette anslag imod demokratiet og fattige og ulykkelige mennesker..

Hvordan imødegås denne rå og grusomme magt?

Ved den kraft som Gandhi havde, som Martin Luther King havde, som Sokrates havde, som Jesus havde, som Buddha havde, som tusinder af fantastiske og modige mennesker op igennem historien havde

Der kommer til at ske store ting og husk at de ulykkelige, forfulgte og ydmygede langtidsledige, fattige, syge, gamle, intet har at tabe....en frygtelig kraft, hvis den kombineres med kærlighed, mod og stålels styrke kommer disse stympere af politikere til at møde fra disse fornedrede og forkætrede gruppper.'

Nogen gange magtesløshedens og svaghedens styrke, men andre gang den kolossale styrke, der kommer af ingen fremtid. af at døden bliver garanten for modet.

Disse sølle og afstumpede politikere for brug for tilgivelse og nåde. Jeg vil tro at storsindet vil brede sig også over for disse stakkels vildledte mennesker. Som også engang har været uskyldige og skønne børn parat til at indtage livet og gøre det godt for andre mennesker.....

Vivi Rindom, Alan Strandbygaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er det samme igennem hele min levetid: politikere vil hellere ofre alle opnåede goder og fordele på fremtidens uforudsigelige alter, end at sikre den tryghed i samfundet, der muliggør fremskridtet. Politikere er for optaget af at præstere, de skulle hellere bruge noget mere tid på at repræsentere og konsolidere.

Rasmus Kongshøj

Hvorfor fører Det Forenede Systemparti (herunder også det tidligere Socialdemokrati) politik ud fra den afsindige idé at arbejdsløshed skyldes manglende vilje og anstrengelse fra arbejdernes side?

Jeg har et modforslag: reducér politikernes generøse overførsler med et par tusind hver måned, indtil de sikrer alle borgere en anstændig indkomst, og en realistisk mulighed for at arbejde.

Lise Lotte Rahbek, Peter Nielsen, Lene Christensen, Mette Hansen, Janus Agerbo og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Niels-Holger Nielsen

Kommunerne er bastet og bundet på hænder og fødder. De kan ikke skabe arbejdspladser ud af den blå luft. Alligevel skal de betale for regeringens arbejdsløshedsskabende politik. Formålet er at skabe en stemning for at vi i fællesskab skal pisse i bukserne for at få varmen. Jorden skal gødes for et bredt krav om at skære ned på overførselsomkostningerne for at 'opretholde' de basale kommunale ydelser. Mens folket således er optaget af at spise sin egen hale, bemærker de nok ikke, at mindstelønnen følger med ned, og overenskomstforhandlingerne bliver et tomt ritual.

Rendyrket kapitalistisk terror. Det her skridt kom faktisk før jeg havde ventet det. Det er nok ud fra devisen om, at hvis det går hurtigt og er tilstrækkeligt brutalt, så når folk ikke at fatte hvad det var, der ramte dem, og det vil være for sent at gøre noget ved det.

Den formelle baggrund for initiativet er, at da vi grundet fastkurspolitikken ikke kan devaluere, så må vi bruge fattigdomspolitik for at sikre konkurrenceevnen (det er stort set hvad Corydon forklarer igen og igen hen over en hel side i Weekendavisen i denne uge). Hvad regeringen gør over for kommunerne svarer helt til det EU gør ved medlemslandene. De danske politikere skider på, at vi har stemt imod euroen og Mastricht-traktaten, og hvis det står til dem, så får vi aldrig lov til at stemme om noget væsentligt igen.

Da alle lande optræder med det samme nummer, kan selv en svagt begavet sige sig selv, at ingen kommer til at eksportere sig ud af krisen, og kun kynikere og kapitalistlakajer forsøger at opretholde denne tåbelige illusion. Formålet er at trykke massernes levevilkår over alt i Europa, med henblik på at svække selvsamme masser inden de får færden af, at kapitalismen ingen løsninger har, den har kun 'reformer'. Det er ren newspeak fra morgen til aften i medierne.

Kapitalismen kan ikke længere fungere som vi har været vant ti; imens forsøger nogen at finde en vej ud (hvorhen?) af den permanente krise. Så længe folk har travlt med at forsvare sig, så angriber de ikke, synes meningen at være.

Det er vel ikke egentligt forkert at kalde det en sammensværgelse blandt magtfulde kræfter. Disse forsøger at skjule sig bag markedskræfterne, men det figenblad er ved at være for småt. Det er demokratiet, som er under angreb. Det kan kun lade sig gøre at stemme sig ud af lortet, hvis tilstrækkeligt mange stemmer på EL, og gør de det, så får de klø for opsætsighed.

Under hele denne løgn ligger en anden løgn. Nemlig den, at USA faktisk er på vej ud af krisen ved at skære helt ind til benet, så når blot vi gør det samme...... Det er løgn, løgn og atter løgn, den amerikanske økonomi er en sump, som kan gå i tripledip hvornår det skal være. For ikke mange uger siden blev der også peget på Tyskland og Sverige og sagt: 'Sådan skal vi gøre'. Det gør der af gode grunde ikke mere.

Ønsker vi kapitalisme hvis det skal være med bulgarske og rumænske tilstande?

Kapitalismen kan ikke forsørge klodens beboere på en bæredygtig måde, og vil kun kunne vækste sig 'ud af krisen' for en stakket frist, hvis nulpunktet (the new normal) sættes tilstrækkeligt lavt. Kapitalismens lavvækstdiktatur har meldt sin ankomst og fanden tager de bagerste. Folk skulle jo gerne kunne forstå, at det er alvor.

Rasmus Kongshøj, Mette Hansen, Rune Petersen, Flemming Andersen, Janus Agerbo og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Ja, det er i sandhed en modbydelig politik.

Jeg kan ikke forstå hvordan man kan få sig selv til at jorde og nedværdige de der er uheldige, samtidig med at man ligger på knæ for de velstillede og sikrede.

Jeg havde aldrig troet jeg skulle opleve en sådan ondskab og nederdrægtighed fra socialdemokraternes side, og da slet ikke SF's. De er selv ude om at de nu får modstand fra alle sider. Jeg er meget spændt på det kommende kommunalvalg. Resultatet vil helt sikkert afspejle landspolitikken.

Og jeg må ærligt indrømme, at mit bæger er fuldt. Jeg har intet tilovers for dem mere. Jeg har været tålmodig meget længe, men for hver uge der går får jeg den ene spand kold vand i hovedet efter den anden. Man bliver hærdet til sidst. Jeg forventer intet godt fra denne regering.

Mage til blåsort politisk kovending har jeg aldrig kendt mage til. Det er afskyeligt.

Heidi Larsen, Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen, Lene Christensen, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen og Janus Agerbo anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Var det ikke bedre at se at få nedlagt alle de dyre og tidskrævende kontrol opgaver som ikke mindst OVK indførte.
Hvad blev der af Vestageres løfte om at tilliden skulle tilbage i administrationen mv.

Eller hvad med at rette op på alle de reformer som OVK indførte. Her kan nævnes Kristians Jensen store Skatreform, der nu viser at hans overdragelse til skatteopkrævning alene til staten og ikke længere i de enkelte kommuner har skabt kaos i kommuner, når de ikke kan få inddrevet deres udstående skat fra borgerne.

Her i P1-morgen kunne høre, at det ikke alle var kommunerne der ikke kunne få inddrevet pengene fra SKAT, men også vandværkerne, Der nu var begyndt selv at gå ud og lukke for vandet indtil folk fik betalt deres restanser, Der var også forslag om, at Vandværkerne burde benytte private til at inddrive pengene. Bare eksempler på uduelige og ugennemtænkte reformer vi har fået med OVK.

Rasmus Kongshøj, Mette Hansen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Vestager sagde d. 2. oktober 2012 at regeringen var ifærd med at lave en tillidsordning der tilsyneladende skulle afløse hele det regelregime der er blevet udviklet. Vi har intet set til det endnu. Kun større pres og krav til kommunerne, hvor medarbejderne må løbe hurtigere og give ringere service. En skrue uden ende.

Hvor blev handlingerne af, der skulle følge de flotte ord ved regeringsdannelsen?

Lasse Damgaard

Der bliver ført ghetto-politik

Hvis den skitserede politik gennemføres, vil det kabe endnu mere kløft mellem forskellige befolkningsgrupper. Dem med minst bliver kørt længere ud af det gode samfundsselskab.
Dem med mest, klumper sig sammen i andre enklaver - hvor der grundet den større sociale uro - vil blive opført mure og bevæbnet vagter.

Man er fra politisk hold for alvor ved at demontere den danske model.
Det viser sig nu den politiske elite ikke havde evnerne til at fastholde en unik dansk samfundsmodel - eller også er der bare politikere der syntes USA er for lille et sprogområde, og søger om at blive den 53' stat i united bluff.

Henrik Jensen

"Det viser sig nu den politiske elite ikke havde evnerne til at fastholde en unik dansk samfundsmodel"

Helt ærligt: For folk med et CV som Helles betyder Danmark INTET....For dem er Bruxelles den politiske hovedstad og Berlin den kulturelle.

Vi er bare en blindtarm på fredens projekt.

Peter Nielsen

Thorning er ikke rask. Forstå det nu.

Lasse Damgaard

- Det er Løkke, Vestage,r Barfoed og samuelsen heller ikke.
Det må man jo også forstå