Mattias Tesfaye er nu socialdemokrat

Mattias Tesfaye er endegyldigt fortid i SF. Han melder sig ind Socialdemokraterne
Mattias Tesfaye bliver nyt medlem af Socialdemokraterne. Foto: Scanpix

Mattias Tesfaye bliver nyt medlem af Socialdemokraterne. Foto: Scanpix

27. januar 2013

SF's tidligere næstformand Mattias Tesfaye har meldt sig ind hos Socialdemokraterne, meddeler han på Twitter.

»Har trykket på knappen. Er nu medlem af Socialdemokraterne. Og kan se håndbold med god stemning i maven,« skriver han.

Tesfaye blev næstformand for SF sidste år på landsmødet, men har siden valget af Annette Vilhelmsen som formand i stedet for Villy Søvndal udtrykt skepsis om SF's nye kurs.

Tesfaye støttede Vilhelmsens modkandidat, sundhedsminister Astrid Krag og har siden sagt farvel til posten som næstformand.

»Siden jeg stoppede som næstformand i SF, har jeg brugt tiden på, at diskutere politik med gamle venner, familie og kolleger fra byggebranchen, og jeg er ikke i tvivl længere: Jeg er socialdemokrat, og har derfor meldt mig ud af SF og ind i Socialdemokratiet,« skriver han på Facebook.

»Jeg er stolt af at blive en del af jeres fællesskab, og melder mig ind med ydmyghed og dyb respekt for partiets historie, og den vanskelige situation vores bevægelse står midt i.«

»Mange danskere har berettiget høje forventninger til Socialdemokraternes arbejde for at sikre beskæftigelse, en sund økonomi og en styrkelse af velfærdsstaten. Hvis jeg kan bidrage på nogen måde, står jeg altid til rådighed,« siger han.

Ud over Tesfaye har også den vragede skatteminister og strateg Thor Möger Pedersen forladt SF-toppen. Han droppede for kort tid siden sit folketingskandidatur til fordel for en karriere som studievært på DR2.

Også Thor Möger Pedersens kæreste og tidligere folketingsmedlem for SF, Nanna Westerby, har trukket sin kandidatur til Københavns Borgerrepræsentation.

Ligeledes har medlem af landsledelsen, Kasper Bjering Jensen, som Tesfaye forladt partiet og meldt sig ind i Socialdemokraterne.

Prøv Information gratis i 1 måned

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Mattias Tesfaye

Født 31. marts 1981. Er uddannet murer og tidligere faglig sekretær i 3F.

Politisk karriere
Mattias Tesfaye begyndte sin politiske karriere i Danmarks Kommunistiske Parti Marxister-Leninister. Han forlod partiet i 2005 til fordel for Enhedslisten. Han var medlem af Enhedslisten frem til 2008, hvorefter han meldte sig ind i SF.

Tesfaye blev valgt til næstformand i april 2010 under stor dramatik. Han var daværende formand Villy Søvndals foretrukne kandidat og blev foretrukket af medlemmerne i landsledelsen frem for Meta Fuglsang, der ellers havde fået flest stemmer af alle, da landsledelsen skulle vælges af partiets medlemmer.

Tesfaye stillede op med følgende udsagn og blev kritiseret for at ville omdanne SF til et nyt socialdemokratisk parti.

Under formandsvalget i efteråret 2012 støttede han Astrid Krag. Hun blev ikke valgt, og efter kritik af partiets politik under den nye ledelse, forlod han i slutningen af 2012 sine politiske poster i partiet.

Forsiden lige nu

Anbefalinger

Kommentarer

Brugerbillede for Tue Romanow
Brugerbillede for Rasmus Kongshøj

God fornøjelse til Matthias... God fornøjelse til det tidligere Socialdemokrati.

Jeg er sikker på at Tesfaye vil være velegnet til at slå de sidste søm i ligkisten for landets mest meningsløse parti.

Brugerbillede for Peter Mortensen

Jeg ved godt, at jeg angiveligt går imod flertallet herinde. Men hvis der er en politiker i det nuværende folketing, jeg har bare en smule til overs for, er det Mattias Tesfaye.
Nu har jeg fulgt hans politiske ytringer i et par år og de problemstillinger, han har lagt vægt på:
1. Bibeholdelsen af en velfungerende velfærdsstat, hvor midler kunne omstruktureres fra administration til egentlig produktiv arbejde.
2. De medfødte problemer for arbejderne i Tyskland, der i slut 90'erne og 00'erne har gennemgået omfattende arbejdsmarksforringelser (som forbigik vores obmærksomhed), samt hvad disse kan betyde, hvis indført i Danmark for lønningerne for især ufaglærte og faglærte industriarbejdere.
3. En mere fair beskatning for lavtlønnede arbejdsløse, således at incitametet for at tage lavtlønnet arbejde, som er den type arbejde, som disse mennesker kan tage, kan styrkes. Hans ytringer omkring disse skattesænkninger går imod løsningerne som LA har foreslået for at løse dette problem, som ville byde på flad indkomstskat på 40% for alle
4. En finansiering af disse skattesænkninger kan så måske hentes ved at hæve beskatningen på fast ejendom. Måske ved skatter på finansielle transaktioner inden for EU.
5.
I må endelig ikke tro, at jeg er enig med Matthias omkring alt, og jeg kan ikke vide, om dette er et politisk træk fra Matthias for at bibeholde sin fortsatte tilstedeværelse i folketinget. Det kan jeg ikke vide.
Jeg kan kun udtrykke min mening om manden og hans politiske meninger. Han forekommer for mig mere sympatisk og med flere reelle hensigter en mange af de andre i folketinget.
Jeg accepterer, at mine ytringer ikke vil få megen sympati fra folk, som stemmer både til venstre og højre, men jeg synes, man går for hårdt til manden.

Brugerbillede for arne lund

Var jeg socialdemokrat, så var det første jeg ville spørge Mathias Tesfaye om: "Og hvor længe har du så tænkt dig at blive her hos os? Holder du til næste valg? Vil du lige se hvlken kreds du får, og om den i givet fald giver valg? Hvad nu, hvis ikke du kommer i Folketinget ved næste valg, hvilket parti har du så tænkt dig, at beære med din tilstedeværelse?"

Det handler ikke om at "blive klogere" som nogen allerede påstår. Her handler det om hæmningsløs opportunisme. En mand som Tesfaye oser langt væk af karriererytteri og upålidelighed. Jeg fatter simptelthen ikke, at der stadig er et parti, der vil have den flakke indenbords. Men den dag han banker på Venstres dør, så skal de såmænd nok tage ham.

Brugerbillede for arne lund

@ Peter Mortensen:
Mathias T. er IKKE medlem af Folketinget. Om han bliver det er uvist, måske gennemskues han i tide af vælgerne, hvoraf en del godt kan se, når de har en vindbøjtel foran sig. En partishopper som Tesfaye fremmer politikerleden, og gør at mange .- ikke helt med urette - betragter politik som én stor gang opportunisme og karrierestræb.

Brugerbillede for Tue Romanow

Jeg kan ikke lade være med at spekulere på hvorfor. Er det fordi hans holdninger ændrer sig hver 3-4 år? Melder man sig ind i et parti fordi man er enig i partilinien eller fordi man er uenig og vil ændre den? Hvem tør stemme på en, som skifter parti hver 3.-4. år? Lige gyldigt hvordan jeg end vender og drejer det, så bliver det samme ord ved med at poppe op: Karrierepolitiker. Holdninger til salg for en taburet....

Brugerbillede for Peter Mortensen

@Arne Lund. Mange gange undskyld. Jeg ved selvfølgelig godt, at han ikke er medlem af folketinget. Han har kun været næstformand i SF. Jeg skrev:
"Men hvis der er en politiker i det nuværende folketing" . Der skrev jeg selvfølgelig forkert. Jeg undskylder. Det jeg mente længere nede: "bibeholde sin fortsatte tilstedeværelse i folketinget" er selvfølgelig også forkert i ordenes rette forstand. Dermed med mente jeg, at han ved at melde sig ind i socialdemokratiet nu skal ud og finde sig en kreds at stille op i, således at hans virke kan komme til at være i folketinget.
Jeg undskylder igen for mine ord.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Laursen

Jeg må dog også medgive Peter Mortensen, at Mattias er en politiker, som har nogle markante holdninger, og bringer nogle interessante og relevante emner på banen. Men han virker omvendt utroværdig med sine hyppige partiskift. Men han - ligesom autonome Pernille og DDR-Sohn - mener vel også, at "under 30 og ikke rød, intet hjerte. Over 30 og stadig rød, ingen hjerne". Eller hvordan flosklen nu er...

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Laursen

Men lad os da være helt ærlig: hvem så IKKE Mattias' partiskifte komme? Der har været kø ved udmeldingsbordet blandt Villyisterne, efter Annette Vilhelmsens formandssejr. Og det undrer mig virkelig: for så meget mere venstreorienteret er SF heller ikke blevet, efter formandsskiftet.
Men udmeldingerne skyldes måske snarere, at når man nu har mistet karrieremulighederne i SF, så kan man lige så godt smutte videre, til næste parti. Pampernes hyppigste træk. Man fristes til at sige: tag en tudekiks!

Og når karrieremulighederne inden for politik er brugt op, så kan man jo bare smutte videre til erhverslivet, blive spindoktor eller kommentator. Eller hvad med vært på et helt nyt TV-program?

Brugerbillede for Peter Mortensen

@ Dennis Baggers Laursen. Du har helt ret. Det virker utroværdig med de partihop. Heldigvis synes de fleste af os også, at det har været utroværdigt, når politikere som Nassar Khader, Pernille Rosenkrantz-Theil, Simon Emil Ammitzbøll etc. har skiftet parti. "Kunne de ikke have valgt det korrekte parti fra starten", er vores tanke vel.
Og jo, det er problematisk.
Men det kan jo også være, at de partier de kom fra, havde skiftet partilinje over tid, imens de var i partierne. De kan måske have følt, at deres egne synspunkter ikke kunne få plads i partierne mere. Men det ved jeg ikke.

Brugerbillede for Peter Mortensen

Hvis jeg kan komme med et generelt spørgsmål til folk herinde. Hvilke partier eller personer stemte I på?
Vi har jo stemt disse mennesker ind (Matthias undtaget selvfølgelig). Jeg stemte selv på en kandidat fra socialdemokratiet fra Djursland, som en af de eneste med egentlig arbejderbaggrund i et lille håb om, at min stemme kunne gøre socialdemokratiet mere opmærksomme på arbejderbevægelsernes udfordringer i de kommende år.

Brugerbillede for Hans Hansen

Det er helt logisk. Danmark har dybest set ikke plads til tre venstreorienterede politiske partier. SF er døden nær og S er tilpas rummeligt til at have plads til både de venstre og højredrejede. Det er en god dag for S, manden er faktisk en dygtig og indsigtsfuld politiker. At SF har råd til at lade ham gå er udtryk for deres fuldstændige mangel på at håndtere deres talenter.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Laursen

@Peter Mortensen:
Jeg har fuld respekt for folk, der skifter parti, fordi de reelt ER blevet klogere/mere nuanceret, eller hvis deres oprindelige parti har rykket sig så meget, at de ikke kan stå inde for det mere. Jeg har selv meldt mig ud af Enhedslisten for et lille års tid siden, fordi det dels gik/går mig på, at de holder hånden under den nuværende regering for enhver pris, uanset hvor svinagtig og højreorienteret de agerer. Dels at jeg med tiden selv er blevet mere venstreorienteret, og mere nationalt indstillet. Og der finder jeg Enhedslisten for kulturradikal og kosmopolitisk, til at jeg længere kan stå inde for det.
Men, når man skifter parti med en hyppighed få Mattias Tesfayes eller Nasser Khaders niveau, stinker det langt væk af pamperi og politikerlede (som flere her allerede har nævnt), og disse mennesker er dermed direkte utroværdige som politikere. Hvis Mattias (stadig) har hjertet på rette sted, vil han være god i den traditionelle fagforening. Men min respekt for ham som politiker, er ikke-eksisterende.

Brugerbillede for Michael Kongstad Nielsen

Hvis man ikke har hjertet på det rette sted, så kan talenterne for min flyve hvorhen de vil. Der er også talenter i DanskeBank og Waterfront.

Hvis de grundlæggende uretfærdigheder i samfundet ikke længere interesserer talenterne, og deres gamle indignation er afløst af karrieretrang, så lad dem flyve.

Brugerbillede for odd bjertnes

Hvis man vil vide hvad der faktisk foregår er man jo ret beset nødt til at være medlem af socialdemokraterne i.e. med adgang til baglokalet. For det er ikke specielt meddelsomt or tiden på grund af tilstundende points of no return m.h.til 'afgivelse af suverænitet'.
men den er kun til besvær, den suverænitet, set fra levebrødspolitikerens synspunkt.
Når trækket mod midten er langt større på venstrefløjen end på højrefløjen, skyldes det jo ikke nogen 'højredrejning i tiden'. For den er der altid i en eller anden grad sjovt nok ... . Det skyldes derimod at venstrefløjstænkning tenderer mod enheds-strukturer, og S er nu engang den 'rigtige' Enhedsliste, hvor stalinister og kulturradikale kan mødes med kassedamer. Siges det. men lukketheden er blevet tegneserieagtig i HTS-tid her.
Hvilket ikke er så underligt. Nyrup-regeringen huskes for tankeløse udsagn om emner man ingen politik havde for. Men 'i morgen' kommer der en rigtig god een - tys tys.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Peter Mortensen

@Dennis Baggers Laursen.
Ja det er hyppigheden af Matthias partiskift, der frustrerer. Det svækker respekten. Jeg håber inderligt, at han selv føler, han bliver klogere med tiden, og at han ikke bruger partiskiftene med det ene mål at sikre sig selv en plads i folketinget fremover. Men igen, det ved jeg ikke. Og personligt så jeg så ham også gerne tilbage i fagforeningskredse. Han virker til at være en person, der formår at være i øjenhøjde med de ufaglærte og faglærte industriarbejdere samt faglærte murer, tømre osv. Han ser ud til at kunne forstå deres problemer.
Jeg vil ikke kun sige godt om Matthias. Jeg er som sagt også uenig med ham på andre punkter.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Inger Sundsvald

Der er da ikke noget galt med at skifte parti. Jeg var også socialdemokrat engang i starten af 90'erne. Siden er det gået den stik modsatte vej end man siger om unge/gamle, og nu kan jeg ikke komme længere til venstre end til Enhedslisten.
Af en eller anden grund har jeg altid opfattet mig selv - ikke som socialist eller feminist - men som humanist. Tro det hvem der vil.

Brugerbillede for Peter Mortensen

Nu vil jeg lige kort henlede opmærksomheden på Matthias egne udtalelser:

http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-63622921:tv-tesfaye-vil-vende-til...

Han stilles blandt andet spørgsmålet:

- Vil du gerne i Folketinget for Socialdemokraterne?

- Jeg siger aldrig nej til gode muligheder, men det er egentlig ikke min ambition...

Så må vi som (mulige) vælgere af ham til næste valg skønne, hvad vi vil lægge i de ord. Jeg kunne selv overveje at stemme på ham personligt til næste valg, hvis han kan blive tildelt en kreds. Det afhænger selvfølgelig af, om han stilles op i en kreds, hvor jeg har mulighed for at stemme på ham, hvilket er en helt anden sag, som der desværre sjældent er fokus på.

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Flemming Andersen

Nu skal vi måske også liiiiige huske på at ødelæggelsen af det politiske landskab ikke er Mattias Tesfayes skyld alene.
Og ret beset så ER der ikke reel forskel på socialdemokraterne og SF og mandens chancer var udtømt i SF. Han har så at sige bare skiftet afdeling.

Andre politikere har foretaget større rutscheture og overlevet og socialdemokraterne er i desperat mangel for k.apaciteter, efter det har vist sig hvad de nuværende præsterer.
Så på den led kan man forstå Mattias.

Når man så kigger på muligheden for at gavne de mennesker Mattias Tesfaye siger han vil gavne og ser på den politik både regering og opposition står for, så er det nok lidt op af bakke og der kan man undre sig på at han selv kan se det meningsfulde.
Måske var vejen tilbage spærret?? Og af hvad ?? En forkert politik måske??

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Emil A.

Grunden til at mange på venstrefløjen ikke kan lide Mattias Tesfaye, syntes at være at han rent faktisk ER arbejder og snakker som én. Og hvis der er nogen de intellektuelle venstreorienterede ikke kan lide, så er det når deres idealbillede af hvordan en arbejder skal være, bliver brudt. Så er det langt lettere bare at gøre grin med dem.
Det at han har skiftet parti så ofte, hænger nok sammen med at han er rodløs og har haft svært ved at finde ud af hvilket ben han skulle stå på. Og så også har skiftet holdning på forskellige områder hen over årene. Det hører med til at være ung. Der er mange rundt omkring der gør det samme (hvad enten det handler om politik, karriere eller studie), men hvor forskellen så bare er at det samlede danske mediebillede ikke står klar til at dissekere beslutningen.
God vind fremover Mattias - du vil blive savnet!

anbefalede denne kommentar
Brugerbillede for Dennis Laursen

@Emil Arneholt:
Hvis jeg skal være helt ærlig, så er det mere (den lavere) middelklasses sag, han taler. Du ved, bil- og husejersegmentet. Mattias var f.eks. imod betalingsringen, fordi han mente, at den skadede de danske arbejdere. Nej, forkert. Os i arbejderklassen, når vi skal transportere os, gør brug af ben, cykel, og, ikke mindst, offentlig transport. Nu vil jeg nødig lyde som en Venstremand - men har I set bilpriserne? Eller huspriserne, for den sags skyld? Det har vi arbejdere da ikke råd til! Hvis man har råd til bil og hus, så tilhører man middelklassen. Eller også har man bare lånt rimelig mange penge, af en bank, man ikke fatter, tør løbe risikoen... Men, nåja, der skal jo holde liv i (over)forbrugssamfundet...
Danmark savner stadig en ægte arbejder på tinge. Ja, Mattias er det tætteste man kommer på en arbejder i den offentlige debat. Og han har da også bragt nogle relevante emner på banen. Men, det er altså mere det Minerva-violette segment, han forsvarer.

Brugerbillede for Vibeke Svenningsen

Undskyld...kan der måske lige nævnes nogle erhvervsbetegnelser på, hvem der er arbejderklasse. Jeg gik i min vildfarelse rundt og troede, håndværkere da i al fald var arbejderklasse, og mange håndværkere bor jo i ejerbolig og har privatbil. Det har mange i industrien jo også, ja selv sosu'en gift med smeden.

Hvem er arbejderklassen, hvis de nævnte ikke er arbejderklassen?

anbefalede denne kommentar

Sider