Baggrund
Læsetid: 6 min.

’Mere vil have mere. Sådan er det jo’

Der kan være mange grunde til at dyrke fitness, men hos mange af dem, der styrketræner, går en tankegang igen: Kroppen skal kunne yde endnu mere. Er den økonomiske tankegang om evig vækst flyttet ind i de danske fitnesscentre?
Nicolai Sander styrketræner mindst fem gange om ugen, og i maj nåede han sit højeste mål: at vinde titlen som fitnessmodel. Men fit og sund er ikke nødvendigvis det samme, mener professor.

Nicolai Sander styrketræner mindst fem gange om ugen, og i maj nåede han sit højeste mål: at vinde titlen som fitnessmodel. Men fit og sund er ikke nødvendigvis det samme, mener professor.

Tine Sletting

Indland
4. januar 2013

I et fitnesscenter på Vesterbro strømmer sangen »Gangnam Style« ud af højtalerne, mens der bliver pumpet igennem ved vægtstængerne og spurtet på de rullende løbebånd.

Foran et spejl, som går fra gulv til loft, står Nicolai Sander på 24 år. Han har hvide høretelefoner i ørerne og løfter med koncentreret mine en stang med 60 kilo op fra gulvet.

Nicolai Sander bliver nødt til at bruge skræddersyede skjorter og jakkesæt, når han tager på arbejde hos Novo Nordisk, hvor han som nyuddannet ingeniør for nylig er blevet fastansat. Almindelige størrelser strammer for meget over armene, som fylder 44 centimeter i omkreds.

I maj vandt han titlen som fitnessmodel i sin vægtklasse i en konkurrence afholdt af bodybuilding og fitnessforbundet, WBFF. Selv om Nicolai Sander med titlen fik opfyldt sit højeste mål, fortsætter han træningen. Han styrketræner mindst fem gange om ugen og laver også lidt konditionstræning.

Det er ikke alle i fitnesscenteret, der går lige så meget op i deres træning, som Nicolai Sander har gjort de seneste 10 år, men de fleste træner lige som ham med et bestemt formål. Lige nu er det en ferietur til Californien med kæresten, som Nicolai Sander træner frem imod.

»Jeg synes efterhånden, at jeg har fået skabt mig min egen ideelle krop. Jeg vil ikke være større eller noget som helst, jeg har det fint, som jeg har det nu,« siger Nicolai Sander.

Der altid er dog nogle ting, der kan arbejdes videre på, tilføjer han.

»Mere vil have mere. Sådan er det jo,« konstaterer han.

»Min lægmuskel har jeg nok ikke prioriteret så meget, da jeg var yngre, så derfor halter den lidt bagefter i dag. Det er sådan noget, jeg prøver at gøre bedre. For det ser dumt ud med sådan en stor gut og nogle tynde ben,« siger Nicolai Sander, mens han løfter op i sine blå shorts og viser et par yderst veltrimmede lårmuskler.

»Man bliver nødt til at sætte sig nogle mål og gå efter dem. Ellers kan man ikke presse sig selv til at yde mere. Og det kan jo altid blive bedre.«

Ingen ende i syne

En hurtig rundspørge i fitnesscentret viser, at Nicolai Sander ikke er alene om at ville optimere sin krop yderligere. De fleste træner med et mål, og de fleste mener også, at deres krop kan komme til at yde endnu mere, end den gør i øjeblikket. Målene er selvfølgelig forskellige. Pigen, der træner op til en prøve i Flyvevåbnet, vil ikke have større synlige muskler. Det vil fodboldspilleren, der går og venter på sæsonstart, til gengæld gerne. Men kun til en vis grad.

»Hvis man bliver for stor, bliver man også langsom. Men når jeg har fået styrket mine muskler, kan det jo blive et nyt mål, at jeg fokuserer på kondition igen,« siger fodboldspilleren begejstret, mens han holder pause mellem to sæt armbøjninger.

Den polske sociolog Zygmunt Bauman skriver i sin bog Liquid Modernity (Flydende Modernitet), at hvis sundhed er at stræbe efter den menneskelige normal, er fitness det modsatte: at bryde normer og overgå det normale og almindelige. Fitness er subjektivt og abstrakt, og det medfører, at dyrkelsen af fitness ikke har noget naturligt endemål, mener Bauman.

Udøvelsen af fitness betegner han som en konstant tilstand af selvkontrol, selvbebrejdelse og selvafskrivninger. Udtrykkene fitness og sundhed, som man normalt forbinder med hinanden, mener Bauman rent faktisk beskriver vidt forskellige tilstande. Ikke al fitnesstræning er god for sundheden, og det, som hjælper dig med at blive sund, gør dig ikke nødvendigvis fit. Bauman hævder, at sundhed er en ønskværdig menneskelig tilstand, hvor krop og sind objektivt kan beskrives ved hjælp af blandt andet kolesteroltal, blodtryk, BMI og andre målemetoder. Fitness er på den anden side svært at definere. At være ’fit’ vil sige at være fleksibel og tilpasningsdygtig, at udvikle sig konstant, eskalere og udvide sig.

Klinisk professor hos Institut for Folkesundhedsvidenskab, Torben Jørgensen, skelner også mellem ordene fit og sund.

»Alt er jo skadeligt i for store mængder. Nogle bliver afhængige af fitness, da man får en endofinrus, når man bruger musklerne kraftigt. Jeg tror, de fleste læger vil anbefale, at man bevæger sig i stedet for at dyrke fitness,« siger Torben Jørgensen.

Seniorforsker hos Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Mette Aadahl mener, at der er en tendens til, at flere og flere mennesker bliver besat og afhængige af motion i det hele taget.

»Jeg oplever, at især yngre mennesker kan blive besatte af træning og bodybuilding på højt plan, hvor man også bruger alle mulige former for tilskud for at få en unaturlig vækst – der er ingen tvivl om, at det ikke er sundt,« siger Mette Aadahl.

Michael Hviid Jacobsen er professor i sociologi på Aalborg Universitet og har oversat flere af Baumans bøger til dansk. Han mener, at man skal være varsom med at definere mulige fællestræk blandt fitnessudøvere, fordi det kan skygge for den store forskellighed, der også er.

»Hvis man ser ind i et fitnesscenter, vil man se stor variation aldersmæssigt, træningsmæssigt og motivationsmæssigt. Det er klart, at fitnesscentre over de seneste årtier i stigende grad er blevet en slags ‘kropskatedraler’, hvor opfattelser af sundhed, krop og udseende ofte forenes i form af særlige forventninger til resultatet af ens fysiske anstrengelser,« siger Michael Hviid Jacobsen og fortsætter:

»Det er ikke nødvendigvis kun kapitalismen, der sætter sig igennem i fitnesscentrene. Jeg vil snarere sige, at det er vores ungdommeligheds- og udødelighedskultur, der præger opfattelsen af fitness – at det er igennem dyrkelsen af kroppen, at vi opnår sundhed, som i sidste instans kan forlænge livet. Andre vil dog – helt legitimt – mene, at fitness ikke kun handler om sundhed, udødelighed og ungdom, men mere om livskvalitet. Jeg tror, at der er en mangfoldighed af forskellige og dybt individuelle grunde til, at mennesker dyrker fitness,« siger Michael Hviid Jacobsen.

Som en anden akrobat hænger Nicolai Sander i en stang fra loftet og løfter benene op mod hovedet i cirkelbevægelser. Han er vant til de mange blikke fra de andre fitness-udøvere i centret, og han kommer gerne med kommentarer og gode råd til de udøvere, som han kan se, laver øvelserne forkert.

»Nogle kommer her bare for at vise sig, især fodboldspillere, som gerne lige vil have en sixpack. Men man kan ikke blive sommerklar på et forår. Der skal mere til,« siger Nicolai Sander.

Nej til Paradise Hotel

Han nyder de muligheder, der byder sig, efter at han i årevis har arbejdet på at skabe sin næsten perfekte krop, men nogle tilbud bliver også afvist.

»TV3 har ringet til mig og spurgt, om jeg vil være med i Paradise Hotel. Jeg sagde nej tak,« siger Nicolai Sander. Han ryster grinende på hovedet:

»Det er ikke noget for mig.«

Nicolai Sander ved om nogen, hvad det kræver at holde sin krop ved lige. Ved weekendens besøg hos svigerfamilien stod han op klokken seks for at træne, så han kunne være med til at spise morgenmad. Kosten bliver der også tænkt meget over, og op til store konkurrencer indtager han et minimum af kulhydrater, så fedtet omkring musklerne forsvinder. Og frugten af alt det hårde arbejde ses tydeligt.

Nicolai Sander kan ikke fungere uden sin træning, men han ved også, at det kan blive vulgært, hvis man presser kroppen for meget.

»Det er vigtigt, at man sætter sig ned og kigger på, hvad man reelt har opnået. Det tror jeg tit, at man glemmer. For mere vil have mere. Sådan er det jo. Men nogle gange skal man også sige til sig selv, at man ikke kan det hele.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Først troede jeg sq at jg havde klikket mig ind på Se & Hørs site ved en fejl.

Pænt uinteressant artikel.

Men jeg håber at Catarina har nydt synet.

Lise Lotte Rahbek

Tjah.
Selv fedtnisser skal dø engang.

Om man kan udlede noget af, at folk bruger deres levetid på at se sig selv i spejlet og forme sin krop under streng kontrol,
det tror jeg godt man kan.
Ligesom man kan tænke sit om dem, som bruger sit sind, sin hjerne eller sit hjerte,
mens de venter på at dø.

Lise Lotte Rahbek

*lol*

Emil Vejby Thorndahl

Som Egon var inde på: Information, lad nu være med at forfalde til den journalistik som mig bekendt hører til på sites som B.T og ekstrabladet.

Det er ikke så lang tid siden, der var en undersøgelse om eliteidræt, og den nedbrydende effekt. Alt med måde.

jasper bertrand

Det skadelige ved fitness er vel ikke et stort samfundsproblem, i det mindste render de ikke rundt på gader og vej som motionsløberne.

Vibeke Svenningsen

Det interessante ved artiklen er ikke, at træning kan resultere i et afhængighedsforhold. Det ved alle, der har trænet meget. Man skal have det daglige fix.

Prøv at lav analogien om til samfundet - mere og mere, alt skal trimmes, alt skal under kontrol, alt overflødigt skal væk - det skal styres. Målet bliver styringen - signalet er styring. Ikke det at have det godt og være sund. Som med med samfundet - hvad er det gode og sunde samfund?! Men indrømmet, det er en søgt læsning af artiklen som i sig selv er ret banal i sit fokus på individets kropsdyrkelse.

Alan Strandbygaard

"Er den økonomiske tankegang om evig vækst flyttet ind i de danske fitnesscentre?"

Jeg tror der er en sammenhæng.

Om den kan direkte kobles på 'økonomisk tankegang'?

Kan den ikke også være et udtryk for en ideologisk manipulation, som bygger på de stærke naturinstinkter?
Vi er jo sociale væsner der spejler sig i hinanden. De bare hvordan reklamer påvirker os.

lars rosholm tørresø

religion er yt fittnæserne er in -IN !

Grethe Preisler

Ved åndelig sundhed styrkes man
mod snarer og overlistelser
og ved et naturligt kønsliv kan man undgå
sportslivets fristelser (Kumbel)

Sportudoevelse i en "maskine" ... jeg har sgu hoert om folk, der cykler paa en maskine, der staar boltet til gulvet indendoers ... og om folk, der loeber indendoers i en maskine uden at komme ud af stedet ... grin,grin.

Industrialiseret sportsudoevelse ?

Robert Ørsted-Jensen

Faktisk er der intet nyt under solen her – heller ikke den der med - ’maskiner’.

Blandt bevarede breve fra oldtidens Rom er der et fra en velkendt Romersk filosof som for omkring 2000 års siden brokkede sig over lydenden fra gaden over for. Hans bpæl vrar en kende for tæt på en af disse kæmpemæssige offentlige badeanstalter som prudede den gamle milliuoinby. De var faktisk de største bygninger i Rom og var ikke kun for bad, men også massage og – styrketræningsmaskiner. Det var det sidste som var ved i periode at drive ham til vanvid. Stønnende mænd, klangen af metal mod stengulve etc etc.

Mandlige modeller til de mange antikke statuer af nøgne mænd, kom ikke til at se sådan ud ud af ingenting.

Jeg bør vel tilføje at der ikke er noget der tyder på det nogensinde er lykkedes nogen styrketræner at træne sig til evig ungdom – men mange får sig en svær gigt og mange skader.

Robert Ørsted-Jensen

nævnte filosof var Lucius Annaeus Seneca (ca. 4 f.Kr. – 65 e.Kr.) også kendt som Seneca den yngre,

Andreas Trägårdh

Træning er usundt. Punktum.
50% af alle sports udøvere vil få varige men, dvs. i en eller anden grad blive invaliderede og se en elendig alderdom i møde på smertelindrende og andet medicin.

Når man læser denne udmærkede artikel springer et ord i øjnene, der ikke optræder i artiklen, nemlig 'narcissisme'. Sloterdijk taler i 'Masse og foragt' om massenarcissismen, om helteophøjelse, og eliteambitioner. Det er som om vi søger kongevejen til Nietzsche overmennesketilstand uden at have det levede liv med i processen. Men det er ikke nødvendigvis dårligt:

Jeg husker min svigerfar, der var blikkenslager, påstå, at det da måtte være lunkent vand de unge lærlinge pumpede ind i musklerne, for store det var de, men arbejdet det kunne de sgu ikke holde til - men til gengæld kunne de alle sikkerhedsforskrifterne for usunde løft.

Indsigt kan kompensere for meget.

Til dem der mener at dette ikke behøver at interessere os:

Så længe vi har et offentligt sundhedsvæsen er det i den grad et emne af offentlig interesse!

Som gammel eliteidrætsudøver (frygteligt dansk ord) kan jeg forsikre at hen mod 98% af alle de unge mennesker der presser deres krop til yderligheder i fitnes' og sundhedens navn vil ligesom 98% af eliteidrætsudøverne ende som krøblinger af den ene eller anden slags før de er fyldt 60, over halvdelen vil opleve det allerede inden de fylder 50.

Træning i den slags intensitet nedslider simpelt hen kroppen så dens mindst slidstærke dele som knæ, lænderyggen, ankler, håndled etc. ikke holder så længe som resten.

Det er typisk denne del af fortællingen om den sunde stærke krop med den sunde stærke sjæl som man glemmer at fortælle de unge. Både dem der bare vil dyrke den perfekte krop samt dem der stræber efter olympisk guld og berømmelse.

Dette betyder formindsket arbejds- og forsørgelsesevne resten af livet, og gæt hvem der kommer til at betale regningen for eventyret?

Zygmunt Bauman har desværre fuldstændig ret. Den holdning der bliver indoktrineret i de unge mennesker i sundhedens navn er sygelig og i sidste ende selv-destruktiv og minder på den måde kapitalismens vækstdoktrine til forveksling.

Myten om den sunde stærke krop er dog ældre end nutidens fitness besættelse. Den levede på bedste vis i min og tidligere generationers arbejderklasse hvor de unge mænd var stolte af de stærke kroppe som resulterede af deres "hårde nævners ædle arbejde" - med samme resultat - de fleste endte med nedslidnings symptomer når de kom i 50'erne, som mig selv, der både dyrkede idræt OG hårdt fysisk arbejde.

Robert Ørsted-Jensen

Motion er sundt, det er moderat fysisk træning sikkert også, men intensiv træning, dvs mere en een gang om ugen, er næppe andet end kropsødelæggende og gigtfremkaldende.

Freddy Andersen

@Andreas Trägårdh

Er det nogen speciel sport du tænker på kuglekyl, pedalatleter eller noget i den retning?

Kasper Jensen

Man behøver bare at kaste et hurtigt blik på vores landskendte politiske kugle støder for at nå frem til den konklusion at, træning umuligt kan være sundt - hverken for krop eller sjæl. Afstumpet, selviscenesættende, fattig på empati og en indlevelsesevne der er lig 0.

Gert Villadsen

Træning og motion er beviseligt sund, men alt i rimelige doser - det samme gælder i øvrigt for trang til at kommentere på alt i disse spalter - nogle er blevet afhængige det, og det er ikke sundt. De skulle nok heller komme ud i den friske luft og røre sig lidt for at klare hjernen.

Lise Lotte Rahbek

Kasper Jensen

Nu er det jo heller ikke empati, selvudslettende attitude og indlevelse der tjener pengene og prestigen i samfundet generelt.
Det giver mere i tegnebogen og mere eksponering at være kold.

Niels-Holger Nielsen

Når man fralægger sig ansvaret for at gøre noget for kloden, civilisationen og demokratiet, som er truet af klimakatastrofe, sammenbrud og fascisme, bliver man naturligvis narcisist.

Niels-Holger Nielsen

Vibeke, jeg synes ikke, at din analogi er søgt. Den ligger snublende nær, hvis man har lidt kendskab til ideologihistorien. Muligvis et selbvopfundet udtryk:-)

Niels-Holger Nielsen

Jeg skulle have læst videre i stedet for at kommentere. Jeg kan nu se, at mine pointer for længst er præsenteret af andre:-)

Niels-Holger Nielsen

Freddys kommentar

Jeg hulkede en stille latter.

Andreas Trägårdh

Almindelig gå, strand og cykelture er fint. Spil og lege som social adspredelse er sundt. Intet slår have arbejde + det giver et afkast og en skøn ramme for de øvrige sociale sammenhænge.

Al sport (inkl. sex) udover dette er beviseligt - statistisk set usundt.

Vil du absolut spise, drikke og bevæge dig uhensigtsmæssigt. Da kan 3 min. H.I.T. om ugen, fordelt på 3 dage med 3×20 sek. / 1 minut mellem sekvenserne ( + 3-5 min. opvarmning) muligvis bringe balance.

Steffen Gliese

Jeg synes ikke, at den interviewede på billedet ser så ung ud, som han øjensynligt er. Åbenbart slider træningen allerede.

"Min lægmuskel har jeg nok ikke prioriteret så meget.."

En sætning jeg aldrig, ALDRIG, troede jeg skulle læse i information!

Henrik Darlie

"Jeg synes efterhånden, at jeg har fået skabt mig min egen ideelle krop"
Så mangler der vist bare en smule hjernegymnastik.
Fnis.

Gert Villadsen

Ked af at sige det @Andreas, men du ved ikke, hvad du taler om !

Henrik Bjerre

Lige lidt extra facts til jer der ikke kommer saa meget i Fitness centrene:

Langt de fleste der kommer der, er i en meget overskuelig form, hvor de vil vaere noedt til at foroege deres indsats betragteligt for at komme i naerheden af ulemper med gigt, stereoider, nedslidning etc.

Der dyrkes ogsaa andet end store overarme. F.eks. gymnastik/dans, boksnings uden modstander og udholdenhed.

Fittness giver generelt ganske faa skader i forhold til f.eks. boldspil. Ogsaa af kommercielle grunde soerger centrene for at det generelt er nemt tilgaengeligt og uskadeligt at besoege dem.

Andreas Trägårdh

Gert Villadsen

Beklager. Jeg referere til den seneste forskning og forsøg fra engelske universiteter, der ønske at efterprøve hvad andre universiteter og sportsudøvere i verden iøvrigt allerede er klar over.

Andreas Trägårdh

I videnskab er statestik det nærmeste man kommer en sandhed, og der er ikke statistisk belæg for at kalde sportstræning for sundt, tværtimod. Med mindre du lever af at sælge sport, udstyr, medicin eller genoptræning, da er det sundt for din pengepung.

Almindelig bevægelsesmønstre som vores kroppe er indrettet til er blevet reduceret kraftigt i det tyvende århundrede, og det er faktisk så skidt at man kan tale om et tilbageskridt i vores udvikling som art. Men det gør ikke sport sundt. Vores krop er indrettet til rolige bevægelse med minimal slidtage afløst af sporadiske kraftudløsninger.

Steffen Gliese

"Hun siges at have en højre hæl, der er vældig beundret blandt kendere" - Puh-Bah i GIlbert og Sullivans "Mikadoen", til hvilket Ko-ko svarer: "Jeg nægter at binde mit hjerte til nogen kvindes højre hæl".

Steffen Gliese

Andreas Trägardh - tai chi, med andre ord.

Andreas Trägårdh

Ja hvis man gør det rigtigt. Ellers kan det være farligt, ja ligefrem dødbringende.
Jeg har selv oplevet at pådrage mig alvorlige skader med div. qi kung stile, idetvedledningen enten var for ringe eller helt fraværende, fordi jeg læste/youtubede mig til det istedet for at konsultere en erfaren udøver.

Andreas Trägårdh

Meditation er det mest voldelige man kan udøve.

Andreas Trägårdh

Jeg havde engang en kinesisk qikung lære, en af de mere kendte navne i den verden. Han praktiserede sort magi på sine elever (!)

Jeg skal ellers love for at hele det snobbede kultur parnas kom på banen her!
Ud fra de fleste kommentarer herinde, kunne man jo næsten få indtrykket af at det er direkte usundt at bruge kroppen! Og det er i hvert fald tydeligt at dem der gør det, hører til i bunden af samfundet. Den slags aktiviteter beskæftiger oplyste mennesker sig ikke med eller hvad?
Og FYHA Information, for bringe en artikel der ikke havde noget med politik eller kunst at gøre!

Jeg kan forresten berolige jer med, at det ikke kun er narcissistiske og uintelligente mennesker der går i fitness. Har altid selv benyttet mig meget af det gratis fitnesscenter vi har på kasernen, og derudover har jeg mange venner der godt kan lide at bruge kroppen ind imellem - her er tale om alt fra håndværkere til humanistiske universitetsstuderende.

Mange af jer kritikere skulle prøve det en dag. Jeg kan love jer for at man har det godt bagefter. Og gider i ikke ligge og løfte jern, kan i jo bare melde jer til noget Crossfit, Pilates eller et af de andre hold som de fleste fitnesscentre næsten altid har. Her i Århus har vi desuden en super fed Crossfit klub nede på havnen, og mange andre byer har noget lignende.
Sund krop, sund sjæl - er det ikke det man siger?

Vibeke Svenningsen

Emil:

Jeg håber bestemt ikke, jeg faldt i det parnas. Jeg plæderer bestemt ikke for, man ikke skal holde sig i form. Ingenlunde, og man skal bestemt heller ikke bruge ekstreme tilfælde til at konkludere, at motion er usund. Det er jo direkte dumt at komme til den slutning. Motion er godt og sundt på mulige måder.

Andreas Trägårdh

Sandheden er ilde hørt. Især pga. en anden, lige så elendig sandhed, nemlig at folk der overtræner, dvs. mere end en halv time om ugen, faktisk er afhængige - som narkomaner og derfor fuldkommen utilregnelige, at deres indlæg må regnes for aldeles overhørige og irelevante.

Al motion ud over det nødvendige ( 3 min. pr. uge) bør være sjov og kreativ samværd med familie og venner, alt andet er afstumpet og destruktivt.

Vibeke Svenningsen

Vig bort fra den , der påstår at have sandheden - især om, at menneskekroppen kun skal røre sig 3 min pr. uge. Høhø

Der er forskel på at forfalde til sundhedisme og så have et sundt, fornuftigt forhold til at bruge sin krop til fysisk udfoldelse, som kan antage udtryksformen motion.

Jeg tænker blot indimellem - hvor pokker får I det fra? Andreas, hvordan pokker har du fået den overbevisning fra, at menneskekroppen er ok med 3 mins motion pr. uge, hvis man ellers ikke er speciel fysisk aktiv via andre gøremål i sit liv?

Robert Ørsted-Jensen

Man bør mindst have 1 times motion hv er dag og en dag om ugen med trænin g er bestemt god - også hvis det er i et fitness center - men trænin g i timevis fem gange ller mere om ugen er sgu idioti og afhængighed aaf den slags der kan være alvorligt skadeligt

Andreas Trägårdh

Vibeke

Det er videnskabelig forskning der er nået frem til dette udsagn. Mere end tre minutter h.i.t. om ugen bidrager kun til nedslidning af kroppen, sindet og i nogen grad sociale forhold. Hvad der kan opfattes sundt reduceres til et junkie-fix.

Troels Brøgger

Jeg må da også lige gnide øjnene for at få alt det vrøvl ud, angående kroppen, som vælter ud herinde ! Hvis vi (menneskeracen) var så skrøbelige som nogen af debatørerne påstår var vi uddøde for længst.
Jeg kan heller ikke forstå forargelsen over at Inf. skriver om dette emne ???
For megen debatskrivning og avislæsning giver tilsyneladende gigt i hjernen :)