Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ministerium beskyldes for at fordreje tal om SU

Uddannelsesministeriet spandt en god SU-historie om, at højtuddannedes børn er de langsomste studerende, selvom børn af ufaglærte bruger længst tid. Spin grænsende til talmanipulation, mener de studerende og Akademikernes Centralorganisation
Indland
23. januar 2013

Akademikerbørn kommer langsomst gennem studierne, lød det i tv, radio og aviser lige før nytår. Talmaterialet kom fra Uddannelsesministeriet og fik ministeren til at konkludere, at det derfor ikke vil give de store sociale problemer at spare på SU’en. Andre tal fra ministeriet viser imidlertid, at børn af ufaglærte er dem, der bruger længst tid på studierne. Faglige organisationer og eksperter ser historien som spin og talmanipulation op til de kommende SU-forhandlinger, hvor der skal spares to milliarder kroner.

»Det er jo manipulation, når grundigere undersøgelser viser, at de ufaglærtes børn tager længst tid. Det er ærgerligt, at SU-debatten skal foregå på så useriøst et grundlag, men hvis vi skal mane myterne i jorden, så vil beskæringer i det sjette års SU betyde, at færre vil gennemføre studier og færre vil søge om optagelse,« siger Jakob Ruggard, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF).

Han henviser til, at 84 procent af danskerne ikke vil skære i SU’en ifølge en undersøgelse lavet for metroXpress.

»Så der er da god grund til at ministeriet prøver at pleje dagsordenen om, at det ikke vil betyde noget at skære i SU’en,« siger Jakob Ruggaard.

Erik Jylling, formand for Akademikernes Centralorganisation, er godt træt af, at regeringen har ladet SU-debatten komme så langt ud.

»SU-debatten er efterhånden omgærdet af så meget konstruktion af virkeligheden og folk, der lemper halve sandheder ud i medierne; derfor er det på tide, at regeringen melder klart ud, hvad den vil,« siger Erik Jylling.

Han er enig med de studerende i, at SU-nedskæringer vil få betydning for, hvor mange og hvem der gennemfører studiet, og hvor lang tid de er om det.

Tallene er en tilsnigelse

Forskningschef i tænketanken Kraka Esben Anton Schultz udtalte sig også i forbindelse med historien om, at akademikerbørn er de langsomste.

»Det er en tilsnigelse, for samlet set er arbejderbørn i gennemsnit en smule længere tid om studierne,« siger Esben Anton Schultz, der dog mener, at det største problem med SU-systemet er, at alt for få unge fra ufaglærte hjem ikke kommer ind på SU-berettigede uddannelser, især de lange videregående uddannelser.

Mange hører derhjemmefra, at de skal benytte muligheden for at fordybe og dygtiggøre sig, og de har ofte heller ikke den samme økonomiske tilskyndelse til at blive færdige, som børn af ufaglærte, vurderer SU-formanden. Når det er sagt, så vil forringelser i SU’en med sikkerhed gå hårdest ud over de svageste studerende.

»Mindre SU får ikke nødvendigvis de studerende hurtigere igennem, som vi kan se på de norske erfaringer, men det vil med sikkerhed øge den sociale selektion, fordi det bliver sværere at motivere unge fra uddannelsesfremmede miljøer til at tage en uddannelse, hvis den skal lånefinansieres i større omfang,« siger Per Christian-Andersen, formand for SU-rådet, og tilføjer: »Så grundlæggende er spørgsmålet, om man vil spare et års SU og risikere, at færre får en lang videregående uddannelse, fordi flere falder fra eller slet ikke søger ind.«

Uddannelsesministeriet oplyser, at talmaterialet også viste, at de ufaglærtes børn brugte mest tid. Når historien alligevel kom til at handle om, at akademikerbørn er de langsomste, så skyldes det journalisternes vinkling, lyder forklaringen.

De Radikales uddannelsesordfører, Sofie Carsten Nielsen, mener heller ikke, at det er forkert, at ministeriet går ud med historien om, at SU-besparelser vil berøre relativt flere akademikerbørn.

»Der er ingen, der har sagt, at vi skal skære i SU’en, men det er da interessant, at det ikke nødvendigvis er antallet af hyldemeter i bogreolen i barndomshjemmet, der har betydning for, om man kommer hurtigt igennem,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Ryberg

"»...men det er da interessant, at det ikke nødvendigvis er antallet af hyldemeter i bogreolen i barndomshjemmet, der har betydning for, om man kommer hurtigt igennem,« siger Sofie Carsten Nielsen."

Bortset fra, at det er det så alligevel :-)

Ursula Nielsen, Rasmus Knus, Wilhelm May, Bjarke Hansen, Steffen Gliese og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Lasse Damgaard

Tja - det er da godt at det politiske establisment har et så velfungerende spinværksted, at man kan få snittet lige præcis den histore og politik kunden efterspørger.

Konstrueret virkelighed fungere bedst hos uoplyste folk- eller et medievælde hvor fokus er på cirkusforstilling og freakshow

Janus Agerbo, Rune Petersen, Rasmus Knus, Torben Nielsen og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Manipulation og tilsnigelse?? Er det ikke det vi kaldte løgn i gamle dage??

Det er så ikke bare den borgerlige politik denne regering har overtaget, men selvfølgeligt også teknikken, med at vildlede og fordreje, gentage det indtil et flertal sluger påstandene, selvom de strider imod ret og rimeligt, og så vedtage forringelserne.

Anders Reinholdt, Else Damsgaard, Olav Bo Hessellund, Karsten Aaen, Rasmus Knus, Wilhelm May, Rune Petersen, Tue Romanow, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Henrik Larsen, Sabine Behrmann, Torben Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Laver man lidt kreative talbehandlinger i et ministerium, så gør man det sikkert også i andre ministerier - sommetider opdages det, men for det meste slipper man vel afsted med det ???

Det er at snyde demokratiet .

Grådighed i finanssektoren kritiseres flittigt , men politikeres grådighed efter magt og den deraf afledte manipulation af tal og facts for at snyde demokratiet er meget værre ?

Anders Reinholdt, Else Damsgaard, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese, Rasmus Knus, Wilhelm May, Rune Petersen, Thomas B og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Forlæng SU-en til ti år og lad de studerende læse på et åbent universitet, hvor et semester på et andet fag vil være normen, og hvor vidensopbyggelsen er i centrum. Vi er ikke de sidste mennesker på jorden, men tværtimod blot et nedslag i historien, og vores forbandede pligt er at bidrage til den samlede udvikling af verdensforståelse det bedste, vi kan.

Anders Reinholdt, Karsten Aaen, Ursula Nielsen, kim jensen, Anton Weye Tranberg, Jens Falkesgaard, Carsten Mortensen, Henrik Larsen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

Hvad er vigtigst. At mange gennemfører med et godt resultat, eller at få gennemfører hurtigt?

Nu må al dette lusk og spin holde op.

Hvis der er hold i, at Undervisningsministeriet bevidst udsender løgnagtige og fordrejede oplysninger med det sigte at påvirke offentlighedens opfattelse af et givent forhold, må statsministeren i omdrejninger for at finde en seriøs minister til dette område.

Det kan simpelt hen ikke passe, at borgerne skal være til grin for deres egen, i øvrigt ganske velbetalte, minister.

Anders Reinholdt, Else Damsgaard, Steffen Gliese, Torben Nielsen, Tue Romanow og Wilhelm May anbefalede denne kommentar
Emil Ole William Kirkegaard

De mere intelligente elever kommer hurtigere gennem studiet. Det er ikke overraskende. Akademikerbørn er smartere end ikke-akademikerbørn. Det kan ikke komme som nogen overraskelse for nogen som ved noget om intelligensforskning.

Er det ikke klart hvad regeringen vil? Spare 2 milliarder for at give dem som skattelettelser til erhvervslivet.

Peter Pedersen

Såfremt vi havde en ansvarsbevidst regering burde Morten Østergård øjeblikkeligt blive fyret, pga. direkte løgn og forsøg på vælgerbedrag,
men der tegner sig desværre et tydeligt mønster at at hele konceptet for F-A-RV-(el) juntaen er at at forholde os allesammen de faktuelle oplysninger, der peger i modsat retning af regeringens egne røver-historier.

Ministeriet er på banen for at forsøge at inddæmme katastrofen - iflg. Berlingske d.d. :

"Uddannelsesministeriet forklarer til avisen, at tallene fra ministeriet også viste, at ufaglærtes børn brugte mest tid. Her forklarer man, at det er journalisterne vinkling af historien, der drejede den over på akademikerbørnene."

Det fremgik dog relativt klart, af et direkte interview med Østergård i samme avis, 26. DEC :

"Helt nye beregninger fra Uddannelsesministeriet viser, at studerende med forældre, der har en lang videregående uddannelse, er overrepræsenteret i statistikkerne over forsinkelser på universiteterne. 59 procent af de studerende med akademikerforældre bruger således over seks år på en femårig uddannelse, mens det samme kun er tilfældet for henholdsvis 48 og 49 procent af de studerende, hvis forældre har en erhvervsfaglig- eller en kort videregående uddannelse.

Ifølge uddannelsesminister Morten Østergaard (R) tyder tallene på, at det ikke vil udløse store sociale problemer, når regeringen i det nye år skal spare to milliarder kroner på statens udgifter ved at ændre i SUen og samtidig få de unge hurtigere igennem universiteterne.

»Jeg mener faktisk, vi kan gøre det på en socialt ansvarlig måde. Tallene viser, at reformen i høj grad retter sig mod de personer, som man bør mene, har de bedste forudsætninger for at tage en lang videregående uddannelse, fordi de kommer fra hjem, hvor forældrene er højtuddannede,« siger Morten Østergaard.

Ministeren vil ikke afvise, at reformen kan medføre forringelser af SUen. "

Kilde : http://www.b.dk/nationalt/akademikerboern-noeler-oftest-med-studiet

Else Damsgaard, Steffen Gliese, Tue Romanow og Kenneth Hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Emil Ole William Kirkegaard, intelligensforskning er ikke andet end ideologi.

Gert Villadsen

@Flemming
Hvordan kan du gøre denne fejl til de borgerliges skyld ?

Er det ikke lige lovligt en-dimensionelt at betragte alle verdens ulykker som de borgerliges skyld ? Jeg indrømmer, at det er bekvemt og gør livet nemmere,men voldsomt begavet er det vel ikke eller !?

Jens Andersen

Hvis det er minister Morten Østergaard, der har fundet på manipulationen, så er det da ihvertfald en af de borgerliges skyld...

Anders Reinholdt, Torben Nielsen, Nis Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Myndighedsudøvelsen
som politisk slagmark

Kasper Andreasen

"Mange hører derhjemmefra, at de skal benytte muligheden for at fordybe og dygtiggøre sig, og de har ofte heller ikke den samme økonomiske tilskyndelse til at blive færdige, som børn af ufaglærte, vurderer SU-formanden. Når det er sagt, så vil forringelser i SU’en med sikkerhed gå hårdest ud over de svageste studerende."

Behov for revision.

Flemming Andersen

Gert Villadsen

Jamen i valget imellem at være ubegavet og løgner, så vælger jeg ubegavet.

Jeg kan sagtens få øje på de borgerlige misbrug af både regeringsmagten, medier og spin i de 10 år de sad ved magten.
Utallige gange er sandheden blevet tillempet og gentaget indtil resignationen fra oppositionen havde bredt sig og vedtagelsen af egen ideologi kunne gennemføres ikke på grund af fornuft men på trods af fornuft.
Og jeg finder det beklageligt at nuværende regering synes at have overtaget denne taktik. Hvilket var hvad jeg skrev.

Jeg har lært at det er meget lettere i tilværelsen at huske på sandheden og jeg kan anbefale dig det samme. Det vil også gøre dit liv lige så bekvemt som mit.
Ideologier og livsløgne kan jeg ikke anbefale dig at klynge dig til.

Flemming Andersen

Gert Villadsen

Jamen i valget imellem at være ubegavet og løgner, så vælger jeg ubegavet.

Jeg kan sagtens få øje på de borgerlige misbrug af både regeringsmagten, medier og spin i de 10 år de sad ved magten.
Utallige gange er sandheden blevet tillempet og gentaget indtil resignationen fra oppositionen havde bredt sig og vedtagelsen af egen ideologi kunne gennemføres ikke på grund af fornuft men på trods af fornuft.
Og jeg finder det beklageligt at nuværende regering synes at have overtaget denne taktik. Hvilket var hvad jeg skrev.

Jeg har lært at det er meget lettere i tilværelsen at huske på sandheden og jeg kan anbefale dig det samme. Det vil også gøre dit liv lige så bekvemt som mit.
Ideologier og livsløgne kan jeg ikke anbefale dig at klynge dig til.

Peter Pedersen

Andersen

"Hvis det er minister Morten Østergaard, der har fundet på manipulationen, så er det da ihvertfald en af de borgerliges skyld..."

Vrøvl ! Man kan ikke undskylde enhver løgn, snyd og bedrag med at det "bare" er de borgerlige.

I en regering, som denne, deler alle partierne det samme ansvar, og da det utvivlsomt er aftalt på forhånd, at vælgerne ikke skal have den fulde sandhed om konsekvenserne af regeringens politik,
ville selv betingelserne i Straffeloven for straf for medvirken , sandsynligvis være opfyldt for alle andre ministre.

Flemming Andersen

Peter Pedersen

Helt korrekt

Gert Villadsen

@Flemming Andersen
Du milde, det står langt værre til end frygtet ---- patent på sandheden troede jeg hørte Nordkorea til, men øjensynligt ikke :o)

Peter Pedersen

Ref: mit tidligere indlæg skal præciseres :
"@ Andersen " var naturligvis adresseret til JENS Andersen.

@ Gert Villadsen

Tjah, det er nok lige stærkt nok at du sammenligner Thornings regering med Nordkorea, men

"I did not have sexual relations relations with that woman, Miss Levinsky.."

...Var Bill Clintons løgnehistorie mod det amerikanske folk. Dybest set var det et forhold, som KUN ragede ham selv, Hillary og Lewinsky - men ikke resten af nationen (selvom de fleste amerikanere optrådte som det var dem selv, Bill bedrog).

Her er det helt anderledes, fordi sagen her involverer den politik, regeringen er i gang med at føre ud i livet.

Uanset politisk farve, - er det en meget mærkelig tilgang, at acceptere usandheder fra de politiske partier, man tilfældigvis godt kan lide, - men som direkte hykler at føre en slags politik, hvor en nærmere gennemgang viser, at der faktisk følges en komplet anderledes dagsorden.

En ting er, at der kan være gode praktiske, økonomiske og politiske grunde til at man bliver nødt til føre en anderledes politik, end der blev lovet før valget, men demokratiet er ophørt med at eksistere i praksis, hvis en minister skal kunne slippe
afsted med, bevidst at lyve om det.

Vælgerne er jo i det tilfælde afskåret fra at få det korrekte grundlag for at bedømme, hvor X-et skal sættes til næste valg, og de andre politiske partier træffer dermed deres valg, om de skal tilslutte sig denne begrundelse eller ej, på et helt forkert grundlag.

Det er også grunden til at systemet med Rigsret er fastsat og at det følger af Ministeransvarsloven :

"En minister straffes, hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt eller efter hans stillings beskaffenhed.

Stk.2. Bestemmelsen i stk. 1 finder anvendelse, såfremt en minister giver folketinget urigtige eller vildledende oplysninger eller under folketingets behandling af en sag fortier oplysninger, der er af væsentlig betydning for tingets bedømmelse af sagen.

§ 6 Straffen efter § 5 er bøde eller fængsel indtil 2 år.
Stk.2. Er forholdet begået af uagtsomhed, er straffen bøde eller fængsel indtil 4 måneder.
Stk.3. Bødestraf fastsættes efter borgerlig straffelovs regler om dagbøder."