Læsetid: 1 min.

Er du reelt enlig?

Der er ikke klare juridiske definitioner for, hvornår man lever i et ægteskabslignende forhold og derfor ikke må modtage sociale ydelser målrettet enlige mødre. Kommunens sagsbehandlere vurderer fra sag til sag, om enlige skal modtage eller fratages ydelser
Indland
25. januar 2013

 

Tager du kæresten i hånden på en gåtur, låner ham din bil eller sover I sammen, så tæller det med i regnskabet for, om du er single nok til at modtage den offentlige støtte, der er forbeholdt enlige mødre.

Sådan lyder det i en video produceret af Fredericia Kommune, hvor en sagsbehandler ifølge bloggeren Anne Bredahl forklarer reglerne for dig, som om du er retarderet.

Hun er selv enlig mor i farezonen, efter hun har fået en ny kæreste. For ikke at ende som social bedrager, har hun undersøgt reglerne for, hvornår man ikke længere er enlig. Refleksionerne i hendes blogindlæg udstiller ganske godt dilemmaet i sagsbehandlernes vurdering, for hvornår er man enlig nok til at modtage støtte?

»Jeg er ikke single, det er rigtigt. Men jeg er stadig enlig mor til en dreng, der kun ser sin far hveranden weekend. Jeg er stadig alene om så godt som alle udgifter til ham, og jeg kan ikke se, hvordan de nogensinde kan blive min kærestes ansvar. Det skal han slet ikke blandes ind i - eller blande sig i,« skriver Anne Bredahl på sin blog.

I kommunens video forklarer sagsbehandleren at det er ok, hvis en mand overnatter på sofaen, fordi han skal passe barnet, mens du er på arbejde. Sover han til gengæld i din seng flere gange om ugen, begynder det at blive kritisabelt. At kommunen på den måde træder helt ind i soveværelset, udløser følgende kommentar:

»Ok, kommune. Tak fordi du passer på min dyd.«

Læs Anne Bredahls blogindlæg her

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Morgenthaler

Anne skriver simpelthen så skide godt. Jeg kan kun anbefale at læse hendes blog kontinuerligt. Rå ærlighed, barsk indsigt i hendes situation (skleroseramt enlig mor), ægte varme og menneskelighed og så er hun vanvittigt velskrivende.

Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Inger Sundsvald, Søren Roepstorff, Henrik Rude Hvid, Martin Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

DDR. Flyt ud. Nu. For om 10 år er det sikkert også forbudt.

Søren Roepstorff, Flemming Andersen, Henrik Rude Hvid, Martin Hansen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

HVEM har kanoniseret kommunernes sagsbehandlere til at dømme om borgernes sexliv skal være mod betaling?

n n, Steffen Gliese, Herdis Weins, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Vibeke Svenningsen, Lars Arredondo, Inger Sundsvald, Karsten Aaen, Søren Roepstorff og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Man må håbe at magteliten læser med.....og er i stand til at tage bestik af forargelsen og skamme sig nok til at ændre tingenes tilstand.

Steffen Gliese, Else Damsgaard, Elisabeth Andersen og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Kommunernes ansatte gør bare deres job.
Jobbet er givet af Folketinget, der laver lovene. Folketinget sammensætter vi selv, da vi jo har demokrati.

Lise Lotte Rahbek

Michael Kongstad

Jeg synes der er for mange grimme historiske eksempler på offentlige ansatte, som bare gør, som de får ordre til.
Det er ikke nogen undskyldning i et demokrati bare at parere ordrer uden at overveje etik eller moral.

Kim Hansen, Steffen Gliese, Herdis Weins, Anders Kristensen, Elisabeth Andersen, Rasmus Kongshøj, Lars Arredondo, Inger Sundsvald, Henrik Rude Hvid, Ditte Jensen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Lise Lotte Rahbek,

Alle offentligt ansatte skal efter min mening have deres person med på job. De skal både gøre deres arbejde efter reglerne, og forholde sig konkret til de faktiske forhold, og inddrage personligheden i sagen.

Mange offentlige regler kunne godt skrottes som ubrugelige, men så må folketinget lave nogle bedre.

Søren Roepstorff

@Michael Kongstad Nielsen

Er problemet ikke nærmere, at de offentligt ansatte heller ikke kan over-/gennemskue reglerne og derfor primært arbejder indenfor en "komfortzone", hvor risikoen for fejl minimeres?

Jeg er helt enig i at mange regler kunne (burde?) skrottes, men at forvente, at FT skulle lave nogen bedre, er vist ikke realistisk. De er vist kun i stand til at lave flere.

Lise Lotte Rahbek

Jeg tror såmænd ikke vi er så uenige, Michael Kongstad.

Men alle skal råbe op, når retfærdighed og moral bliver tilsværtet og retssikkerheden bliver underlagt forskelsbehandling.
Hvis det kun er systemets brugere, som råber vagt i gevær, er der masser af kræfter som hellere end gerne slår deres protester hen med en hånlig bemærkning om utaknemmeligt klynkeri.
Derfor er der brug for, at også de ansatte protesterer, hvilket mange socialrådgivere også har gjort. Men lige lidt har det hjulpet.
jeg håber protesterne bliver råbt så højt denne gang, at ikke engang Christiansborgs politikere kan lade som ingenting.

Annette Lærke Bjørnsson, Herdis Weins, Anders Kristensen, Elisabeth Andersen, Lars Arredondo, Inger Sundsvald, Karsten Aaen, Michael Kongstad Nielsen og Søren Roepstorff anbefalede denne kommentar
Lars Arredondo

Man er reelt enlig, hvis man har sin egen selvstændige bolig, og betaler for den og andre faste udgifter selv.

Fælles bolig er det der giver den største økonomiske fordel. Der er kun lidt at spare ved at spise sammen nogle gange om ugen.

Uanset om man modtager offentlig hjælp, så rager det ikke kommunen, eller andre, hvem man spiser sammen med, sover sammen med eller holder i hånden.

Både pensionister og kontanthjælpsmodtagere burde have ret til klare retningslinier.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Annette Lærke Bjørnsson, Else Damsgaard, Herdis Weins, Anders Kristensen, Elisabeth Andersen, Lise Lotte Rahbek og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Selvfølgelig bærer de enkelte medarbejdere i de kommunale kontrolgrupper en del af ansvaret for den uanstændige behandling, borgerne udsættes for. Det er dem, der i den konkrete situation kan sige fra og råbe op. De skal ikke have lov til at gemme sig bag et luset Nürnberg-forsvar.

Folketingspolitikerne bærer deres del af ansvaret, idet de ikke har sørget for ordentlig kontrol med kommunernes sagsbehandling, og fordi lovgivningen og de kommunale budgetaftaler opfordrer til at spare i velfærden, ved at stemple borgere som forbrydere.

Hovedansvaret ligger imidlertid hos de kommuner, og de politikere, der beslutter at oprette kontrolgrupper. Når man opretter en gruppe udelukkende for at fange sociale bedragere, og når man giver denne gruppe mulighed for både at være jury, dommer og bøddel, så skal man ikke undre sig over at de prøver at presse så mange som muligt ind i kategorien 'social bedrager'. Når man gør det til et succeskriterium for grupperne at dømme så mange som muligt, og i øvrigt ikke kontrollerer arbejdet, så ved man at resultatet bliver skinprocesser.

n n, Karsten Aaen, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Else Damsgaard, Anders Kristensen, Flemming Andersen, Søren Roepstorff og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Daniel Mikkelsen

Jeg hørte et interessant program på P1 igår der omhandlede det omtalte tv-program og dér udtalte to jurister sig omkring lovgivningen på området og dér er nogle rimelig klare linier for hvad kommunens ansatte må og ikke må.
Så mere end det er et spørgsmål om uklare regler vil jeg nok mene (efter at have hørt P1 programmet) at det handler om usaglig sagsbehandling, flere gange i direkte strid med reglerne på området (som ifølge juristerne er ret klare !). Kommunale ansatte der tager loven i egen hånd og frit fortolker over temaet er jo ikke den upartiske behandling man forventer af et offentligt system.

Karsten Aaen, Steffen Gliese, Rasmus Kongshøj, Anders Kristensen, Søren Roepstorff, Flemming Andersen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Brian Pietersen

befolkningen i det her land er simpelthen gået hen og blevet en flok tosser.

Jesper Jepsen

@Rasmus Kongshøj Nu siger Nürenberg netop at du ikke kan gemme dig bag en ordre, så begår en offentlig ansat lovbrud på ordre fra en overordnet så er ved kommende ude i et strafbart forhold og kan ikke bruge forsvaret at det var en ordre.

Lige nu hyler vi op over virkelighedens kontrol tyrani, et system som folket selv har krævet og forstærket, for tænk nu hvis en fik mere end mig... en stor gang ego tripperi og ikke andet. Så må fok hyle op eller holde mund. I Danmark har vi et system hvor vi har en udøvende magt, en dømmende magt som vi ikke har direkte indflydelse på ( heldigvis), men der er kun et sted og kun et at rette sigtet hvis man er utilfreds det er mod stemmeboksen, de regler som vi styres udfra er lovgivernes opgave at formulere og er de regler ikke gode nok er det den lovgivende magts opgave at ændre dem. Det kan ALDRIG være de mennesker som i samfundetes tjeneste er sat til at administre dem de har ingen mulighed for at gøre andet end følge reglerne, alt andet er strafbart.

Så, når nu du hyler op over hvor forfærtlig det er, så ret din vrede et sted hen, mod dit eget kryds at skubbe dit ansvar som borger i et demokratio over på de mennesker der er anstat til at forvalte det udenmulighed for at ændre det er hyklerisk i bedste fald, barnligt nok nærmere.

Søren Roepstorff

@Rasmus Kongshøj

Jeg er enig med dig i, hvordan ansvaret er fordelt, men til gengæld tror jeg, at hverken de kommunale medarbejdere, byrødderne eller folketingsmedlemmerne er i stand til på betryggende vis at løfte det ansvar, fordi lovgivning, regler osv. er blevet så omfattende, at mange ikke kan overskue dem.

I starten af året lavede DR en rundspørge blandt byrådsmedlemmer, hvor det viste sig, at der er så meget materiale, der skal læses, at de ofte reelt beslutter i blinde.
http://www.dr.dk/Nyheder/Ligetil/Dagens_fokus/Indland/2013/01/02101949.htm

Når det gælder den enkelte medarbejder, i dette tilfælde kontrolmedarbejderen, på gulvet, så er det da helt klart efter P1 Orientering gennemgang, at han/hun ikke selv er klar over sin fejlagtige/ulovlige sagsbehandling, for det ville da være noget af et skud i egen fod at få landsdækkende berømmelse ved at stemple borgere ulovligt.
http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2013/01/25/154605_1_1_1_1_1_2_1.htm

Tilbage er så det administrative embedsværk, der dels skal "klæde politikerne på" med den nødvendige information, så de kan træffe de rigtige beslutninger, og dels skal føre disse beslutninger ud i livet ved at fortælle medarbejderne på gulvet, hvad de skal gøre. Det må så i mine øjne være her at skytset skal rettes hen.

"Når man gør det til et succeskriterium for grupperne at dømme så mange som muligt, og i øvrigt ikke kontrollerer arbejdet, så ved man at resultatet bliver skinprocesser."

LIgegyldigt om de virkelig er klar over, at resultatet bliver skinprocesser eller ej, er det i al fald åbenlyst, at borgerne efterhånden er nødt til at hyre en juridisk velfunderet bisidder ved kontakt med det offentlige, og dermed bliver det offentlige til en modpart frem for en medspiller. Det er da noget af et problem, vi har fået på halsen.

Dorte Sørensen

til anbefaling hør P1 Orientering, hvor Jesper Tunel har gennemgået DR1 s udsendelser med 2 jurister. Konklusionen var at dem der overtrådte loven var kommunernes sagsbehandling.

Ps. Hørte i P1-morgen at hunde luftning , ryde op efter en middag hos vennen kan fratage en førtidspensionist sit pension for enlige og sætte hende til det lavere beløb for samlevende.

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

De svindlende "enlige" mødre udbytter mig og underminerer min retsstilling som ludfattig, arbejdende skatteyder.

Kongshøj skriver ovenfor: "Hovedansvaret ligger imidlertid hos de kommuner, og de politikere, der beslutter at oprette kontrolgrupper"

Det er Christiansborg, der har pålagt kommunerne at oprette kontrolgrupper. Men selvfølgelig skal kommunernes politikere føre kontrol med deres kontrolgrupper.

Problemstillingen er kompleks. Læs fx også:
http://politiken.dk/indland/ECE1878959/kommuner-klager-til-socialministe...
http://politiken.dk/indland/ECE1877684/juridisk-chef-reglerne-laener-sig...

Christiansborg burde sætte nogen til at udrede, om man ikke kunne forenkle sociallovgivningen, så man slet ikke skulle administrere et så uhåndterbart begreb som "enlig".

Steffen Gliese

Kristian Randlev, hvis du er en ludfattig arbejdende skatteyder, bør du nok prøve at skaffe dig et job, så du tjener ligeså meget som de fleste andre.
Hvis du ligger i den lave ende af indkomstskalaen, skal du prise dig lykkelig over de "høje" sociale overførsler, for de er de eneste, der forhindrer et forrykt løntrykkeri. Lønnen er direkte afhængig af, at arbejdsgiverne er nødt til at gøre det attraktivt at hjælpe dem med at puge penge sammen.

Michael Kongstad

"Alle offentligt ansatte skal efter min mening have deres person med på job. De skal både gøre deres arbejde efter reglerne, og forholde sig konkret til de faktiske forhold, og inddrage personligheden i sagen."

Jeg kan kun være enig. Men Politiken havde i dec 2012 et interview med en socialrådgiver, der blev fyret, fordi han valgte, at udføre sit arbejde korrekt. Jeg gemte linket, da jeg vidste, jeg ville få brug for artiklen senere hen.

http://politiken.dk/indland/ECE1842836/socialraadgiver-blev-fyret-jeg-bl...

"De gör bare deres job" og "Ändring sker ved stemmeurnerne" er kommentarer der er lige saa langt ude som selve sagen.

Vi har alle et ansvar og det uanset hvor paa den ökonomiske rangstige vi end maatte befinde os. Man kan sige at jo längere oppe, des mere ansvar.

Vi har i alt for mange aar set klar bevis paa at uanset hvad der bliver stemt, saa er det allerede bestemt fra bag kulisserne hvor toget skal hen. Der bliver gjort tiltag lige präcis til stregen hele tiden. Jeg tror at den luftballon nu er godt paa vej til at briste.

Alle har et ansvar, og det uanset om nogen höjere oppe i systemet har bestemt noget. Hvis de ansvarlige nu bestemmer sig for at give alle en pistol i haanden og siger, nu skal i gaa ud og aflive alle de borgere som vi synes ikke bidrager längere, og saa hellige sig med at de bare gör deres job. Det er for nemt, uetisk og amoralsk. Den gaar simpelthen ikke, hverken lovmässigt eller rent menneskeligt.
At nogle har den tanke gang alligevel vidner bare om at; folk blir fler og fler, mennesker födes nästen ikke mer, som Niels Hausgaard vist sagde.

"Almindelige" mennesker bliver altsaa stadig dömt for mord osv, selvom de har faaet ordre fra andet sted. Generelt at have en holdning til at de bare gör deres job og ikke er deres ansvar, er absolut et tegn paa menneske som ikke har moral og etik tilbage. Det er simpelthen uläkkert, men desvärre bliver den holdning mere og mere. En typisk holdning fra en super egoist i et diktatur.!!!

At begynde at give politikere skylden er egentlig ogsaa at et tegn paa uvidenhed om hvordan tingene virkelig hänger sammen. Politikere er nu om dage intet andet end kludedukker for de egentlige magthavere. De bliver brugt og misbrugt saa flertallet ikke skal klandre de virkelige skurke. At saa faa stadig ikke fatter det er mig en gaade. Paa den anden side saa er det jo bare et tegn paa at den massive fordummende propaganda der konstant körer i medierne virker. Folk har glemt at tänke selv og mistet enhver form for sund fornuft og kritisk sans.

Frans Kristian Randlev Mikkelsen

Peter Hansen - Nej, jeg kan ikke fakturere mine kunder mere, end konkurrencen tillader.

Det reelle problem er, at små indtægter betaler en alt, alt for stor del af statens og kommunens indtægter. Man skulle selvfølgelig lade arbejdende mennesker beholde lige så stor en del af deres indkomst, som det kræver at overleve i Danmark - og så først beskatte, hvad der ligger ud over dette beløb.

Hvis man hævede den skattefri bundgrænse til 150.000 kr for arbejdsindtægter, kunne kæmpe horder af dem, der nu er mere eller mindre tvunget til at nasse, klare sig selv.

Men staten og kommunen foretrækker åbenbart hjælpeløse, afhængige individer. Tag livet tilbage fra Systemet!

Anne Bredahl skriver: "Jeg er stadig alene om så godt som alle udgifter til ham"

Hvis det er rigtigt, så er der noget helt galt. Grundlæggende kan skilte forældre vælge mellem to modeller: børnebidrag eller udgiftsfordeling. Hvis det traditionelle børnebidrag ikke kan dække den ønskede levestandard, bør Anne tage en kammeratlig samtale med drengens Far og få ham til at bruge den alternative model der hedder "udgiftsfordeling". Den anses af mange for at være den mest retfærdige.