Læsetid: 2 min.

Tidslinje for statsløsesagen

Følg sagens udvikling fra den FN-konvention, der i 1961 sikrede statsborgerskab til statsløse, der er født og opvokset i et land til Birthe Rønn Hornbechs fald som minister
17. januar 2013

1961: FN-konvention om statsløshed sikrer særlig adgang til statsborgerskab for statsløse, der er født og opvokset i et land. 

1977: Folketinget beslutter, at Danmark tiltræder FN’s konvention om statsløshed. 

2004: Indfødsretsloven ændres, og kravene for at få statsborgerskab strammes. De følgende seks år ser Integrationsministeriet bort fra FN-konventionen, og i praksis får unge statsløse derfor afslag på statsborgerskab. Første ulovlige afslag fra ministeriet kommer i 2004. 
 

2005: V, K og DF indgår ny indfødsretsaftale, bl.a. skal rækkevidden af FN-konventionen fra 1961 udredes. Udredningen færdiggøres aldrig formelt. 

2006: Integrationsminister Rikke Hvilshøj forsikrer Institut for Menneskerettigheder om, at FN-konventionen overholdes, selv om det ikke sker i praksis. 

2007: I marts deltager indfødsretsordførerne fra V, K og DF i drøftelser med integrationsminister Rikke Hvilshøj om den ikke færdiggjorte udredning af FN-konventionen. Resultatet af drøftelserne er ikke kendt. 

2008: I februar bliver Indfødsretskontoret ifølge ministeriets senere redegørelse opmærksom på, at sager om unge statsløse afgøres i strid med FN-konventionen. I august opfordrer embedsværket integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til at følge FN-konventionen. Ministeren vil først have undersøgt, hvordan de andre nordiske lande fortolker konventionen. I september indgår V, K og DF ny aftale om indfødsret og strammer kravene til statsborgerskab yderligere. I december gør embedsværket endnu en gang ministeren opmærksom på FN-konventionen, og det fører til nyt nordisk rundspørge. 

2009: I februar beordrer ministeren, at ansøgninger fra statsløse stadig skal behandles i strid med FN-konventionen. I oktober behandler Indfødsretsudvalget en sag om en statsløs, som PET vil have afskåret fra statsborgerskab. I november beslutter ministeren sig for at lovliggøre sagsbehandlingen. 

2010: I januar orienteres Indfødsretsudvalget om, at ministeriet har fejlbehandlet en række sager. Dagen før sendes det sidste ulovlige afslag fra ministeriet. I februar genoptager ministeriet en række forkert afgjorte sager. I efteråret kritiserer DF, at en række statsløse unge skal tildeles statsborgerskab. Ministeren siger i Folketinget, at hun har besindet sig. 

2011: I januar skriver Information den første af en række artikler om statsløsesagen. I marts afskediges Birthe Rønn Hornbech

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Illum
Christian Illum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu