Læsetid: 2 min.

Tidslinje for statsløsesagen

Følg sagens udvikling fra den FN-konvention, der i 1961 sikrede statsborgerskab til statsløse, der er født og opvokset i et land til Birthe Rønn Hornbechs fald som minister
Indland
17. januar 2013

1961: FN-konvention om statsløshed sikrer særlig adgang til statsborgerskab for statsløse, der er født og opvokset i et land. 

1977: Folketinget beslutter, at Danmark tiltræder FN’s konvention om statsløshed. 

2004: Indfødsretsloven ændres, og kravene for at få statsborgerskab strammes. De følgende seks år ser Integrationsministeriet bort fra FN-konventionen, og i praksis får unge statsløse derfor afslag på statsborgerskab. Første ulovlige afslag fra ministeriet kommer i 2004. 
 

2005: V, K og DF indgår ny indfødsretsaftale, bl.a. skal rækkevidden af FN-konventionen fra 1961 udredes. Udredningen færdiggøres aldrig formelt. 

2006: Integrationsminister Rikke Hvilshøj forsikrer Institut for Menneskerettigheder om, at FN-konventionen overholdes, selv om det ikke sker i praksis. 

2007: I marts deltager indfødsretsordførerne fra V, K og DF i drøftelser med integrationsminister Rikke Hvilshøj om den ikke færdiggjorte udredning af FN-konventionen. Resultatet af drøftelserne er ikke kendt. 

2008: I februar bliver Indfødsretskontoret ifølge ministeriets senere redegørelse opmærksom på, at sager om unge statsløse afgøres i strid med FN-konventionen. I august opfordrer embedsværket integrationsminister Birthe Rønn Hornbech til at følge FN-konventionen. Ministeren vil først have undersøgt, hvordan de andre nordiske lande fortolker konventionen. I september indgår V, K og DF ny aftale om indfødsret og strammer kravene til statsborgerskab yderligere. I december gør embedsværket endnu en gang ministeren opmærksom på FN-konventionen, og det fører til nyt nordisk rundspørge. 

2009: I februar beordrer ministeren, at ansøgninger fra statsløse stadig skal behandles i strid med FN-konventionen. I oktober behandler Indfødsretsudvalget en sag om en statsløs, som PET vil have afskåret fra statsborgerskab. I november beslutter ministeren sig for at lovliggøre sagsbehandlingen. 

2010: I januar orienteres Indfødsretsudvalget om, at ministeriet har fejlbehandlet en række sager. Dagen før sendes det sidste ulovlige afslag fra ministeriet. I februar genoptager ministeriet en række forkert afgjorte sager. I efteråret kritiserer DF, at en række statsløse unge skal tildeles statsborgerskab. Ministeren siger i Folketinget, at hun har besindet sig. 

2011: I januar skriver Information den første af en række artikler om statsløsesagen. I marts afskediges Birthe Rønn Hornbech

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her