Nyhed
Læsetid: 3 min.

Venstrefløjen imod uraneksport fra Grønland

Der tegner sig et flertal for eventuel uraneksport fra den grønlandske undergrund, men det bliver uden venstrefløjen, lyder det fra Enhedslisten og et lidt tøvende SF
Indland
28. januar 2013

Som et biprodukt af ét af de mange værdifulde mineraler, der er i den grønlandske undergrund, findes verdens femtestørste forekomst af uran, og Dagbladet Politiken erfarer, at et flertal i Folketinget vil sige god for en eventuel eksport. Men det økonomiske eventyr bliver uden venstrefløjen, bedyrer Enhedslistens grønlandsordfører, Finn Sørensen.

»Det er meget problematisk at begynde at eksportere uran,« siger han til Ritzau.

»Det bliver brugt til atomvåben og atomkraft. Enhedslisten er lodret modstander af begge dele. Det er også den officielle danske politik. Det skal vi holde fast ved.«

SF er heller ikke begejstrede ved tanken, men er en anelse mere tøvende med at lægge armene over kors.

»Jeg kan slet ikke se nogen grund til det,« siger europaparlamentariker Margrethe Auken til Information.

»Der kan kun komme lidt midlertidige penge ud af det og en frygtelig masse problemer. Jeg håber meget , at SF generelt deler den holdning,« fortsætter hun, og selv om det ikke bliver sagt direkte, lyder det til, at udenrigsordfører Steen Gade nok skal bakke hende op, hvis det kommer så vidt:

»Ro på,« siger han til Ritzau. »Når eller hvis Grønland tager en sådan beslutning, opstår der en diskussion om sikkerhedspolitik, som Danmark aldrig har drøftet, og det kræver en grundig analyse og vurdering. Det vil være en ny position både for Grønland og Danmark, hvis man skulle ændre på det.«

En nedladende holdning

Det er særligt i det såkaldte Kvanefjeld i det sydlige Grønland, at uranen kan udvindes, og der mangler kun et politisk ja i både Grønland og Danmark, før det kan danne grundlaget for et nyt stort eksporteventyr.

»Vi går ind for deciderede uranminer, så længe det sker på ordentlig vis og i samarbejde med Danmark. Hvis alle mulige andre kan sælge uran, kan vi lige så godt også gøre det. Der er god økonomi i det,« siger viceselvstyreformand Jens B. Frederiksen fra partiet Demokraterne til Politiken.

Det grønlandske uraneventyr kan dog først blive en realitet, hvis det danske folketing vender tommelfingeren op. Ifølge Politiken er der efter 25 års-modstand mod atomkraft og uranforurening et flertal i Folketinget, som for første gang er parat til at ophæve den såkaldte nultolerance over for uran.

Så hvis Grønland anmoder om det, er muligheden for udvinding dermed åbnet.

»Socialdemokraterne går ind for, at konventionerne skal overholdes. Men det, som konventionerne giver mulighed for i lovlig udvinding og lovlig handel og distribution, kan man udnytte,« siger grønlandsordfører Flemming Møller Mortensen (S) til Politiken.

Samme holdning er dækkende for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), erfarer avisen. Radikale Venstre er på samme linje.

»Man bør gå positivt ind i det. Vi vil være tilbage i en meget mærkelig dansk rolle, hvis vi blokerer et grønlandsk ønske,« siger udenrigsordfører Rasmus Helveg Petersen (R) til avisen.

Det politiske flertal er sikret via støtte fra de borgerlige partier med undtagelse af Venstre. SF’s Margrethe Auken, der har fulgt debatten om atomkraft i en betydelig årrække, forstår slet ikke de danske folketingspolitikere, siger hun til Information. Hun mener helt konsekvent, at man helt skal lade være at udvinde mineraler fra fjeldet, hvis man ikke kan undgå uran som biprodukt.

»Hvis man ikke kan undgå at få problemer, man ikke kan løse, skal man helt lade være,« siger hun og understreger, at der intet nykolonialt ligger i den holdning. Tværtimod.

»Vi har jo en fælles sikkerheds-politik med Grønland, og så længe vi har det, må vi jo gøre, hvad vi selv synes er rigtigt. Det modsatte er en nedladende holdning, synes jeg.«

Det er ikke lykkes at få en kommentar fra hverken miljøminister Ida Auken eller udenrigsminister Villy Søvndal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dan Johannesson

"Eksporteventyr" - og våbenmareridt. Bliv nu for fa... da snart voksen, oh du til benet griske og blinde menneske.