Læsetid: 7 min.

Barnekroppen er et tempel

Danskerne vælger i stigende grad holdsport fra, når de motionerer. Idealet om en sund og flot krop er vigtigst, viser ny rapport. Det har givet vind i sejlene for den højintensive træningsform, Crossfit, som omkring 40.000 danskere dyrker. Successen er så stor, at grundlæggerne nu har startet et hold for børn helt ned i syvårsalderen
Syvårige Bertram går til Crossfit i Kødbyen i København. Her lærer børnene, at de skal have en stærk krop og pleje den som et tempel

Syvårige Bertram går til Crossfit i Kødbyen i København. Her lærer børnene, at de skal have en stærk krop og pleje den som et tempel

Sigrid Nygaard

21. februar 2013

»Hvad skal man altid huske, når man laver et overhead squat, unger?« spørger instruktør Pernille Jespersen de fem drenge, som ikke er taget på vinterferie, men i stedet er mødt op til crossfit for børn i Den Hvide Kødby på Vesterbro i København.

»Vi skal huske kosteskaftet i ryggen!« svarer de i kor.

»Lige præcis! Og jeres fødder skal være solidt plantet i gulvet. Vi er jo ikke til ballet, vel?«

Med en imaginær tube lim i hånden fæstner Pernille Jespersen en barnehæl til gulvet, så dens ejer kan udføre to perfekte squats med rank ryg og en lang træpind i udstrakte arme over hovedet. Hun kvitterer med en high five.

Næste gang er det Bertrams tur. Han tripper på fødderne og vil gerne i gang med at brænde krudt af. Med sine 7,5 år er han formentlig den yngste crossfit-udøver i Danmark.

Selvom han er stor af sin alder, fylder han ikke meget i underetagen af den gamle slagtehal, hvor Butcher’s Lab har til huse. Væggene er beklædt med hvide klinker og plakater med bryske mixed martial arts-kæmpere, som viser muskler og knytnæver forud for en cage fight.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alan Strandbygaard
  • Henrik Darlie
  • Catarina Nedertoft Jessen
Alan Strandbygaard, Henrik Darlie og Catarina Nedertoft Jessen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Det handler om at smøre maskinen korrekt"
Hvad blev der af glæden ved spontant at bevæge sig? Og hvad sker der, når man så tidligt konfronteres med pligt fremfor lyst?
Hele italesættelsen af kroppen som tempel og maskine fremmer næppe socialiseringen og sammenholdet blandt børn.
'No pain, no gain' retorikken klinger hult i en dansk - børne - kontekst.

Dennis Laursen

Man skal jo trække populærkulturs overfladiske og dekadente værdier ned over hovedet på børnene, i en så tidlig alder som muligt. Barndommen er også noget pjank, der helst helt skal fjernes, så børnene/fostrene nærmest fødes som forbrugende teenagere.
Da jeg var 13-14 år, legede jeg stadig med Lego og Knex. Men jeg er jo også en vantro og infantil kætter...

Så længe børnene har det sjovt er det da en fin sport, hvor man lærer om sundhed og træning. At voksne er forfængelige er der vel ikke noget galt i, så længe børnene har det sjovt.

Michael Kongstad Nielsen

Jo, det er der, når forfængeligheden går ud over børnene. For det er hverken sundt eller naturligt, at børn skal disciplinere deres krop som om, de var voksne. At børn til enhver tid er parate til at efterkomme de voksne ønsker om at gøre, som de voksne vil have, inklusive at lade som om, de har det sjovt, skal ikke fritage forældrerne fra at kende børnenes egentlige behov.

»Jeg har selvfølgelig også tænkt over det kropsfokus, der ligger i crossfit. Altså om det påvirker Bertram negativt. Men han er der jo bare for at bevæge sig og for at have det sjovt. Han ved i virkeligheden slet ikke, hvad crossfit er, og han ser slet ikke billederne af de muskuløse kroppe, som hænger på væggene.«

Skal man grine eller græde over sådan en udtalelse? Er den mor dum eller blot ualmindeligt naiv? Jeg tror desværre ingen af delene. Det er et fuldt bevidst valg fra hendes side om, at Bertram skal dyrke sig selv og sin individualitet. Hvis hun havde ville lære ham noget om sociale fællesskaber og sjove fysisk udfoldelser, så findes der immervæk mange andre tilbud end fodbold og håndbold. I min bog er dette ren og skær selvdyrkelse, pyha.

Daniel Mikkelsen

det er 10 gange bedre end at hive vægte og det er en sjov form for bevægelse/træning så jeg tror man skal passe på med at male fanden på væggen

Dennis Laursen

Måske folk skulle vente med at få børn, til de selv er blevet voksne.
Nåå nej, det må man ikke sige, for så griber man ind i folks personlige frihed (til at vanrygte deres afkom)...

Majbritt Nielsen

Mona Jensen
Åh, jo Bertram ser billederne på væggen. Hvis du ikke tror at vi påvirkes af vores omgivelser, passive som aktive. Så må du tro om igen.
Og hvorfor børnene går til crossfit Deres forældre har taget beslutningen. Længere er den ikke. Så må man da bare håbe det er en voksen der træner børnene hvor de er. Og ikke ud fra "voksen-syn".

Crossfit er en dille. Om et par år er noget andet populært ligesom stripperstangsfitness var seneste populære dille før crossfit og spinning var det før da osv.. Og ve den, der tror, det bliver holdsport, der kræver menneskelige og sociale kompetencer!

Majbritt Nielsen

Peter Taitto
Jeg går til træning og hende der underviser fortalte at fitness som det var oprindeligt, blev betragtet som en døgnflue.
Hmm, det er så nogen år siden.
Men som med så meget andet. Så siver noget fra og andet hænger ved. Sådan er det i hele vores verden. Noget vinder frem, andet glemmes.

Lars Hazelton

Kroppen er ikke et tempel - det er noget vi bygger for Guderne.
Uaset om det er voksne eller børn er en ensidig kropsdyrkelse ikke positiv.
Men dyrket "med et glimt i øjet" kan Crossfitt være både sjovt og udløse en fantastisk energi hos de udøvende. Det ser jeg dagligt på Gerlev Idrætshøjskole. Crossfitt, idræt, dans og fysisk aktiv leg kan minde os om at kroppen er fundamentet for livet.
Der er et stort behov for at få leg, bevægele og fysisk aktivitet ind i både børn, som voksnes liv. Her er Crossfitte et af flere reskaber.
Crossfitt for Kids kan godt gøre på en god måde, så det bliver til en sjov og motivernde træningsform med flere elementer af leg. På Gerlev Idræthøjskole hvor vi arbejde med projekt Byens Leg, indgår også Crossfitt for Kids, Gerlev underviser lærer, pædagoger og frivillige i hvordan man bruger de positive erlementer fra Crossfitt til at skabe mere bevægelse i hverdagen sammen med legen.
se: www.byensleg.dk
Med venlig hilsenLars Hazelton