Nyhed
Læsetid: 3 min.

Corydon kritiseres for manglende åbenhed om ministeriets regnemaskine

Finansministeren forsøger at imødegå kritik af sine regnemetoder og modeller ved at fremlægge en oversigt over dem. Det lykkes ikke, siger økonomer
Finansminister Bjarne Corydon (S) har fremlagt en oversigt over regeringens økonomiske regneprincipper, men ifølge tidligere overvismand Carsten Sørensen er det ’et trick for at undgå, at regneprincipperne skal undersøges af udefrakommende’.
Indland
7. februar 2013

Økonomer og Enhedslisten kritiserer finansminister Bjarne Corydon (S) for at tilbageholde grundlaget for SRSF-regeringens økonomiske politik, nemlig finansministeriets såkaldte regnemetoder og modeller.

Kritikken kommer, efter Bjarne Corydon ellers netop har forsøgt at imødekomme denne kritik ved at fremlægge en oversigt over disse økonomiske regneprincipper.

Men tidligere overvismand og professor i økonomi ved Syddansk Universitet Christen Sørensen kalder det »et træk for at undgå, at regneprincipperne skal undersøges af udefrakommende«.

Det er en henvisning til, at blandt andre Enhedslisten har krævet et såkaldt ’kritisk serviceeftersyn’ af de principper, som afgør, hvad der er råd til.

Selv om Bjarne Corydon slår fast, at Finansministeriet bruger Danmarks Statistiks såkaldte ADAM-model (Annual Danish Aggregate Model, red.), stopper det nemlig ikke der. Finansministeriet justerer denne regnemodel med egne beregninger, når det for eksempel gælder effekten af et øget arbejdsudbud.

»Netop på det område er ADAM svag, da der kun er et svagt statistisk belæg for, at du får flere i beskæftigelse, hvis du øger arbejdsudbuddet, da det jo presser lønnen ned. Det næste, som skal ske, er, at lønningerne giver lavere priser, og de lavere priser skal så føre til, at vi eksporterer mere og importerer mindre. Det er den såkaldte priselasticitet – eller med andre ord: Hvor meget stiger mængderne, hvis vi sænker priserne,« siger Christen Sørensen.

Ifølge notatet Finansministeriets regneprincipper og modelanvendelse stiger eksporten således med fem procent, hvis lønnen falder med én procent. Men ADAM-modellen skønner kun, at eksporten stiger med to procent. Så hvad er kilden? En anden økonomisk model, den såkaldte DREAM-model (Danish Rational Economic Agents Model, red.) og »egne beregninger,« som det hedder i notatet.

Et regnestykke, Christen Sørensen efterlyser dokumentation for:

»Denne markante forøgelse betyder, at øget arbejdsudbud betydeligt hurtigere og stærkere resulterer i flere i beskæftigelse. Det var også i orden, hvis finansministeriet fremlagde dokumentation herfor. Men dette er som nævnt ikke sket, selv om det vedrører krumtappen i regeringens økonomiske politik,« siger den tidligere overvismand.

Vil se udskrifter

Selv om professor i økonomi ved Roskilde Universitet Jesper Jespersen kalder oversigten over regneprincipperne for »et fremskridt« – da de nu står samlet i stedet for i forskellige publikationer – savner også han stadig dokumentation for sammenhængen mellem et øget arbejdsudbud og en ditto beskæftigelse.

»Når man henholdsvis henviser til DREAM- og ADAM-modeller, så er det meget godt. Men hvordan bruges de i praksis? Hvad har ført til de specifikke anbefalinger til ministrene? Vi har brug for at se udskrifter af beregningerne, de såkaldte kørsler, for at læse, hvilke overvejelser – og måske nye forskningsresultater – der kan ligge bag de benyttede ændringer i ADAM-modellen. I stedet får vi bare en fodnote om, at det nye tal er i overensstemmelse med det, der benyttes i DREAM-modellen, og resultatet delvist er baseret på egne beregninger, som det hedder. Og hvor meget mere oplyst er man så på det grundlag?«

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, opfordrer finansministeren til at indkalde til et åbent seminar, hvor danske og udenlandske økonomer af såkaldt forskellige skoler, kan diskutere de regneforudsætninger, som nu er fremlagt.

»Ud over at tusinder mister deres forsørgelse, bruges regnemaskinens resultater, hvor antagelsen om at øget arbejdsudbud fører til flere i arbejde, til at detaljeregulere den offentlige økonomi – med fremtidige udgiftslofter for kommuner, regioner og stat fastlagt i milliarder – med én decimal. Det er en uansvarlig måde at føre økonomisk politik på, der bygger på beregninger, man selv erkender, er baseret på meget usikre antagelser,« siger Frank Aaen.

Bjarne Corydon skriver i en pressemeddelelse, at den seneste tids debat har »været præget af misforståelser af, hvordan der faktisk bliver regnet«.

»Det er derfor mit håb, at denne dokumentation kan være med til at skabe større klarhed over regneprincipperne og deres grundlag og derved styrke grundlaget for debatten og sikre den bliver ført på et kvalificeret grundlag«, skriver finansministeren.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Andersen

God gammeldags liberalistisk smæk til befolkningen uden nåde i form af socialistisk islæt.

Niels Engelsted

Det vil blandt andet sige, at modellen har den egenskab – på linje med almindeligt accepteret økonomisk teori og andre danske makromodeller – at ledigheden på sigt svarer til et ’strukturelt’ niveau, som bestemmes af strukturer på arbejdsmarkedet mv...
Finansministeriet har ikke kendskab til, at der skulle findes en alment accepteret økonomisk teori eller økonomisk model – hverken i Danmark, internationale organisationer eller andre OECD-landes ministerier og centralbanker – som ikke har denne egenskab.’

Egenskab! Hvilket vidunderligt valg af betegnelse. Det betyder jo bare forudsætning. Modellens egenskab er den forudsætning, man selv har indbygget i modellen. Nemlig den pt accepterede neoklassiske økonomiske teoris påstand om at markedet selv finder et balancepunkt, hvis ikke er strukturelle forhindringer stiller sig i vejen. (Teori er også en dubiøs betegnelse for noget, der først og fremmest er født som en ideal matematisk model. Og struktur er ren new speak, der dækker over arbejdsmarkedets faglige rettigheder og overenskomster, den sociale lovgivning, og den slags, der skaber friktion for balancemodellen.)

Udover at give banal ideologi hvid kittel på og pynte med et skær af videnskab, så tjener den kunstlede sprogbrug det formål at skjule, at modelmaskinen bare spytter sine egne ideologiske præmisser ud--indstillinger, som man tilmed kan dreje på som behovet opstår, som vi kan læse. Og så selvfølgelig narre folk til at opfatte præmisserne som en konklusion, man må bøje sig for som var det et videnskabeligt resultat.

John Henrik Thorup Jensen, Erik Jensen , Peter Nielsen, Torben K L Jensen, Olav Bo Hessellund, Michael Madsen, Henrik Klausen, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen, Marianne Christensen, Jarl Artild, Jens Falkesgaard, Jens Kofoed, Rasmus Knus, Rasmus Kongshøj og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Luftkasteller! Det forudsætter, at folks adfærd kan forudskikkes - men sålænge faktiske mennesker skal træffe faktiske beslutninger, er usikkerheden på lidt mere end 50% i retning af det ikke-forudsete.

Kun en fuldstændig åbenhed i forhold til de anvendte beregninger i Finansministeriet vil være demokratisk acceptabelt, da politikerne har erstattet ideologierne til fordel for ny-liberal ADAM og DREAM.

Indtil denne offentliggørelse kan man - sat lidt på spidsen - tale om et teknokratisk statskup fra regnedrengene i Finansministeriet m.fl.

Henrik Darlie, Torben K L Jensen, Olav Bo Hessellund, Michael Madsen, Henrik Klausen, Steffen Gliese, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen, Niels Engelsted, Lilli Wendt, Jarl Artild og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar

»egne beregninger,«

En skoleelev i 5 klasse vil blive slagtet på sådan en adfærd i et lille regnestykke. Men for eliten er det i orden at fundere hele den økonomiske politik på tågesnak om effekten af løntilbageholdenhed. Hvor kynisk kan det blive. Det er jo ikke ligefrem fordi det går strygende med økonomien.

Vis beregningerne og dokumentationen.

Peter Nielsen, Michael Madsen, Henrik Klausen, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen, Marianne Christensen, Niels Engelsted og Jarl Artild anbefalede denne kommentar
Marianne Christensen

Økonomi er ikke en eksakt videnskab.

Hvis man har en seriøs holdning til brug af modeller forkaster man dem, når de viser sig at være forkerte.

Det gør vores to økonomiske ministre Corydon og Vestager ikke.

Selv om Adam og Dream er kommet med forkerte forudsigelser i årevis spiller man hasard med almindelige danskeres privatøkonomi med henvisning til de guddommelige modeller. At et øget arbejdsudbud i sig selv skulle give flere stillinger er modbevist her i januar og i øvrigt ganske ulogisk. Der bliver kun ansat flere hvis der er nogen, der mangler arbejdskraft. Der er ikke nogen, der ansætter flere, fordi der er mange ledige.

Diverse økonomer og politikeres tro på Adam og Dream svarer nogenlunde til at lægerne begyndte at tro på storken:-)

Peter Nielsen, Torben K L Jensen, Michael Madsen, Henrik Klausen, Morten Larsen, Jens Falkesgaard, Steffen Gliese, Dennis Lyngbæk-Førsterling, Torben Nielsen, Flemming Andersen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar

Sidder Danmark på et guldæg? - jf. Professor i Statskundskab Ålborg Universitet, Henning Jørgensen, så kan krisen i velfærdssamfundet aflyses pga. de fremtidige store skatteindbetalinger fra de fremtidige pensionister.

Det er jo sådan, at de store pensionsmilliarder har ikke været beskattet ved indbetalting (kun AMB bidrag), og der vil derfor blive tale om, at fremtidige pensionister vil være store skatteydere - og dermed ikke nydere i velfærdsstaten.

Desværre er det noget, som ingen journalister gider interessere sig for, og politikerne gider ikke kommentere.

Man kan derfor undre sig en del over, at vi nu taler om velfærdsstatens afvikling, i stedet for at undersøge, om vi rent faktisk får en baldrende overskud fremover fra skatteindbetalinger fra de fremtidige pensionister.

Hvorfor der ikke svares, undersøges eller kommenteres - ja, det kan vi nok først få en forklaring på, at der "pludselig og helt uventet" kommer stigende skatteindbetalinger fra pensionisterne.

Hvis velfærdsstaten skal afvikles, så bør det vel ikke være begrundet i forkerte præmisser.....

Dennis Lyngbæk-Førsterling og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Alt det trylleri,der gi's, foregår på samme vis:
put en hvid kanin i hatten, træk den så igen op a' den!

For at tro på grænseløs vækst må man enten være gal eller økonom (Kenneth Boulding). Nationaløkonomi er ikke en naturvidenskabelig disciplin, selvom de økonomiske "vismænd" gerne vil have os til at tro det.

Kontroverserne mellem tilhængere og modstandere af forskellige økonomiske teorier og modeller er en slags religionskrig. En krig hvor de stridende parter hver for sig hævder at have fundet det arkimediske punkt i universet, hvorfra de kan bevæge tingene i den af opdragsgiverne ønskede retning.

Når de kan slippe af sted med det skyldes det, at de fleste "almindelige mennesker" ikke aner en dyt om, hvad de bygger deres spådomme på.

Michael Madsen, Jens Falkesgaard, Steffen Gliese, Dennis Lyngbæk-Førsterling og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Se linket fra DR den 29. januar - Sidder Danmark på et guldæg...?

http://www.dr.dk/P4/Aarhus/Nyheder/Aarhus/2013/01/29/101527.htm

Professor: Pensionisters milliardformuer redder økonomien
29. jan. 2013 10.21 Nyheder
Danske pensionister kan gå hen og blive for den danske stat, hvad olien er for den norske stat: En guldåre, der redder velfærden.

Den optimistiske melding kommer fra professor i statskundskab på Aalborg Universitet, Henning Jørgensen.
Unødvendig frygt
De lokale østjyske politikere er ellers bekymrede for vores velfærd, viser en rundspørge, som DR Nyheder har foretaget. De tror f.eks., at det bliver nødvendigt med hel eller delvis brugerbetaling på nogle områder.
- Men den bekymring kan godt pakkes sammen. For der er guld i den række gode pensionsordninger, mange pensionister har, siger Henning Jørgensen.
Kæmpeindtægt venter
- Der er kommet en opsparing, der er helt enorm i pensionskasserne, Vi har over 3100 milliarder stående på pensionskonti, og af dem er 40 procent udskudt skat, siger han.
- Når de pensioner kommer til udbetaling, vil statsfinanserne få en i kæmpeindtægt, som ingen andre lande har. Og vi står med en gruppe ældre, der ikke er nydere men ydere til samfundsøkonomien, mener Henning Jørgensen..

Marianne Christensen

Angående det med storkene er der en tydlig statistisk sammenhæng mellem antallet af fødte børn og antallet af storke
http://da.wikipedia.org/wiki/Spuri%C3%B8s_sammenh%C3%A6ng

Der er kun en svag statitisk sammenhæng mellem øget beskæftigelse og øget arbejdsudbud.

Henrik Darlie, Torben K L Jensen, Klara Liske, Henrik Klausen, Tom Paamand, Steffen Gliese, Torben Nielsen, Dorte Sørensen og Niels Engelsted anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Ret god illustration, Marianne. Den er værd at huske.

Eksport er godt, Import er skidt

Løntilbageholdenhed er godt, lønstigninger er skidt

= Det er supergodt at knokle sin røv ud af bukserne for andre til en lav løn

Moderne økonomisk videnskab og diskurser har udviklet sig til det rene nonsense.

Peter Nielsen, Michael Madsen, Henrik Klausen, Jens Falkesgaard, Flemming Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det postuleres, at vi lever i en forandret verden - men hvordan i alverden skulle verden være forandret? Det er de samme naturlove, de samme samfund, de samme mennesker, den samme natur, vi opererer under. Det eneste, der er forandret, er politikernes ønske om at skabe bedst mulige vilkår for befolkningen i form af stadig mere oplysthed, mere deltagelse i beslutningsprocesserne, mere frihed til selvrealisering.

Erik Jensen , Peter Nielsen, Henrik Klausen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Lilli Wendt,

Ifølge gængs økonomisk teori er opsparing lig med udskudt forbrug.

Derfor kan en skattebegunstiget privat opsparing i form af en pensionsforsikring til forsødelse af egen alderdom lige så godt ende med at blive en dårlig forretning for den forsikrede (og dermed for staten), som fidusen med at investere hele sin opsparing i privatboligen og sommerhuset i forventning om at kunne leve af at "spise mursten", når man bliver for gammel til at tygge smør.

For tiden står direktions- og bestyrelsesmedlemmer i de hjemlige pensionsforsikringsselskaber på spring for at få lov til udfylde de lakuner i det økonomiske kredsløb, der opstod efter håndsrækningen til de banker, der var "too big to fail" oven på det seneste børskrak i Wall Street.

Men hvem garanterer egentlig, at de vil være bedre til at forvalte opgaven end bestyrelserne og direktørerne i de banker, der var "too small" til, at det kunne betale sig at redde dem og deres kunder fra at havne i den sorte gryde?

Grethe Preisler,

Der er naturligvis altid usikre momenter i enhver fremskrivning, men at det skulle gå helt galt med alle de forventede skatteindbetalinger fra de ubeskattede pensioner, det må dog være en smule pessimistisk.

Men naturligvis kan man sige, at alt hvad angår fremtiden er usikker.

Og i så fald, ja, så med de udsigter, der er med antibiotika resistente bakterier der lige nu er, ja, så kan vi alle nå at dø af en almindelig lungebetændelse, en tandrodsbetændelse eller en bullen finger inden for de næste 20 år.

En ting er dog sikker - får vi på noget tidspunkt mangel på arbejdskraft i DK, ja, så har vi arbejdskraftens frie bevægelighed i EU (med masser af østarbejdere og sydeuropæiske arbejdere) og masser af mennesker på spring uden for Europa med ønske om at arbejde for os.

Man fristes til at tro, at der er en skjult agenda fra politisk hold, når de slet ikke nævner pensionsskattebetalingerne.

Måske er der tale om en uofficiel justeriing på sigt at hele pensionsområdet, så vi fremover vil have beskattede pensionsindbetalinger ligesom i resten af EU - et skjult første trin på stigen til en harmonisering med EU. Det kunne også passe med den særlige favorable beskatning ved omlægning af kapitalpensionerne i 2013.

Med andre ord, så ville det give lille DK et super fedt kapital indspark lige nu, hvis alle pensioner blev beskattet inden for de næste par år, og undskyldningen for denne øvelse ville være harmonisering med EU.

MEN,
Principielt vil det i så fald - som jeg ser det - være en grov påligning af ekstra omkostninger for vore børn og børnebørn, som så skal undvære de skatteindtægter fremover.

Hvis ovenstående øvelse er formålet med både velfærdskrisedebatten og med den manglende interesse for at debattere pensionsmilliarderne lige nu - ja, så¨synes jeg faktisk, at det er dårlig stil ikke at bringe det på bordet, så os borgere ved hvad den reelle dagsorden er.

Christian Larsen

Det var da godt, at man kunne få presset både Christen Sørensen og Jesper Jespersen ned i samme artikel, så substantivet økonom kunne fremtræde i flertalsform.

Christen Sørensen har det i øvrigt med, at kritisere som han har gjort de seneste mange år, men ikke selv kommet med forslag eller alternativer.

Grethe Preisler

Lilli Wendt,

"En ting er sikker - får vi på noget tidspunkt mangel på arbejdskrafti DK, så har vi arbejdskraftens fri bevægelighed i EU ... etc."

Det er jeg jo nu ikke så sikker på, Lilli. Hvorfor skulle forarmede øst- og sydeuropæere egentlig valfarte til DK for at tørre bagen på forarmede danske oldinge, hvis de kan få det samme økonomiske udbytte ud af at blive hjemme og tørre bagen på deres egne forarmede bedsteforældre?

Der er hverken mangel på ledige hænder eller på opgaver, der råber på at blive løst i velfærdsstaten DK. Det, der er mangel på, er vilje hos dem, der har haft held til at rage mere til sig under opturen, end de selv har brug for, til at dele med dem, der har mindre, når det går den anden vej.

Og så går det med dem, som det gik med Nissen hos spækhøkeren: "Jeg vil dele mig imellem dem, sagde han. Jeg kan ikke rent slippe Spækhøkeren - for Grøden!"

Grethe Preisler,

Jeg er ikke rigtig klar over hvor du vil hen med dine kommentarer.

Lige nu er regeringen jo så bekymrede over, at der er for små årgange til at tjene penge til at holde hånden under velfærdsstaten og derfor vil de afvikle den. Derfor mit indspark om, at skulle det endelig ske - hvad jeg personligt ikke tror - ja, så er der lige nu 50% ungdomsarbejdsløshed i Spanien, og de står i lange køer i Portugal og Grækenland for at få arbejde. Så med det in mente, så går der vist lang tid, før noget land i EU får mangel på arbejdskraft.

Jeg tror bestemt ikke, at der i nogen snarlig fremtid kommer mangel på arbejdskraft i DK, og rent faktisk har jeg anbefalet gentagne gange i mine aviskommentarer, at vi giver børnefamilier mulighed for deltid med supplerende dagpenge, så vi kan få "omfordelt" byrden med at "ligge på sofaen med overførselsindkomst" - ironi kan forekomme...

Jeg håber da meget, at du ikke tager de forkerte briller på, når du læser mine kommentarer.

Jeg er en stor tilhænger af den nordiske velfærdsmodel, og det ville være meget trist, hvis den blev afviklet. De sidste 5 års krise skulle jo nødigt kunne tage livet af den, men hvis vi ikke står sammen om den, ja, så kan det gå det som i USA og Grækenland, hvor folk dør og lever på gaderne pga. krisen.

Grethe Preisler

Lille Wendt,

Det er jeg skam også - altså tilhænger af den danske velfærdsmodel. Frem for den tyske, som er finansieret af arbejdsmarkedets parter, eller - oh rædsel - den græske korruptionsfinansierede.

Jeg deler bare ikke Henning Jørgensens (og din) optimisme m.h.t. skatteindtægterne fra de private pensionsordninger som redningen ud af den suppedas, vi - hvad enten vi piver eller synger - sidder i til halsen. Sammen med Grækerne, Italienerne, Spanierne og hvem er ellers har været letsindige nok til at deponere nøglerne til deres finanspolitiske manøvrerum i EU-Kommissionens aflåste pengeskab.

Grethe Preisler

Undskyld Lilli (ikke Lille) Wendt. Det var ikke med vilje, men en slåfejl.

Henrik Klausen

Hvordan i alverden kan det her egentlig være undtaget for offentlighedsloven? Vil det true rigets sikkerhed, hvis danskerne kender Finansministeriets modeller i detaljer, eller sådan noget?

Olav Bo Hessellund, Marianne Christensen, Lykke Johansen, Michael Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvis DREAM- og ADAM modellerne ikke dur, kan man bruge SAS-modellen.

Lilli Wendt

Du snakker om at det måske kunne gå galt, men sikkert ikke gør det. Desuden nævner du at pensionsopsparerne har: 3100 milliarder stående på pensionskonti - siger du.

Det er jo ikke helt rigtigt - de ligger jo ikke i en stor Joakim VonAnd pengetank, men er investeret i aktier og en del obligationer. Mange har jo set hvorledes kursen gik for eks. Vestas - som måske var nede på under 1/10 del af tidligere værdi - i løbet af ultrakort tid.

Allan Ernstsen

Jeg kritiser også Bjarne Corydon, specielt når Margrethe Vestager i december 2012 sagde de økonomiske forudsætninger som venstre og konservative Folkeparti fik vedtaget ved valget i 2011 vedr.

1. Forlængelse af pensionsalderen.
2. Forkortelse af dagpengeretten.
3. Afskaffelse af efterlønnen.

Disse ændringer har medført større økonomiske krise i Danmark.

Veludført af Venstre, Konservative Folkeparti, Radikale Venstre (i regeringen) og DF.

Så regn du bare videre i dit ministerium Bjarne, men det er åbenbart for svært for Marianne Vestager når hun i december 2012 har sagt de økonomiske forudsætninger ikke holder, hun har selv vedtaget disse vederstyggelige lovændringer i 2011, så skal man også ændre det når regeringen opdager det.

Det har Radikale Venstre åbenbart svært ved at indrømme, deres fejl til disse ændringer men Margrethe Vestager men de radikale venstre har jo overhovedet ikke ret til at fortsætte disse vederstyggelige handlinger som blev vedtaget ved valget i 2011, specielt ikke når hun selv siger forudsætningerne ikke holder længere.

Det betyder økonomiministeren siger reelt at der kommer større gæld, denne gæld skal betales, problemet er Magrethe Vestager hun sidder i regeringen og har vedtaget disse vederstyggelige handlinger, mens Bjarne Corydon åbenbart har "en anden måde at regne på?"

En anden måde at regne på?????
Men jeg håber da ikke Finansministeriet og nogen embedsmænd påstår det er korrekt at lave regnskaber som Venstre og Konservative Folkeparti har gjort FØR, hvor den tidligere regering heller ikke har overholdt SKATTELOVGIVNINGERNE og i øvrigt GRUNDLOVEN § 47 STK. 1 om regnskaber staten skal aflevere korrekt til folketinget seneste 6 måned i hvert år for et givende regnskabsår, det betyder at regnskabsåret hvor Troels Lund Poulsen var skatteminister har de opkrævet skatter der ikke findes nogen lovgivning på, tidligere skatteminister Thor Møger har korrekt ophævede disse konti, men det var jo noget Troels Lund Poulsen og Peter Christiansen IKKE har gjort.

Her til har jeg endvidere dokumentation for Troels Lund Poulsen og Peter Christiansen udbetaler penge fra statskassen ulovligt da de var skatteministre som gemene tyveknægte, som Thor Møger venligst har afsløret ved lukningen af disse konti, over 6 måneder efterfølgende i et skatteregnskab, hvor staten havde tilbagebetalingspligt efter grundloven § 47 stk. 1 samh. med skattelovgivningen.

Så hvordan er det lige skatteministeriet og finansministeriet regner?

Det er i hvert fald ikke lovligt.

Det er din pligt Bjarne Corydon i denne regering at udarbejde konsekvensen af disse lovændringer som Venstre og Konservative Folkeparti fik vedtaget, som det fremgår i pressen som Økonomiminister Magrethe Vestager selv har kommet med, ikke passer som hun og resten af Radikale Venstre har vedtaget.

Problemet bliver større for hvert eneste dag og der er desværre nogen mennesker der ikke forstår hvem der er skyld i krisen, så skal Magrethe Vestager eller du Bjarne Corydon ikke komme med det fis og sige i har en "ny regnemetode" i finansministeriet.

Ellers må jeg bede om at få undersøgt Magrethe Vestagers ministerium og deres ministerium Bjarne Corydon og de embedsmænd der "regner på denne usømmelig måde" som gemene tyveknægte som Venstre og Konservative Folkeparti jo viste i sin regerings tid.

Problemet er måske nærmere at i ikke laver jeres ting men får andre til at lave disse, men hvis den pågældende medarbejder ikke forstår det ulovlige i disse udarbejdende regnskaber eller forstår de økonomiske konsekvenser når de rådgiver.

Så må fyre embedsmændene i Økonomiministeriet og Finansministeriet når de samme personer rådgiver på denne usømmelige måde, som er ulovligt for en virksomhed efter skattelovgivningen E.B.1.2. BOGFØRINGSLOVEN, Grundloven § 47 stk. 1.

En minister må ikke begå lovbrud af grundloven.

Det har Venstre og Konservativ Folkeparti gjort utallige gange, men fortsætter dette her Bjarne Corydon og Magrethe Vestager så er denne regering lige så ulovligt som VK var.

Magrethe Vestager der står i Ministeransvarlighedsloven at en mister "skal søge noget hindret", når ministeren bliver bekendt med disse forhold.

Så er denne regering forpligtet til at ændre disse lovgivninger ØJEBLIKKELIGT når Økonomiministeren selv siger, ikke sandt Magrethe Vestager, at de ting du har stemt for ved valget i 2011 IKKE økonomisk vil holde.

Men Magrethe Vestager jeg ved ikke helt hvordan du kan se og høre så mange mennesker blive arbejdsløse, du lader så Socialdemokratiet og SF tage skraldet for hvad du og dine partifæller har lavet af økonomisk ruin, hvordan kan du så sove om natten?

Bjarne Corydon du fik forhandlet en SAS aftale på plads men problemet ligger i at det er kontrakt brud da SAS også lidt senere fyrer 200 medarbejder flere.

Så har SAS gået bagom fagforeningerne, bankerne og kreditorerne samt ikke mindst deres egne medarbejder, piloterne, kabine personalet og de administrative medarbejder.

Aftalen er ugyldigt vedrørende SAS, det er bedrageri efter straffeloven § 279 af SAS ledelse, bestyrelse og adm. direktør.

Jeg er glad for jeg ikke arbejder hos SAS, og hvis jeg arbejdede hos SAS nedlage jeg arbejdet i protest, specielt når ledelsen bagefter giver sig selv lønforhøjelse.

Hvis de så vil fyre, så kunne de få dagpenge til en bedre lønudbetaling, så kan medarbejderne jo være ligeglad med om SAS går konkurs.

For det gør de alligevel

REGN DU VIDERE PÅ DET BJARNE CORYDON så vil jeg gerne have regnskabet for 2012 som du skal udarbejde vedr. disse 3 lovændringer i 2011, til aflevering i folketinget 6 måned efter Grundloven § 47 stk. 1.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror, det er undtaget fra offentlighedsloven, fordi der ikke ligger nogen afgørelse i det. Forvaltningen træffer ikke nogen afgørelse efter loven, fordi den kører nogle regneprogrammer. Det kunne også være økonomi-, løn- og personaleprogrammer, men her altså regnemodeller for samfundsudviklingen, som ikke er forvaltningsakter (skulle jeg mene - ikke sikker).

Et så stort software kompleks som DREAM modellen bør være fuldt dokumenteret inklusiv programmellets kildekode (de algoritmer (beregningsregler)) som indgår. Ligeledes skal data være dokumenteret - ind- og uddata samt forudsætninger og antagelser.
Dokumentationen skal ligeledes indeholder en tekstuel beskrivelse af beregningsregler og formler samt den bagved liggende økonomiske teori.
Kigger man på dokumentationen af Dream-modellen på
http://www.dreammodel.dk/dwn_dokumentation.html
kan man konstatere at dokumentationen er foreløbig og at den er ufuldstændig idet bl.a. kildekoden ikke er inkluderet.
Dette forhold er helt uantageligt i et demokrati hvor beslutningsgrundlaget for central økonomisk politik bedrevet i finansministeriet bør være fuldt gennemskueligt.

Gry Wagner, Olav Bo Hessellund, Henrik Klausen og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar

Al betydningsfuldt software bør endvidere testes. Her ville en oplagt test af Dreammodellen være at lave kørsler med udgangspunkt i data for år tilbage (f.eks. på data fra 80'erne) og se om resultaterne svarer til hvad der faktisk skete.
Har man gjort dette? og ramte man plet?

Michael Kongstad Nielsen

Elmo Vinkel,og andre,
jo, men der er politik i det her. Altså hvis ens politiske overbevisning siger, at folk på overførselsindkomster er magelige gratister, der ikke gider arbejde, så putter man noget ind i modellen, der matcher den holdning. Det har intet med videnskab at gøre, det er ren politik. Det foregår så ikke i en baghave eller i en garage, men i finansministeriet, men bliver det så omfattet af forvaltningslovens regler om aktindsigt af den grund?

Allan Ernstsen

Hvis regeringen bruger ADAM modelen til at regne, så er det helt andre måder en erhvervsdrivende bruger.

"Ministeransvarlighedsloven" står "en ministre skal søge det hindret"

Det samme gør sig gældende for en erhvervsdrivende der driver forretning det høre under skattelovgivningen E.B.1.2. Bogføringsloven.

Ud over står til Bogføringsloven kapitel 3 at et regnskab ikke må forvaskes også kaldes bedrageri efter dansk strafferet, straffeloven § 279 hvor statsregnskaber ud over også henføre under straffeloven §289 og/eller 289a (tilskud fra EU mv.) i skattelovgivningen.

Så det der står at en mistre skal søge noget hindret er nøjagtigt de samme krav en virksomhed i Danmark skal gøre, søge "tab" eller andet der er til gene i dette tilfælde for Danmark så er en minister FORPLIGTET til at få det ændret.

det samme gør sig gældende for et FOLKETINGSMEDLEM fra venstre eller Konservative Folkeparti og DF.

Så Bjarne Corydon kan du påvise et tab, kan du endvidere påvise der er kommet flere arbejdsløse så er en mistre som en hver anden direktør er forpligtet til i en virksomhed FOR AT FÅ LOV TIL AT DRIVE FORRETNING I DANMARK, FORPLIGTET TIL AT ÆNDRE DET.

Gør en dansk virksomhed IKKE det så kan Sø-Og Handelsretten opløse selv aktieselskaber med omgående virkning, da virksomheden har "forvasket sine regnskaber" og efter Bogføringsloven § 8 så skal ethvert tal der skrives kunne opdeles eller splittes hvori disse tal stammer fra.

Det er jo reelt det Nordea Bank Danmark A/S har svært ved, de har selv indrømmet de har lavet falske regnskaber for 6 år, siden 2008. Det har Nordea administrerende direktør underskrevet og det har Københavns Byret og Østre Landsret sagt er lovligt at lave falske regnskaber til offentligt myndigheder, skat, fondsbørsen også skal dem der har købt aktierne i denne virksomhed betale 75% mere for aktien fordi de reelt er konkursramte fra 2008 og beholder gæld i deres regnskaber 1. januar 2011 der er FORÆLDET.

Bankdirektøren står til 20 års fængsel sammen med bestyrelsen, dommerne ved Københavns Byret og Østre Landsret og virksomheden skal opløses for ikke at overholde hele Bogføringsloven med falske regnskaber for de sidste 6 år.

Ud over så har banken lånt penge, på "fiktiv gæld der er ren fantasi i hovedet på bankdirektøren fra Nordea" såkaldt persisk PIP.

"det har Nordeas bankdirektør og bestyrelse IKKE søgt hindret", og det er ulovligt alle disse ting.

Det er slet ikke sådan man driver forretning og Nordea får lukket deres kreditværdighed da de samtidigt har stjålet penge med Københavns Byret og Østre Landsretsdommernes HJÆLP , som er gået ud over den der køber Nordea aktien med 75 % for meget.

Godkendelsen er sket med Østre Landsretspræsidentens GODKENDELSE, for han gider som sædvanligt ikke overholde lovgivningerne i Danmark, ved at vende tilbage igen.

Gad vide hvordan disse personer er blevet dommer i Københavns Byret eller Østre Landsret?

Det var en lille lektion hvordan man skal drive forretning eller retter sagt JEG ved hvordan man driver forretning, for man skal overholde LOVGIVNINGERNE der er.

Enhver idiot kan stjæle, det er administrerende direktør fra Nordea, Københavns Byretsdommer og Østre Landsretsdommer et gyldigt bevis på.

Nordea har selv skrevet de har lavet ØKONOMISK KRIMINALITET og dommerne ved Københavns byret og Østre Landsret kan ikke finde ud af at regne eller forstå lovgivningerne, men fordi dommerne ikke kan finde ud af at regne skal jo ikke komme en person der sagsøger for domstolen LAST, da det giver 20 års fængsel at "drive forretning som dommer URETFÆRDIGT VED SAGSBEHANDLINGEN" efter straffeloven §§ 146, 147 og148 da de åbenbart ikke vil overholde RETTENS PLEJE, GRUNDLOVEN, RETSPLEJELOVEN MF. LOVGIVNINGER.

Så kig lige ministeransvarlighedsloven igennem, for det høre jo også under et andet ministerium.

Men Lars Løkke Rasmussen er FORPLIGTET efter Grundloven til at ændre på disse lovændringer fra 2011 når der kan påvises de ikke virker og det er allerede bevist ved Magrethe vestagers udtales i december 2012, hvor Lars Løkke Rasmussen kan straffes 5 år tilbage minimum men nu er det minimum 12 år helt frem til 2023 efter straffeloven, hvis han og hans partifæller tror de slipper, FOR ANSVAR.

Der er lovgivningerne så simple at selv en dommer, nå nej IKKE en dansk dommer kan forstå det ulovlige hvis de slår lovgivningerne op. Det kan de danske dommer IKKE engang gøre i Københavns Byret eller Østre Landsret, for kender de ikke lovgivningerne så gider de ikke behandle sager ved domstolen, sådan uretfærdigt behandler dommerne ved dansk domstol danskerne.

Så siger Magrethe Vestager det går godt?

Måske skulle vi tage 75 % af din løn selvom hun har en kontrakt fordi hun forstår åbenbart ikke det er sådan domstolene og dommerne laver at kriminelle økonomiske handlinger sammen med andre virksomheder som "købt og betalt" under bordet, som dommerne er betalt.

Ellers kan det jo heller ikke tage Østre Landsretspræsidenten meget tid i at få afgjort domstolene har begået økonomiske kriminalitet ved at læse 2 sider og kigge betalinger igennem med Nordea Bank Danmarks TILSTÅELSE AF ØKONOMISKE KRIMINALITET.

Skal du lige af med dine aktier, Østre landsretspræsident eller kan du ikke læse 2 A4 sider?

Allan Ernstsen

Men det kan andre erhvervsdrivende og banker, specielt uden for Danmarks grænser, læse 2 A4 sider, se DOMSTOLENES KRIMINALITET i samarbejde med dommerne og domstolene så lukker de kassekreditten og investeringerne til danske virksomheder.

Erhvervsdrivende specielt når danske myndigheder hjælper med økonomisk kriminalitet.

Derfor vil Danmark også blive nedgraderet til "ikke investerings moden" da samfundet minder om alt andet end et demokrati med domstole der IKKE fungere.

Henrik Klausen

Her:

§ 10. Retten til aktindsigt omfatter ikke:
(...) 6) Materiale, der tilvejebringes som grundlag for udarbejdelse af offentlig statistik eller videnskabelige undersøgelser.

www.retsinformation.dk/Forms/r0710.aspx?id=59474

Det lyder dog mest som data og ikke selve modellen.

Muligvis fortolker Finansministeriet også loven sådan, at den ikke nødvendigvis omfatter "ikke-sager", dvs. uden egentlige forvaltningsretlige afgørelser og dermed sagsbehandling, og således ikke offentlig statistik. Men jeg er ikke forvaltningsretlig ekspert.

Nogen burde spørge Ombudsmanden...

Torben Selch,
Nu er det sådan set ikke mig, der har nævnt de 3100 milliarder som beløb, men Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet..

Uanset aktiernes værdier ved udbetaling af pensionen til de pensionerede, så vil pensionsbeløbet blive beskattet ved udbetaling, da der indtil videre kun er betalt arbejdsmarkedsbidrag af beløbet. Dette forhold kan så nu ændre sig i kraft af overgangsordningen for kapitalpensioner i 2013, hvor der vil være en bonus for frivillig beskatning i år. .

Man kan naturligvis aldrig gætte sig til aktiernes & obligationernes værdier på udbetalingstidspunktet, så det gør jeg naturligvis heller ikke. Men 200% pessimist er det vel også svært at være - noget må der vel være tilbage. Det kan vel ikke være Roskilde Bank aktier det hele...

Niels Engelsted

Den første østrigske skole blev stiftet i Wien af en ung teolog og jurist Franz Anton Mesmer, der i 1700-tallet begyndte at behandle en lidende offentlighed med animalsk magnetisme, en individualiseret variant af den samtidige Adam Smiths usynlige hånd, og beskrevet af John Maynard Keynes under betegnelsen animal spirits.

Mesmers metode, der først og fremmest var baseret på håndstrygninger, suggestion og hypnose, var effektiv, patienterne responderede som forventeligt med blanke øjne, åben mund og polypper og erklærede sig helbredt, hvilket man siden har forklaret ved indbildningens urkraft, også kaldet placebo-effekten.

Det interessante i ovenstående artikels sammenhæng er Mesmers opdagelse, at hans manipulationer var allermest effektive, hvis han medbragte et mystisk, videnskabeligt udseende apparat, som folk kunne samles om. Apparatet kan ses på et billede i nedenstående link, hvor man kan læse følgende beskrivelse:

In a medical museum in Lyon there is a strange tub-like object constructed of oak and decorated with lengths of ornately woven rope. About six inches in from the rim, eight evenly spaced iron rods sprout up from a highly polished lid. In the eighteenth century, a group of patients would sit or stand around this device in such a way as to press the afflicted areas of their bodies against these moveable metal wishbones and, bound to the instrument by the ropes, would link fingers to complete an "electric" circuit. The atmosphere in which these sessions took place was heavy with incense and séance-like; the music of a glass harmonica (invented by Benjamin Franklin) provided a haunting soundtrack, and thick drapes, mirrors, and astrological symbols decorated the opulent, half-lit room.

Der er grund til at tro, at Finansministeriets kabalistiske håndstrygninger og suggestive og hypnotiske manipulation på samme måde som Mesmers er stærkt hjulpet af det mystiske regneapparat med skjulte energier og magiske navne, som de lader tilskuernes opmærksomhed fokusere på. Også her er mesmeriseringen (ordet findes i dag) effektiv, for uden helt at forstå hvorfor, føler vi danskere os rigtigt godt hjulpet.

http://www.cabinetmagazine.org/issues/21/turner.php

Nyd i øvrigt også de øvrige illustrationer, også her ligheden med den aktuelle situation slående.

Henrik Klausen, Sven Elming og Henrik Darlie anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Meget interessant, Niels Engelsted - og ganske påfaldende, at der samtidig i et forfærdeligt nyt program, "Kulturknuserne", diskuteres, hvordan politimuseet kan blive mere spændende og moderne.
Men fagmuseer har en fagspecifik funktion, ikke at underholde masserne. Det skal være dér, man kan gå hen og se tingene i forholdsvis neutral form, når man har brug for det i en eller anden relevant sammenhæng.

Michael Kongstad:

Det er jeg fuldstændig klar over.
Men derfor er det fint hvis "det beskidte undertøj" kommer frem i lyset.

Olav Bo Hessellund

Et demokrati kendetegnes ikke mindst ved dets gennemskuelighed.

Bjarne Corydons offentliggørelse af notaterne og tilhørende pressemeddelelse er et slet skjult forsøg på at hindre en demokratisk debat med henvisning til teknikaliteter – ikke noget kønt skue.

Kristian Rikard

Jeg har simpelthen svært ved at se hvad min gamle lærer Christen Sørensen tror han opnår ved denne langstrakte Fatwa, som nu er endt her i information!