Læsetid: 5 min.

Danmark er dårligere til at sortere affald end nabolande

Danmark forbrænder mere affald og genanvender mindre end de lande, vi normalt sammenligner os med. Danskerne har ikke lært at sortere affald og har vænnet sig til, at det, der havner i skraldespanden, går op i røg
11. februar 2013

I de fleste danske køkkener er skraldespanden en pose i et stativ under vasken. De fleste danskere har for vane at åbne skabslågen og smide spaghettirester, konservesdåser, mælkekartoner og plastikbøtter i samme affaldspose, og affaldssortering er i de fleste husholdninger begrænset til at smide gamle aviser og reklamer i aviscontaineren og vinflasker i glascontaineren.

Danmark ligger dårligere end vores nabolande og dårligst blandt de lande, vi normalt sammenligner os med, når det kommer til at sortere husholdningsaffald.

Tyskland, Sverige, Holland og Østrig ligger i statistikkerne markant foran Danmark, hvad angår andelen af husholdningsaffald, der genanvendes frem for at blive sendt til forbrænding. 54 procent af husholdningsaffaldet sendes til forbrænding i Danmark, mens de nævnte lande har en forbrændingsprocent på under 50 procent.

Og selv om vi rent faktisk har mulighed for at sortere pap, papir og glas, viser en beregning foretaget af fagbladet Ingeniøren, at vi sorterer markant færre kilo pap, papir og glas pr. indbygger end tyskere og svenskere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Artiklen om Danmarks dårlige affaldssortering virker noget underlig, som om den er lavet på baggrund af en enkelt kilde uden ekstra research. Der nævnes et forsøg i Århus fra 2001 og der nævnes et forsøg i Herlev. Det fremstår som om der overhovedet ikke foregår sortering nogen steder. Nu bor jeg selv i Egedal hvor vi i det meste af kommunen har haft husstandssortering i brændbart og organisk i vel mindst 10 år, ikke som forsøg men i drift. Og nabokommunen Frederikssund har ligeledes husstandssortering, vist endda i 3 kategorier. Jeg må da indrømme at jeg troede det var dagligdag i mange kommuner, så meget er det blevet dagligdag for mig.
venlig hilsen

Michael Rigtrup

Personligt kunne jeg godt efterlyse rammeordninger på nationalt plan, måske indsamle forsøgsordningerne fra hver kommune for at se om sorteringskampagner fra Herlev Kommune og Miljøministeriet rent faktisk virker, og hvad der kunne gøre at vi fik det til at virke?