Nyhed
Læsetid: 2 min.

Ekspert: Børn skal ikke stræbe efter sundhed eller en flot krop

Det store fokus på sundhed og kroppen kan være farligt for børn, mener antropolog Nanna Mik-Meyer. Hun advarer mod at lære børnene at blive for individualistiske
Indland
21. februar 2013

– Hvad synes du om, at børn går til crossfit?

»Hvis de synes, det er sjovt, så er det selvfølgelig helt i orden. Men man kan frygte, at det sundhedsfokus, der også er en del af crossfit, kan have en uheldig indvirkning på børnene. Børn skal ikke stræbe efter sundhed eller en flot krop. Det forstærker kontrolaspekterne i deres liv, og dem er der i forvejen rigeligt af,« siger antropolog Nanna Mik-Meyer.

– Hvad er der galt med at hjælpe børn til at være sunde?

»Problemet med et stort fokus på sundhed er, at det knytter sig tæt til ideen om forebyggelse. Når man gerne vil være sund, handler det derfor også om, at man gerne vil undgå at blive syg. Det omsiggribende sundhedsfokus i samfundet avler flere bekymringer for borgerne, og man skal passe på ikke at gøre børn mere bekymrede, end de i forvejen er. De skal som udgangspunkt være ubekymrede og upåvirkede af det sundhedsprojekt, som mange voksne har gang i. Ellers risikerer man at tage barndommen fra dem – altså barndommen forstået som den periode i livet, hvor man ikke behøver at bekymre sig og tænke langsigtet.«

Kan give bagslag

– Men er det ikke en god ting, at børnene lærer at bruge deres krop og kommer i gang med at røre sig i en ung alder?

»Børn skal selvfølgelig lære at røre sig. Men måske det skal ske gennem ubekymret leg. For de fleste børn handler holdsport som fodbold om leg. Det sociale er hele formålet med aktiviteten. Her er holddimensionen det afgørende, og motionen er et biprodukt. I en individfokuseret sportsgren som crossfit bliver legen og det sjove derimod et middel, som tjener et højere formål, nemlig at være sund. Dertil kommer, at crossfit i sidste ende handler om at presse sin krop og præstere som enkeltindivid. Og det kan være et problematisk fokus for børn.«

– Hvorfor?

»Fordi samfundet i forvejen er meget individorienteret. I dag er der et overdrevent fokus på den enkeltes fremtræden, og hvad den enkelte kan præstere. Den funktionalitet, som er indlejret i crossfit, kan risikere at give bagslag. Man skal passe på med at fokusere på det enkelte barns krop i sporten, for dette fokus er allerede så massivt til stede i samfundet generelt. Det kan sætte sig i barnet på en uheldig måde.«

– Skal børn så bare være inaktive og i øvrigt spise, hvad de vil?

»Nej, selvfølgelig ikke. Det styrer man jo som forælder ved blandt andet at fylde noget ordentligt i køleskabet. Problemet opstår, når man konstant tematiserer maden og dens betydning for kroppen. Børn skal ikke gå til sport, som forstærker det massive samfundsmæssige fokus på madindtag og dets betydning for kroppen. Det kan påvirke børnene meget negativt, når de kommer op i teenageårene og bliver mere sårbare og optagede af, om deres krop falder uden for normen. Man risikerer simpelthen, at bægeret flyder over. Se bare, hvor mange børn og unge, der lider af spiseforstyrrelser i dag.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her