Nyhed
Læsetid: 6 min.

Enhedslistens ’grå eminence’ går efter en plads i Folketinget

Pelle Dragsted er den måske mest indflydelsesrige ikkevalgte politiker på venstrefløjen. Nu vil Enhedslistens politiske rådgiver vælges til Folketinget. Han frygter ikke længere sin fortid og symboliserer i stedet Liste Ø anno 2013
Indland
15. februar 2013
Pelle Dragsted erkender, at hans aktivistiske fortid er opsigtsvækkende, men mener, at det må stå klart for de fleste, at han står et helt andet sted i dag – hvor han går efter en plads i Folketinget.

Sofie Amalie Klougart

Når der bliver spurgt om, hvem som står bag Johanne Schmidt-Nielsen, lyder svaret ofte: Pelle Dragsted. Når den politiske ordfører giver interviews, når hun og Enhedslistens andre forhandlere kommer ud fra mødelokalerne eller partiet afholder pressemøder, så er han nemlig også tilstede. I udkanten af skaren af journalister. Lyttende. Er spørgsmålene de forventede? Svarene? Hvilket blot er de synlige eksempler på Pelle Dragsteds placering i Liste Ø.

Nu træder Pelle Dragsted imidlertid et skridt frem og stiller op til Folketinget for Enhedslisten.

»Jeg har jo været ansat nogle år i Enhedslisten – og været med til at støbe kuglerne – så det kan være spændende også at være med i forreste geled,« forklarer den 38-årige Pelle Dragsted, som har titlen politisk rådgiver efter at have været såkaldt presseansvarlig inden folketingsvalget – og endnu tidligere udenrigspolitisk rådgiver.

Næste dag flyver Pelle Dragsted til Indien på tre ugers ferie med familien, og en af de sidste opgaver går ud på at skrive en mail til partifællerne på Christiansborg med beslutningen.

Som Pelle Dragsted sidder der, på et af Enhedslistens kontorer på Christiansborg, befinder han sig langt fra sit tidligere politiske liv. Både hvad angår politik og udseende.

I dag er Pelle Dragsted klædt i en mørkegrå jakke, samt sort cardigan og skjorte. Hvorimod han er maskeret – og med dæknavne – på mange af de billeder, som i flere år har ledsaget artikler på højreorienterede hjemmesider og blogs om hans fortid på den yderste venstrefløj.

Antifascistisk Aktion

»Jeg vil gerne have, at fokus er på Enhedslistens politik og ikke på, hvad jeg foretog mig for mange år siden«.

Sådan lød Pelle Dragsteds forklaring på, hvorfor han ikke stillede op til Folketinget, da Information portrætterede ham i 2011 (det og så, at han også ønskede at have tid til at se sine to børn på henholdsvis otte og 11 år).

Efter at været startet i Danmarks Kommunistiske Ungdom (DKU) blev Pelle Dragsted nemlig som 17-årig, i 1992, medlem af Antifascistisk Aktion (AFA). Et medlemskab som i de følgende år flere gange førte til, at han blev anholdt af politiet. I 1994 var han med i en bus, fyldt med køller og andre våben, på vej mod Jonni Hansens hjem i Greve. I 1998 blev han dømt for hærværk mod Sandholmlejren. Og i 1999 var han blandt den gruppe, som den danske nazileder, Jonni Hansen, påkørte, da de var igang med at save hans plankeværk i stykker med en motorsav.

I takt med Pelle Dragsteds tiltagende indflydelse i Enhedslisten er dette medlemskab og af andre organisationer som Globale Rødder, dog efterhånden ved at blive kendt i en bredere offentlighed.

»Frontfigur i voldsgruppe« og »Johannes højre hånd i Libyen på Gaddafis regning« har været nogle af overskrifterne, i henholdsvis BT og Ekstra Bladet, mens Weekendavisen har kaldt Pelle Dragsted »den revolutionære socialismes grå eminence« og personificeringen på, hvor langt Enhedslisten egentlig har bevæget sig væk fra alt det revolutionære.

I dag mener Pelle Dragsted, at det »efterhånden« må stå klart for alle, at han står et andet sted end i 1990’erne.

»Jeg tager klart afstand fra brugen af vold og den slags midler. Det hører ikke hjemme i Danmark. Jeg har aldrig forsøgt at skjule, hvad jeg mente dengang, hvad jeg mener i dag – og hvorfor jeg har valgt at fortsætte mit politiske arbejde i Enhedslisten. Det må være det afgørende«.

Den lange march

En anden lære, Pelle Dragsted drog af årene i de sekteriske grupper på venstrefløjen, var, at hvis du vil ændre verden, så er det ikke nok, at du har de rigtige meninger. Hvis du ikke kan vinde andre end en lille håndfuld ligesindede over, er du lige vidt.

Kenneth Haar, tidligere international sekretær i Enhedslisten, har kendt Pelle Dragsted siden midten af 1990’erne. Kenneth Haar for-tæller, at Pelle Dragsted aldrig har ladet sig styre af temperamentet. Hvilket er tilfældet med mange aktivister:

»Han er opmærksom på, om fremgangsmåden nu også hjælper med at nå ens mål. Og det gjaldt faktisk også, når han deltog i politiske aktioner: Pelle var med, fordi han ville opnå noget med dem. Han er en, der tænker mange skridt frem og altid har været politiker. Det var Pelle dengang, og det er han i dag.«

Efter valgnederlaget i 2007, hvor Enhedslisten gik tilbage fra seks til fire mandater, var der brug for denne evne hos den nye presseansvarlige.

Hvis Villys Søvndals popularitet og Asmaa Abdol-Hamids manglende af slagsen fik Enhedslisten til at balancere på spærregrænsen, så var der til gengæld det år valg til den da 23-årige Johanne Schmidt-Nielsen, som var kendt for »pastaattentatet« i Finansministeriet. Året forinden var Johanne Schmidt-Nielsen blevet anholdt og fået en bøde for som talskvinde for aktionsgruppen Velfærdsmissionen, at have angrebet Finansministeriets fortrappe med 200 kilo spaghetti samt ketchup i et forsøg på demonstrere, at besparelserne på SU, dagpenge og kontanthjælp ville betyde færre penge – og derfor et liv på spaghetti.

Pelle Dragsted så ikke blot mulighederne i den senere så populære politiske ordfører. Han er gået forrest i Enhedslistens igangværende lange march fra at være et protestparti og til at blive om ikke et masse-parti, så i hvert fald et indflydelsesparti.

Folketingsgruppen har fået grønt lys til at kunne stemme for røde finanslove, principprogrammet med dets ord om revolutionen er sendt til redigering – og måske mest synligt: Ved det seneste folketingsvalg var der for første gang billeder af spidskandidater på valgplakat-erne.

Selv om Pelle Dragsted understreger, at Enhedslistens »fornyelse« – modsat SF og Socialdemokraternes – aldrig har måttet være et kodeord for en højredrejning, så er det i visse tilfælde blevet opfattet sådan på partiets venstrefløj. En kritik, Pelle Dragsted har taget up front i medlemsbladet Rød+Grøn, som blogger på Modkraft og debattør i radio, fjernsyn og aviser.

»Der er selvfølgelig nogle, som er skeptiske over for Enhedslistens moderniseringsproces og dermed også Pelle Dragsted. Men de er måske nok højrøstede men få,« siger Enhedslistens tidligere presseansvarlige, Mikkel Skov Pedersen.

En af kritikkerne af blandt andet den seneste finanslovaftale med SRSF-regeringen, hovedbestyrelsesmedlem og medlem af Internationale Socialister (IS), Hans Jørgen Vad, mener dog, at Pelle Dragsted stadig har et stykke vej at gå, før han råber op:

»Lad mig sige det sådan: Hvis det var Mattias Tesfaye, som prøvede at blive opstillet til Folketinget for Enhedslisten, så skulle jeg nok kommentere det«.

Bredt respekteret.

De fleste i Enhedslisen vurderer, at respekten for Pelle Dragsted og hans arbejde er så stor, at han hverken risikerer at ende som partiets svar på Mattias Tesfaye – eller endnu mere oplagt, SF’s tidligere strateg Thor Möger Pedersen. Ham lærte SF’s medlemmer aldrig at elske.

I stedet ventes Pelle Dragsted at blive højt placeret ved den kom-mende urafstemning i partiafdelingerne. Eller i hvert fald så højt på kandidatlisten, at han er sikker på en plads i Folketinget (da Pelle Dragsted senest stillede op ved Enhedslistens urafstemning i henholdsvis 2008 og 2009 blev han begge år nummer ni).

Johanne Schmidt-Nielsen tøver ikke med at anbefale sin mangeårige samarbejdspartner på Christiansborg.

»Jeg mener, at Pelle i den grad vil kunne bidrage til vores folketingsgruppe med noget af det, som jeg synes, han er rigtig god til: Nemlig at udfordre højrefløjen på den ideologiske bane – og altså dens dogmer om, at den eneste løsning på alt er at sætte skatterne og lønnen ned og at den offentlige sektor er en byrde,« siger den politiske ordfører.

Pelle Dragsteds mangeårige arbejde for Enhedslisten betyder – på grund af partiets rotationsregler – at han kun får en enkelt periode i Folketinget. Hvis han bliver valgt.

Men under alle omstændigheder har vi ikke hørt det sidste til Pelle Dragsted. Enhedslistens politiske rådgiver er den seneste tid også begyndt at præsentere sig selv som »debattør«, når han deltager i den offentlige debat.

»Det bliver spændende at se, om der er opbakning til mit kandidatur blandt Enhedslistens medlemmer. Er det en rolle, som jeg skal spille? Eller skal jeg fortsætte som en mere fritstående debattør i offentligheden? Det er op til medlemmerne,« siger Pelle Dragsted.

Interviewet er ovre. Inden Pelle Dragsted tager på ferien, beder han om at få sendt sine citater til gennemlæsning. Efter at have læst et udkast til artiklen på en indisk internetcafe sender han følgende kommentar til overskriften:

»Jeg er vel egentlig mere rød end jeg er grå, er jeg ikke?«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Andersen

Tja, gad vide om "tilgivelse" gives for ungdommens "forbrydelser" til en forhenværende kommunist eller om det er forbeholdt vor tronfølger??

Torben Nielsen

"De fleste i Enhedslisen vurderer, at respekten for Pelle Dragsted og hans arbejde er så stor, at han hverken risikerer at ende som partiets svar på Mattias Tesfaye"

Jeg ved ikke hvem de fleste er, men mange( incl. undertegnede) mener, at Pelle Dragsted allerede er klar til SF eller S og at han er gift for Ø.

Alan Strandbygaard, Poul Simonsen, Leif Leszczyński, Mercedes Sanz og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Jeg mener til gengæld, det er den grønne modvækst fløj, der skal styrkes i folketingsgruppen.
Men det er jo som sagt op til medlemmerne.

Udsigten til et forøget mandattal ved et kommende valg vil vel af selvfølgelige årsager tiltrække et bredere persongalleri til EL i salen.

Men Kunsten omkring magten betragtet som fænomen er vel under alle omstændigheder, at man har en grundlæggende forståelse for, hvad magt-forholdet egentlig indebærer. Det mest skræmmende moderne eksempel er SF. Så kan det ikke siges klarere for vælgerbefolkningen. Men magt-relationerne ér i sig selv (ikke i kantiansk forstand) en foreteelse, som idehistorien har forsøgt at kortlægge, men uden at ville give den taletid indenfor de resultater, man gerne vil citeres for eller citerer for nye studerende. Derfor er f.eks magtfilosofien forblevet en overstået registrering af rent historisk karakter. Og det kan undre, at filosofien selv heller ikke har villet vove sig yderligere ind på feltet.

Af 'naturlige' årsager ønsker magten dels at stå uimodsagt for at kunne operationalisere sig selv lettere (klassifikationstendensen), f.eks illustreret i forslagene til Offentlighedslov og PET-lovgivningen; dels at ekskluviserer sig selv for nemmere at kunne diskvalificere sine kritikere. Men man kalder begge former for trafik noget andet, fortrinsvis en omdøbning til mere demokrati og mere 'fornuft'. Tilbage står imidlertid det simple faktum, at magt-relationerne som regel ender i mere magtteknologi eller mere magtteori, som alene hjælper de gælden magt-struturer med anliggendet. Magtkritik er så distanceret, som den overhovedet kan blive for tiden.

Og derfor er der, af gode grunde, presserende årsager til at spørge til, hvorvidt den personmasse, som tilbyder sig til at deltage udøvelsen af magt, har tilstrækkeligt med erfaring i idehistorisk forstand med selve magt-forholdet, eller om det blot er en begejstring, som personer aspirerer til. Det gælder Pelle Dragsted, cheferne i DA, DI og lignende organisationer, men tillige chefredaktørerne i medierne, spindoktorerne samt flere andre. Man derfor spørge til, om magten har visioner eller ambitioner, som er grundlagt i konkret viden om, hvad magten ikke egner sig til at regulere? Foreløbigt virker det som, at den skulle bære svaret på snart sagt alt.

Jeg håber dermed at kunne sige, at man på Informations redaktionsgange forhåbentligt ikke bliver for opkørt af alt for meget kaffe, når man vurderer, hvad man mener er væsentligt for at kunne matche magten i offentlighedens øjne...

Med venlig hilsen

Niels Duus Nielsen, Jens Falkesgaard, Mark Thalmay, Torben Nielsen og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar

Med 18-20 mandater næste gang, så er der sikkert også plads til Pelle. :-)

To fodboldhold vil være fint. Et rødt og et grønt hold.!

Artiklen emmer af personen Pelle Dragsted, hvilket ikke er noget nyt. Det er heller ikke nyt at Pelle emmer af Pelle, for det gør mange (altså emmer af sig selv). Faktisk er der ikke rigtigt noget nyt, bortset fra at snebolden fortsat ruller ned fra tindens top; ned lavlandet hvor blitzlys, ansigtspolering og massepopularisering sætter diskurserne. Tak for kontinuerlig, politiisk depression.

jens peter hansen

Når man er ung får man magt ved at turde noget de andre ikke tør og fanden i voldskheden ses der ofte op til. Når man bliver ældre så finder man ud af at der er andre ting der tæller. Pelle skal være sammen med familien i Indien i tre uger. Kan det blive mere bedsteborgerligt og tilpasset. Nåh jo, rejsen mod højre er formentlig ikke slut endnu. Hvor er det forudsigeligt. Som arbejderne sagde tilbage i 60'erne: Ja, ja lige nu er vi gode nok , men når I bliver færdige pisser I på os.
BZ-miljøet var et ungdomsmiljø og et ret lukket miljø, hvor man havde en tendens til at give hinanden ret og ikke stille så mange kritiske spørgsmål. Siger Pelle.
Nu er han blevet klogere. Jeg troede egentlig at BZ hele tiden stillede kritiske spørgsmål, og at vi andre bare var tilpassede borgerdyr.
God rejse. Rart at have pengene til det, uden for skoleferien.

Peter Christiansen

Hvor er det bedrøveligt at høre at Pelle Dragsted distancerer sig så meget fra sin aktivistiske fortid og samtidig lader sig beskrive som den grå eller røde eminence, der nu ved bedre hvordan de politiske kampe skal føres. Selviscenesættelsen, timingen og den nærmest bestilte artikel, med usmagelige kommentarer omkring sekteriske og uvidende aktivister, er ærgelig fordi budskabet er helt forkert. Progressiv og solidarisk politisk aktivisme er efter min mening det modigste, mest værdifulde og livsgivende projekt man kan deltage i (også selvom det nogle gange har ført til fejl og beklagelige hændelser) . Unge og gamle over hele verden engagerer sig i disse år i politisk aktivisme og kæmper for en bedre verden. Overalt er den politiske aktivisme blevet genvakt, fået fornyet dynamik og tro på at folk på gaden kan ændre den herskende politik og fjerne diktaturer, kæmpe mod ødelæggelsen af vores klode og arbejde benhårdt på at genvinde demokratiske rettigheder. Men Pelle Dragsted og Enhedslistens kalkule er at partiet skal fremstå rent og pænt for at klare sig i den danske realpolitik. Dødsygt. Tænk på signalet til alle de unge aktivister der idag kæmper for en bedre verden - de er meget vigtigere end hvorvidt enhedslisten får 7-10 mandater til næste valg. Et valg hvor I sandsynligvis skal til at genfinde jer selv endnu engang under et "ægte" borgerligt og neoliberalt styre.

Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Jens Falkesgaard, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard, roland dreyer, Poul Simonsen, Palle Yndal-Olsen, Leif Leszczyński, Curt Sørensen, Mercedes Sanz og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar

"Men Pelle Dragsted og Enhedslistens kalkule er at partiet skal fremstå rent og pænt for at klare sig i den danske realpolitik. Dødsygt. Tænk på signalet til alle de unge aktivister der idag kæmper for en bedre verden - de er meget vigtigere end hvorvidt enhedslisten får 7-10 mandater til næste valg."
Venstrefløjsparlamentarismens knæfald for småborgerlig stuerenhed og reaktionær 'realpolitik' står i grel modsætning til de behov og muligheder som de globale kriser og katastrofer frembyder - men overraskende er det vel næppe at slangen fortærer kaninen mens hunden forføres af egen hale. Salig Scharnberg m.fl. i det Hinsidige kan føje endnu en beskeden note til de stadig tykkere Hvadsagdejeg-annaler mens depression og åndelig udbrænding breder sig over det jordiske.

Niels Duus Nielsen, Karsten Aaen, Alan Strandbygaard og Jakob Lilliendahl anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Enhedslister er det mest røde parti i folketinget, er der noget de har brug for må det naturligvis være aktivister eller nogen som har været det før i tiden,
Det handler ikke kun om metoder, men også om politik. At Pelle har ændret fremgangsmåde, hvis han har det :) ændre vel ikke noget, ud over at de borgerlige og småborgerlige ikke stemmer på ham eller det parti han stiller op for, men har det overhovedet nogen betydning, de ville ikke stemme den vej alligevel.

Så, held og lykke med det til Pelle Dragsted, stiller du op i mit område, tror jeg nok du har en ret stor chance for at få min stemme.

Det er utroligt, hvordan medierne prøver på at blande sig i Enhedslistens bestemmelser og ikke kun hvad angår kandidaterne, men også i diskussionen om principprogrammet. Et parti der kunne være en trussel for de økonomiske magthavere i kraft af den stigende popularitet, radikalisering af skuffede vælgere og den internationale sociale uro, presses til højre via denne slags fremhævelse af kandidaterne inden for Enhedslistens højrefløj. Denne artikel siger mere om avisens linje og mål end om Pelle Dragsted. Han er langt fra betragtet som Enhedslistens "grå eminens". Der findes ikke sådan noget i Enhedslisten, hvor de kollektive beslutninger og arbejde værdsættes i langt højere grad end resten af partierne. Der er nogle i Enhedslisten, der sikkert finder ham god, der er andre, der finder ham god til noget bestemt men meget dårligt til andet, der er nogle der slet ikke mener, at han er noget værd og dem der mener, at han er gift for partiet. På samme måde, som det gælder for ALLE kandidater i Enhedslisten, uanset hvor meget plads de får i medierne.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alan Strandbygaard, Poul Simonsen, Holger Madsen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar

@Gert Villadsen:
"at man har lavet hjernedøde ting i sin ungdom har aldrig været en barriere for en karriere (se bl.a. Frank Aaaens støtte til de værste terrorregimer, der har eksisteret)
Eller Talibaner-Lars, som havde en 4 år lang statsministerkarriere...

@Torben Nielsen:
""De fleste i Enhedslisen vurderer, at respekten for Pelle Dragsted og hans arbejde er så stor, at han hverken risikerer at ende som partiets svar på Mattias Tesfaye"

Jeg ved ikke hvem de fleste er, men mange( incl. undertegnede) mener, at Pelle Dragsted allerede er klar til SF eller S og at han er gift for Ø."

Han laver vel den samme, som alle de andre autonome, både inden- og udenfor Folketinget, f.eks. Pernille, og ender i Soc.dem. - eller endnu længere ude til højre.

Han bliver ikke stillet SPØRGSMÅLET: Hvad er næste position for ambitiøs politiker? SF eller Soc. eller direkte til LA?

Hvorfor kommer man til at tænke på Jens Maigård og Ralf Pittelkov ???

Kandidaten - der i egen optik er manden bag Enhedslistens fremgang ved sidste valg - har bestemt gjort sig store anstrengelser for sin promovering i den borgerlige presse.

Jesper Frandsen

Og hvad skal man så lægge i det faktum at også Poul Simonsen promoverer sig i "den borgerlige presse" ?

Pelle Dragsted

Det var sgu´ da en dybt ubehagelig perfid tone i en række af indlæggene i denne tråd. Småborgerlig, Pittwlkow, på vej mod SF, S eller LA (sic) osv. osv.
Undskyld, men hvad fanden er det for nogen langt ude og total uunderbyggede påstande. Hvor komme de voldsomme og negative følelser om min person fra?
Her Links til et par af de artikler og indlæg jeg har skrevet i de seneste år.

http://www.information.dk/273402

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/skal-danfoss-true-velf%C3%A6rden-i-s%...

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/enhedslisten-og-den-selvmordstruede-r...

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/et-%C3%A5r-efter-valget-%E2%80%93-hva...

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/tesfaye-vil-det-rigtige-men-g%C3%B8r-...

Jeg hører gerne konkret kritik af mine politiske synspunkter og er altid parat til en diskussion. Men det er sgu´ikke i orden med den slags postulerende tilsvining, som i denne tråd.

Kammeratligt,

Pelle

Torben Bruhn Andersen, Jesper Hansen, Jens Falkesgaard, Bjarne Jørgensen, Jesper Frandsen, Niels Mosbak, Anders Reinholdt, John Vedsegaard, Holger Madsen, Vibeke Svenningsen og Steen Sohn anbefalede denne kommentar
Pelle Dragsted

Og Kære Peter (Christensen)

Jeg er sgu´ked af, at du lægger de ting i artiklen, som du gør. For det første er du sgu´da klog nok til at vide at jeg ikke "lader mig benævne" som grå eminence eller alt muligt andet fis. Jeg har hverken bestilt denne artikel (synes det er totalt overkill, alt den stund, at jeg jo bare stiller op til et internt valg), og endnu mindre valgt overskriften.

For det andet. Jeg lægger sgu´ ikke afstand til aktivisme. Jeg mener stadig at folkelig og udenomparlamentarisk aktivisme, er mindst lige så vigtig, som parlamentarisk politisk arbejde. Derfor var jeg f.eks. meget aktiv i Kirkeasyl for et par år siden, og ville være det igen.
Jeg er i det hele taget stolt af meget af den gode aktivisme som jeg har været med til - blandt andet sammen med dig.
Og er helt enig i at det er fedt, at opleve en voksende aktivitet i f.eks. de sydeuropæiske lande.

Det jeg tager specifikt afstand fra i mine udtalelser (som jeg har gjort tidligere) er anvendelsen af vold. Her har jeg flyttet mig.
Jeg mener at alle menneskers værdighed og retssikkerhed skal respekteres. Der er ikke plads til røde undtagelser for menneskerettighederne.

Jeg vil også fastholde at vi dengang i for høj grad var præget af sekterisme, og havde en kultur, hvor vi glemte eller undlod at stille os selv nogle af de svære spørgsmål - f.eks. om hvorvidt vi selv respekterede de menneskerettigheder som vi kræver at andre overholder. Og vi havde sgu´ generelt et firkantet verdensbillede, hvor vi nærmest mente at vi boede i et fascistisk samfund.

Jeg ved ikke om vi er uenige om dette, og det er fair nok hvis vi er. Men jeg havde sgu håbet på en mere respektfuld og kammeratlig kritik fra dig.

Uanset hvad, så har jeg stor respekt for dig og dit gode arbejde!

Kammeratligt,

Pelle

Torben Bruhn Andersen, Inger Sundsvald, Jens Falkesgaard, Bjarne Jørgensen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, John Vedsegaard, Vibeke Svenningsen og Holger Madsen anbefalede denne kommentar

Kære Pelle D.
Du har ikke grund til at føle dig anfægtet af mine 2 indlæg, som vil rette kritikken mod journalisten for lobhudling.
Selv er jeg fan af folk som Tesfaye, Asmaa, (og dig) og de 12 originaler i EL/FT.

Jeg skal da ellers love for at karaktermordet tog en brat opbremsning da hovedpersonen kom på banen. Var der nogen, der fik røde(!) ører?

Torben Nielsen

Du kan selv være perfid Pelle. Jeg er langt mere enig med fx. Anna, så her følger et par links til hendes bloggeri mod dig.

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/skal-enhedslisten-v%C3%A6re-et-nyt-so...

http://modkraft.dk/blogindl%C3%A6g/svar-til-pelle-dragsted-din-strategi-...

I morgen kan det måske være, at jeg selv gider at skrive lidt.

Karsten Aaen, Peter Jensen og Mercedes Sanz anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Jeg tror nogen har misforstået hvad Avisen Information er, de er politisk uafhængige som de selv siger ja, men de siger ikke de ikke har en politisk mening, det må vi respektere uanset om vi er enige eller ej. Normalt er Avisen Information åben over for kritik, rent faktisk mere end de fleste andre aviser.

Det kan vel ikke være et tegn på manglende begavelse, eller mod, hvis man erkender, at man har taget fejl og skiftet synnspunkt.

Jeg har et stort problem med Pelle - og med en del af enhedslistens andre kandidater.

Jeg har det fint med Per Clausen, Frank Aaen; men Stine Brix og Rosa Lund-typerne giver mig ståpels. (Det hedder det på norsk). Hvis de repræsenterer København eller Helsingør er det okay med mig. Men de har intet forhold til min hjemstavn og de mennesker, der bor der. De får det aldrig og de vil aldrig kunne blive vores repræsentanter.

Det er endnu mere udpræget med Pelle. Han er alt det, jeg ikke kan li ved Københavnere - undskyld, men jeg er nødt til at tale rent ud af posen - og hvis han nogensinde skulle sælge enhedslistens politik foran brugsen i Fjerritslev, så vil det sateme gå galt.

Det kan Per Clausen, Frank Aaen, Hyllested eller Cristian Juhl.

Men hold , for Guds skyld, Pelle væk fra vores matrikel. Hvis meningen altså er at vinde stemmer.

jens peter hansen

Alle har krav på at blive taget alvorligt, men det kan være lidt svært, når man for ikke sååå mange år siden skulle tage en voldfikseret aktivst alvorligt og så nu tage hans fromme omvendelse til sig.
I min ungdom var vores "leder" i kampagnen mod atomvåben hånlig over for en af mine kammerater, der havde valgt at blive marinesoldat i stedet for militærnægter. Per var lige blevet gift og far og var 20 år og mente det var bedre at slippe med 14 mdr end de to år det tog at være nægter. En anden blev skammet ned i helvede, fordi han var i civilforsvaret, et marodørkorps kaldte ildsjælen dette korps, en tredie blev hånet, fordi han blev viet en kirke, småborlig og følgagtig fik han prædikatet. Nogle år efter mødte jeg den store leder. Han var meget romantisk blevet gift i en landsbykirke og blevet far, så nu var han indkaldt til civiforsvaret for at kunne komme hurtigt hjem til kone og barn. Da jeg forholdt ham hans tidligere meget strenge krav til os andre, blev han meget ophidset og sagde at jeg ikke havde forstået en skid af det hele.
Hvis man ønsker at blive taget alvorlig, kunne det måske tænkes at der måtte være en vis sammenhæng i argumenter og handlinger. Alt andet er hykleri og opportunisme. Derfor kan det ikke undre at nogle måske har lidt svært ved at se den frafaldnes omvendelse, som andet end en særdeles veltilpasset omstillingsparathed.
Der skal jo brød på bordet.

Bjarne Bisgaard Jensen, Per Andersen, Karsten Aaen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar

Pelle Dragsted (15/2, 20.25):
"For det andet. Jeg lægger sgu´ ikke afstand til aktivisme. Jeg mener stadig at folkelig og udenomparlamentarisk aktivisme, er mindst lige så vigtig, som parlamentarisk politisk arbejde. Derfor var jeg f.eks. meget aktiv i Kirkeasyl for et par år siden, og ville være det igen.
Jeg er i det hele taget stolt af meget af den gode aktivisme som jeg har været med til - blandt andet sammen med dig."

Med forlov; i så fald kan det undre at du ikke anholder artiklens overfladiske vinklinger af din personlige transformationsproces; det fremgår ingen steder af denne at du anser aktivisme og udenomsparlamentarisme for lige så væsentlige arbejdsformer som parlamentarismen - istedet betones det blot fladt at du tager "klart afstand fra brugen af vold og den slags midler. Det hører ikke hjemme i Danmark."

Artiklen runder af med at indsnævre din umiddelbare politiske fremtid til at blive enten valgt parlamentariker eller 'mere fritstående debattør i offentligheden'. Der fremgår intet om aktivisme eller græsrodsarbejde. Naturligvis skal det indregnes at der er tale om en ringe artikel - og selvfølgelig er det på ingen måde rimeligt at kalde din person for 'gift' for et parti (eller et hvilketsomhelst fællesskab, for dén sags skyld) - men jeg vil tro at der mentes at din tilgang og overbevisning skader listens arbejde for et revolutionært projekt. Personligt interesserer din person mig ikke - og jeg finder af flere årsager politiske aktørers offentliggørelse af, og fokus på, deres privatpersoner, uheldigt for det politiske arbejde. Blandt andet fordi det genererer en enorm personstøj i kommunikationen, hvilket en del af kommentarerne ovenfor understreger, men naturligvis også fordi det i vid udstrækning afleder de politiske debatters fokus på sag og sigtelinjer m.m.

Bjarne Bisgaard Jensen, Martin Mørch og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Pelle Dragsted

Hej Peter
Ja det er ærgeligt, at det ikke fremgår mere klart. Men nu er det jo ikke mig der redigerer artiklen.
Jeg synes dog at min egen praksis og de ting jeg har skrevet også i de seneste år burde illustere at dette er tilfældet.

KH
Pelle

@Pelle Dragsted:
"Det var sgu´ da en dybt ubehagelig perfid tone i en række af indlæggene i denne tråd. Småborgerlig, Pittwlkow, på vej mod SF, S eller LA (sic) osv. osv.
Undskyld, men hvad fanden er det for nogen langt ude og total uunderbyggede påstande. Hvor komme de voldsomme og negative følelser om min person fra?"

Jeg kan jo kun tale på egne vegne. Men min personlige erfaring med folk med rødder i Ungdomshuset/den autonome bevægelse, er, at mange af jer bevæger jer mod højre, rimelig hurtig, samtidig med at I, direkte eller indirekte, hånligt antyder, at I er blevet klogere, mens dem, der er blevet tilbage, stadig er unge, dumme og naive. Pernille Rosenkrantz-Theill er stadig et rigtig godt eksempel på dette.
Begrebet Under 30 og ikke socialist, intet hjerte. Over 30 og stadig socialist, ingen hjerne er jo ikke taget ud af den blå luft. Og man har jo et standpunkt, til man tager et nyt... (et citat, der i øvrigt godt beskriver den danske, opportunistiske mentalitet, også i befolkningen)

"Og vi havde sgu´ generelt et firkantet verdensbillede, hvor vi nærmest mente at vi boede i et fascistisk samfund."
Hvis du mener, at du er "blevet klogere", og i dag mener, at vi lever i et demokratisk samfund, ja, undskyld mig, men så bliver jeg nød til at kalde dig naiv! Der er så mange eksempler på, at vi lever i et fascistisk samfund, at jeg ikke aner, hvor jeg skal begynde... Mediernes prioritering, politibrutalitet mod dissidenter og fritænkere (f.eks. tibetanske aktivister), overvågning (og kameraer, der "sjovt nok" altid er i stykker, når de kunne bruges til at opklare overfald, mord, voldtægt m.m.), kognitiv/mental kontrollering af befolkning vha. Facebook, iPhones, reality-TV, ja, kulturassimilering i det hele taget, folkeskoler, som mest af alt minder om maoistiske træningslejre... Der er så mange eksempler at tage fat på, at der kunne skrive flere bøger om det...
En ganske interessant film, der understreger min pointe:
Det politiske narreteater
http://www.youtube.com/watch?v=LeKeKjw6USA

Pelle Dragsted; det fremgår slet ikke, så uklarheden er for artikellæseren bestemt til at overse. Og nej, du redigerer ikke avisen - men på samme vis som du kan respondere på kommentarer kan du vel korrigere/supplere en artikel, når nu den fremstiller din mission på en tendentiøs måde (din borgerlige beklædning, din forestående rejse, dikotomien i dine fremtidsmuligheder og den misvisende beskrivelse af din transformationsproces). Det undrer mig at du prioriterer at korrigere de, som åbenbart bliver forledt af artiklen, fremfor artiklen selv. Men sådan er der vel så meget.

Peter Christiansen

Kære Pelle tak for svar. Lad mig starte med at sige at jeg mener du vil være et stort aktiv som parlamentarisk politiker for enhedslisten. Jeg beundrer dine analytiske evner, dit gå på mod og din solidaritet. Jeg ser frem til at du sidder i folketinget.

Min kritik går på at man skal være meget varsom med at tro at man skal frigøre sig fra radikale politiske tanker og historik for at kunne gøre sig sig som politikere. Selvklart, har man flyttet sig politisk og tager afstand fra hvad man tidligere har stået for - er det naturligvis en ærlig sag som der skal være plads til, men kalkulerer man at det er det rigtige at gøre for partiets og sin egen skyld, så skal man reflektere nøje over det.

Det er efter min mening en forkert politisk strategi som indirekte skader de folk der kæmper overalt på kloden.

I 2011 så vi den mest radikale politiske bevægelse i USA i årevis (Occupy wall street). De havde så vidt jeg husker op mod 57 % af befolkningen bag deres radikale krav om en finansregulering, lukning af wall street mv. I Danmark havde ungdomshus- bevægelsen op mod 40% af befolkningen bag sig for et nyt hus, vel at mærke efter massive gadekampe og tumult i gaderne. I Egypten startede oprøret med krav om frit internet, jobs og stop for det hemmelige politis chikanerier. Det eskalerede først for alvor da demonstranterne krævede Mubaraks afgang og benyttede sig af reguleret modvold og forsvar af deres politiske og fysiske råderum. Min pointe er at radikale politiske svar ofte er nødvendige og at de ofte også modtages positivt blandt befolkningen. Naturligvis ikke altid.

I denne tid hvor det burde stå klart for enhver at vi lever i en systemisk mørkealder er der brug for radikale politiske svar, og der er brug for støtte til dem der materialiserer disse svar rundt omkring i verden - jeg vil kalde det radikal reformisme - som Joachim Hirch engang skrev så fornuftigt.

Jeg er naturligvis enig i at vi skal undgå vold og er også tilhænger af universelle menneskerettigheder, men jeg er også bevidst om at der ikke findes et menneske på denne klode der konsekvent har overholdt alle disse rettigheder og at vold som politisk fænomen bliver gradbøjet efter behag. Eksempelvis støtter jeg stadig de aktivister der kæmpede i Egypten, ligesom jeg ville ønske at der var kommet nogle demonstranter og skubbe til de politibetjente der for åben skærm gennembankede en demonstrant til døde forleden dag i Cairo.

Bedste hilsner og held og lykke med det.
Peter

Jesper Frandsen

Det er meget mere bekvemt at blive indendøre og lave intelligente selv-designede analyser, end at bevæge sig udenfor i den virkelighedsnære verden. Aner man frygten hos flere skribenter for at Enhedslisten kommer til at droppe revolutionsretorikken, nu da man har forladt revolutionsstrategien ?

Mange glemmer at EnhedsLISTEN er et komglomerat af venstrefløjskadrer med det ene formål at opnå sæde i Folketinget, - på et tidspunkt i 80'erne da det så tåget ud på fløjen. De enkelte kadre - VS, KFML ovs. eksisterer stadig og varetager mere eller mindre i offentligheden den teoretiske snak.
Med den store tilslutning EL har fået, og ikke mindst med Pelle's meget jordbundne udmelding, vil der opstå behov for et egentlig revolutionært parti med både teoremer, aktivisme og adgang til FT's talerstol.

@ Ivan Gullev
Du glemmer også, at Enhedslisten i dag er det parti, der tiltrækker næstflest unge vælgere, - så der hvor der er behov for et egentligt revolutionært parti, som du udtrykker det, er så nok blandt de ældre vælgere.

Alan Strandbygaard

Tjah, Pelle, hvis ikke Hovedbestyrelsen var gået imod medlemmernes ønske da der skulle gives mandat til at stemme for eller imod Finansloven, så havde det nok set anderledes ud.

Såvidt jeg husker, så var du en af de varme fortalere for at støtte regeringen. Du brugte megen tid på at glorificere det gode i jeres valg. Det er der mange der ikke glemmer.

Næste gang skal du måske tænke lidt mere på medlemmerne, og ikke henrykkes over at være en del af en politisk leg. Politik er svidende alvor for alle de mennesker der troede på jer.

Jeg tror Enhedslisten har lært, at der aldrig mere skal peges på en statsministerkandidat op til et valg.

Pelle Dragsted

Kære Allan
Jeg tror ikke at medlemmerne er uenige i Hovedsbestyrelsens beslutning om at deltage i finansloven. Og jeg ved ikke hvorfra du kan konkludere, at det skulle være tilfældet. Men det vil vise sig på årsmødet, når der skal stemmes om Hovedbestyrelsens beretning.

Jeg var personligt meget i tvivl om hvorvidt det var en god ide, og var på de indre linje nok én af de mere kritiske. Jeg mener bestemt ikke at jeg har gloroficeret finansloven. Jeg synes ikke der var noget at prale af. Men jeg synes faktisk at udviklingen har vist, at det var klogt. Tusindvis af familier have stået uden forsørgelse i dag, hvis regeringen havde lavet en aftale med Venstre i stedet.

Jeg synes absolut ikke at Politik er en leg. Jeg ved ikke hvorfor du tror det er tilfældet? Jeg tror jeg er lige så frustreret som dig over regeringens nyliberal kurs. Jeg synes bare ikke det er så enkelt, hvordan Enhedslisten skal håndtere situationen. Men jeg har givet mit bud på min blog på Modkraft.

De bedste hilsner,

Pelle

Alan Strandbygaard

Nuvel, Pelle, lad det ligge. Det er jo i realiteten en parentes.

Det må vi tage et andet sted.

Men tak for dit svar.

@Pelle
Ser du er citeret i dag for at kalde Lars Sejer en "egoistisk Nasseprins". Flot argument! Det sætter godt nok din kommentar her over om "perfid tone" i et noget hyklerisk lys.

Søndag skrev Ekstra Bladet, at både Lars Seier og hans kompagnon i Saxo Bank, Kim Fournais, betaler under 2 pct. i skat i deres private selskaber, på trods af at de har tjent milliarder på Saxo Bank. /jp

@ Ivan
Min kommentar gik udelukkende på det hykleriske i at pelle brokker sig over perfide toner og negative følelser om hans person, samtidigt med at han andet sted selv gør det samme mod andre. Det synes jeg siger en hel del om ham. Bare man er i en god sags tjeneste, så må man godt bruge midler mod andre, som man synes er dybt uretfærdige, når andre bruger dem mod en selv. Det er definitionen på hykleri.

I krydsfeltet mellem mimose og drone.

Per Andersen

Det er ganske interessant at du kun refererer halvdelen af Ekstrabladets artiklel - hvad var det nu Lars Seier Christensen (2% i skat) havde kaldt Pelle Dragsted?

Det er Pelles Dragsteds egen sag om han ønsker at fremstå mere poleret med sine "aktivistiske" synspunkter, og skulle enhedslisten iden sammenhæng fremstå som mere "borgerlig" er det vel en forventelig udvikling.

Kampen mod dette samfunds fascister er ikke en mission som kun defineres af enhedslisten, den defineres mange andre steder og vil fortsætte med eller uden enhedslisten og Pelle Dragsted.

Det var da en spændende omgang fra venstrefløjens kendere og aktivister. Fascisterne eksisterer så stadig i bedste velgående :) Nu ved jeg så ikke hvordan de defineres, måske lige så forskelligt i kasser som venstrefløjen, hvor man afhængig af temperament og lysten til en eller anden form for vold tror man kan overbevise danskerne om et bedre liv. Jeg hører så til dem som mener at hele livet består af kompromisser også med dem man er uenig med. Derfor stemmer jeg forskelligt og vil ikke i bås. I min ungdom som pædagogstuderende og i forretningsudvalget PL samt arbejde i Forsoningsforbundet og OOA var den samme konflikt tydelig og i mine øjne er den splittelse og mangel på kompromisser med til at sikre kapitalismens håndhævere fortsat hovedparten af magten. Og nej vi får den aldrig gennem vold.