Nyhed
Læsetid: 4 min.

Fem års internetovervågning har stort set været ubrugelig

Milliarder af data registreres hvert år om alle danskeres internetkommunikation efter logningsbekendtgørelsen. Men nu viser en redegørelse fra Justitsministeriet, at internetlogningen har været stort set nytteløs på grund af systemets implementering og politiets mangelfulde it-kompetencer
Det ser ud til, at politiet ikke kan bruge den enorme mængde registrerede sessionsdata hos næsten alle større udbydere og al internetkommunikation via mobiltelefoner til noget som helst. Foto: Scanpix

Det ser ud til, at politiet ikke kan bruge den enorme mængde registrerede sessionsdata hos næsten alle større udbydere og al internetkommunikation via mobiltelefoner til noget som helst. Foto: Scanpix

Indland
8. februar 2013

I 2012 blev der registreret 900 milliarder oplysninger om danskernes tele- og internetkommunikation, heraf anslår man, at internetlogning alene står for 90 procent. Den omfattende registrering er pålagt internetudbyderne via den såkaldte logningsbekendtgørelse, der blev indført med Terrorpakke II. Men nu viser en ny redegørelse fra Justitsministeriet, at den omfattende registrering i vidt omfang ser ud til at være ubrugelig.

I redegørelsen erkender Justitsministeriet, at der er »alvorlige praktiske problemer forbundet med anvendelsen af den sessionslogning, som internetudbyderne er forpligtede til at foretage«. En af grundene er, at implementeringen blev »gennemført på en sådan måde, at den stort set blev uanvendelig, hvilket stod klart for politiet, da man første gang ønskede at gøre brug af sessionslogning i forbindelse med efterforskningen af en straffesag,« skriver Justitsministeriet i redegørelsen.

I praksis ser det ud til at betyde, at politiet ikke kan bruge de registrerede sessionsdata hos næsten alle større udbydere – med undtagelse af TDC – og al internetkommunikation via mobiltelefoner til noget som helst. Logningsudstyret kostede ifølge teleindustrien 200 millioner kroner at etablere og derudover 50 millioner årligt.

Direktør i Teleindustrien Jakob Willer opfatter det som en klar indrømmelse fra Justitsministeriets side: »Justitsministeriet og politiet erkender meget klart selv, at internetlogning er fuldstændig ubrugelig for dem,« siger han.

Ifølge redegørelsen er det dog ikke kun ved implementeringen, at problemet er opstået. Den »begrænsede anvendelse« af internettrafikdata skyldes ud over implementeringen hos udbyderen »det teknologiske modenhedsniveau i dansk politi«.

Internetlogningerne håndteres i it-systemet RAVEN, som politiet købte, lige efter logningsbekendtgørelsen trådte i kraft i 2007. Men på grund af problemer med at få udbyderne til at levere i et fælles dataformat måtte systemet først igennem en treårig ombygning, og da det endeligt var færdigt i 2010, »viste det sig dog hurtigt, at systemet ikke kunne understøtte de efterforsknings- og styringsmæssige visioner, der oprindeligt lå bag logningsbekendtgørelsen,« som ministeriet formulerer det.

Niels Bertelsen, der er formand for it-fagforeningen PROSA, undrer sig:

»På trods af at man har haft logningsmulighederne i så mange år, er det stadig ikke muligt for dem hverken at forstå det eller bruge det. Det kan man da undre sig over,« siger han.

Kun tre sager

I Justitsministeriets redegørelse er det på trods af problemerne lykkedes at finde tre konkrete sager siden 2007, hvor nogle af de milliarder af registrerede oplysninger har været brugt. Det drejer sig om sager om databedrageri, røverier og netbank-indbrud og har altså ikke meget med den terror, som bekendtgørelsen blev indført for at bekæmpe, at gøre. Ifølge internettænketanken Bitbureauet er det dog en misvisende opgørelse, da kun det sidste tilfælde rent faktisk handler om sessionslogning.

»Politiet har reelt kun kunnet fremvise en enkelt sag, hvor man har gjort brug af sessionslogningen. Det er absurd, når sessionslogningen udgør 90 pct. af registreringerne foretaget efter bekendtgørelsen,« siger Christian Panton fra Bitbureauet.

»Overimplementeringen af logningsdirektivet i form af sessionslogning er altså nyttesløs, og samtidig en uproportional stor indgriben i privatlivet, da man jo skal gemme oplysninger om alle websites, danske internetbrugere besøger. Da det heller ikke kræves af EU, bør man

afskaffe kravet om sessionslogning hurtigst muligt,« siger han.

Ministeriet ønsker udskydelse

Selv om redegørelsen fra Justitsministeriet ifølge kritikerne bekræfter, at internetlogningen er nyttesløs, så har ministeriet netop fremsat et lovforslag, der skal udskyde en planlagt revision af de danske logningsregler i yderligere to år.

»EU forventes i løbet af 2013, evt. 2014, at fremsætte forslag til en revision af EU-reglerne om logning, som med stor sandsynlighed vil nødvendiggøre tilpasning af de danske logningsregler. Derfor finder regeringen, at revisionen af de danske logningsregler bør afvente revisionen af direktivet,« udtaler Morten Bødskov i et skriftligt svar til Information.

I det skriftlige svar argumenterer ministeren videre for, at de loggede oplysninger har haft »væsentlig betydning for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser, uanset at der har været og fortsat er visse tekniske udfordringer med hensyn til logning og brug af oplysninger om internetkommunikation«.

En konklusion, som Niels Bertelsen ikke kan følge:

»Han har ikke belæg for at sige det. Der er ikke noget, der indikerer, at de har brugt internetsessioner til noget. Det er en gentagelse af en påstand, som politiet og efterretningstjenesten har haft hele tiden. Uden at det på nogen måde er dokumenteret i redegørelsen,« siger han, mens Jakob Willer kalder det »komplet uforståeligt«, at man vil udskyde revisionen.

Vælger Folketinget at følge ministeriets indstilling og udskyde revisionen, vil det være fjerde gang, der sker, og samtidig i strid med en beslutning fra et flertal i Retsudvalget bestående af V, DF, LA og Ø, der sidste år afviste, at revisionen skulle udskydes yderligere:

»Vi har behov for selvstændigt at evaluere bekendtgørelsen. Ministeriet lægger hele tiden op til, at vi skal afvente, hvad der sker i EU og så tage stilling til det. Men det her drejer sig om indgreb i helt grundlæggende frihedsrettigheder, så vi bliver nødt til at have en selvstændig diskussion i det danske folketing,« siger Pernille Skipper, retsordfører i Enhedslisten.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Perverst at staten overvåger hvert et fodtrin. I Danmark - som var det DDR.

Johannes Rytter, Thue Janus Kristensen, Christina Jensen, Enrico Smith, Anders Kristensen, Nic Pedersen, Niels Jørgensen, Laust Persson, Morten Blaabjerg, Peter Nielsen, kim jensen, Jette Abildgaard, Mathias Rølle, Lykke Johansen, Christian Harder, Michael Madsen, Søren 2 Jensen, Verner Nielsen, Jens Kofoed, Jørgen Rygaard, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvad var det nu for nogle politikere, der mente, det var så nødvendigt?

Jens Falkesgaard, Enrico Smith, Henrik Klausen, Laust Persson, Jette Abildgaard, Mathias Rølle, Martin Hansen , Lykke Johansen, Christian Harder, Søren 2 Jensen, Verner Nielsen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar
Jørgen Rygaard

Kunne de registrere hvor tit vi går på lokum måtte det også gerne koste 250 mil :-/

Henrik Klausen, Jette Abildgaard, Martin Hansen , Christian Harder, Michael Madsen, Søren 2 Jensen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Selvom det ikke er pænt at gøre, får man lyst til at sige: Hvad sagde jeg!

"Den »begrænsede anvendelse« af internettrafikdata skyldes ud over implementeringen hos udbyderen »det teknologiske modenhedsniveau i dansk politi«."

Med andre ord. Politiets CCU-enhed er stadig på ble-stadiet. Men det er pænt pakket ind med en slet skjult henvisning til, at de er lallende amatører. Og hvorfor er jeg bare ikke overrasket? :)

Thue Janus Kristensen, Rasmus Kongshøj, Niels Jørgensen, Jette Abildgaard, Lykke Johansen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hahahahahahahaha, verden og virkeligheden er sindssyg!

Carsten Pedersen, Ib Hansen, Martin Hansen , John Vedsegaard, Lykke Johansen, Michael Madsen, Verner Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"væsentlig betydning for efterforskning og retsforfølgning af alvorlige forbrydelser"

Og så kan justitsministeren diske op med tre (3) sager på de sidste 5 år - hvoraf ingen er relateret til det formål logningsbekendtgørelsen er udfærdiget til - han lyver den danske befolkning lige op i ansigtet.
Han lyver så tykt, at det er til at tage at føle på og det i en sag der omhandler borgernes grundlovssikrede rettigheder.

Johannes Rytter, Jens Falkesgaard, Thue Janus Kristensen, Christina Jensen, Enrico Smith, Anders Kristensen, Nic Pedersen, Rasmus Kongshøj, Lasse Kold, Hugo Barlach, Peter Nielsen, Jette Abildgaard, Mathias Rølle, Bjarne Nielsen, Martin Hansen , Jørgen Rygaard, Lykke Johansen, Karsten Aaen, Rune Lund, Jens Kofoed, Gry Wagner, Tom Paamand, Michael Madsen, Søren 2 Jensen, Steen Sohn, Verner Nielsen, Henrik Darlie, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

@niels mosbak
Justitsministeren, forsvarsministeren og andre ditto, ligner mere talsmænd end ministre. Det er tilsyneladende andre der har bukserne på.

Enrico Smith, Niels Duus Nielsen, Peter Nielsen, Jette Abildgaard, Bjarne Nielsen, Martin Hansen , Lykke Johansen, Rune Lund og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Søren 2 Jensen

"Fem års internetovervågning har stort set været ubrugelig"

Det glæder mig at høre.

Carsten Pedersen, Rasmus Kongshøj, Claus Oreskov, Morten Blaabjerg, Peter Nielsen, Bjarne Nielsen, Lise Lotte Rahbek og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar

"...og har altså ikke meget med den terror, som bekendtgørelsen blev indført for at bekæmpe, at gøre."

Terrorisme er antidemokratisk og modbydeligt, men når man ofrer retsstatsprincipper og grundlovssikrede frihedsrettigheder, har terroristerne så ikke vundet ?

Efter at 'krigen mod terror' officielt blev påbegyndt, er frihedsrettigheder blevet begrænset i flere lande for at beskytte; netop friheden. Borgerrettigheder er blevet suspenderet for at beskytte demokratiet. At man udhuler den retssikkerhedsbeskyttelse, som har været kardinalpunktet i vestlige demokratiske retsstater, er et eksempel på at demokratiet, den frie verdens hellige ko, er i krise - og krisen er dyb.

Hvis en stat fortæller befolkningen at der er en fælles politisk (islamisk) fjende, der skal bekæmpes f.eks. i en 'krig mod terror', så er der alt mulig grund til at være på vagt. Den slags er ikke udelukkende en krig for befolkningens skyld, men også en krig, hvor en stat søger at okkupere et begreb for at bruge det mod politiske modstandere generelt.

Vi har ytringsfrihed, ja, men har vi reel ytringsfrihed ? Bør jeg være taknemmelig, fordi jeg lever i en stat, der via ordensterror ønsker at kontrollere mine ytringer? Når statens interesse for overlevelse sluger tilliden til retten for fri meningstilkendegivelse, er den sunket ned i den totale syndighed...

Jens Falkesgaard, Christina Jensen, Enrico Smith, Peter Nielsen, kim jensen, Bjarne Nielsen, Martin Hansen , Mathilde Junski, Michael Madsen, Karsten Aaen, Rune Lund og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar
Michael Madsen

Det er da på en måde lidt sødt , at der er nogen der tror at de informationer der indsamles - administreres af danske myndigheder :/ PET og FET får sikkert lov at kigge lidt med , men det vil være naivt at tro at vi har nogen form for kontrol med hvem der scanner de bugnende baser... DET system er styret andetstedsfra - ligesom vores regering ;)

Enrico Smith, Rasmus Kongshøj, Peter Nielsen, Bjarne Nielsen, Martin Hansen og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar

Terrorister, der VIL bombe et eller andet, vil naturligvis bruge TOR-netværket. Og her må selv Deep Packet Inspection give op. Så logningsbekendtgørelsen har fra helt start været lige til /dev/null og kan allerhøjest bruges til lidt netsvindel og andet småballade på amatørniveau. Værktøjet kan sammenlignes med en vandpistol til jagt af blåhvaler.

Jens Falkesgaard, Thue Janus Kristensen, Rasmus Kongshøj, Jesper Frimann Ljungberg, Morten Blaabjerg, Peter Nielsen, Bjarne Nielsen, Martin Hansen , Lise Lotte Rahbek, Karsten Aaen og Søren 2 Jensen anbefalede denne kommentar

der er flere mennesker som dør af peanutbutter-allergi end terror årligt og alligevel bruges der kun 1/10000000000 del i at forske i den allergi kontra terror, logning af alles i-trafik er nytteløst, tåbeligt og krænker borgerens retssikkerhed, sluk dog den fjumre maskine(og spar de penge) og få hellere dommerkendelse til at overvåge de personer som er under mistanke for at ville udrette terror.

John Vedsegaard, Jens Falkesgaard, Thue Janus Kristensen, Christina Jensen, Enrico Smith, Lasse Kold, Jesper Frimann Ljungberg, kim jensen, Bjarne Nielsen, Martin Hansen , Simon Olmo Larsen, Lykke Johansen, Søren 2 Jensen og Gry Wagner anbefalede denne kommentar

Regeringen skal gøre det som Folketinget pålægger den at gøre, uanset at en ABF-regering eller en VK-regering ikke er enig i det. Og uanset om det er vedtaget i Folketingssalen eller i Retsudvalget, skal enhver regering gøre det som et flertal i Folketinget pålægger den at gøre. Sådan er det, og sådan må det være i en retsstat som påstår den er demokratisk.

ABF-regeringen styres alt for meget af sine embedsmænd, mener jeg - det er sikkert embedsmændene som styrer ministeren til at sige : EU bla bla bla - vente bla bla bla

Og hvad sker der i EU?

Ingenting er mit gæt - om noget bliver dette logningsdirektiv måske endda gjort en smulere mildere, altså blødt op. Og hvorfor så det? Fordi den tyske Forfatningsdomstol i Karlsruhe har afsagt en kendelse ift. dette logningsdirektiv. I andre EU-lande, f.eks. Tyskland, er det kun tilladt at gemme det man logger (de informationer man får på denne måde) et halvt år; og man må heller ikke, ifølge Forfatningsdomstolen i Karsruhe, gemme alle menneskers logninger på alle de websider de besøger i løbet af f.eks. et år (eller mere). Kun ved mistanke om noget kriminelt mv. er dette tilladt.

Kan I huske 1970erne? Det kan jeg......der var vist mange flere angreb der begyndte med t - og mange flere grupper der begyndte med t - dengang. Og ikke en politiker fra borgerlig side foreslog alt det man nu foreslår eller gennemfører.... Og helt ærligt, så tror jeg nogen politikere har set for mange science fiction film....

Rasmus Kongshøj, Anders Kristensen, Jesper Frimann Ljungberg, Bjarne Nielsen, Simon Olmo Larsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Er der nogen som kan sætte tal på, for eksempel hvor meget dette fejlslagne IT-projekt har kostet denne gang?

Jag kan også huske 1970erne, Karsten, og du husker rigtigt. Der var langt mere terror i vores hverdag dengang - i perioder var der simpelthen bombeangreb i København hver eneste måned, så alting er blevet så fredeligt nu om dage. Og det var reel terror, vendt mod tilfældigt forbipasserende borgere. Terror af den mest almindelige slags, baseret på regionale konflikter og ikke religion - samt i en del tilfælde mordforsøg udført af unge Breivik-lignende danskere.

Thue Janus Kristensen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar

John Vedsegaard

Det har kostet internetudbyderne 200 mio i etablering og yderligere 50 mio om året til drift, som er en udgift, der pumpes ud til til os, der i forvejen betaler.

Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Jette Abildgaard

Jamen det er da godt de (''eliten'') har faet brugt Jeres penge....om det saa er gaaet til et godt formaal, se DET er noget helt andet, men Herre Gud....var det ikke ''kun'' 200 millioner om aaret + selvfoeglig loebende omkostninger, loenninger etc.etc. til de ''vel'' uddannede mennesker der skulle betjene dette ''system''!!

John Vedsegaard

Tak Peter, altså omkring 450 millioner, hældt direkte i lokummet, hvem mon der var i regering den gang man besluttede det skulle være sådan...

"en redegørelse fra Justitsministeriet (viser), at internetlogningen har været stort set nytteløs på grund af systemets implementering og politiets mangelfulde it-kompetencer"

OK så det er på grund af 'inkompetence' at det ikke virker ??
(Lad os, for eksemplets skyld, alle skide i havet med henblik på om det overhovedet er OK !! at de logger det .. )

Jeg vil fremføre den uhyrlige påstand at :
Det rager JER lige så lidt som det ragede DDR's Central-komite .

Og lad så lige værre med at stikke hele din venne-kreds til Fjæsbog, gider du lige ?

Psykopat-stat.

Ole Chemnitz Larsen

Hvis tjenerne ikke vil stoppe det, så må borgernes repræsentanter stoppe det.

Frank Klevenhaus

Det er ikke det eneste område hvor lovgiverne fuldstændigt har tabt hovedet.
I mange danske havne kæmper man med en helt vildt overdrevet lovgivning, der pålægger havnene at opføre hegn og porte, hvor man førhen kunne færdes frit og uhindret. Det hele har kostet danske havne 300 mill. kr. og årlige driftsomkostninger for 70 mill.
Kamera overvågning og døgnkontrol af grusbunker og skrotdynger.
Det hele styres fra EU, af en flok budgetmaksimerende bureaukrater, der totalt har taget kontrollen.
Sund fornuft er helt udelukket og de ansvarlige politikere gemmer sig bag de sædvanlige formodninger og floskler.

Det er en kæmpe skandale, at det viser sig, at dette lognings kompleks overhovedet ikke kan anvendes til bare lidt fornuftigt.
Men det er så nemt bare at pålægge andre at bruge tid og penge på varm luft.

Frygtens diskurs har erobret dagsordenen.

Lise Lotte Rahbek, Bjarne Nielsen og Niels Jørgensen anbefalede denne kommentar

John Vedsegaard

Jeg kunne let få den konspirationstanke, at visse betydende personer havde fede aktier i de hardwarefirmaer, der skulle levere hardware og andre ydelser til udbyderne i forbindelse med logningsdirektivet.
Morten Bødskovs efterhånden udtalte evne til at hverken kunne se eller høre er så småt blevet hverdag uanset hvilken sag det drejer sig om. For uanset hvor gode modargumenterne er, så er det som at slå i en dyne.

Jens Falkesgaard, Michael Madsen, John Vedsegaard og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar

@Ditte Jensen. Begrebet den ”frie verden” er en konstruktion, som skal tilsløre globale udbytningsforhold, krige, myrderier og undertrykkelse af verdens fattigste befolkninger. Intet er forandret, der er blot sket det, at flere mennesker har fået øjnene åbnet!

Jens Falkesgaard, Martin Hansen , Bjarne Nielsen, Ib Hansen og Michael Madsen anbefalede denne kommentar
Niels Jørgensen

900.000.000.000 registreringer i 2012, det giver 28.000 registreringer i sekundet, svarende til at hver dansker bliver registreret at staten godt hver tredje minut, døgnet rundt.

Og i modsætning til andre lande, hvor der både i politik, retsvæsen, administration, industri, presse og undergrund er både professionelle, idealistiske eller måske blot mistænksomme vagthunde, whistleblowers eller samvittighedspersoner, så er dataflowet reelt udenfor den offentlige debat.

For eksempel: Danmark er et land, hvor man indtil for få år siden måtte opgive at opklare polititjenestemænds ulovlige tilgang til personfølsomme data, fordi politiets IT-systemer gav mulighed for anonym eller identitetssløret adgang til databaserne.
Det er den samme etat, som for to år nægtede at erkende, at den ikke havde været i stand til at indføre brugen af Digital Signatur (ækvivalent med en standard yalelås på gadedøren), se f.eks. http://www.version2.dk/artikel/amatoer-it-i-politiet-kan-efter-5-aar-ikk...

Og det er den samme etat, som ulovligt frihedsberøvede et ungt par fordi manden lignede en eftersøgt person. Da politiet indså fejltagelsen, blev parret løsladt uden at politiet efterfølgende var i stand til identificere de betjente som i adskillige timer havde kørt de anholdte rundt i København i en minibus. 'So much' for myndighedernes troværdige omgang med vigtige/følsomme oplysninger og myndighedernes evne/vilje til at kontrollere sig selv.

Hvis blot nogen i den danske presse gad beskæftige sig med mere end navlepilleri, de kongelige, halelogren, redepisseri eller doven linkning til eller opstrammtee oversættel ser af udenlandske artikler med , så er der med stor sandsynlighed et stor stykke afdækningsarbejde vedr. myndighedernes opsamling af og skalten med viden om borgernes privatliv.

Martin Hansen , Jørgen Rygaard og Bjarne Nielsen anbefalede denne kommentar

Hvornår lærer danskerne at tænke selv - i stedet for blindt at følge USA?

Allan Ernstsen

Det som mange ikke forstår der er mange der bruger WIFI der kan man logge på, selv dem der ikke ejer dette, derfor har det været omsonst i mange år, ud over så findes der utallige af netværk og mulige netværk.

Det er faktisk umuligt at register - Det synes jeg PET skulle tænke over.

Men jeg synes det er utroligt at Amerikanerne skal leve efter en terrorlovgivning der giver FBI, NSA mulighed til enhver tid i at åbne folks email og se hvad de skriver og hvem de modtager post fra.

Så jeg forstår slet ikke amerikanerne ikke har protesteret specielt også fordi senatorerne og den amerikanske præsidents email må de godt åbne.

Det kan reelt betyde et valg der skal afholdes kan før og under valget ALLEREDE være afgjort fordi de har en sådan tåbelig lovgivninger i USA, hvor den siddende præsident kan få disse oplysninger "helt legitimt" p.g.a. terrorlovgivningen i USA.

Jeg har heller aldrig hørt om et folkefærd der er mere opfarende og aggressive end amerikanerne, det er som om de kommer fra en verden hvor ALLE er terrorister, i stedet for som der er kendetegnende ved også amerikansk retssystem, "skyldigt til bevist" men her der vælger denne terrorlovgivning at NEDSÆTTE hvert eneste amerikaner i et NYT slaveri og i dette tilfælde, skelner det ikke hudfarve om du er hvid eller sort.

Det er jo ikke frihed når sådanne sker i USA så er landet lige så lukkede som Nordkorea, den eneste forskel er bare at Nordkorea dækker ikke over det som USA gør og der bor flere folk i USA end Nordkorea.

Bjarne Nielsen

Truslen imod demokratiet kommer fra den opfattelse, at enhver kritisk medmorger er en potentiel statsfjende og skal registreres.

Demokrati kan kun fungere, hvis borgerne har lov at udtrykke deres synspunkter uden at blive registreret som mistænkte tankeforbrydere.

Vores hemmelige politi, PET, har en lang tradition med at registrere lovlydige borgere som statsfjender på grund af deres sindelag.

Der er desværre ingen grund til at tro, at denne praksis er ophørt.

Siden 11. September har vi set mange eksempler på, hvor hurtigt magtforhold kan ændre sig og hvad der kan ske i krisesituationer.

PETs registreringer er potentielle anholdelseslister og lister over personer, der skal likvideres, hvis der skulle opstå en krisesituation, hvor en regering, en administration eller en fremmed magt ønsker at slå ned på statens fjender.

Under krigen blev der interneret mange flere end krævet af tyskerne, fordi politiets lister blev nyttige. Mange af dem døde i koncentrationslejre.

Hvilke garantier har vi for, at CIA eller Mossad ikke har snabelen nede i den store datamængde?

Martin Hansen , Ditte Jensen, Michael Madsen og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar
Soren Andersen

Pyha...har sgu altid været lidt nervøs for at nogen skulle finde ud af at jeg læste Information

Er der nogen der kan huske vittigheden om Vm i efterretningsvæsen, KGB, CIA og Mossad er i finalen.

De skal på så kort tid som muligt finde en lille lyserød kanin, i en mørk og uhyggelig skov.

Først bliver to KGB agenter sluppet løs, der går først en så to timer, og efter fem timer kommer de ud af skoven med den lyserøde kanin.

CIA, håner dem og siger at det kan de gøre meget hurtigere, og ganske rigtigt, efter tre timer dukker amerikanerne op med kaninen.

Til sidst er det Mossads tur at finde kaninen, de er meget selvsikre og vandre ind i skoven, tiden går, og da Mossad ikke er dukket op efter 24 timer, bliver CIA og KGB bekymrede for deres kolleger, og sender et redningshold af sted, der kommer 100 meter ind i skoven, her står de to Mossad agenter og har hængt en elefant op i bagbene i et træ, mens de med åbenstående skjorter og storsvedende tæver løs med knipler på den stakkels elefants nyrer, mens de råber, så indrøm for fanden at du er en lille lyserød kanin ………

Jeg mener det er NSA der monitorer al international kommunikation.