Læsetid: 2 min.

Internetlogning anvendt i sag om indbrud i netbank

De få sager, hvor internetlogning har været brugt af myndighederne, har ikke meget at gøre med lovens oprindelige formål, viser en redegørelse fra Justitsministeriet. Overvågningen retter sig snarere mod indbrud i netbank end terrorisme
11. februar 2013

Kritikere har i årevis efterspurgt, at Justitsministeriet fremlagde konkrete eksempler på, at logninger af internetsessioner bruges til at opklare forbrydelser. Siden 2007, hvor logningsbekendtgørelsen trådte i kraft, har kritikerne hævdet, at logning af internetsessioner ville føre til milliarder af registrerede data, som politiet ikke ville kunne bruge til særligt meget rent efterforskningsmæssigt.

Logningsbekendtgørelsen havde til formål at styrke poliets efterforskning af terrorisme, organiseret kriminalitet og manddrab. Men som Information kunne berette i fredags, viser en ny redegørelse fra Justitsministeriet, at manglende it-kompetence hos politiet og teknisk dårlig implementering har ført til, at de milliarder af registrerede data stort set har været ubrugelige.

Det er dog alligevel lykkedes ministeriet at finde tre konkrete sager, hvor logningsdata har været anvendt. Men ser man nærmere på sagerne, lader det til, at kun en af dem har direkte relation til logning af sessionsdata, som står for 90 procent af de 900 milliarder data, der hvert år registreres om danskerne.

Sagen handler om indbrud i en netbank og tyveri af 100.000 kroner, men på baggrund af oplysningerne i redegørelsen ser det ikke ud til, at politiet har fundet gerningsmanden via sessionslogningen. Det fremhæves blot, at der blev etableret »en efterforskningsmulighed, der ellers ikke ville have været tilgængelig«. Ifølge Jacob Mchangama, der er chefjurist i CEPOS, mangler Justitsministeriet altså fortsat at sandsynliggøre, at internetlogning er et væsentligt redskab.

»Sagerne, der fremlægges, er meget langt fra terrorisme, organiseret kriminalitet eller manddrab. Så det er nogle relativt svage eksempler, de fremlægger. Dels har de meget få af dem, dels drejer det sig ikke om den meget alvorlige form for kriminalitet. Så der vil næppe være den store konsekvens ved, at man fjernede den del,« siger han.

Vil udskyde revision

Charlotte Bagger Tranberg, der er lektor i jura på Aalborg Universitet, påpeger, at ministeriet gentagne gange har haft problemer med at dokumentere behovet for at logge de mange registrerede internetdata.

»Hvis de ikke kan bruge det til noget, overholder det på ingen måde proportionalitetsprincippet. Jo længere tid der går, før man får lavet en revision af loven, desto længere ud på overdrevet kommer den her logningsbekendtgørelse også,« siger hun.

Da logningsbekendtgørelsen blev indført, indsatte man en revisionsbestemmelse, fordi det var helt nyt lovgivningsområde, og man ville sikre, at man samlede op på erfaringerne med, hvordan logningen fungerede i praksis. Men revisionen er blevet udskudt to gange. Et flertal i Folketinget bestående af Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Enhedslisten afviste sidste år at stemme for at udskyde revisionen i mere end et år. Flertallet krævede en evaluering af de foreløbige erfaringer med særligt fokus på internetlogningerne, som er den del af lovgivningen, som går længere end reglerne fra EU. Ministeriets svar på kravet har indtil videre været den 36 sider lange redegørelse, samt et lovforslag om at udskyde den egentlige revision i yderligere to år, indtil EU kommer med længe ventede ændringer af det logningsdirektiv, der oprindelig lå til grund for den danske lovgivning. Ifølge Charlotte Bagger Tranberg holder argumentet om udskydelse dog ikke:

»Ministeriet afventer, hvad EU gør, men det holder ikke, når problemet i Danmark er der, hvor vi går videre end direktivet,« siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu