Læsetid: 3 min.

Ministerier censurerer kritik fra høringssvar

Når ministerier beder statsforvaltningerne om input til lovforslag, bliver kritiske indvendinger fjernet fra høringssvarene, inden Folketinget stemmer om lovforslagene. Og det fremgår ikke, at høringssvarene har været under ministeriets lup. Liberal Alliance vil have praksis undersøgt
Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll vil have økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) til at redegøre for ministeriets praksis, når det kommer til redigering af høringssvar.

Jens Astrup/Ritzau Scanpix

4. februar 2013

Seks millioner kroner årligt. Så meget mente Fødevareministeriet at kunne spare på at nedlægge de regionale jordbrugskommissioner og samle dem i Natur-Erhvervstyrelsen i København. Men efter statsforvaltningernes opfattelse var denne besparelse umulig. Det fremgik dog ikke af statsforvaltningernes endelige høringssvar, da Folketingets politikere vedtog lovforslaget i december. Høringssvaret blev nemlig redigeret i tre omgange, og da det nåede frem til offentligheden, var to en halv side om de økonomiske konsekvenser røget ud.

Der er med andre ord en risiko for, at folketingspolitikere stemmer på et uoplyst grundlag, når de skal stemme om lovforslag. De kan nemlig ikke regne med at have fået det hele med i høringssvarene fra landets myndigheder. En aktindsigt fra P1 Orientering har afdækket, at Økonomi- og Indenrigsministeriet tre gange har fjernet kritik og ubelejlige oplysninger fra statsforvaltningernes høringssvar til en lov om jordbrugskommissionerne. »Helt urimeligt,« mener Liberal Alliances retsordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

»Det er stærkt problematisk. I sidste ende betyder det jo, at regeringen kan føre Folketinget og folket bag lyset,« siger han.

Det er de såkaldte instruktionsbeføjelser, der giver ministerierne mulighed for at redigere i underliggende myndigheders høringssvar, redegørelser m.m. Og selv om det er hensigten, at alle skal kunne komme med faglige indvendinger og kritik, når regeringen sender sine lovforslag i høring, kan kritikken ikke altid læses ud af høringssvarene. Og ministeriets brug af sine instruktionsbeføjelser vækker stor bekymring hos Liberal Alliance.

»Vi frygter, at folketingspolitikere får et ringere vidensgrundlag at stemme ud fra. Derfor handler det om, at jo mere oplysning vi får, desto bedre,« siger Simon Emil Ammitzbøll.

– Var du klar over, at ministrene benytter deres instruktionsbeføjelser på den måde?

»Jeg tror ikke, at mange ved det, men det er helt uacceptabelt,« mener retsordføreren. Derfor har Liberal Alliance nu har bedt økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) om at redegøre for ministeriets praksis, når det gælder redigering af høringssvar. Og yderligere har Liberal Alliance spurgt justitsminister Morten Bødskov (S), hvorvidt de gældende regler, der regulerer ministeriernes behandling af høringssvar, er hensigtsmæssige.

Lovlig praksis

Eksemplet fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er langt fra enestående: I Danmark er det fuldt lovligt, når ministre og ministerier får tilskåret underordnede myndigheders høringssvar, redegørelser og andre faglige oplysninger, inden de bliver præsenteret for offentligheden og for Folketingets medlemmer, forklarer Peter Munk Christiansen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet.

»Det er fuldt lovlig praksis, for i Danmark har instruktionsbeføjelsen ingen grænser. Men ministeriet har pligt til at være inde for gældende lovgivning – og til at sige ikke bare sandheden, men hele sandheden,« siger Peter Munk Christiansen og fortsætter:

»Man skal bare vide, at det svar, man får, er et svar, der i sidste ende er styret at ministerierne og ministeren. Det er et politisk farvet svar.«

Det fremgår dog ikke af høringssvarene, at de har været under luppen hos ministeriet, inden de bliver offentliggjort. Når de bliver tilgængelige for borgere og folketingspolitikere er de trykt på den underliggende myndigheds brevpapir og ikke på ministeriets. Peter Munk Christiansen anerkender, at det dermed kommer til at fremstå, som om svaret ikke er ministerens ansvar, men derimod den underliggende myndigheds.

»Og det kan da godt tage sig lidt pudsigt ud, at det er sådan, man gør det,« siger han.

Selv om praksissen ifølge statskundskabsprofessoren hverken er ulovlig eller gør høringsprocessen overflødig, så finder der altså en sortering sted, »så man går glip af oplysninger, af nuancer og af forskellige vurderinger af oplysninger.« Resultatet bliver dermed, at folketingspolitikerne får et mindre nuanceret vidensgrundlag at træffe deres beslutninger ud fra, når der skal stemmes om lovforslagene.

Hvis man som borger vil se høringssvarene, før de redigeres, kan man søge aktindsigt. Men med den nye offentlighedslov vil det være muligt at nægte aktindsigt i netop materiale sendt mellem et ministerium og dets underordnede myndigheder, hvis blot der er grund til at antage, at ministeriet vil kunne få brug for embedsværkets bistand i sagen. Det er med andre ord ikke sandsynligt, at man kan få aktindsigt i denne sag. Og det møder kun kritik fra Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll, der er modstander af justitsminister Morten Bødskovs (S) forslag til en ny offentlighedslov.

»Vi er uenige i den lov og stemmer imod. Det er pinligt, at man lukker mere ned. Især for en regering, der er gået til valg på det modsatte.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Søren Roepstorff
  • Erik Jensen
  • Niels Mosbak
  • Jens Falkesgaard
  • Philip C Stone
  • Henrik Darlie
Søren Roepstorff, Erik Jensen , Niels Mosbak, Jens Falkesgaard, Philip C Stone og Henrik Darlie anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Men med den nye offentlighedslov vil det være muligt at nægte aktindsigt i netop materiale sendt mellem et ministerium og dets underordnede myndigheder, hvis blot der er grund til at antage, at ministeriet vil kunne få brug for embedsværkets bistand i sagen."

Ja, stille og roligt uden oprör fra befoilkningen bliver alle friheder og rettigheder taget fra os.

At lige LA kommer med kritikken gör det bare ekstra morsomt.

Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Simon Olmo Larsen, Niels Mosbak, Jette Abildgaard, Martin Madsen, lars abildgaard, Peter Nielsen, Rune Petersen, Jens Falkesgaard, Dorte Sørensen, Vivi Rindom, Peter Taitto, Torben Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Michael Madsen, Steffen Gliese, Peter Ole Kvint, Heinrich R. Jørgensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Når vi for fremtiden laver lovsjusk, fjerner rettigheder og pålægger pligter, så er vi ansvarsfri på grund af manglende oplysninger.
Uden ansvar, kan skyld ikke placeres og i, befolkningen , hænger på os

Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Jette Abildgaard, lars abildgaard, Peter Nielsen, Torben Nielsen, Michael Madsen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Ja, og hvis myndighedspersoner har brudt loven til skade for borgerne,

så bortskaffes loven

og så henvises der typisk til abstrakte skriverier som begrundelse for,

at der er handlet juridisk korrekt.

Sådan er det jo bare.

Dette viser fakta desværre.

Michael Madsen, Jette Abildgaard, lars abildgaard, Peter Nielsen, Rune Petersen, Torben Nielsen, Claus Jørgensen, Heinrich R. Jørgensen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

I Orientering på P1 har Jesper Tynell i forbindelse med den i Danmark lovlige redigering af høringssvar, som han også tidligere har beskæftiget sig med, sammenlignet med forholdene i Sverige, hvor dette ikke er lovligt.

http://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2013/01/10/153024.htm

Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Niels Mosbak, lars abildgaard, Peter Nielsen, Rune Petersen, Flemming Andersen, Jens Falkesgaard, Peter Jensen, Philip C Stone, Dorte Sørensen, Benjamin Bach, Jesper Frimann Ljungberg, Steffen Gliese og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar
Heinrich R. Jørgensen

At der fifles og manipuleres på den ministrerielle og forvaltningsmæssige top, på den konkrete måde, er en nyhed. At der i almindelighed fifles og manipules i stride strømme, og at det påståede folkestyre er et narrespil, er ingen nyhed.

Summa summarum: Nyhedsværdien er minimal. Er det muligt at være overrasket?

Karsten Aaen, Søren Roepstorff, Niels Mosbak, Jette Abildgaard, lars abildgaard, Peter Nielsen, Flemming Andersen, Henrik Darlie, Torben Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Claus Jørgensen og Kim Hansen anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Sir humphrey appleby, kunne ikke have lavet systemet bedre.
Men nu er det jo sådan at hvis høringssvar er eksterne og derfor ikke er redigerede, så bruger man bare en anden taktik, man ignorerer dem simpelt hen bare.
Bare se med de høringssvar der er givet til hele eValg cirkuset, hvor stort set alle eksperter siger det er noget hø. ... .. .. Ja det vælger man bare at ignorere.

Det er fandme uhyggeligt du, lorteland.

// Jesper

Michael Madsen, Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, Niels Mosbak, Flemming Andersen, Ib Christensen, Henrik Darlie, Tue Romanow, Torben Nielsen, Anders Krog og Niels G Madsen anbefalede denne kommentar

@Kim Hansen
Politikere kan gives stikpiller, når de gør et dårligt stykke arbejde. Ikke omvendt. Simon Emils modstand mod offentlighedsloven er ganske savnet hos en lang række øvrige i FT. Uanset magtens politiske farve, så falder hele lortet lynhurtigt sammen, hvis den regerende elite kan isolere deres beslutninger fra befolkningens søgelys og samtidig håndhæve denne adfærd.

Torben Nielsen

Milena Penkova er en engel til sammenligning. (Og Rolf er ren )

Michael Madsen, Heinrich R. Jørgensen, Niels Mosbak, lars abildgaard, Peter Nielsen, Jørgen Rygaard og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Jens Overgaard Bjerre

Det er mærkeligt, at man troede, at man havde en regering, som ikke kunne blive 'sortere' end VK&O. Og så kommer de 'Lilla storose-døtre' sejlende ind og giver befolkningen den største finger, den nogensinde har fået. Send dem dog til Anarktis inden isen smelter helt. De kolde damer vil kunne holde temperaturen under 0.

Jens Overgaard Bjerre

Anslagsfejl: "Lilla stokrose-døtre."

Det skulle gerne referere til deres borgerlige opdragelse. Margrethe Vestager havde for eksempel en opvækst i en sognespræst-familie, hvor begge forældre var sognepræster. Det kan hun selvfølgelig ikke gøre ved, men på den anden side, har hun intet tilfælles med en, med en opvækst i en arbejderfamilie. Det samme gælder stort set resten af regeringens top.

"Det fremgår dog ikke af høringssvarene, at de har været under luppen hos ministeriet, inden de bliver offentliggjort. Når de bliver tilgængelige for borgere og folketingspolitikere er de trykt på den underliggende myndigheds brevpapir og ikke på ministeriets. Peter Munk Christiansen anerkender, at det dermed kommer til at fremstå, som om svaret ikke er ministerens ansvar, men derimod den underliggende myndigheds.

»Og det kan da godt tage sig lidt pudsigt ud, at det er sådan, man gør det,«"

I mange andre sammenhænge ville der jo være tale om dokumentfalsk; man korrigerer anden parts skrivelse på samme parts papir, hvilket naturligvis giver omverdenen indtryk af at skrivelsen suverænt kommer fra parten. Og ikke fra en inhabil, korrigerende aktør som det hørende ministerium. Peter Munk Christiansens sans for 'pudsigheder' er vist en kende ... pudsig.

Michael Madsen, Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, peter fonnesbech, Tue Romanow, Niels Mosbak, Martin Madsen, Rune Petersen og Jens Falkesgaard anbefalede denne kommentar
Henrik Rude Hvid

Fin I Kanterne efterlyses. Fin I Kanterne er sidst set sammen med Overspringshandling ved den tyske grænse. Fin I Kanterne vil blive savnet...

Danmark=verdens mest korrupte samfund. Og det siger een, som har tilbragt en ikke ubetydelig del af sit liv i Asien. Asien er VAND ved siden af al den manipulation, undertrykkelse, forvridning og fordrejning, osv. der findes i vor sølle stat. Det siger ikke så lidt om lortelandet...

Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen og Jørgen Rygaard anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

@Jens Overgaard Bjerre

You are barking up the wrong tree. Lige i den her situation ser det ud som om at råddenskaben sidder i embedsværket. Så langt her komme en minister vel næppe ned i materien.
Men det her afslører jo klart et demokratisk problem, nemlig at embedsværket har så travlt med at servicere

Det er også en tendens vi ser i det private erhvervsliv. Målet helligere midlet, det administrative lag vokser og får sit eget liv og at dette lag begynder at identificerer sig selv som virksomheden, at de produktive medarbejdere, og som ofte besidder den viden der er kilden til virksomhedens succes, er at betragte som udgiftsposter på samme fod som kuglepenne og printerblæk.
Og at virksomheds ejerne mere er til besvær, og nogen der skal passiviseres således at man kan køre virksomheden selv, for man ved jo bedst.

Jeg sidder lige selv og assisterer i et internt audit, hvor jeg for at sige det mildt er chokeret over den attitude, der er i de her administrative funktioner. Faglig realitet/viden, pris og konkurrence parametre er mindre vigtige end at man kan lave et flueben i et administrativt system/regneark, hvor der i katastrofalt mange tilfælde regnes forkert og/eller er mangler.

Det er en dekadent sygdom der breder sig her i vesten. Den er også meget udansk.

// jesper

Karsten Aaen, Heinrich R. Jørgensen, Søren Roepstorff og Tue Romanow anbefalede denne kommentar

Hvis man får svar fra sin kommune, bank, forsikringsselskb , revisionsfirma, advokatfirma, fagforening m v på et spørgsmål , så står der aldrig noget om eventuel intern ueninghed om, hvad et rigtige svar er.

Sådan er det altså også m h t den foreliggende sag relateret til processerne i Folketinget.

Problemet er blot, at ekspertisen i disse sager ofte er monopoliseret i det statslige system, så der er ikke mulighed for ekstern uafhængig/privat efterkontrol. Løsningen er måske høringer, vor man indkalder embedsmænd til at afgive begrundede faglige ( ikke politiske) vurderinger og redegøre for samme vurderinger ?

" Var du klar over, at ministrene benytter deres instruktionsbeføjelser på den måde?"
Ved man, at det er ministrene ?
Manupulation er bevidst. Redigering er bevidst.
Hvem manipulerer/sjusker/redigerer. Regeringspolitikere overfor deres opposition eller DJØF`erne overfor politikerne.
Hvem styrer Danmark i praksis ?

Når det åbenbart er lovligt, er det udemokratisk.
Hvis folketinget oplyses om, at en høring lægger til grund og det redigerede høringssvar er bilag, er det vel svindel. Medlemmerne foreholdes jo en del af beslutningsgrundlaget.
Så i Borgen i går. Manipulering af undersøgelsesresultat vedr. sexarbejdere.

Jesper Frimann Ljungberg

@Leo Nygaard

Måske skulle vi hyre Waterfront til at påvirke de relevante folk på borgen. Det ser jo ud som om det er måden at få ting gjort på.

// Jesper

Michael Madsen og Heinrich R. Jørgensen anbefalede denne kommentar

Derudover kritiseres regeringen for IKKE at overholde kravet om rimelige høringsfrister, hvorfor Helle T-S (S) er kaldt i samråd til en sludder for en sladder.