Læsetid: 3 min.

Morten Bødskov erkender, at han vil hemmeligholde lige så meget som VK

Justitsministeren er nu endegyldigt løbet fra sin egen kritik af den tidligere regerings forslag om hemmeligholdelse af dokumenter brugt til ministerbetjening, siger modstandere af den kommende offentlighedslov
23. februar 2013

Justitsminister Morten Bødskov (S) slår nu fast, at den omstridte paragraf 24 i det netop fremsatte forslag til en ny offentlighedslov vil hemmeligholde lige så mange dokumenter, som en næsten identisk bestemmelse i forgængeren Lars Barfoeds (K) lovforslag fra 2010. En bestemmelse, som Morten Bødskov ellers dengang mente »savnede enhver begrundelse«.

Kort fortalt vil paragraf 24 undtage dokumenter fra aktindsigt, hvis de udveksles i forbindelse med, at en minister har eller vil få behov for rådgivning fra embedsværket.

Onsdag sagde Morten Bødskov flere gange i Folketinget, at regeringen trods en omformulering af paragraf 24 ikke udvider adgangen til aktindsigt i forhold til den tidligere regerings:

»Nej, det gør vi ikke,« svarede Morten Bødskov og understregede, at hans paragraf 24 ikke vil åbne op for mere aktindsigt end VK-regeringens forslag.

»Det ændrer vi ikke ved,« som han sagde.

Torsdag aften udtrykte justitsministeren i DR-programmet Debatten så den manglende forskel endnu mere direkte: »Kommer der andet ud under vores end under den tidligere regerings lovforslag? Det gør der ikke. Bundlinjen er den samme.«

‘En søgt forklaring’

Da Information i januar 2010 spurgte oppositionens retsordførere om deres syn på Lars Barfoeds paragraf 24, som ifølge den tidligere justitsminister var nødvendig for at få forbedret lovkvaliteten, var Morten Bødskov klar i mælet:

»Jeg har svært ved at se, hvordan den nuværende offentlighed skulle være til skade for lovarbejdet. For mig at se virker det som en søgt forklaring, der skal skærme den siddende regering mod offentlighed. Jeg har svært ved at forestille mig, at offentlighed skulle kunne forringe lovkvaliteten. Indholdet i den foreslåede paragraf 24 savner for mig at se enhver begrundelse.«

Siden er der ifølge Morten Bødskov sket en omformulering af paragraf 24, ikke for at ændre på mulighederne for at få aktindsigt, men for at »præcisere, således at vi sikrer, at den ikke bliver misbrugt,« som ministeren onsdag slog fast i Folketinget.

‘En tilståelsessag’

De tre partier, der står uden for den politiske aftale om en ny offentlighedslov – Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti – anklager Morten Bødskov for hykleri.

»Det er en tilståelsessag. Ministerens udmelding fjerner jo hele grundlaget for, at regeringspartierne har skiftet holdning. Jeg synes, der er beskæmmende, at man kun lige skal have sat sig i ministerstolen, før man glemmer alt om, hvad man mente, da man var i opposition. Det kunne være, han skulle skele lidt til meningsmålingerne, for så ville han måske blive opmærksom på, at han snart selv kan ende i oppositionen igen,« siger retsordfører i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll.

Også Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, er stærkt kritisk.

»Den eneste forskel, jeg kan se på den Morten Bødskov, der var modstander af paragraf 24, og den Morten Bødskov, vi har i dag, er, at han nu har fået en ministerpost. Når man sidder i opposition gælder det om at kunne se magthaverne i kortene, og når man selv sidder på magten, vil man pludselig ikke selv ses i kortene,« siger hun.

»Men det er da positivt, at han nu har indset, at det ikke nytter noget at blive ved at lade som om, paragraf 24 er væsentligt ændret, når alle jurister, der har set på sagen, samstemmende siger, at det er forkert, og når hans egne aftalepartnere i V og K siger, at bestemmelsen ikke er forandret, siden de selv fremlagde den.«

Den vurdering deler Pia Adelsteen fra Dansk Folkeparti:

»Jeg har ikke hørt Morten Bødskov sige det så klart før, at der ikke er forskel mellem hans og VK’s forslag til paragraf 24. Indtil i onsdags har han holdt fast i, at der var en forskel. Nu står det fast, at den politiske aftale mellem regeringen og V og K ikke rykker et komma, og det er jo også det, som V og K hele tiden har sagt.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Jens Falkesgaard
 • Steffen McGhie
 • Hugo Barlach
 • Bo Johansen
 • Erik Jensen
 • Anders Feder
 • Olaf Tehrani
 • Vibeke Svenningsen
 • Jette Abildgaard
 • Kurt Loftkjær
 • Peter Jensen
 • Dorte Sørensen
Jens Falkesgaard, Steffen McGhie, Hugo Barlach, Bo Johansen, Erik Jensen , Anders Feder, Olaf Tehrani, Vibeke Svenningsen, Jette Abildgaard, Kurt Loftkjær, Peter Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ikke meget tyder på at det politiske liv, som det ser ud, er sundt for den menneskelige integritet. Det er lige før man får ondt af Morten Magtmani, når han må igennem al denne personlige pine, blot for at kunne fuldføre den håndholdte indsats nede i bolsjebøtterne.

Dorte Sørensen

Jeg forstå ikke hvorfor politikerne/ministerne ikk vil lægge åbent frem , hvilke overvejelser de har og havde over et lovforslag mv.
Når de ikke ønsker aktindsigt og åbenhed vil det ikke mere give indtryk af at de vil skjule noget for befolkningen., som fx Hjort Frederiksen med sine bestilte rapporter fra SFI. Men SKAL Danmarks lovgivning virkelig vedtages på manapulerede rapporter osv.
I mine øjne vil en åbenhed kunne fører til en ærligere debat og vel også til mere ærlige og faglig set en bedre lovgivning mv.

Henrik Larsen, Olaf Tehrani, Anders Feder, Alan Strandbygaard, Karsten Aaen, Anders Kristensen og n n anbefalede denne kommentar
Kurt Loftkjær

Kommentar #01

Justitsminister Morten Bødskov har allerede demonstreret sin uvidenhed i forsøget på at retfærdiggøre sit ønske om at forringe Offenlighedsloven til ulempe for folket, som har givet ham og hans ministerkollegaer magten, se evt. http://www.information.dk/451325 .

Nu har han også vist at han har haft det svært med at fortælle baggrunden for at mørkelægge regeringens motiver og arbejdsmetoder. Efter lang tids udenomssnak er det nu klart at motiverne er de samme som i den tidligere VKO - regering. Man ønsker ikke kontrol af magtudøvelsen, selv om regeringer og herunder en række ministre i en uendelighed af sager viser, at kontrollen er mere end relevant. Tænk blot på den række af undersøgelseskommissioner, der nedsat efter regeringsskiftet.

Man kan således ikke stole eller tro på justitsministerens argumentation.

Om magt sagde socialdemokraten Ritt Bjerregård efter ti år med en borgerlig regering i 1980'erne, at magt korrumperer.

En tilsvarende konklusion er nærliggende for den nuværende regerings aktiviteter efter ca. 1,5 år. Ikke meget af det der p.t. foregår, var regeringspartiernes dagsorden inden valget. Vendekåberegeringen har meget at forklare og når forklaringer ikke slår til, så kommer spin og løgne og i den forbindelse er det ubekvemt at blive set over skulderen af folket og pressen vha. Offentlighedsloven.

I øvrigt har Offentlighedsloven aldrig været en socialdemokratisk mærkesag. Det har været to konservative justitsminister, som har stået for den nuværende svage offentlighedslov.

Men hvor står Radikale og SF, som tidligere har været mere positive over for en forbedret Offentlighedslov. Skal folket ikke have deres forklaring på, at vi nu kan se frem til mere lukket land med end større risiko for magtmisbrug og korrumpering af vores demokrati?

Heinrich R. Jørgensen, Jens Falkesgaard, Erik Jensen , Mette Hansen, Flemming Andersen, Vibeke Svenningsen, Jørgen Rygaard, Alan Strandbygaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I et demokrati bør de valgte repræsentanter såvidt muligt forhandle ALT i åbenhed. Det er jo ikke privat, hvad man vedtager, det er fællesskabets spilleregler, og politikerne er jo ikke ledere, men repræsentanter - folkets tjenere.

Jens Falkesgaard, Torben K L Jensen, Erik Jensen , n n, Jack Jönsson, Mette Hansen, Mads Kjærgård, Anders Feder, Flemming Andersen, steen ingvard nielsen, Morten Kjeldgaard, Jørgen Rygaard, Hans-Henrik Hansen og Anders Kristensen anbefalede denne kommentar

Det danske folkestyre tåler ikke dagens lys - det er da mærkværdigt.

Heinrich R. Jørgensen, n n, Jack Jönsson, Per Torbensen, Mette Hansen, Mads Kjærgård, Flemming Andersen, Anders Feder, Verner Nielsen, Jørgen Rygaard, Henrik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Politikerne synes at føre krig mod befolkningen. Det må vi stoppe.

Dan Johannesson, n n, Jack Jönsson, Per Torbensen, Mette Hansen, Mads Kjærgård, Flemming Andersen, Anders Feder, Verner Nielsen, Morten Kjeldgaard, Henrik Jensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

NU er de jo selv ved magten, og derfor er interessen jo at kunne holde kortene tæt ind til kroppen. Inkompetencen skulle jo nødigt afsløres.

n n, Flemming Andersen og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Vi har åbenbart en regering, som er modstander af et klart ,åbent og transparent demokrati.

De samme politikere vil i enhver andet kontekst højstemt hylde demokratiets værdier.

Hykleriet kender åbenbart ingen grænser.

Og lømmelpakken, ja den eksistere stadig i bedste velgående.

Jens Falkesgaard, Michael Ribers, Anders Kristensen, Rune Petersen, Sune Storr-Paulsen, n n, Jack Jönsson, Flemming Andersen, Anders Feder, Morten Kjeldgaard, Steffen Gliese, Henrik Darlie, Alan Strandbygaard, lone bording, Tue Romanow, Karsten Aaen, Jørgen Rygaard og Henrik Jensen anbefalede denne kommentar

Den endelige løsning S- V- R just around the corner - be happy!!!
Det er lykkedes for Margrethe Vestager at skubbe Socialdemokratiske ministre i favnen på Venstre - Løkke kan vriste sig fri af ægteskabet med de Konservative og mesalliancen med DF sætte Liberal alliance endegyldigt ud på sidesporet sammen med Enhedslisten og resterne af SF - så er banen fri og flertalsdiktaturet sikret de næste mange år - HURRA

Flemming Andersen, Anders Feder og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jette Abildgaard

Her er vist kun en eneste ting tilbage at sige, hvilket er at det jo da er godt manden bekender kuloer....

Og....I sidder stadig hjemme i kolonihaven, sofaen, lejligheden eller.....????

Hvorfor finder I Jer i det??? Har I givet op?? Danmark.....Danskere ;(;(

Flemming Andersen

Bødskov, Frederiksen, Hækkerupx2, Corydon, Vestager, Thorning har vist deres sande ansigter.
Vi har ikke noget at bruge dem til.

Væk med dem

Flemming Andersen: Ingen af de nævnte politikere er de første - og de vil heller ikke være de sidste. Det handler om fødekæder og reproduktionsdynamikker - og de politiske handlinger. Ikke om hvem det er, som det sortner for i teknokratiets katakomber. Vi ville alle dø i dem.

Morten Bødskovs argumentation er jo som taget ud af "Kammerat Napoleon". Den kan opsummeres som: "Nu giver vi lidt aktindsigt hist og pist i nogle perifære offentlige myndigheder, og så frasiger I jer til gengæld retten til aktindsigt i de mest centrale beslutningsprocesser - er det en aftale?" Hvad bilder han sig ind, at stå bruge befolkningens egen ejendom som spillejetoner i en forhandling om hvor meget og hvor lidt indsigt vi skal have i vores egne anliggender? Der er ingen forhandling, Morten Bødskov - staten tilhører os!

http://www.dr.dk/tv/se/debatten/debatten-57

Jens Falkesgaard, Michael Ribers, Henrik Darlie, Flemming Andersen, Steffen Gliese og Jette Abildgaard anbefalede denne kommentar

Deres argument, som de jo nok ikke siger højt, er at vi vælgere er for dumme til at kunne sætte os ind i sagerne. Derfor er det bedre ikke at indformere os.

Efter den massive lovprisning af ytringsfriheden frygtes det nok at borgerne skal gå til yderligheder og ligefrem komme med meningstikendegivelser om samfundsrelevante emner. Her det jo praktisk at man kan stoppe dette uvæsen ved kilden ved at hemmelighedsstemple dataen. Ytringsfriheden er jo dejlig ufarlig, ifald man kan hemmeligholde de beslutningsprocesser der kunne blive genstand for kritiske ytringer.

Heinrich R. Jørgensen, Henrik Klausen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Kasper,

man plejer nu ikke ustraffet at kunne afsløre statens hemmeligheder, så jo flere af dem jo værre!

Ole Chemnitz Larsen

når der er noget at komme efter,

så sender embedsværket alt muligt til ministeren.

Det viser i hvert fald fakta fra Skatteministeriet.

Derfor er det selvfølge meget behageligt, at denne virksomhed kan forgå uden at offentligheden eller borgerne blander sig.

Svarende at borgerne ikke får mulighed for at se de ledende myndighedspersoner efter i kortene.

De må nøjes med at betale gildet.

Og håbe på, at alt går efter bogen.

Også når der er noget at komme efter!

Henrik Klausen, Steffen Gliese og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg synes klart, at regeringen har fået nok snor. Offentlighedsloven indskriver sig i regeringspartiernes løftebrud, hvor de ikke, da regeringen blev dannet, alligevel ikke ville indfri det løfte, som alle tre partier gav inden valget om, at et mindretal kunne kræve sager kommissionsbehandlet.

Jeg synes, at Enhedslisten bør sætte en streg i sandet. Man kan ikke redde røven på en regering, som vil - og fuldt bevidst endda - indskrænke demokratiet

Heinrich R. Jørgensen, Jens Falkesgaard, Henrik Darlie, Jens Overgaard Bjerre, Anders Kristensen, Henrik Klausen, Steffen Gliese, Flemming Andersen og Anders Feder anbefalede denne kommentar

Det er værre end I tror. Vi får kun glimt af overfladen. Danske politikere er psykopater, hele bundtet. I ville tro, det var løgn, hvis I vidste hvad der foregik...

Good Lord!!!

Ole Chemnitz Larsen

Virkeligheden eller fakta slår fantasien

Barer rolig Peter Nielsen.

Virkeligheden eller fakta slår fantasien.

Selv hos de største skeptikere.

I hvert fald når søgelyset rettes mod Skatte- og Justitsministeriet.

Desværre.

Kan vi ikke bare konstatere at stort set samtlige ministre inden for Økonomi, Jura og Omsorg i den nuværende regering (på nær Radikale - der er særdeles skarp iform af erfarne rotter i gamet) - ikke har haft en snus indblik i hvad det er for en verden de skulle indtræde i - samt ikke har alder, uddannelse og viden til at kunne rette op på dette?

Heinrich R. Jørgensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man kan vel konstatere, at med undtagelse af de "økonomiske og værdipolitiske " yderfløje / ekstremister /idealister ( eller hvad man måtte ønske at kalde dem), så er der åbenbart bredt flertal for lovforslaget ?

Elijah Ali Nesrual

Dette sammenrend af nederdrægtighedens apostle som danner regering betragter løgn og fortielse som et praktisk arbejdsredskab!
Folket er de ligeglade med , de er kun en kilde til indtægt for deres storhedsvanvittige prestigeprojekter!

Heinrich R. Jørgensen, Steffen Gliese og Anders Feder anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Robert Kroll

" 24. februar, 2013 - 11:20 # "

Ja rigtigt.
Og fortsættelse er: Og det burde få det til at løbe koldt ned af ryggen på alle fritænkere.

Nic Pedersen, Anders Feder og Robert Kroll anbefalede denne kommentar
Ole Chemnitz Larsen

Robert Kroll

Du har fuldstændig ret, når de bærende partier i Folketinget er enige, så er løbet som hovedregel kørt.

Men det betyder jo også, at når de bærende partier er enige om, at for eksempel ulovligheder skal skjules, så bliver de skjult.

Og hvis de ikke kan skjules, så får de i hvert fald ingen konsekvenser for de ansvarlige.

Der er således nogle, der reelt står over loven

Jens Overgaard Bjerre

Bødskov er ikke alene en hykler og løgner. Han er et skvat. Om det er Venstre, Konservative (hvis de eksisterer længere) eller DF og Socialdemokraterne, kan være fuldstændigt ligegyldigt når det kommer til retspolitik. Hvem fanden stemmer på den slags mennesker?

Forslaget til ny Offentlighedslov fra justitsminister Morten Bødskov (S) sætter også Folketingets kontrolmuligheder ud af funktion. Sigtet er, at friholde det lovforberedende arbejde, altså politikudviklingen, imellem embedsmænd, styrelser og ministre fra en generel indsigt.

Det er i sig selv alvorligt for Folketingets muligheder for stille de optimale spørgsmål til sammenhængen. Men det er tillige udtryk for, at den fjerde statsmagt: offentligheden formidlet over medierne, er kommet i vejen for magten selv. Tredelingen af magt-forholdene og den fjerde statsmagt er dermed på vej i en ubalance, der svækker udviklingen af det moderne demokrati herhjemme. Magt-relationerne er jo grundlag for folkestyret, og sundhedstilstanden imellem disse relationer afgør, så at sige,tilstanden på demokratiet. De seneste to regeringer, og derfor de regeringsbærende partier, er på vej til at forstyrre demokratiudviklingen på en måde, som foreskriver, at offentligheden er kommet på tværs af magten. Og det lover under ingen omstændigheder godt for fremtidens demokratisamarbejde på folkestyrets betingelser. Det et dét, man kalder for magtens arrogance...

Med venlig hilsen

Ole Chemnitz Larsen

Opfattelser af demokrati som en faktisk størrelse

Under denne hat er opfattelsen. at vælgerne længe har været sat uden for reel indflydelse.

Men konkurrencen mellem eliterne - især de store partier - skulle sikre, at vælgerne bliver repræsenterer.

Men hvad de områder, hvor de store partier er enige?

For eksempel i spørgsmålet om kontrollen med PET eller mulighederne for at holde øje med ministres embedsførelse ?

Specielt når der er noget at komme efter?

Selv rent teoretisk ser det ikke betryggende ud for borgerne eller vælgerne.

Kurt Loftkjær

Støt underskriftindsamlingen "NEJ tak til den nye offentlighedslov"

På netsiden http://www.skrivunder.net/nej_tak_til_den_nye_offentlighedslov er der en borger, Susanne Jespersen, som har startet en underskriftindsamling mod det fremlagte lovforslag til ny Offentlighedslov. Jeg kan anbefale, at man støtter underskriftindsamlingen.

Netop nu d. 18. marts 2013 kl. 2042 er der på 8 dage indsamlet 12.607 underskrifter, hvilket må siges at være et overraskende stort antal for et umiddelbart meget abstrakt emne for mange.