Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nyt mineprojekt på vej mod godkendelse i Grønland

Vi kan drive minen i 10.000 år – så meget er der, siger direktør for australsk selskab, der vil udvinde sjældne jordarter – uden uran – i Sydgrønland
Indland
21. februar 2013

Endnu et internationalt mineselskab søger nu om lov til at udvinde nogle af råstofferne i Grønlands undergrund. Det australske selskab Tanbreez Mining Greenland vil på torsdag indlevere en endelig ansøgning til Råstof­direktoratet om tilladelse til at udnytte forekomsten af sjældne jordarter ved Kringlerne i Kujalleq Kommune i det sydlige Grønland. Ansøgningen ventes at gå glat igennem, eftersom Råstofdirektoratet har samarbejdet med selskabet om udformningen på basis af en foreløbig ansøgning, indsendt af Tanbreez for knap et år siden.

Selskabet beskriver selv på sin hjemmeside råstofferne ved Kringlerne som »sandsynligvis den største forekomst af sjældne jordarter i verden.« Man regner med en ressource på 4,3 milliarder ton malm indeholdende det røde mineral eudialyt, som rummer såvel sjældne jordarter samt metallerne tantal, zirkonium, niobium m.m. Stofferne er stærkt efterspurgte på verdensmarkedet, fordi de på forskellig vis anvendes i genopladelige batterier, stærke magneter, superledere m.m. og derigennem er nødvendige i mobiltelefoner, vindmøller, elbiler, computere m.m. »Med den planlagte udvindingstakt kan vi i princippet køre en mine i 10.000 år.

Der er milliarder og atter milliarder ton malm,« siger direktør for Tanbreez, geolog Greg Barnes, i telefonen fra Nuuk. Man planlægger at begynde med udvinding og forarbejdning af 500.000 ton malm om året og vil så gradvist udvide produktionen i minen mellem Narsaq og Qaqortoq. Det bliver i givet fald bliver en åben mine, som gradvis ekspanderer i dybde og areal. I modsætning til Kvanefjelds-forekomsten af sjældne jordarter tæt på Narsaq i samme kommune er de eftertragtede stoffer ved Kringlerne ikke knyttet til en forekomst af det radioaktive stof uran og derfor ikke miljø- og sikkerhedsmæssigt kontroversielt på samme måde. »I starten vil minen give omkring 100 arbejdspladser, forhåbentlig voksende til 3-400,« siger Greg Barnes.

Behøver kapital

Han betoner, at Tanbreez er et privatejet selskab, som ikke behøver at puste sig op af hensyn til aktiemarkedet, men kan starte blødt. Man vil primært søge lokal arbejdskraft og dernæst arbejdskraft fra andre steder i Grønland, før man om nødvendigt supplerer med folk fra Danmark og Europa. At hente tusindvis af arbejdere til Grønland fra et land som Kina er »en tosset og uøkonomisk idé,« siger Barnes med slet skjult adresse til det kinesiske selskab London Minings jernmineprojekt ved Nuuk. Tanbreez har ikke selv kapital til at etablere minedriften og skal søge samarbejdspartnere og investorer udefra. »Hvem vi måtte tale med, holder vi for os selv, indtil vi har fået en udnyttelsestilladelse,« siger direktøren.

Administrerende direktør i PensionDanmark, Torben Möger Pedersen, sagde forleden, at pensionsselskabet er i dialog med flere potentielle partnere om evt. at investere i råstofprojekter i Grønland, men han ønsker ikke over for Information at fortælle, om Tanbreez er blandt dem. Greg Barnes tvivler ikke på, at selskabet får grønt lys af det grønlandske selvstyre. Han anslår, at der vil gå et halvt år, før myndighedsbehandlingen er klar. »Jeg føler, vi fik det grønne stempel tirsdag aften, da den grønlandske regeringschef midt i valgkampen mødte op til vores informationsmøde i Nuuk. Det er den grønlandske måde at sige på, at han støtter projektet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det interessante ved den artikel er FAKTA til venstre:

Greg Barnes ejer:
Er også tidligere direktør i guldefterforskningsselskabet Chameleon Mining og blev i den egenskab i 2009 idømt et halvt års fængsel i Sydney pga. falske oplysninger til børsen om en aktieudvidelse.

Med i Tanbreez’ ledelse er:
Hans Kristian Schønwandt - "Schønwandt har desuden været bestyrelsesformand og direktør frem til 2010 i Kvanefjelds-selskabet GME samt indtil marts sidste år bestyrelsesmedlem og direktør i London Mining."

Altså det kinesiske firma som Barnes håner for deres optræden.

Noget tyder på, at der her er tale om "tordenskjolds soldater" - som altid optræder inden for special brancher. Herhjemme kender vi dem fra Timeshare, bolispekulation, Feriecentre, opkøb af moms-skyldige fallitfirmaer.

Pas nu på Grønland!