Nyhed
Læsetid: 2 min.

Nyuddannede har svært ved at betale SU-lån tilbage

Antallet af misligholdte studielån er steget med 27 procent de seneste to år. Forbrugerrådet og SU-rådet ser med bekymring på udviklingen og advarer mod at skære i SU’en
Indland
6. februar 2013

Alt imens regeringen har bebudet besparelser på SU’en, har stadig flere nyuddannede svært ved at betale deres studiegæld tilbage. Fra 2010 til 2012 er antallet af misligholdte studielån steget med 27 procent, viser nye tal fra Statens Administration, og allerede i 2009 havde hver syvende nyuddannet problemer med at betale studiegælden tilbage. De stigende problemer med tilbagebetaling skyldes ifølge forbrugerøkonomer især den høje arbejdsløshed blandt unge og nyuddannede.

»Der er god grund til, at de unge stifter gæld og har svært ved at betale den tilbage, da vi i lang tid har været inde i en periode med stigende priser og ringere udsigt til job. Men øget gældsætning er et kæmpe problem, fordi det trækker spor langt ind i ens fremtid,« siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.

Han er bekymret for, at en SU-reform kan betyde øget lånefinansiering af studierne:

»Tanken bag SU-reformen er vel at disciplinere folk til at blive hurtigere færdige, men jeg er bange for, at vi risikerer, at flere kommer ud med tung gæld eller dropper at tage en uddannelse.«

Ingen politiske løfter

Formand for SU-rådet Per Christian Andersen deler bekymringen:

»Enhver form for logik tilsiger, at en kortere SU-periode betyder, at andelen af lån vil stige. Andre vil undlade at tage en videregående uddannelse – specielt dem fra uddannelsesfremmede miljøer, men det er selvfølgelig et politisk valg, og det vil gøre det sværere at nå målsætningen om, at 60 procent skal have videregående uddannelse i 2020.«

For Venstres uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen, giver oplysningerne stof til eftertanke: »Tanken om, at man skal kunne lånefinansiere mere er bekymrende, og det er vigtigt, at vi er opmærksomme på disse perspektiver i en kommende SU-reform,« siger han, men understreger dog, at han ikke vil lægge sig fast på nogen løfter.

Enhedslisten mener i forvejen, det er en dårlig idé at skære i SU’en. »Og når det viser sig, at misligholdelsen af SU-gæld er steget så meget, bliver det jo en endnu dummere idé,« siger uddannelsesordfører Rosa Lund.

Både Radikales  Venstres uddannelsesordfører, Uffe Elbæk, og SF’s Lisbeth Bech Poulsen udtrykker bekymring over stigningen i antallet af misligholdte lån, men ønsker ikke at udtale sig om, hvorvidt det får indflydelse på indholdet af den kommende SU-reform.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er forstemmende.

Lise Lotte Rahbek

Alle kan se,
at man ikke kan skære i SU'en og forlange at flere (også fra 'uddannelsesfremmed' baggrund) skal uddanne sig på een og samme gang.

Det betyder jo bare, at de, som har forældre der kan betale, får en fordel frem for dem, som ikke har forældrefinanciering med.

Jeg er alvorligt bekymret for ligheden i samfundet.
Regeringen er enten totalt blanke overfor hvordan ting hænger sammen, eller også er de slået bevist ind på en kurs, som vil give gamle klassesamfunds-skel ny næring.

Steffen Gliese

Vi har et erhvervsliv for at finansiere stadig større indsigt i verden.

Flemming Andersen

Ja det er underligt at også studielån skal betales tilbage og at det er mere besværligt uden et job??
Kan eller vil denne regering ikke tænke een sammenhængende tanke??