Nyhed
Læsetid: 2 min.

Programmør står frem: Jeg lagde CVR-data på nettet

I 2011 bleven million oplysninger fra det danske CVR-register lagt ud på nettet. Selvom det blev politianmeldt, er programmøren, der stod bag, aldrig blevet fundet. I dag står han frem og forklarer sig i en kronik i Information
Indland
16. februar 2013

Det blev kaldt »hacking«, beviser blev sikret og forholdet blev politianmeldt. En blog spekulerede i, at det var Anonymous, der stod bag, men i virkeligheden var det programmøren og datajournalisten Michael Friis. I dag går han til bekendelse i en kronik i Information og indrømmer, at det var ham, der i 2011 lagde omkring én million oplysninger fra det danske CVR-register ud frit tilgængeligt på internettet.

»Jeg offentliggjorde virksomhedsoplysningerne anonymt for at undgå at blive presset til at trække dem tilbage, og jeg lagde dem på Pirate Bay, så de hurtigt kunne blive spredt og videredistribueret,« skriver Michael Friis i kronikken. Han arbejder for øjeblikket som Product Manager i en teknologivirksomhed i San Francisco og har tidligere været ansat på Ekstra Bladet.

De data, som Michael Friis gjorde tilgængelige fra CVR-registret, var i forvejen offentligt tilgængelige at søge i, men hvis man ønskede adgang til den fulde database, kostede det penge.

»Jeg synes, at information skal være fri og tilgængelig for så mange som muligt. Og det gælder særligt information, der – som CVR’er – er indsamlet ved lov for skatteydernes penge, for at Staten kan gøre sine forretninger,« skriver Michael Friis, som begrundelse for, at han skrev et program, der automatisk indsamlede alle oplysningerne fra registret, inden han lagde dem ud på internettet.

»Fri data og information er et vigtigt redskab for borgere, der ønsker at holde sig orienteret om samfundets tilstand og for aktivister, der gerne vil ændre på tingene,« skriver han.

Michael Friis har tidligere stået bag uautoriseret frigivelse af store datasæt på internettet blandt andet fra Folketinget og EU, og så sent som i januar offentliggjorde han det samlede datasæt om virksomheders betaling af selskabsskat på sin blog. Data, der netop var blevet gjort offentligt tilgængelige, men fra SKAT’s side kun på en måde, der gjorde det svært for borgere og journalister at få det fulde overblik. Forskellen på de andre tilfælde og CVR-registret var, at der findes en særlig bekendtgørelse, som gør det ulovligtautomatiskat indsamle oplysninger fra registret via computerprogrammer. Ifølge Version2 tjente staten i 2010 godt en halv million kroner på at sælge de offentlige data på cvr.dk.En forretningsmodel som blev kritiseret af lektor på Journalisthøjskolen Nils Mulvad:»Det her er en af de største blokeringer af brug af data i Danmark, fordi CVR-nummeret bruges så mange steder, og det hæmmer medierne i at bringe oplysninger om nye virksomheder,« sagde han dengang.

I 2012 besluttede man i en aftale mellem regeringen og KL, at samle statens grunddata ét sted. De oplysninger, som Michael Friis dengang lagde på The Pirate Bay, er altså i de kommende år på vej til at blive reelt åbne og offentligt tilgængelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her