Nyhed
Læsetid: 4 min.

S og SF har ændret holdning: Farad får ingen hjælp fra Danmark

Da Information i 2008 kunne fortælle om en ung afghansk tolk i dansk tjeneste, der levede med risiko for at blive forfulgt, krævede Socialdemokraterne og SF beskyttelse til de afghanske tolke efter en dansk tilbagetrækning. Fem år senere er tilbagetrækningen undervejs, men Farad og hans kolleger må klare sig selv
Tre tolke, som arbejder for de danske og britiske styrker i Afghanistan, og som er klar over, at de står højt på Talebans likvideringsliste.

Erik Refner

Indland
13. februar 2013

En dag kom en gruppe talebanere hen til det hospital, hvor min far er chef. De ville tale med ham og sagde så til ham, at jeg ikke skulle fortsætte med at arbejde for danskerne.« Sådan sagde 19-årige Farad i en reportage fra Helmand-provinsen, der blev bragt i Information i slutningen af juli 2008.

Farad arbejdede som tolk for de danske styrker i området. Han tjente 600 dollar om måneden og op til 1.500 dollar, hvis han var med ude i de fremskudte baser Armadillo og Antal. Det var en høj løn i et land, hvor en læge typisk tjener 300 dollar om måneden. Men jobbet var også farligt, fordi talebanerne forfølger afghanere, der arbejder for de udenlandske soldater.

»Så længe jeg er sammen med de danske styrker, er jeg ikke bange. Men hvad sker der mig, når ISAF en dag forlader Afghanistan,« sagde Farad, »det kan jeg godt blive bekymret over.«

Fra den daværende opposition lød der imidlertid beroligende toner. Året forinden var irakiske tolke og andre irakere, der havde arbejdet for den danske bataljon i Basra, sammen med deres familier blevet evakueret til Danmark, hvor de fik asyl.

»Når vi engang måtte trække os ud af Afghanistan, må vi forholde os til tolkene på samme måde, som vi gjorde i Irak,« sagde daværende udenrigsordfører Mogens Lykketoft til Information dagen efter, at avisen bragte reportagen om Farad. Det var SF’s udenrigsordfører Steen Gade enig i.

»Danmark har et ansvar for de afghanske tolke – både mens de arbejder for danske soldater og efter,« udtalte han.

De forfulgte tolke

Små fem år senere skal de danske styrker nu til at påbegynde den tilbagetrækning, som Mogens Lykketoft henviste til.

Men stik imod de tidligere udtalelser fra Socialdemokraterne og SF oplyste forsvarsminister Nick Hækkerup i går til Berlingske, at de afghanske tolke, der har arbejdet i dansk tjeneste, ikke skal forvente nogen hjælp til at få asyl i Danmark.

Ifølge Berlingske har en række af de andre lande, der har soldater i Afghanistan, ellers tilbudt deres lokale tolke asyl. Og i de danske udlændingemyndigheders baggrundsmateriale om Afghanistan udpeges tolkene som en gruppe, der er i særlig stor risiko for forfølgelse. Blandt andet oplyser Den Internationale Organisation for Migration (IOM) i en såkaldt Facet Finding-rapport fra Udlændingestyrelsen dateret i maj 2012, at alle afghanere, der arbejder for de udenlandske styrker er i fare, og at netop tolke er mere udsatte for forfølgelse end andre afghanere i udenlandsk tjeneste, fordi de i højere grad er »i kontakt med det militære personale«.

Også FN’s Flygtningehøjkommissariat advarer om, at afghanere i udenlandsk tjeneste er i fare, og senest har EU’s Asylstøttekontor i en rapport fra december 2012 beskrevet, hvordan tolkene og deres familiemedlemmer udsættes for målrettede likvideringer og modtager såkaldte night letters, der typisk afleveres ved deres bolig om natten og indeholder dødstrusler.

Løber vi fra ansvaret?

Enhedslistens forsvarsordfører Nikolaj Villumsen siger til Information, at han er uforstående over for regeringens beslutning.

»Jeg er meget enig med Mogens Lykketoft i det, han udtalte i sin tid. Det er jo fuldstændig korrekt, at tolkene vil være i fare. Det har vi klare udmeldinger om fra blandt andre FN og Udlændingestyrelsen. Man løber fra det ansvar, man har for de mennesker, der har hjulpet de danske tropper.«

Som det fremgår af dagens Information forudser forsvarsminister Nick Hækkerup imidlertid, at de internationale styrker inden for de næste år vil være kommet så langt med opbygningen af det afghanske samfund og uddannelsen af de lokale sikkerhedsstyrker, at landets egne myndigheder vil være i stand til at varetage befolkningens sikkerhed. Men den forklaring undrer Nikolaj Villumsen.

»De har fortsat en fuldstændig åben borgerkrig i Afghanistan. Intet tyder på, at den ikke vil fortsætte mange år frem. Forsvarsministeren skylder en forklaring på, hvorfor han mener, at situationen vil blive markant forbedret. I lyset af tilstanden i Afghanistan forekommer det ærlig talt naivt.«

Lig på bordet

Tilbage i begyndelsen af 2007 var det danske soldater, der i et brev til Folketingets medlemmer og i pressen krævede, at de irakiske tolke i dansk tjeneste skulle tilbydes asyl, når de danske styrker blev trukket tilbage. Godt er år forinden var en irakisk tolk i dansk tjeneste blevet likvideret, og soldaterne havde siden flere gange oplevet, at tolkene på grund af deres arbejde var blevet truet på livet af lokale militser.

Soldaternes krav blev afvist af daværende forsvarsminister Søren Gade, og det vakte skarp kritik fra de daværende oppositionspartier. Blandt andre SF’s Steen Gade var forarget.

»Det er Danmark, der bringer de pågældende i fare – i hvert fald, når vi trækker os hjem,« sagde han til DR.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen satte en foreløbig stopper for debatten, da han erklærede, at Danmark ikke »lader tolkene i stikken«, og nedsatte en arbejdsgruppe af embedsmænd, der skulle overveje mulighederne for at hjælpe tolkene.

Men den 19. juni 2007 tog sagen en dramatisk drejning, da det kom frem, at endnu en tolk i dansk tjeneste var blevet likvideret. Han var allerede i slutningen af 2006 blevet fundet med et skud i panden og mærker på kroppen efter tortur.

Det fik VK-regeringen til at indgå en aftale med Dansk Folkeparti om at give tolkene indrejsevisum, og midt i juli 2007 påbegyndte Forsvarsministeriet, hvad der skulle blive den største evakuering af mennesker fra et krigsområde i det danske forsvars historie. I alt blev 391 irakere befordret i forsvarets Hercules-fly til Danmark, hvor de fik asyl. Ikke alene udgjordes gruppen af tolke, men også af andre irakere, der havde arbejdet i dansk tjeneste, samt af de pågældendes familiemedlemmer.

Mogens Lykketoft og Steen Gade vendte i går ikke tilbage på Informations henvendelser om sagen.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Chemnitz Larsen

Løftebrud på løftebrud

Hvorfor skulle denne konsekvente praksis kun ramme de danske vælgere?

Morten Lind, Martin Hansen , Bjarne Kim Pedersen, Wilhelm May, Else Damsgaard, Daniel Mikkelsen, Henrik L Nielsen, Morteza Ghorbani, Lykke Johansen, Erik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Tænk hvis Danmark havde et asylsystem der rent faktisk ydede beskyttelse til folk der var udsat for forfølgelse ... I denne utopi ville tolkene blot kunne benytte sig af asylsystemet. Hvor ville det være en smuk verden.

Morten Lind, Martin Hansen , Karsten Aaen, Wilhelm May, Søren Johannesen, Henrik L Nielsen, Morteza Ghorbani, Olaf Tehrani, Lykke Johansen, Erik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Felix Zelda Xavier

til gengæld kan vi glæde os over, at regeringen ifølge Berlingske ikke har noget imod at bruge, hvad det koster at holde Lars Hedegaard mandsopdækket døgnet rundt, hvis PET vurderer, at det er nødvendigt.

Morten Lind, randi christiansen, Martin Hansen , Karsten Aaen, Else Damsgaard og Morteza Ghorbani anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det er så fejt og kællingeagtigt - og uhørt! Siden oldtiden har almindelig moral tilsagt, at man hjalp dem, der havde hjulpet en i krig. Danske politikere viser sig nu som en bande æreløse slyngler. Helt uværdige til at repræsentere deres folk.

Søren List, Morten Lind, randi christiansen, Martin Hansen , Karsten Aaen, Henning Pedersen, Niels Mosbak, Wilhelm May, Philip B. Johnsen, Jens Lysdal, Anders Kristensen, Levi Jahnsen, Else Damsgaard, Henrik L Nielsen, Jeppe Juul, Morteza Ghorbani, Ulf Timmermann, Olaf Tehrani, Tove Lodal, Per Torbensen, Lykke Johansen, Peter Poulsen og Erik Jensen anbefalede denne kommentar

En skændsel.

randi christiansen, Martin Hansen , Henning Pedersen, Niels Mosbak, Wilhelm May, Philip B. Johnsen, Jens Lysdal, Henrik L Nielsen, Morteza Ghorbani, Olaf Tehrani, Holger Madsen, Per Torbensen, Lykke Johansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Man forstår, at mange danskere føler politikerlede.

Morten Lind, Martin Hansen , Henning Pedersen, Niels Mosbak, Wilhelm May, Philip B. Johnsen, Lasse Kold, Jens Lysdal, Per Torbensen, Else Damsgaard, Jeppe Juul, Steffen Gliese og Tove Lodal anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Man må finde sine gamle Tintin tegneserier frem for at finde en passende remse af eder og forbandelser, som ville være dækkende den lede og afsky en sådan løgnagtig beslutning, afstedkommer.

randi christiansen, Martin Hansen , Wilhelm May, Per Torbensen, Jeppe Juul, Morteza Ghorbani og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Det er så nemt at være i opposition og at føre valgkamp. Bare ærgerligt når de kommer i regering at de så glemmer alt hvad de tidligere har sagt. Men som Lykketoft sagde da Nyrup første gang pillede ved efterlønnen lige efter et valg hvor Nyrup havde freddet den: Der er fire år til nåste valg.........

Morten Lind, Bjarne Kim Pedersen, peter fonnesbech, Wilhelm May, Else Damsgaard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Men, Henrik Nielsen, man skulle tro, at socialdemokrater om nogen lærte af den fadæse, der er årsagen til det bratte fald på mere end ti procent.

Per Torbensen, Henrik L Nielsen og Morteza Ghorbani anbefalede denne kommentar
Daniel Mikkelsen

Vis mig ét politisk punkt som regeringen ikke har vendt 180 grader på

Steffen Gliese, Wilhelm May og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Demokratiet har spillet fallit. Er der intet alternativ?
Der er simpelthen for stor forskel på den politik regeringspartierne gik på valg med og den reelt førte politik og for stor lighed med den politik oppositionen ville have ført havde de siddet på taburetterne. Løftebrud på løftebrud på løftebrud.

Sydpå vil/kan man ikke vente længere. Den samme historie der: løftebrud på løftebrud.

.......the workers of Vio.Me. by decision of the general assembly of the union declare their determination not to fall prey to a condition of perpetual unemployment, but instead to struggle to take the factory in their own hands and to operate it themselves.
In the heart of the crisis, the workers of Vio.Me. are aiming for the heart of exploitation and property.

http://biom-metal.blogspot.dk/p/english.html

Morten Lind, Steffen Gliese, Jeppe Juul og Niels Mosbak anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Danmark KAN bare ikke det der med at fise rundt som krigsførende rygklappernation.
Vor moral stod meget stærkere, da vi skulle pådutte den til andre, derfor kunne vi sælge den i et vist omfang.
Nu har vi så været så dorske at vi på ingen områder, på nogen tidspunkter har bevist at kunne overholde dem selv.

Det kunne enhver med en smule kendskab til den danske kræmmermentalitet have forudset, hvorfor vor deltagelse i krigshandlinger er beklagelig både for de ramte, vor og andres moral.
Men en nyhed er det ikke, blot en gentagelse.

Søren Johannesen

..... jeg tror desværre den gode Nick er endt i det man inden for flyvningen kalder "et ukontrolleret spin". Hans første løgn er blevet så stor og ude af kontrol og har fået så stort momentum, at det trækker alt andet med sig i styrtet.

Den første løgn: "Vi trækker os ud af Afghanistan, når og fordi de Afghanske myndigheder selv kan varetage sikkerheden i landet"
2. løgn: "Med ovenstående in mente, så har vores mission været en succes"
3. løgn: "Når vi forlader Afghanistan vil der være ro og fred og ingen farer"
4. løgn: "Når der er ro og fred for befolkningen behøver ingen asyl"
At virkeligheden NU og i 2014 IKKE bliver sådan her skal man være endog meget historisk-tonedøv for ikke at kunne forudse, men det er FULDSTÆNDIG ligegyldig, for vores debat her i landet er NU aldeles tømt for fakta. Om det politikeren siger rent faktisk er sandt og har hold i virkeligheden er IKKE relevant.

Det der er relevant er om de virkede troværdige da de sagde det - og så laver DR1 et baggrundsprogram, som viser hvordan denne fantastiske person er i stand til at lyve dag ud og dag ind, for Danmarks skyld og alle os andres skyld forstås .....

Når, inden længe, en RIGITIG voksen kommer og beder alle de uopdragne unger om at forlade bassinet, så tror jeg vi vil opleve en del undren blandt den politiske klasse. Mange vil sikker indigneret forsvare sig med: "jamen vi gjorde jo bare som vi fik besked på (lige fra folkeskolen, via universitetet og direkte ind i embedsværket)" .... måske i skulle have brugt mere tid på at tænke selv i stedet!!

Morten Lind, Steffen Gliese, Bjarne Kim Pedersen, Karsten Aaen, Jeppe Juul, Henning Pedersen, Vibeke Rasmussen, Flemming Andersen og Levi Jahnsen anbefalede denne kommentar

hmmm......
Tag lige og spis brød til disse morgensure automatreaktioner!!

Hvis de 3 tolke der pryder artiklen virkelig ér i fare, skal det nok hjælpe fedt at udstille dem her??

Jørgen Christian Wind Nielsen

Etisk kodeks for tolke i konfliktzoner

Den internationale oversætterorganisation FIT, den internationale tolkeorganisation AIIC og organisationen Red T har udarbejdet et etisk kodeks for oversættere og tolke, der arbejder i konfliktzoner. Henvendt til brugerne af tolke står der bl.a.:
”Tolkende udgør bindeleddet mellem dig og befolkningen i det land, du er aktiv i. Tolkene løber en risiko ved at arbejde for dig. Uanset om du er kontraktmæssig ansvarlig eller ej, skal du beskytte dem og om nødvendigt deres familier, under opgaven og efterfølgende.”

Læs kodekset her: http://fit-ift.org.dedi303.nur4.host-h.net/index.php?frontend_action=dis...

Tolkende har et arbejdsmiljø, der ville være ulovligt i Danmark, og en erhvervsrisiko, hvor det er livet, der er på spil. Det er en tynd kop te ikke at give dem asyl i Danmark.

Morten Lind, Steffen Gliese og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar

Eventyret i Afganistan har altid været en illusion og er endt i katastrofe. Krigen er tabt og intet udover 43 døde soldater er opnået. Og nu der her!

Morten Lind, Steffen Gliese, Per Torbensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Kristensen

Hvor er folketingets menneskeværdighed henne?

Danmark må tage ansvaret for disse menneskers og familiers liv og dermed give dem asyl ellers er det ganske enkelt en forbrydelse mod menneskeheden (på disse få menneskers vegne).

Jeg ville skrive noget dybt og markant, men tror jeg nøjes med at skrive "Røvhuller" - det dækker også fint

Morten Lind, Steffen Gliese og Jeppe Juul anbefalede denne kommentar
John Linke Olsen

Mon det er embedsmændene der har overtaget ledelsen af Danmark.

Karin Bennedsen

Hvordan gik det egentligt med de irakiske tolke med familie, der fik asyl i Danmark? Var der ikke noget med, at de fleste rejste tilbage til Irak, fordi forholdene i DK slet ikke levede op til de forventninger, som tolkene havde.

Måske kender vi ikke den fulde begrundelse for ikke at tilbyde de afghanske tolke asyl i Danmark?

Spis nu lige brød til, alle I skinhellige. Tolkene er blevet ansat i et farligt job, det ved de nok godt, ikke? De vidste det også da de tog jobbet, ikke?

Lad os sige, du antager en person til at udføre et stykke arbejde, der for eksemplets skyld er livsfarligt. Skal du så derefter have ham boende hos dig for eftertiden? Og hvor går grænsen?

Peter Riis

Uanset at de har været ansat i et farligt job, så har det da været således at selv gamle nazi-kollaboratører som SS-eren Søren Kam har fået statsborgerskab i Tyskland - disse tolke betragtes jo af andre afghanere på linje med de kollaboratører, der var i Danmark under sidste krig på dansk jord.
Skulle vi som besættelsesmagt i Afghanistan ikke kunne yde disse mennesker beskyttelse, når nu vi har haft brug for dem under vores heroiske indsats for at undertvinge Afghanistan USA's vilje?

bob hansen, Søren List, Morten Lind, Steffen Gliese, Martin Hansen , Ditte Jensen, Per Torbensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Pedersen

Mosbak

Det sammenligning giver et skær af man mener at Taliban og narkobaronerne i Afghanistan er en slags helte.
Den heltegørelse er naturligvis direkte vanvittig.

Skal du absolut bruge billedsprog om det mulige trusselsniveau for de afghanske tolke, ville det være mere korrekt at sammenligne med det trusselsniveau, som
high profile københavnske urobetjente vil være en del af, hvis de idømmes fængsel, og skal afsone straffen sammen med andre kriminelle
(som fx de, der i 1990'erne blev kaldt "kummefryseren" og "overarmen" )

Det udestående spørgsmål er altid her, om fængselsvæsnet og de øvrige myndigheder er i stand til at beskytte disse borgere godt nok mod repressalier fra kriminelle, der utvivlsomt har et horn i siden på dem, der har bragt deres egen "r.. på slibestenen"
- og præcist det samme er spørgsmålet i Afghanistan, om myndighederne godt nok kan beskytte deres egne borgere mod de kriminelle elementer, som narkobaroner og notoriske terrorelementer, mfl.

Gert Sørensen

Meget usympatisk. Vi starter en krig et sted vi ikke burde være, og vil nu ikke tage konsekvenserne. Disse tolke burde få første prioritet på asyl - der er så mange andre, der ikke burde få det som nu lukkes ind.

Philip B. Johnsen

@Pia Nicolaisen
Workers of Vio.Me. har forhåbentlig fået økonomisk opbakning, det håber jeg at høre mere om. Man burde søge midler i EU midler til projektet, det lyder muligvis lidt skævt, men de burde betale/støtte ; )

randi christiansen

Hvis det er, som beskrevet i artiklen, er beslutningen om ikke at hjælpe tolke, som med fare for eget og families liv har været allierede med DK, hinsides enhver anstændighed - oprørende og endnu en marianergrav af amoralsk forfald

Philip B. Johnsen

Har jeg forstået Georg W. Bush junior og Anders Fogh Rasmussen fælles mantra.

Er du ikke med os i krig, så er du fjenden.

Peter Pedersen

Du er vist den eneste der kan få øje på nogen helte i Afghanistan - det beskæmmende er at disse tolke - fuldstændig ligesom i Irak, risikerer at blive likvideret for deres bistand til besættelsemagten.

Martin Hansen , Steffen Gliese og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Peter Pedersen

Mosbak

Nej, præcist - Og hvis du ellers gad at læse indenad her fremgår af mit indlæg : Taliban og de øvrige narkokriminelle bander er netop IKKE helte, således som DIN formulering ellers antyder.

Jeg må i øvrigt henvise til min kritik af Hækkerups virkelighedsopfattelse om samme emne :
2. februar, 2013 - 09:28

http://www.information.dk/telegram/450907